wtorek, 30 grudnia 2014

"Zabrana o zmierzchu" C.C. Hunter

 Jak to jest, gdy nie jest się pewnym do kogo należy nasze jestestwo? Czy można dopasować się do ludzi nawet wtedy, gdy jest się innym? A co jeśli nie o ludziach jest tu mowa? Czy można być kimś lepszym od nich?  Jaką prawdę można znaleźć w Wodospadach Cienia?


 Przed Kyle Galen coraz trudniejsze zadanie. Dziewczyna za wszelką cenę pragnie wiedzieć kim tak na prawdę jest, lecz odpowiedzi ciągle się oddalają. Poza tym dziewczynę czekają inne niebezpieczeństwa. Licho nie śpi. Czy uda się jej wygrać?
 Gdy niebezpieczeństwo goni niebezpieczeństwo, w sercu rodzi się miłość. Czy Lucas będzie tym, o którym ciągle myśli?
 Czy los uśmiechnie się dla Kylie i czy pozna ona prawdę o sobie?

czwartek, 25 grudnia 2014

WESOŁYCH ŚWIĄT !!!

Już niedługo święta… rodzinny i pełen
ciepła to czas, Niech urzeknie Was choinki
cudny blask, Kolędujcie ile tchu w piersi,
Niech sąsiedzi wiedzą, że jesteście najgłośniejsi!
Dzisiaj w Betlejem wesołą nowinę ogłoszono:
Dzieciątko Jezus na świecie się pojawiło
i wiele ludzkich serc tym odmieniło!
WESOŁYCH ŚWIĄT! 


 Pomyślności i przede wszystkim dużo książek Wam życzę, Książkomaniacy!!! :)


poniedziałek, 15 grudnia 2014

"Bezmyślna" S.C. Stephens

 
Co się dzieje, gdy nowa miłość pojawia się podczas gdy stara jest jeszcze nie zakończona? Czasem los potrafi zadrwić sobie z ludzkiego życia aż nadto. Jak można mu się oprzeć? Czemu nie można tak po prostu zapomnieć o tym co było i zacząć żyć od nowa? Czy problemy mogą się same rozwiązać? Wiedza jest nieosiągalna w chwili, gdy do serca wkracza nowe uczucie, jakim jest niewiedza co dalej...


Życie dla Kiery i Dennego okazuje się mieć nowe brzmienie w chwili, gdy ta dwójka zakochanych w sobie osób postanawia ze sobą zamieszkać. Ona, choć nieco boi się zmian i życia w innym stanie niż jej rodzina, w końcu decyduje się na tak ważny krok w życiu. On zaś, jest mistrzem samym w sobie. O niego bowiem biją się liczne firmy które nie potrafią oprzeć się jego inteligencji. Razem ta dwójka jest intensywnością uczucia,ale w ich związku pojawiają się niemiłe przypadki.
Niespodziewany wyjazd, który ma być wielką szansą dla Dannego, niesie za sobą parę miesięcy rozłąki. Jak poradzi sobie z tym ta dwójka? Czy ich miłość przetrwa?
Jedno potrafi być nieobliczalne, a czymś takim jest miłość. Dopada człowieka nawet wtedy, gdy się jej nie spodziewa. Kim w takim wypadku okaże się zwariowany i na pozór nierozgarnięty, wokalista rockowego zespołu, Kellan? Jak namiesza w życiu zakochanych? Czy zdobędzie to, czego pragnie?

piątek, 5 grudnia 2014

"Ekstaza, euforia" Sylvia Day

Człowiek często wini się na liczne głupoty jakie popełnia w życiu. Obwinia się nie tylko za drobnostki, ale również za to co czuje. Chyba największą karą dla niego jest poczucie..pożądania do nieodpowiedniej osoby. Sprawy się wtedy komplikują i zaczynają nam sprawiać nie lada problem. Lecz co się stanie, gdy do tego dojdzie miłość?


Gia jest kobietą która przeszła w swoim życiu nie lada burzliwy związek. Po tym, jak poczuła wielkie rozczarowanie z rąk Jasksona,postanawia już więcej nie mieszać interesów z życiem prywatnym. Lecz czy to się jej uda?
Jej los przewraca się w chwili gdy zostaje zastępczynią Lei, kobiety która zdominowała świat niezwykłością swego temperamentu. Jako najlepsza z kobiet interesu, daje Gia najlepsze rady pod słońcem. Czy to wystarczy?
Zawiść i chęć zemsty zaczyna mieć dla obu kobiet znaczenie większe niż wszystko inne. Obie zdradzone przez mężczyzn, pragną się na nich odegrać. Czy da im to uwolnienie?
Jedno jest pewne. Nigdy nie należy łączyć miłości z pożądaniem.

wtorek, 2 grudnia 2014

Premiery w GrUdNiU! :)


 Grudzień to piękny czas! Już czuć powiew świąt i ich magię, a gdy do tego dochodzą cudowne książki, to aż chce się krzyczeć z zachwytu! <3 Oto kilka propozycji na ten miesiąc! :)



Tytuł: Niebezpieczne istoty
Autor: Margaret Stohl Kami Garcia

Data premiery: 03.12.2014 r.
Wydawnictwo: Feeria

  Spinoff bestsellerowej serii "Kronik Obdarzonych", która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie, a na podstawie jej 1. tomu zatytułowanego "Piękne istoty", nakręcono w Warner Bros film, będący kasowym sukcesem.
Ridley to bardzo, bardzo niegrzeczna dziewczynka. Nie można jej ufać, a co gorsza, nie można zaufać też sobie, gdy jest się obok niej. Jej chłopak Link to muzyk rockowy. Razem wyjeżdżają do nowego Jorku, gdzie Link ma nadzieję rozpocząć karierę. Wkrótce okazuje się, że może to być ich ostatnia podróż, bo cena za ich życie jest bardzo wysoka…




poniedziałek, 1 grudnia 2014

"Ogród Kamili" Katarzyna Michalak

 
Czasem los potrafi być okrutnie przewrotny. Jego usytuowanie nie do końca jest jasne i proste, aczkolwiek i tak dążymy do rozwiązania zagadki pt.” po co to wszystko”. Czy jednak każdemu z nas dane jest rozwikłać, co takiego się wydarzy? Życie bywa tak niepojęte, że aż nierealne. Cierpienie przychodzi i pozostawia w nas zmiany łączące nasze dusze na zawsze. Tylko od nas zależy czy się temu poddamy. Czy pozwolimy się oszukać próbie czasu?


 Po utraceniu w niewyjaśnionych okolicznościach swego ukochanego, Kamila postanawia ponownie zacząć żyć. Nie może jednak zapomnieć o Jakubie, który pozostawił pustkę w jej sercu. Kobieta nie potrafi przestać myśleć o tym, czym zawiniła, iż ten któremu oddała serce i niemal dziewictwo, ją odtrącił, w tak brutalny sposób.
Kamila nie wie jednak najważniejszego. Jakub, który z ukrycia śledzi poczynania młodej romantyczki, postanawia znowu zagościć w jej życiu. Stopniowo przygotowuje się do wyjawienia całej prawdy. Jak przyjmie to Kamila?
Dziewczyna która staje pomiędzy wyborem nowej, lepszej drogi a zapomnieniem o ukochanym, postanawia wybrać tę pierwszą opcję. Lecz czy jest to aby na pewno jej wybór? Kim okaże się przystojny Łukasz, który pojawi się w jej życiu tak niespodziewanie i zostanie w nim na dłużej? Czy Kamila okaże mu choć trochę serca?
Jak życie ułoży się dla młodej dziewczyny, zakochanej w willi z uliczki Leśnych Dzwonków?

niedziela, 30 listopada 2014

"Cena odwagi" Ewa Seno

 Jak potrafi potoczyć się los, gdy ludzkie zmartwienia wciąż nas ścigają? Czy można się od nich odpędzić? Czasem nic nie daje nam szansy lepszego bytu, nawet użycie magii. Jeśli ktoś myśli, że jest ona wybawieniem, to się myli. Gdy ufa się nie tym co trzeba, można popełnić nie lada błędy. Czy Ty wiesz kto jest Twoim przyjacielem, a kto wrogiem?


 Nastoletnia Nina nosi na swoich barkach wielki ciężar. By ocalić siebie i swoich przyjaciół, oraz całą Antilię, dziewczyna misi stawić czoła największemu z wrogów. Jej były ukochany a zarazem kochanek, Alexus, ciągle czyha na jej życie. W pogoni za nią nie baczy na liczne ofiary. Po trupach do celu, to jego najmocniejsze motto. Ucieczka dla dziewczyny jest jedyną mocą by przetrwać i pokazać, że jest godną następczynią rodu Mendelaviewów. Co na to jej przyjaciele? Któż z nich zdradzi a kto będzie stał u jej boku? Jedno Nina wie na pewno, do walki z tak silnym wrogiem, potrzeba sojuszników. Czy dziewczyna poskromi nienawidzące się od pokoleń istoty? Czy uda się im podjąć razem walkę? 
 Czas zacząć walczyć, a ceną tej potyczki nie jest życie tylko jednej dziewczyny, lecz całej magicznej materii.

sobota, 29 listopada 2014

"Pokuta Gabriela" Sylvain Reynard

Nawet najszczęśliwszy związek miewa niekiedy chwile załamania. Narzędzia jakimi posługuje się zamęt, są nieodgadnione, lecz zawsze skuteczne. Ludzki los nie leży bowiem w rękach nas samych, ale jest niezależnie usytuowany. Czy więc siła miłości potrafi przemóc wszelakie krzywdy i nieporozumienia? Czy można zapomnieć o przeszłości i zająć się formowaniem lepszej przyszłości?


U boku przystojnego profesora Gabriela, od pewnego czasu gości Julia. Młoda dziewczyna nie tylko stoi jako jego kochanka, lecz jest również jego ukochaną żoną. Ich życie płynie w monotonnym stanie dopóty, dopóki Gabriel nie pragnie czegoś więcej. Samotność życia popycha go do zachcianki, jakim jest dziecko. Co na to Julia? Kobieta nie pragnie niczego innego jak tylko uszczęśliwić swego męża, lecz nie zapomina przy tym o własnym szczęściu. Dla niej, jako dla młodej studentki przed którą drzwi kariery stoją zawsze otworem, liczy tylko uczelnia. Jak zniesie ten fakt jej mężczyzna?
Kto pojawi się na nowo w życiu Gabriela i jak namiesza w jego domu? Czy uda się im przetrwać próbę życia? Jedno potrafi uformować życie na nowo, a tym czymś są niespodziewane wypadki.

niedziela, 9 listopada 2014

"Zabrana o zmierzchu"- oficjalna zapowiedź!

Już 19 listopada do naszych rączek trafi nowa część serii Wodospady Cienia. byście o tym nie zapomnieli, jak i również byście się z nią bliżej zaznajomili, oto coś o niej ! :)


Kilka słów o tej części:

Kyle Galen pragnie prawdy aż do bólu. Prawdy o tym, kim naprawdę jest jej rodzina, prawdy o chłopaku, z którym powinna być – i prawdy o znaczeniu jej ogromnych mocy. Ale jest tylko o krok od odkrycia, że pewne sekrety mogą zmienić jej życie na zawsze… i to niekoniecznie na lepsze.
W końcu, gdy ona i Lucas się zbliżają, Kylie odkrywa, że jego paczka zabroniła im być razem. Popełniła błąd wybierając jego zamiast Dereka? A nie tylko ten romans ją niepokoi. Nawiedza ją dotknięty amnezją duch, przynosząc ze sobą przerażające ostrzeżenie: ktoś żyje i ktoś umiera. Kylie rozpoczyna wyścig, aby odkryć tajemnicę i chronić tych, których kocha i w końcu odkrywa prawdę o swoim nadnaturalnym pochodzeniu, które jest zupełnie inne – i bardziej zadziwiające – niż mogłaby sobie kiedykolwiek wyobrazić.



Już nie mogę się jej doczekać!!! <3

środa, 5 listopada 2014

Cudowne zapowiedzi.

Dziś przedstawiam Wam pozycje, które w najbliższym czasie mam nadzieję, że nie tylko ukażą się na rynku, lecz że również będę mieć okazję je przeczytać. Oto kilka zapowiedzi....



Tytuł: Mroczna bohaterka. Jesienna Róża
Autor: Abigail Gibbs
Wydawnictwo: Muza
Premiera: 19 listopad 2014

opis:
Dziewięć równoległych wymiarów.
Dziewięć rodzajów mrocznych istot.
Dziewięć bohaterek, które mają ocalić świat.
Druga część bestsellerowej serii "Mroczna bohaterka".

niedziela, 2 listopada 2014

"Powód by oddychać" Rebecca Donovan

Każdy człowiek na ziemi boryka się z problem tego, czy aby na pewno ma to szczęście, by żyć. Ludzki los ma w sobie zapisane wszelakiego rodzaju odstępstwa, które musi zaakceptować na tyle, na ile potrafi. Lecz czy życie każdego z nas, ma w sobie cel który warto realizować? Czy mamy dostateczny powód na to, by oddychać? Bohaterka książki już wie, że aby taki powód mieć, należy przejść wiele prób życia...


 Emma jest dziewczynką na pozór nieśmiałą, cichą i dobrze ułożoną. Uczy się świetnie, nauczyciele ją chwalą, a nawet ma to szczęście, iż przyjaźni się z bardzo popularną dziewczyną w szkole. Jej życie choć tak idealne, skrywa w sobie wielką skazę.
 Jest ważny powód dla którego dziewczyna nie czuje się szczęśliwa. Los drwi z niej wciąż na nowo i na nowo, oddając ją z rąk matki alkoholiczki, do domu, gdzie panuje wroga atmosfera. Jej ciotka ciągle ją prześladuje i nie daje jej ani chwili poczucia bezpieczeństwa. Co kryje się za wrogą postawą jej krewniaczki? Do czego zdolna jest kobieta, w chwili największej furii? Czy Emma zdoła zwalczyć jej agresję? Kto okaże się dla dziewczyny prawdziwym drogowskazem i opatrznością?Jaką prawdę skrywają mury domu Emmy? 
Poznaj życie dziewczyny, która nie mając niczego, zdobywa w końcu w życiu prawdziwy powód by oddychać...


środa, 8 października 2014

"Podróż z Doliny Harshdell" Beata Grynczel

Przeszłość potrafi ukształtować ludzki charakter nader dotkliwie. Niestety nie zawsze jest to dobry sposób na to, by w dalszym życiu być szczęśliwym. Istnieją pobudki, które sieją w życiu same negatywne emocje i pozostają w człowieku niemal na zawsze. Czy można od nowa zacząć kształtować swój charakter? Czy da się porzucić swe dawne życie? Może po prostu, podróż czas zacząć...


 Czwórka całkowicie nieznanych sobie ludzi, spotyka się w karczmie, która jest ich przystankiem w podróży. Wszyscy z nich, niosą na swoich barkach piętno, które waży na ich życiu. 
 Galandir jako mały chłopiec był świadkiem zabójstwa swych rodziców. Od tamtego czasu zaprzysiągł zemsty na oprawcach. Czy mu się to powiedzie?
 Culchie jest osieroconym dzieckiem, które szukając akceptacji i przeżycia, uciekało się do zabójstw już w wczesnym dzieciństwie. To nie tylko pozwoliło jej przetrwać,lecz również dało jej szansę na życie w bractwie. Jednak czas pokazuje, że nawet tam czyha na nią niebezpieczeństwo. Co skłoniło ją do ucieczki z zakonu?  Czy zmieni swoje nastawienie do życia?
 Adi jest magiem którego rodzice ciągle nakłaniają do pracy. Ten, nie zważając na ich protesty i spory, ignoruje ich prośby. Los jednak sprawia, że spotyka go surowa kara. Życie kogoś z jego rodziny, zostaje stracone przez jego głupotę. Czy chłopak sobie z tym poradzi?
 Thalianna jest elfem, którego spotkało wielkie nieszczęście. Będąc w niewoli przez bardzo długi czas, kobieta nauczyła się jedynie tego, że życie jest na prawdę dużo warte. Traf chce, iż kobicie udaje się uciec. Czy będzie to bodziec do zmiany?
 Wspólne przygody bohaterów splatają się w Dolinie Harshdell, gdzie niebezpieczeństwo czyha na każdym kroku. Czy odnajdą w sobie siłę, by je pokonać? Czego nauczy ich wspólne spotkanie?

wtorek, 23 września 2014

"Zacisze Gosi" Katarzyna Michalak

 Gdy świat wiruje i szaleje, spróbuj zatrzymać się choć na chwilę  i spojrzeć za siebie. Nie kosztuje cię to wiele, a zyskać możesz dużo. Oprzesz się przede wszystkim sile i mocy tego, by być jak każdy. Lecz gdy jednak ci się to nie uda, nie załamuj się. Wśród siebie znajdziesz ludzi, którzy pomogą zawsze wtedy, gdy potrzebować będziesz pomocy. Wystarczy poprosić. Nie lękaj się powalczyć o siebie...


 Kamila za sprawą  złowieszczego losu, wreszcie poznaje swego ojca. Niestety nie jest do końca z tego powodu zadowolona. Prawdę  jaką odkrywa, jest szokująca. Niestety to nie koniec jej problemów. W jej życiu dochodzi do drastycznych zmian. Dziewczyna decyduje się zamieszkać w pięknej willi, którą należy najpierw wyremontować, jej ukochany ma wypadek w którym traci wzrok i staje się dla niej obcy. Do tego wszystkiego pomaga Gosi, która żyje przeszłymi wydarzeniami. 
 Jeśli zaś chodzi o samą Gosię, to tę kobietę również czekają wielkie zmiany. Duchy przeszłości powracają. Na jej drodze ponownie pojawia się ten, który niegdyś  pomógł jej przeżyć. Czy to coś znaczy?
 Jak obie kobiety poradzą  sobie w życiu? Czy dadzą radę przeciwstawić się okrutnemu losowi?
Pewnym jest, iż ulotność chwili jest nikła, zaś by ją złapać potrzeba niewyobrażalnego refleksu...

poniedziałek, 22 września 2014

"Szczęście pachnie bzem" Aleksandra Tyl

Tylko nieliczni potrafią dotknąć swego szczęścia. Ci, którym się to poszczęściło, przeżywają je pełnią życia. Wszelakie problemy nie maja  w ich sercach racji bytu, za  żale i pretensje, zostają im całkowicie odpuszczone. Ludzki byt zdany jest na wszelakie dobra, które poznaje się w najmniej spodziewanym momencie. Czy Ty je zauważasz?


 Związek Izabeli i Wiktora rozwija się w jak najlepszy sposób. Życie układa się im tak, jak sobie wyśnili, lecz los bywa przewrotny. Dawne demony życia nie dają o sobie zapomnieć. W życiu Wiktora pojawia się ktoś trzeci. Jak poradzi sobie z tym Iza?
 Do problemów młodej kobiety, dochodzi również sprawa jej przyjaciółki Moniki. Zbliżająca się operacja jej córeczki, doszczętnie piętnuje kobietę. Jak powiedzie się walka o życie małej istoty? Kto wygra, a kto przegra życie?
 Sytuacja w której spotkała się Izabela nie należy do łatwych, lecz jedno jest pewne, kobieta stoczy godnie tę walkę. Czy ją wygra?

środa, 17 września 2014

Zapowiedź książki "Powód by oddychać".

Już niedługo, nakładem wydawnictwa Feeria, do naszych biblioteczek może dołączyć nowa, bardzo kusząca seria, która zaczyna swą przygodę z częścią "Powód by oddychać"'. Przedstawiam Wam kilka parametrów tejże pozycji! :)


źródło


TYTUŁ: Powód by oddychać. Oddechy 1
AUTOR: Rebecca Donovan
CENA: 37,90
LICZBA STRON: 384
FORMAT: 143 x 204
KATEGORIA: literatura młodzieżowa
DATA PREMIERY: 24.09.2014

Pierwsza z trzech części chwytającej za serce i pełnej trudnych emocji serii dla dziewcząt pt. Oddechy.


Gdy Emma wraca do miejsca, które nazywa domem, bo nie ma żadnego innego, o którym mogłaby tak myśleć, nigdy nie wie, co ją tam spotka. Tylko wyzwiska? A może bolesne uderzenia? Ile kolejnych ran i siniaków będzie musiała skrywać pod długimi rękawami?
Dlatego Emma nie ma przyjaciół i robi wszystko, by mieć jak najlepsze wyniki w nauce – marzy o dniu, w którym będzie mogła wyrwać się z tego piekła.
Tylko jedna osoba zna jej tajemnicę. Ale jest jeszcze ktoś, kto bardzo pragnie się do niej zbliżyć. Emma jednak za wszelką cenę chce tego uniknąć. Chociaż to rozrywa jej serce na kawałeczki.

Poruszająca historia o próbie normalnego życia za wszelką cenę… i o miłości, która pozwala w końcu zaczerpnąć powietrza.


Czy ktokolwiek z Was ma ochotę na te pozycję? Ja osobiście aż palę się by ją przeczytać!

niedziela, 31 sierpnia 2014

"Bez przebaczenia" Agnieszka Lingas-Łoniewska

W ludzki los od zawsze wpisane jest wszelakie cierpienie. Mówi się również, iż jest ono nieodłącznym motorkiem napędowym świata. Otóż nie wiąże się ono z tragizmem samym sobie, lecz daje człowiekowi świeże „oko” na świat. Któż bowiem potrafiłby szanować swe życie, gdyby opiewało je same przyjemne sytuacje? Prawdą jest, iż cierpienie uczy pokory i daje życiu cenne lekcje. Lecz czy warto jest się mu poddać? Czy człowiek może winić siebie za to, co go spotyka? Czy bez przebaczenia sobie, można żyć dalej?


 Po tragicznych wydarzeniach w życiu Pauliny dochodzi do strasznych zmian. Po tym jak dziewczyna dostępuje praw pełnoletności, jej los obraca się przeciwko niej. Wszelakie dobro zostaje jej zabrane, przez porywcze żniwo śmierci. Paula musi przeprowadzić się do swego ojca zamieszkującego miasteczko żołnierzy. Dziewczyna przeżywa to wszystko dość drastycznie, a winą tego jest nie tylko surowy ojciec i jego nowa rodzina, lecz również poczucie winy.
Nowe życie, które Paula odnalazła u boku żołnierzy, jest dla niej karą nad karami. Jedynym plusem całej tej sytuacji okazuje się nowo spotkany tajemniczy chłopak. Przystojny Piotr od razu wpada Pauli w oko. Lecz czy dziewczyna zgodzi się mu zaufać?
 Jaką tajemnicę skrywa serce dziewczyny? Czy uda jej się pokonać duchy przeszłości? Kim dla niej okaże się Piotr?
Jedno jest pewne. Los pokaże, że nie wszystko jest takie, jakie się wydaje. On bywa bowiem przewrotny...

wtorek, 26 sierpnia 2014

"Niewolnicy snów" Dominika Budzińska

video-recenzja

Każdy człowiek na ziemi potrzebuje snu po to, by zregenerować siły, bądź też po prostu by się zrelaksować. Czasami jednak nie jest to takie proste. Człowiek ma tendencję do tego by śnić, choć wcale tego do końca nie chce. Czynność ta jest od niego niezależna.  Lecz co się stanie, gdy sny przerodzą się w normalną rzeczywistość? Martika jako nastolatka wie, że dla niej nie jest to coś dobrego. Wręcz przeciwnie. Dziewczyna nie może pozwolić by jej koszmary wyszły na powierzchnię.


Nastolatka, która od pewnego czasu wciąż na nowo i na nowo śni ten sam koszmar, przeprowadza się do nowego miejsca. Inny dom ma być dla niej i jej rodziny czymś niezwykłym i nowym. Nie do końca jednak tak jest. Problemy się pogłębiają.
 Martika poznaje w szkole nowych przyjaciół. Dość bliski jej sercu okazuje się Scott. Dziewczyna odkrywa jednak, że chłopak wie więcej o jej koszmarach niż mówi. Wkrótce sama zauważa, że nie ma do czynienia ze zwykłymi snami. Prawda jest dla niej drastyczna.
Jak Martika poradzi sobie z faktem, iż jej koszmary to nie tylko wytwór jej wyobraźni? Czy pokona ducha przeszłości? Dlaczego to właśnie jej przychodzi zmierzyć się z mordercą? Jaką prawdę skrywają jej rodzice?

piątek, 22 sierpnia 2014

"Jak uwieść wampira (specjalnie się nie starając)" Kerrelyn Sparks

 Miłość i pożądanie potrafi iść ze sobą w parze. Mówi się, iż prawdziwa miłość posiada w sobie wiele pikanterii i namiętności. Ludzie bowiem kochają czuć się wyjątkowi, a dochodzi do tego wtedy, gdy widzą jak na siebie wzajemnie oddziaływają. Lecz czy da się być z kimś jedynie dzięki pożądaniu? Należy pamiętać, by nie dać się do końca zdominować i nie zapomnieć, co jest tak naprawdę ważne.


Kilkusetletni wampir, który jest ostatnim hrabią pomieszkującym w pałacu, żyje by dowiedzieć się tego, kto zabił jego ojca. Jedyną jego poszlaką, jest strzała o specyficznym wykrojeniu, której pochodzenie nie jest do końca znane. Zoltan przez wiele lat szuka i na nowo analizuje każdą wskazówkę. Wszystko jednak na darmo. Do czasu, aż natyka się na nowy trop.
Niespodziewanie jednak, Zoltan poznaje w puszczy kobietę, która czyha na jego życie. Neona jest amazonką, która niemal od początku fascynuje mężczyznę. Droga do jej serca nie jest jednak łatwa. Kobieta skrywa w swoim wnętrzu tragedię, która odebrała jej kogoś cennego. Czy Zoltan posiądzie serce Neony? Dlaczego poszlaka doprowadziła go właśnie do niej? Czy kobieta jest morderczynią? Jaką tajemnicę skrywają dzielne i waleczne amazonki? Czego strzegą?
Jedno jest pewne. Gdy na horyzoncie Neony pojawia się mężczyzna, kobieta zaczyna chcieć go wykorzystać. Do jakich celów?

wtorek, 19 sierpnia 2014

"Alibi na szczęście" Anna Ficner-Ogonowska

video-recenzja

 Często dochodzi do sytuacji, że życie nas przerasta. Los potrafi w okrutny sposób mścić się na jednej osobie, nie pozostawiając jej ani chwili wytchnienia. Zabiera jej wszystko co cenne i drogie w życiu, pozostawiając jedynie pustkę. Czy po tragicznych wydarzeniach, odbierających jakikolwiek sens życia, da się jeszcze normalnie funkcjonować?


Młoda i bardzo utalentowana nauczycielka, jest ciężko doświadczona przez życie. W życiu Hani, nie ma miejsca na miłość. Jej przeszłość nie daje o sobie zapomnieć ani przez chwile. Jedynym miejscem, gdzie kobieta czuje się bezpiecznie, jest nadbałtycki domek starej znajomej- Irenki. Hania nie może jednak spędzać tam całego życia, wciąż na nowo rozpamiętując to, co się stało. Jaka tragedia wydarzyła się w życiu dziewczyny?
Z pomocą przyjdzie jej tajemniczy Mikołaj, który namiesza w jej sercu. Lecz czy kobieta jest zdolna jeszcze kochać? Czy znajdzie spokój ducha? Jakie tajemnice odkryje przed Mikołajem?
Jedno potrafię powiedzieć już teraz. Hania ma przy sobie wiele ciepłych i dobrych osób. Jej najlepsza przyjaciółka, na pewno nie pozwoli jej umrzeć z tęsknoty. Dominika bowiem potrafi działać na Hanię jak zapalniczka. Czy to pomoże? Czy wszystko ma dla Hani jeszcze jakiś sens?

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

"Małżeństwo we troje" Eric-Emmanuel Schmitt

 Koncepcje miłości i szczęścia są różne. Każdy postrzega uczucia inaczej, lecz zawsze w dogodny dla siebie sposób. Niekiedy nie ważne jest to, czy ranimy swoim postępowaniem tę drugą, ważną dla nas osobę. Czy można stawić czoła wszelakim negatywnym uczuciom? Czy da się żyć ze sobą w zgodzie, wypominając złe rzeczy? Dlaczego ludzie tak często się ranią? Odpowiedzi na te pytania są różne, tak samo jak ich przyczyny. Ważnym jest jednak to, by nie dopuszczać do zatracenia tego, co jest najważniejsze. Miłości.


 Podczas ceremonii zaślubin Genevieve z Eddym, w tle kościoła dochodzi do ślubu nie tylko tej pary. W cieniu kościoła przysięgę wiecznej miłości składają sobie również dwaj mężczyźni, Jean i Laurent. Ten dzień staje się dla mężczyzn szczególny, ponieważ od tej pory śledzą swoją bliźniaczą parę w codziennej prozie życia. Dostrzegają jak różne jest życie heteroseksualnych od homoseksualistów.  Doktor Heymann poznaje pisarza, któremu pragnie powierzyć historię swego życia. Jego mania na punkcie psów dziwi nie tylko jego sąsiadów, lecz też i córkę. Jaką tajemnicę i symbol, niesie dla doktora ,ciągle tej samej rasy, pies? Jakie życie w młodości wiódł doktor, jako żyd prześladowany przez okupantów? 
 Wdowa po zmarłym, pozostaje w totalnej rozsypce społecznej. Ciągłe długi, brak pieniędzy i jedzenia popycha ją do tego, by znaleźć dla siebie sponsora. Los spycha na jej stronę barona Georga, który po kilkunastu latach bierze ją sobie za żonę. Konstancja dostrzega jednak, iż nie jest to do końca dla niej wspaniałe. Jej nowy mąż żyje przeszłością i ciągle przywołuje obraz tego, który już od lat nie żyje. W taki też sposób, powstaje trójkąt małżeński. Jak on się zakończy?
 Nastoletni chłopak jest ciężko chory. Jego życie chyli się ku końcowi. Dla Alby, jej siostrzeniec jest cenniejszy od jej własnego syna. Lecz czy oby na pewno? Tragiczny wypadek staje się mieszanką w jej sercu. Przeszczep serca dla jej chrześniaka pojawia się w dniu, którym zmarł jej syn. Czy to oby nie jest przypadek? Jak na to zareaguje kobieta? Czy w jej życiu dojdzie do kolejnej tragedii? 
 Severine i Benjamin są zgodną parą. Ich życie płynęło beztrosko i w pełnej miłości do chwili, aż nie mieli wypadku. Z pomocą przyszła im chora dziewczyna. Małżeństwo które przerwało ciążę ma do siebie wzajemnie pretensje. Otóż okazuje się, że ich chore dziecko mogło żyć pełnią życia..
Różne tragedie, odmienne uczucia. Każdy bohater ma w sobie inne demony. Czy pozwoli im wyjść na powierzchnię ?

niedziela, 17 sierpnia 2014

Stosik niemały, aczkolwiek udany! Odsłona VII !



 Kolejny stosik musi być! A co! :) Dziś przedstawiam Wam kilka pozycji, które dotarły do mnie w ubiegłym miesiącu. Sierpień jest miesiącem, w którym część z nich na pewno przeczytam! :) Już niedługo więc spodziewajcie się recenzji! :)


wtorek, 12 sierpnia 2014

"Diabły" Elżbieta Wojnarowska


video-recenzja


Gdy wspomnienia są nader jawne i przytłaczające, życie nie potrafi przeć do przodu. Rozwiązania problemów nie są nader czytelne, ani istotne, gdy człowiek nie chce się ich pozbyć. Nie zawsze jednak pragniemy, by to co przeszłe zniknęło. Ludzka egzystencja lubi powracać do dawnych wspomnień, nawet za cenę ranienia się. Pozostaje tylko pytanie, czy to jest dobre?


 Weronika jest kobietą, która nie potrafi pomóc przeszłości zapomnieć o swoim istnieniu. Chwile które rozpamiętuje, są jedyne w swoim rodzaju. Wspomina zarówno dzieciństwo, karierę jak i … pierwszą miłość. Jej myśli krążą przy tym ostatnim naprawdę uporczywie.
 Bohaterka powraca na Lanzarote, gdzie spędziła ze swoim ukochanym upojne chwile, nim wszystko przepadło. Przez pomyłkę, w hotelowym pokoju kobiety, znajduje się mężczyzna. Ten, jako człowiek wykształcony i mądry, wzbudza w Weronice wrażenie człowieka uczciwego i godnego uwagi.. Lecz czy oby na pewno? Z kim tak naprawdę ma do czynienia kobieta? Co jeśli nic nie jest takie, jakie powinno? Los ukaże, że kobieta przeżyje niespotykane rzeczy, jej tylko wiadome. Czy później będzie o tym wspominać?

piątek, 8 sierpnia 2014

"Fartowny pech" Olga Rudnicka

Zmiany w życiu nie zawsze są dobre. Istnieje prawdopodobieństwo, że z niewielkich kłopotów wpadniemy w prawdziwe tarapaty. Należy więc uważać i wybierać z rozsądkiem. Lecz czy oby na pewno? Co jeśli nie człowiek, a czasem głupi pech odgrywa w naszym życiu ważną rolę? Czy należy się jemu poddać? Życie nie zawsze jest proste, lecz trzeba pamiętać by robić wszystko aby mu sprostać. Bohaterowie książki tę misję obierają jako punkt najważniejszy.


Gdy trójka facetów przepełnionych testosteronem spotyka się w życiu prywatnym, wiedz, że dochodzi między nimi do szalonej mieszanki. Gianni-to młody przestępca, który swój rynsztok wyrabia we Włoszech. Jako płatny zabójca, stara się za wszelką cenę każdą misję dopełnić do końca. Jego nowe zadanie, ma być kierowane w Polsce, gdzie w znajomość wchodzi z gangami narkotykowymi. Dziany- jest bratem Gianniego. Jako policjant nie spisuje się najlepiej, gdyż ciągle towarzyszy mu niefart. Dopiero przyjazd jego brata podaje mu szansę na lepsze jutro. Nadziany jest facetem do którego dziewczyny lgną jak lepy. Niestety ani życie uczuciowe, ani zawodowe nie idzie mu najlepiej. Postanawia więc wyjechać i w dawnych rejonach pradziadka, szukać dla siebie miejsca. Co z tego wyniknie?

wtorek, 5 sierpnia 2014

"Co zdarzyło się w Lake Falls" Artur K.Dormann

video-recenzja

 
Przeprowadzka jest niekiedy nieunikniona i przede wszystkim dwojako odbierana. Dla niektórych symbolizuje ona zmiany na gorsze, lecz są też tacy, którzy widzą w niej szansę na poprawę życia. O ile życie potrafi się poprawić, to zależy tylko i wyłącznie od nas. Należy bowiem odnaleźć takie miejsce, które da nam upragnioną odskocznię. Bohaterka książki tego typu miejsce znalazła, lecz nie wiedziała, iż spotka tam nie tylko spokój, lecz też mrok.


 Victoria jest młodą lekarką, której życie nie potoczyło się tak jak należy. Wychodząc za mąż, za przystojnego syna biznesmenów, myślała iż wygrała los na loterii. Wszystko jednak potoczyło się inaczej. Jedynym, dobrym atutem tego małżeństwa, stała się jej córeczka Kat. Rozłam tego chorego związku doprowadza do tego, iż Vic postanawia się wyprowadzić. Obiera kurs na miasteczko w Lake Falls.
Nic nie stało by na przeszkodzie do pełni szczęścia, gdyby nie fakt, że jej mała Kat z dnia na dzień zachorowuje. Lekarze nie dają jej szans na przeżycie. Vic popada z skrajności w skrajność by szukać jakiegokolwiek lekarstwa. Okazuje się, że w chwili gdy do jej drzwi póki nieznajomy, rozwiązanie samo się pojawia. Przystojny, arogancki i przede wszystkim wampir, idzie z Vic na kompromis. Przysługa za przysługę. Kobieta nie wie jednak, że zaprzedaje swą duszę niemal diabłu.
Po tej chwili trwa walka o życie jej córki. Wampir oferuje jej swą krew, lecz by ją wstrzyknąć człowiekowi, potrzeba siły by zatrzymać jej szybką krystalizację. 
 Czy Vic uda się to zrobić? Jaką cenę zapłacić ma za życie swojej córeczki? Czego tak naprawdę chce od niej wampir? Jedno jest pewne. Przeznaczenie i feralny los, na zawsze odmieni ich życie.

sobota, 2 sierpnia 2014

"Przytul mnie" Monika Rebizant-Siwiło

video-recenzja

 Niekiedy los potrafi zgotować nam prawdziwą niespodziankę. Niczego nieświadomi dopełniamy własnego przeznaczenia. Poukładane życie, które próbujemy wieść z dnia na dzień zaczyna się rozpadać. Lecz czy zmiana ta jest na gorsze? Co jeśli dawne życie zamieni się w coś piękniejszego niż było? Czasami odpowiedzi są na wyciągnięcie ręki. Należy tylko po nie sięgnąć by poznać prawdę. Albowiem los swoje drogi, roztacza wszędzie. Nawet prowizoryczny domek na uboczu jest czymś wyjątkowym...


 Po burzliwym małżeństwie ociekającym jedynie krzywdą Anny, kobieta wraca do rodzinnej miejscowości. Na wsi życie układać zaczyna jej się tak, jak powinno, lecz dawne problemy i duch jej męża, wiszą jej ciągle nad głową. Anna czuje, że poddała swe życie facetowi, który zmarnował jej całą młodość. Teraz jednak śmiało walczy o siebie. Nowa praca, przyjaciele i wsparcie rodziny jej w tym pomagają. Jedyną przeszkodą , którą Anna nie potrafi przemóc, jest chęć posiadania dziecka, którego nigdy mieć nie może.
 W leśniczówce po zmarłym dziadku, zamieszkuje Michał. Mężczyzna jest przyjacielem domu Anny. Na początku nieśmiały, wkrótce zaczyna odważniej patrzeć na Annę. Ta jednak poczuwa się w obowiązku przestrzegać słów dawnego męża. Ich rozwód bowiem, tak na prawdę nie jest do końca ważny. Anna wie, że jedyną osobą która może ją uratować, jest jej starszy brat. Dlaczego właśnie on ma tu wielkie znaczenie? Czy Anna otworzy swe serce na nową miłość? Jak pokona, duchy przeszłości?

czwartek, 31 lipca 2014

"Ciemnorodni" Alison Sinclair

Na Ziemi istnieje wiele ras ludzi. Czasem, by je dostatecznie poznać, należy przebyć cały świat. Wizja autorki ukazuje, że Ziemią rządzą dwie rasy żyjące ze sobą w przyjaźni. Zarówno Ciemnorodni, jak i Światłorodni traktują się z wielkim szacunkiem. Niestety los sprawia, że do ich poukładanego życia wkracza trzecia rasa. To nie wróży niczego dobrego...



 Do młodego mężczyzny, zajmującego się naukami ścisłymi, przed wschodem słońca przychodzi ciężarna kobieta. Balthasar nie może jej odprawić, gdyż oboje należą do rasy, gdzie światło dnia zabija ich w strasznych męczarniach. W ten sposób dochodzi do sytuacji, w której Bal odbiera poród swojej dawnej znajomej. Dzieci nie należą jednak do końca, do rasy Ciemnorodnych.  Wszystko to powoduje, że należy je chronić. Niedługo po tym mężczyzna zostaje pobity. O jego zdrowie i życie walczy jego żona. Pomimo tego, że magia jest przez Ciemnorodnych uważana za coś strasznego, kilkoro ludzi ją posiada. Jedna z takich osób to żona Bala. Czy kobieta zdoła wyznać skrywaną prawdę mężczyźnie swojego życia?



poniedziałek, 28 lipca 2014

"Szczęście all inclusive" Krystyna Mirek


Video recenzja
  
 Niekiedy dochodzi do sytuacji, gdy należy odpocząć od własnego życia, daleko poza granicami naszego domu. By zrozumieć własne życie i spojrzeć na nie nieco z boku, potrzeba nam chwili wytchnienia i relaksu. Rozwiązania problemów są na wyciągnięcie ręki, lecz człowiek który ciągle pędzi nie zatrzymując się ani na chwilę, tego nie dostrzega. Bohaterowie książki zapatrują się na to podobnie. Każdy z nich mając własne problemy, nie widzą tego, jak można je rozwiązać. Dopiero wyjazd do Grecji pokazuje im, prawdziwą drogę do szczęścia.


 Piękna i malownicza Grecja, z połączeniem licznymi bohaterami, to mieszanka nieco wybuchowa. Kilkoro osób, mając w swoim życiu nieco za wiele na głowie, postanawia spędzić relaksacyjny urlop za granicą. Ich losy wspólnie się mieszają, dając przy tym refleksję nad własnym losem.
 Beata jest młodą kobietą, która musi stawić czoło roli sprzątaczki hotelowej. Jej ambicje i wykształcenie, ukazują iż kobietę stać na coś więcej. Niestety los nakłania ją do decyzji, by podjąć się pracy w Greckim kurorcie. Jakub jest dziennikarzem, którego kompletnie oczarowała jego szefowa. Ten wyjazd ma być dla nich zbliżeniem, które pozwoli im się bliżej poznać. Niestety kobieta ma inne plany co do Kuby. Co na to mężczyzna?
  Agnieszka żyje w Grecji już od dłuższego czasu. Niestety los nie jest dla niej tam na tyle łaskawy, by poznać mężczyznę swego życia. Ma ona jedynie przyjaciela, który jest z nią zawsze gdy tego potrzebuje. Kostas wiedzie życie rodzinne, i choć chce się ożenić, nie spotkał jeszcze na drodze tej jedynej. Lecz czy oby na pewno?
 Wydarzenia ukazują również bohaterów drugoplanowych, którzy wnoszą w akcję dużo wrażeń. Rodzice którzy są zbyt zapracowani, nie dostrzegają swego dziecka. Starsze małżeństwo które się nie rozumie, jak i również masa innym osób. Piękno przyrody i ekskluzywny kurort powodują, że odpowiedzi na ich problemy przychodzą same. Jakie one będą? Czy bohaterowie ujrzą szczęście? Czas na Krecie ukaże, że wszystko jest możliwe.

wtorek, 22 lipca 2014

"Maska" Anna Kekus

 
Czasami dochodzi do sytuacji, gdy człowiek przyodziewa na twarz różnego rodzaju maski. Powodem tego może być cierpienie, bądź też chęć ochrony własnego „ja”. Maska ma ukryć wszelakie głębsze uczucia, by nie były wykorzystane później, przeciwko nam. Co się stanie, gdy miłość znajdzie lukę spowijającą maskę? Czy da się żyć z drugim człowiekiem, jedynie dla erotycznych uniesień?


 Dwoje ludzi spotyka się w barze, gdzie bliższe poznanie powoduje, kontakt fizyczny. Sex miał być jedynie miłym przejawem bycia na Hawajach, dwójki nieznających się Polaków. Życie jednak potrafi skomplikować się w najmniej spodziewanym czasie.

 Filip jest młodym, przystojnym i dobrze zapowiadającym się biznesmenem, który zajmuje się organizowaniem ekipy murarskiej. Nowy kurort powstający na Hawajach, ma być wielkim projektem, który wykonuje. Jego proza życia istnieje jedynie, wśród przelotnych znajomości, zwłaszcza kobiecych. Wszystko zmienia się, gdy poznaje nową współpracownicę.

 Matylda jest projektantką wnętrz z zamiłowania i prawdziwej pasji. Los sprawia, że zostaje ona pokrzywdzona już we wczesnym dzieciństwie. Konsekwencje dawnego wypadku, dalej się za nią ciągną. Kobieta wie, że jedyne co ma, to własny spokój ducha. Tym samym też, pokonana przez wizję grzecznej swej natury, jako kobieta już dojrzała, postanawia przespać się z byle jakim mężczyzną. Traf sprawia, że okazuje się nim być Filip.

 Jak potoczą się losy dwojga ludzi, którzy mają odmienne ideały w codziennym życiu? Czy ich życie zapatruje się na bycie z kimkolwiek? Dlaczego boją się zaangażowania i czułości? Jedno jest pewne. Tych dwojga połączy długi i namiętny akt seksualny, który niejedno namiesza w ich życiu.


czwartek, 17 lipca 2014

"Złodziejka książek" Markus Zusak

Gdy dochodzi do próby czasu, gdzie życie przestaje mieć znaczenie, pozostaje mieć tylko marzenie, że wszystko się ułoży. Kiedy świat daje się terroryzować przez jedną osobę, zaś wszystko inne przestaje istnieć, jedno zaczyna kwitnąć, chęć posiadania odrębności. Czasy wojny dla nikogo nie są dobre. Nawet wielkie dzieła sztuki odgrywają w nich poważną rolę. Te, które uważane są za obrazę kraju, zostają niszczone. Lecz co, jeżeli zdarza się ktoś, kto rozumie dostatecznie wszelakie słowa? Czy jedna osoba potrafi zmienić świat na lepsze? Jakie próby musi przejść i jakie cierpienie, by żyć tak, jak powinien każdy człowiek?


 Książki w życiu małej Liesel Meminger, Niemki z pochodzenia, zaczynają odgrywać ważną rolę w tragicznych okolicznościach. Jej młodszy brat ginie w pociągu z powodu choroby. Podczas jego pogrzebu mała Liesel znajduje "Podręcznik grabarza". To właśnie ta książka odkrywa w niej pasje czytania. Wkrótce też powoduje w niej żądzę posiadania innych książek.
 Wojna dla dziewczyny wiąże się z równymi zmianami. Hitlerowskie rządy powodują,że jej biologiczna matka decyduje się oddać ją w rękę innych ludzi. Choć na początku mała Liesel nie pała sympatią do nowych rodziców, wkrótce odkrywa że Hubermannowie stają się jej prawdziwą rodziną. Jej nowy dom, który znajduje się przy ulicy Himmelstrasse, daje jej wiele niesamowitych przygód. Jedną z nich staje się posiadanie w piwnicy żyda, który wkrótce staje się dla Liesel kimś bardzo ważnym.
 Dorastająca Liesel podejmuje się różnych kradzieży i przygód, gdzie głównym obiektem stają się książki. Lecz czy słowa w nich pisane nie są kłamstwem? Dziewczyna odkrywa, że to co piękne w czasach jakich żyje, staje się zbyteczne. Wojna zbiera swe żniwo tak niespodziewanie, jak niespodziewanie przychodzi. Co na to Złodziejka Książek?

wtorek, 15 lipca 2014

"Czekając na odkupienie" Katarzyna Łochowska

Gdy w życiu człowieka, los stawia na drodze siły nieczyste, walka z nimi jest na porządku dziennym. Czy człowiek w tej potyczce ma jakąkolwiek szansę? Jedno jest pewne, gdy w życiu chodzi o zemstę, trudno jest obejść się bez ofiar. Gdy ponadto jedna osoba, ma stoczyć walkę ze Śmiercią i Królową Piekła, walka ta ma tragiczny skutek. Lecz czy uczucie inne, niż nienawiść potrafi przerodzić się w coś zupełnie przeciwnego?


Cassandra ma burzliwą osobowość. Całe życie czuje, że jej wysoko postawiona społecznie rodzina, wstydzi się jej istnienia. Wraz z dojrzewaniem, dziewczyna przejmuje inicjatywę. Zaczyna coraz częściej uczęszczać na zakraplane imprezy i nadużywać używek. Los pokazuje, że jedna z takich imprez, kończy się dla niej tragicznie.
Zgwałcona przez mężczyznę o zielonych oczach, długo nie potrafi się pozbierać. Z braku oparcia w ramionach rodziców, postanawia ich porzucić. Wyjeżdża do Nowego Orleanu, gdzie rozpoczyna nowe życie. Niestety przeszłość nie daje o sobie zapomnieć.
Wkrótce anioły zemsty „ukazują się” nad głową dziewczyny. Cassandra musi podjąć walkę z mężczyzną, który niegdyś wyrządził jej wielkie zło. To jednak nie koniec przygód. Dziewczyna przenosi się w czasie do V wieku, gdzie życie kobiety wcale nie jest łatwe. Mężczyźni bowiem, mają je za nic. Jak poradzi sobie w takim otoczeniu dziewczyna, której jedyną bronią jest cięty język? Dlaczego Królowa Piekieł będzie czyhać na jej życie? Kto będzie pełnił w piekle rolę Śmierci i kim ona będzie dla Cass? Czy życie zgotuje dziewczynie jedynie piekło?

niedziela, 13 lipca 2014

"Niezwykłe lato" Lisa Samson

Czasem dochodzi do sytuacji, gdy życie staje się monotonne. Nic nie byłoby w tym złośliwego, gdyby nie fakt, że jest to proces bardzo uciążliwy. Nikt bowiem nie potrafi żyć, gdy samodoskonalenie się zostaje porzucone. Zaczynają się wtedy kłopoty, by znaleźć choć na chwilę ten sam poryw normalności. Nie każdy jednak potrafi się przełamać i dowieść przed samym sobą, że taka niedogodność istnieje w jego życiu. W najgorszym wypadku, gdy ma się z nią już styczność, biernie się jej opieramy. Życie posiada się tylko jedno i należy o nie walczyć do samego końca. Nie ważne z czym ta walka będzie stoczona. Ważne by się jej podjąć.



 Heather jest kobietą która ma niemal wszystko. Kochający mąż daje jej wszelaką swobodę i radość codziennego życia, zaś syn, nie stwarza jej żadnych problemów. Owszem, jako nastoletni chłopak posiada niemiłe niekiedy niuanse, aczkolwiek żadne nie spędzają sen z powiek, jego rodzicom.

 Niestety Heather nie jest kobietą do końca szczęśliwą. Codzienne życie powoduje, że przegrywa ona swe życie z przeszłością i nudną prozą życia. Kobieta nie wie bowiem, jak poradzić sobie z cierpieniem. Czuje się względem niego bezużyteczna.  Dopiero przeciwności losu ujawniają jej, do czego jest stworzona.

 Heather posiada bowiem naturę wrażliwca. Pragnie, by dawne złe czyny teraz, gdy posiada dość sporo pieniędzy, zostały światu wynagrodzone. Tu właśnie pojawia się jej mania kupowania. Kobieta kupuje nowe rzeczy , stare zaś oddaje potrzebującym. Kobieta za wszelką cenę pragnie czuć się potrzebna. Czy jednak uda się jej zrobić dla świata więcej? Czy oby Heather nie poświęci zbyt wiele? Jakie przygody spotka po drodze? Kogo odnajdzie po wielu latach? Czy widmo przeszłości zostanie pokonane?

czwartek, 10 lipca 2014

"Ars dragonia" Joanna Jodełka

 
W każdym życiu, przeznaczenie potrafi mieć wielką rolę. Od niego nie jest łatwo uciec. Zawsze stanie się coś, co i tak powróci nas na właściwą ścieżkę. Możemy wyjechać i na pewien czas dać się  porwać wir normalnego życia, aczkolwiek los i tak upomni się o swoje. Panem swego losu, nikt nie potrafi tak naprawdę być. On jest nieuchwytny i z góry osądzony. Tajemnice jakie ze sobą niesie, potrafią na zawsze odmienić życie. Sebastian Pitt to chłopak, który przekonał się na własnym przykładzie, co to znaczy poddać się losowi.


 Po nagłej śmierci dziadka, w niewyjaśnionych okolicznościach, Sebastian dostaje kartkę i bilet, by powrócić do Poznania. Tam bowiem, mieszkał jego dziadek i nadal żyje ojciec. Sebastian  z poznańskimi ulicami pożegnał się jako mały chłopiec, lecz nigdy o nich nie zapomniał. Pogrzeb dziadka potęguję tęsknotę za więziami rodzinnymi. Sebastian nie wie jednak, że ojciec który odesłał go niegdyś z Poznania, miał w tym ukryty cel.
 Nie wiedza na ten temat skłania chłopaka, by nienawidzić swego rodzica. Tajemnice jakie tworzą się między nimi, pogłębiają ten konflikt. Wkrótce niewiadomych jest zbyt wiele. Chłopiec pragnie za wszelką cenę odkryć je i poznać własną historię. Uświadamia sobie, że między równoległym światem, jest też drugi, gdzie istotą rzeczy są stwory z murów kamienic. Tylko wybrańcy mogą przeniknąć do niego. Sebastian jako prawnuk grupy Ars Dragonia, jest jednym z nich. Czy jednak dane jest mu uwierzyć we własną siłę? Kto okaże się jego wrogiem, a kto przyjacielem? Kim jest tajemnicza Luna, która pojawia się w jego życiu? Jaką cenę poświęci chłopak za poznanie prawdy?

wtorek, 1 lipca 2014

Stosik VII :3


Dziś cudeńka ukazuje Wam,
by pochwalić się cudami tymi,
które chwile mi niedługo umilą! 

Zacznijmy od pozycji stojących:
po lewo:
*"Bez Przebaczenia" Agnieszka Lingas-Łoniewska, Wydawnictwo Novae Res, Książkę otrzymałam od Wydawnictwa
po prawo:
*"Szczęście all inclusive" Krystyna Mirek, Wydawnictwo Filia, Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości autorki.

 A teraz przejdźmy do pozycji w poziomie :3
(od dołu)
*"Złodziejka książek" Markus Zusak, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Książkę otrzymałam od Redakcji Essentia
*"Ars Dragonia" Joanna Jodełka, Wydawnictwo Egmont, Jak wyżej.
*"Diabły" Elżbieta Wojnarowska ,Wydawnictwo WAM, Książkę otrzymałam od Wydawnictwa
*"Niezwykłe lato" Lisa Samson,Wydawnictwo WAM, Jak wyżej.
*"Czekając na odkupienie" Katarzyna Łochowska, Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza, Książkę otrzymałam od strony Secretum.
*"W zbawiennej próżni" Ronlyn Domingue, Wydawnictwo Albatros, Z wymiany na LC
*"Historie filmowe" Carole Mortimer, Wydawnictwo Arlekin-Harlequin, Jak wyżej.
*"Dogonić szczęście" Lucy Gordon, Wydawnictwo Arlekin-Harlequin, Jak wyżej.
*"Wszystkie dziewczyny kochają brylanty"Anna i Siergiej Litwinow, Wydawnictwo Oficyna, Jak wyżej.
*"Samotny mężczyzna"Christopher Isherwood, Wydawnictwo Świat Książki, Jak wyżej.
*"Ciemnorodni"Alison Sindair, Wydawnictwo Bellona, Książkę otrzymałam od Redakcji Essentia
*"Tatuaż z lilią" Ewa Seno, Wydawnictwo Feeria, Książkę otrzymałam od Wydawnictwa, RECENZJA

*"Maska" Anna Kekus, Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza, Książkę otrzymałam od strony Secretum.
*"Klejnoty Medyny" Sherry Jones, Wydawnictwo Otwarte,Wymiana na LC.


 Podoba Wam się mój stosik?? Przyznam, że już niedługo kilka pozycji dodam w formie recenzji :) Czytaliście coś już? Mam nadzieję, że Was olśniłam moimi perełkami nowymi <3 Postanowiłam, że tak na dobry początek lipca, stosik jak w sam raz!!! :3

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Podsumowanie miesiąca Czerwiec :3 + Ważne wiadomości


 Czerwiec jest już za nami, więc pora na posumowanie tego miesiąca! Przyznam, że jak dla mnie był o nie małym wyzwaniem. Bardzo dużo się działo, lecz przede wszystkim winą tego był natłok spraw nie związanych z książkami. Zobaczmy jednak, jak mi szło w Czerwcu ;)



Podsumowanie Czerwca:
Liczba przeczytanych wszystkich książek: 13
Recenzje książek: 15
Recenzje książek polskiego autorstwa: 7
Recenzje książek zagranicznych: 8
Książki z mojej półki: 3
Egzemplarze recenzenckie: 12
Video-recenzje: 5
Liczba postów: 18
Komentarze: około: 419
Liczba stron (opublikowane recenzje): 5045
Nowe współprace: 3
Nowych książek na półce: 15
Liczba wyświetleń: na początku: 17876 teraz: 23642  Wzrost o 5766 !
Obserwatorzy: 170

środa, 25 czerwca 2014

"Wyklęci: Wiedźma" Nancy Holder, Debbie Viguié


 Świat magii potrafi być pociągający. Wszyscy jednak wiedzą, że coś takiego jak ona, nie istnieje. Zastanów się jednak, co by było gdyby? Jak wyglądałby świat, gdyby magia istniała? Czy życie miałoby wtedy jakikolwiek cel? Holly Cathers doskonale pokazuje światu, jak magia potrafi podporządkować sobie człowieka. Dla dziewczyny okres, w którym się pojawiła, jest sam w sobie zły i przygnębiający. Niestety przeznaczenie nadchodzi...


 Wycieczka rodzinna, która Holly odbywa z ciągle kłócącymi się rodzicami, kończy się tragicznie. W spływie pontonem, w którym brała odział również przyjaciółka Holly, giną wszyscy oprócz niej. Dziewczyna od tej pory musi stawić czoła rzeczywistości. Wszystko co drogie, straciła nieodwrotnie. Od chwili gdy szok opadł, Holly musi podporządkować się roli ciotki. Marie-Claire zabiera ją do swego domu w Seattle. Tam dziewczyna poznaje swe kuzynki- Amandę i Nicole. Nowy dom niesie dla Holly wiele przygód. Z czasem skupiając się na tym, co dzieje się w okół, zapomina o własnym nieszczęściu.
 W jej życiu pojawia się też chłopak, który intryguje ją od samego początku. Jer Deveraux jest tajemniczy i wydawać by się mogło, że niesie ze sobą mroczność. Wkrótce Holly odkrywa, co to dla niej znaczy.
 Jaką walkę musi przeżyć Holly, by odkryć kto zabił jej rodziców? Jaką przeszłość przed nią skrywali? Kim Jer, jest dla Holly?

poniedziałek, 23 czerwca 2014

"Meksykańska miłość" Karolina Pastuszak

 video-recenzja

Kiedy czujesz, że monotonność życia Cię przytłacza, postaw na oryginalność. Przestań robić ciągle te same rzeczy, ponieważ dla Ciebie, są one już beznadziejne. Gdy nuda Cię dopadnie, to sygnał, że pora na radykalne zmiany! Możesz robić dobrą minę i dalej żyć w nudnej prozie życia, lecz pamiętaj, że masz je tylko jedno. Nie należy poddawać się sytuacji, lecz działać! Zmiana jakakolwiek, może być korzystna tylko wtedy, gdy spróbujesz. Tak właśnie uczyniła  Aleksandra, która wyruszyła na podbój własnego życia. Czy udało jej się osiągnąć szczęście?


 Po tym, jak młoda i bardzo ambitna Aleksandra, poznała podczas nauki języka hiszpańskiego Evę, postanowiła wyjechać za jej radą do Meksyku. Tam, podejmuje stażu w wydawnictwie.
 Ola, na propozycje zmiany, zgodziła się z lekkim oporem. Już podczas lotu samolotem, nie omijają ją niespodzianki. Najmilszą z nich, okazuje się zapoznanie z Louisem. Mężczyzna i Ola, zaprzyjaźniają się niemal od razu. Meksyk dla dziewczyny jest czymś obcym i nieznanym. Szybko jednak przystosowuje swój styl życia, do tego miejsca. W wydawnictwie pracuje jej się dobrze, lecz prawdziwą sympatię zbudza w niej młody i bardzo przystojny fotograf, Santiago. Należy dodać, że w jej życiu pojawi się też Diego, który jest jej szefem. Obaj mężczyźni, namieszają w jej życiu.
 Czy Aleksandra, która starała się przez całe życie, nie być pod wpływem mężczyzny, stworzy udany związek? Kto ją zdradzi, a kto wesprze? Jak zakończy się jej przygoda w Meksyku? Któremu z mężczyzn powierzy swoje serce?

sobota, 21 czerwca 2014

"Klejnoty elfów" Clarissa Black

 
Zawiść i pragnienie władzy, potrafi zabić w człowieku wszelkie dobro. Istotą dojścia do władzy przez krzywdę innych, jest wyrzeczenie się wszystkiego co nam kochane. Nawet rodzina i jakiekolwiek więzi , stają się ulotne i nic nie warte. Zaślepienie władzą jest zabójstwem wszystkiego. Nie w sposób jest przewidzieć czynów innych. Istnieją osoby, które podejmą się walki o dobro wyższe. To co mogłoby się wydawać jedynie snem, w istocie nim nie jest. Wejdź do świata elfów i innych nadprzyrodzonych istot i poznaj ich przeznaczenie. Zobacz jak ich czyny, potęgują świat.


 Przed Catherine Montmaire trudny okres. W jej życiu, gdzie musi zmagać się z problemami codziennymi, dochodzi jeszcze czyhanie na jej życie. Dziewczyna czuje się zagrożona, przez żądny jej śmierci Zakon. Wychowująca się samotnie, musi zadbać o swe bezpieczeństwo sama. Cathy należy do dwóch światów, gdzie jednym z nich jest normalną nastolatką, w drugim zaś należy do Gwardii, która walczy z Zakonem. Walka ta toczy się już od dawna, a dziewczyna i jej wierni towarzysze, muszą działać razem by go pokonać. Lecz co jeśli istnieje między nimi zdrajca? Dlaczego zakon nastaje na życie jedynie dziewczyny? Czy uda się ją ochronić?
 Przy jej boku staje też nowy wróg. A może przyjaciel? Jedno jest pewne, Angelo to nie chłopak dla niej. Jego rasa nie jest zdolna do jakichkolwiek uczuć, a pojawia się w życiu Cathy, by ją zabić. Jako Cień wie, że miłość do dziewczyny jest jedynie obłudą. Lecz czy komuś, komu nie dane jest czuć czegokolwiek, dane jest kochać?
 Jedno jest pewne, przed Cathy jak i przed Angelo długo droga do miłości. Bliżej im za to, do walki z Zakonem.

czwartek, 19 czerwca 2014

"Tatuaż z lilią" Ewa Seno

Gdy przez całe życie, człowiek potrafi być okłamywany przez bliskich, w późniejszym czasie, trudno jest mu zaufać komukolwiek. Kiedy zaś do problemów dochodzi zdrada przyjaciół, życie staje się mocno skomplikowane. Nikt jednak nie ma pewności, komu tak naprawdę może ufać. Czasem jedynym celem, by poznać prawdziwą swą naturę, jest zrobienie czegoś nowego. Często jednak dochodzi do komplikacji, które na zawsze potrafią zmienić bieg życia. Niekiedy od zwykłego szalonego pomysłu, wszystko zaczyna się zmieniać.


Nina to dziewczyna która nie do końca radzi sobie w roli córki. Jej ojciec, który jest postawnym przedsiębiorcą, ciągle ją umniejsza. Dziewczyna czuje się przez niego nie akceptowana jak i również obca w jego życiu. Nawet jej usilne namowy, że nowa żona jest mu nie wierna, nie przekonują jej ojca. Nina jako typowa dojrzewająca kobieta, nie daje się okiełznać. Jej częste kłótnie z rodzicem, często kończą się trzaskaniem drzwiami. To jednak nie jest jedyne zmartwienie Niny. Dziewczyna nakrywa swego chłopaka na zdradzie, która mocno ją dotyka. Podłoże jej, jest bowiem podwójne. Pod wpływem złości i namowom mężczyzny, który użyczył jej schronienia, w dniu urodzin robi sobie tatuaż. Nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że to na zawsze zmieni jej życie... 

Po tragicznym wypadku, dziewczyna wyjeżdża z Polski, by żyć u boku ciotki. W nowym miejscu Nina poznaje osoby, które skrywają przed nią tajemnice. W okół niej pojawiają się również mężczyźni, którzy wobec niej mają własne plany. Kim oni są? Dlaczego tak bardzo interesują się właśnie Niną? Czym jest tatuaż, i jaką pełnić będzie rolę jej życiu? Czy demony przeszłości upomną się o dziewczynę? 

środa, 18 czerwca 2014

"Zaręczyny" J.Courtney Sullivan

"Diamenty są wieczne."
Frances Gerety

Każda kobieta na świecie, nie potrafi oprzeć się sile pięknej błyskotki. Jej mężczyzna, przynajmniej raz w życiu, musi podarować jej coś na znak jej godności. Przykładem tego, może być tak ważna chwila w życiu kobiety, jak zaręczyny. Od wielu lat, w życiu ludzi jest moda na to, by mieć wyniosły diament na ręku. Kobieta która go posiada, przede wszystkim czuje się  wyróżniona. Historia w książce pozakazuje, jak diamenty potrafią łączyć pokolenia, a wszystko zaczyna się tam, gdzie powstał popyt na te cuda...


Szczegółowy opis książki :

Evelyn jest mężatką od czterdziestu lat – tyle czasu upłynęło od chwili, kiedy drugi mąż zsunął z jej palca pierwszą obrączkę i wyłożył na to miejsce swoją. Delphine oglądała dwa oblicza miłości – ekstatyczną euforię romansu i wściekłą, mściwą furię, która przyszła po jego zakończeniu. James, ratownik medyczny, pracuje na nocną zmianę i wie, że rodzina żony uważa, iż mogła trafić lepiej, zaś Kate, partnerka Dana od dziesięciu lat, widziała już najrozmaitsze śluby – na plaży, w ogrodzie lub w zamku – i poprzysięgła sobie nigdy, pod żadnym pozorem, nie wychodzić za mąż.

Bohaterowie Zaręczyn odsłaniają przed nami sekrety życia i małżeństwa. Oprócz nich poznajemy także Frances Gerety, młodą copywriterkę pracującą w 1947 roku w agencji N. W. Ayer i Syn. Frances przygotowuje kampanię reklamową dla koncernu De Beers i szuka odpowiedniego sloganu. Pewnej nocy, przed pójściem spać, gryzmoli na kawałku papieru zdanie: „Diamenty są wieczne”. Ten slogan zmieni wszystko. 

Zaręczyny to bogata, wielowątkowa, pasjonująca powieść obejmująca okres niemal stu lat. Ukazuje dzieje kilku jedynych w swoim rodzaju par małżeńskich, a jednocześnie historię mody na diamenty i sposobu, w jaki stały się one – na i złe – symbolem naszych najgłębszych nadziei na wieczną miłość. 

Ta powieść błyszczy równie mocno jak diamenty.

wtorek, 17 czerwca 2014

"Świat Cieni. Więzy Krwi" Daria Milko

 video-recenzja
źródło

Czasem to, co wydaje się dla nas spokojem i oazą, wcale takie nie jest. Niekiedy ciosy dostaje się na tyle niespodziewanie, że nie potrafimy ich odeprzeć. Walka przeciw czemuś, co tak naprawdę istnieje jedynie w baśniach, jest bardzo trudna. Niestety nikt nie mówi, że jest niemożliwa. Niektórzy przez całe życie przygotowują się do tego, co nieuniknione. Przeznaczenia nie da się obejść. Należy się podporządkować, albo ginąć. Jak na to zapatruje się Katherine?


 Kate jest siedemnastolatką, która jest dość lubiana w szkole. Ma ona jednak szczególne zapatrywania, by być inną niż dziewczyny w jej wieku. Gdy inne stroją się na randki lub chodzą na zakupy, Kate trenuje z chłopakami sztuki walki.
 W jej życiu to nie jest jedyna dziwna rzecz. Od dwóch miesięcy dziewczyna ma sen o przystojnym chłopaku, który z dnia na dzień pojawia się na treningu. Adrian już od pierwszych chwil ją irytuje. Pomimo tego że chłopak jest od niej nieco starszy, ciągle próbuje jej dogryzać. Sytuacja pogarsza się w chwili, gdy Adrian zostaje nauczycielem w-f  w szkole. Kim okaże się chłopak dla Kate? Dlaczego o nim śniła? Jakie będzie mieć to konsekwencje? Jedno jest pewne. Przeznaczeniem Kate, jest być wrogiem Adriana. Lecz co na to jej serce?

poniedziałek, 16 czerwca 2014

"Aleja Bzów" Aleksandra Tyl

video-recenzja

źródło

Zawodowo w życiu układać może się różnie. Często, dla własnej perspektywy szczęścia osoby zdolne, pragną wejść o szczebel w karierze wyżej. Nic nie jest w tym złego dopóty, dopóki nie pojawiają się też i inni, żądni tego samego. Gdy jednak ten problem się pojawi, od razu należy liczyć się z tym, że gra nie zawsze będzie uczciwa. Lecz czy można poświęcić wszystko w imię lepszej pracy? Jak Izabela się na to zapatruje? Niekiedy lepiej jest odpuścić by podążać własną drogą...


 Młoda i bardzo ambitna redaktorka w wydawnictwie "OKO", próbuje swoich sił w starciu o awans. Dziewczyna wie, że ma na to wielkie szanse. Niestety, Izabela musi stoczyć o swe szczęście wiele zmagań. Na domiar złego, stanowisko chce objąć wiele osób, z którymi Izabela współpracuje.
 Kłopoty nasilają się dla kobiety, nie tylko w pracy. Nowo poznana Monika, również zaczyna odgrywać w życiu Izy szczególne miejsce. Sprawa chorej córki Moniki, postawi Izabelę w gotowości by walczyć. Operacja jest potrzebna od zaraz, a pieniądze mają tu wielkie znaczenie.
 Dodatkowych stresów dochodzi jej w chwili, gdy piękny pałac, w którym dziewczyna się wychowywała, zostaje sprzedany. Aleja Bzów wiodąca do niego, ma na tyle wspaniałe wspomnienia w sobie, że Iza postanawia walczyć. Kobieta wie, że zarówno ona, jak i mieszkająca w pałacu jej babcia, darzą to miejsce szczególną miłością. Ten, który kupił pałac spędza sen z powiek wszystkim mieszkańcom wsi. Wkrótce dla Izy jest jasne, że i ona musi podjąć z nim walkę. Czy kobieta pozwoli by Morawski splądrował to co kocha? Co tak na prawdę będzie znaczyć dla niej młody i przystojny kupiec pałacu? Czy uda jej się  znaleźć rozwiązanie dla swej przyjaciółki? Jedno jest pewne. Aleja pojawi się nie tylko jako piękno natury, lecz też jako droga do serca dziewczyny.