czwartek, 31 lipca 2014

"Ciemnorodni" Alison Sinclair

Na Ziemi istnieje wiele ras ludzi. Czasem, by je dostatecznie poznać, należy przebyć cały świat. Wizja autorki ukazuje, że Ziemią rządzą dwie rasy żyjące ze sobą w przyjaźni. Zarówno Ciemnorodni, jak i Światłorodni traktują się z wielkim szacunkiem. Niestety los sprawia, że do ich poukładanego życia wkracza trzecia rasa. To nie wróży niczego dobrego...



 Do młodego mężczyzny, zajmującego się naukami ścisłymi, przed wschodem słońca przychodzi ciężarna kobieta. Balthasar nie może jej odprawić, gdyż oboje należą do rasy, gdzie światło dnia zabija ich w strasznych męczarniach. W ten sposób dochodzi do sytuacji, w której Bal odbiera poród swojej dawnej znajomej. Dzieci nie należą jednak do końca, do rasy Ciemnorodnych.  Wszystko to powoduje, że należy je chronić. Niedługo po tym mężczyzna zostaje pobity. O jego zdrowie i życie walczy jego żona. Pomimo tego, że magia jest przez Ciemnorodnych uważana za coś strasznego, kilkoro ludzi ją posiada. Jedna z takich osób to żona Bala. Czy kobieta zdoła wyznać skrywaną prawdę mężczyźnie swojego życia?



poniedziałek, 28 lipca 2014

"Szczęście all inclusive" Krystyna Mirek


Video recenzja
  
 Niekiedy dochodzi do sytuacji, gdy należy odpocząć od własnego życia, daleko poza granicami naszego domu. By zrozumieć własne życie i spojrzeć na nie nieco z boku, potrzeba nam chwili wytchnienia i relaksu. Rozwiązania problemów są na wyciągnięcie ręki, lecz człowiek który ciągle pędzi nie zatrzymując się ani na chwilę, tego nie dostrzega. Bohaterowie książki zapatrują się na to podobnie. Każdy z nich mając własne problemy, nie widzą tego, jak można je rozwiązać. Dopiero wyjazd do Grecji pokazuje im, prawdziwą drogę do szczęścia.


 Piękna i malownicza Grecja, z połączeniem licznymi bohaterami, to mieszanka nieco wybuchowa. Kilkoro osób, mając w swoim życiu nieco za wiele na głowie, postanawia spędzić relaksacyjny urlop za granicą. Ich losy wspólnie się mieszają, dając przy tym refleksję nad własnym losem.
 Beata jest młodą kobietą, która musi stawić czoło roli sprzątaczki hotelowej. Jej ambicje i wykształcenie, ukazują iż kobietę stać na coś więcej. Niestety los nakłania ją do decyzji, by podjąć się pracy w Greckim kurorcie. Jakub jest dziennikarzem, którego kompletnie oczarowała jego szefowa. Ten wyjazd ma być dla nich zbliżeniem, które pozwoli im się bliżej poznać. Niestety kobieta ma inne plany co do Kuby. Co na to mężczyzna?
  Agnieszka żyje w Grecji już od dłuższego czasu. Niestety los nie jest dla niej tam na tyle łaskawy, by poznać mężczyznę swego życia. Ma ona jedynie przyjaciela, który jest z nią zawsze gdy tego potrzebuje. Kostas wiedzie życie rodzinne, i choć chce się ożenić, nie spotkał jeszcze na drodze tej jedynej. Lecz czy oby na pewno?
 Wydarzenia ukazują również bohaterów drugoplanowych, którzy wnoszą w akcję dużo wrażeń. Rodzice którzy są zbyt zapracowani, nie dostrzegają swego dziecka. Starsze małżeństwo które się nie rozumie, jak i również masa innym osób. Piękno przyrody i ekskluzywny kurort powodują, że odpowiedzi na ich problemy przychodzą same. Jakie one będą? Czy bohaterowie ujrzą szczęście? Czas na Krecie ukaże, że wszystko jest możliwe.

wtorek, 22 lipca 2014

"Maska" Anna Kekus

 
Czasami dochodzi do sytuacji, gdy człowiek przyodziewa na twarz różnego rodzaju maski. Powodem tego może być cierpienie, bądź też chęć ochrony własnego „ja”. Maska ma ukryć wszelakie głębsze uczucia, by nie były wykorzystane później, przeciwko nam. Co się stanie, gdy miłość znajdzie lukę spowijającą maskę? Czy da się żyć z drugim człowiekiem, jedynie dla erotycznych uniesień?


 Dwoje ludzi spotyka się w barze, gdzie bliższe poznanie powoduje, kontakt fizyczny. Sex miał być jedynie miłym przejawem bycia na Hawajach, dwójki nieznających się Polaków. Życie jednak potrafi skomplikować się w najmniej spodziewanym czasie.

 Filip jest młodym, przystojnym i dobrze zapowiadającym się biznesmenem, który zajmuje się organizowaniem ekipy murarskiej. Nowy kurort powstający na Hawajach, ma być wielkim projektem, który wykonuje. Jego proza życia istnieje jedynie, wśród przelotnych znajomości, zwłaszcza kobiecych. Wszystko zmienia się, gdy poznaje nową współpracownicę.

 Matylda jest projektantką wnętrz z zamiłowania i prawdziwej pasji. Los sprawia, że zostaje ona pokrzywdzona już we wczesnym dzieciństwie. Konsekwencje dawnego wypadku, dalej się za nią ciągną. Kobieta wie, że jedyne co ma, to własny spokój ducha. Tym samym też, pokonana przez wizję grzecznej swej natury, jako kobieta już dojrzała, postanawia przespać się z byle jakim mężczyzną. Traf sprawia, że okazuje się nim być Filip.

 Jak potoczą się losy dwojga ludzi, którzy mają odmienne ideały w codziennym życiu? Czy ich życie zapatruje się na bycie z kimkolwiek? Dlaczego boją się zaangażowania i czułości? Jedno jest pewne. Tych dwojga połączy długi i namiętny akt seksualny, który niejedno namiesza w ich życiu.


czwartek, 17 lipca 2014

"Złodziejka książek" Markus Zusak

Gdy dochodzi do próby czasu, gdzie życie przestaje mieć znaczenie, pozostaje mieć tylko marzenie, że wszystko się ułoży. Kiedy świat daje się terroryzować przez jedną osobę, zaś wszystko inne przestaje istnieć, jedno zaczyna kwitnąć, chęć posiadania odrębności. Czasy wojny dla nikogo nie są dobre. Nawet wielkie dzieła sztuki odgrywają w nich poważną rolę. Te, które uważane są za obrazę kraju, zostają niszczone. Lecz co, jeżeli zdarza się ktoś, kto rozumie dostatecznie wszelakie słowa? Czy jedna osoba potrafi zmienić świat na lepsze? Jakie próby musi przejść i jakie cierpienie, by żyć tak, jak powinien każdy człowiek?


 Książki w życiu małej Liesel Meminger, Niemki z pochodzenia, zaczynają odgrywać ważną rolę w tragicznych okolicznościach. Jej młodszy brat ginie w pociągu z powodu choroby. Podczas jego pogrzebu mała Liesel znajduje "Podręcznik grabarza". To właśnie ta książka odkrywa w niej pasje czytania. Wkrótce też powoduje w niej żądzę posiadania innych książek.
 Wojna dla dziewczyny wiąże się z równymi zmianami. Hitlerowskie rządy powodują,że jej biologiczna matka decyduje się oddać ją w rękę innych ludzi. Choć na początku mała Liesel nie pała sympatią do nowych rodziców, wkrótce odkrywa że Hubermannowie stają się jej prawdziwą rodziną. Jej nowy dom, który znajduje się przy ulicy Himmelstrasse, daje jej wiele niesamowitych przygód. Jedną z nich staje się posiadanie w piwnicy żyda, który wkrótce staje się dla Liesel kimś bardzo ważnym.
 Dorastająca Liesel podejmuje się różnych kradzieży i przygód, gdzie głównym obiektem stają się książki. Lecz czy słowa w nich pisane nie są kłamstwem? Dziewczyna odkrywa, że to co piękne w czasach jakich żyje, staje się zbyteczne. Wojna zbiera swe żniwo tak niespodziewanie, jak niespodziewanie przychodzi. Co na to Złodziejka Książek?

wtorek, 15 lipca 2014

"Czekając na odkupienie" Katarzyna Łochowska

Gdy w życiu człowieka, los stawia na drodze siły nieczyste, walka z nimi jest na porządku dziennym. Czy człowiek w tej potyczce ma jakąkolwiek szansę? Jedno jest pewne, gdy w życiu chodzi o zemstę, trudno jest obejść się bez ofiar. Gdy ponadto jedna osoba, ma stoczyć walkę ze Śmiercią i Królową Piekła, walka ta ma tragiczny skutek. Lecz czy uczucie inne, niż nienawiść potrafi przerodzić się w coś zupełnie przeciwnego?


Cassandra ma burzliwą osobowość. Całe życie czuje, że jej wysoko postawiona społecznie rodzina, wstydzi się jej istnienia. Wraz z dojrzewaniem, dziewczyna przejmuje inicjatywę. Zaczyna coraz częściej uczęszczać na zakraplane imprezy i nadużywać używek. Los pokazuje, że jedna z takich imprez, kończy się dla niej tragicznie.
Zgwałcona przez mężczyznę o zielonych oczach, długo nie potrafi się pozbierać. Z braku oparcia w ramionach rodziców, postanawia ich porzucić. Wyjeżdża do Nowego Orleanu, gdzie rozpoczyna nowe życie. Niestety przeszłość nie daje o sobie zapomnieć.
Wkrótce anioły zemsty „ukazują się” nad głową dziewczyny. Cassandra musi podjąć walkę z mężczyzną, który niegdyś wyrządził jej wielkie zło. To jednak nie koniec przygód. Dziewczyna przenosi się w czasie do V wieku, gdzie życie kobiety wcale nie jest łatwe. Mężczyźni bowiem, mają je za nic. Jak poradzi sobie w takim otoczeniu dziewczyna, której jedyną bronią jest cięty język? Dlaczego Królowa Piekieł będzie czyhać na jej życie? Kto będzie pełnił w piekle rolę Śmierci i kim ona będzie dla Cass? Czy życie zgotuje dziewczynie jedynie piekło?

niedziela, 13 lipca 2014

"Niezwykłe lato" Lisa Samson

Czasem dochodzi do sytuacji, gdy życie staje się monotonne. Nic nie byłoby w tym złośliwego, gdyby nie fakt, że jest to proces bardzo uciążliwy. Nikt bowiem nie potrafi żyć, gdy samodoskonalenie się zostaje porzucone. Zaczynają się wtedy kłopoty, by znaleźć choć na chwilę ten sam poryw normalności. Nie każdy jednak potrafi się przełamać i dowieść przed samym sobą, że taka niedogodność istnieje w jego życiu. W najgorszym wypadku, gdy ma się z nią już styczność, biernie się jej opieramy. Życie posiada się tylko jedno i należy o nie walczyć do samego końca. Nie ważne z czym ta walka będzie stoczona. Ważne by się jej podjąć.



 Heather jest kobietą która ma niemal wszystko. Kochający mąż daje jej wszelaką swobodę i radość codziennego życia, zaś syn, nie stwarza jej żadnych problemów. Owszem, jako nastoletni chłopak posiada niemiłe niekiedy niuanse, aczkolwiek żadne nie spędzają sen z powiek, jego rodzicom.

 Niestety Heather nie jest kobietą do końca szczęśliwą. Codzienne życie powoduje, że przegrywa ona swe życie z przeszłością i nudną prozą życia. Kobieta nie wie bowiem, jak poradzić sobie z cierpieniem. Czuje się względem niego bezużyteczna.  Dopiero przeciwności losu ujawniają jej, do czego jest stworzona.

 Heather posiada bowiem naturę wrażliwca. Pragnie, by dawne złe czyny teraz, gdy posiada dość sporo pieniędzy, zostały światu wynagrodzone. Tu właśnie pojawia się jej mania kupowania. Kobieta kupuje nowe rzeczy , stare zaś oddaje potrzebującym. Kobieta za wszelką cenę pragnie czuć się potrzebna. Czy jednak uda się jej zrobić dla świata więcej? Czy oby Heather nie poświęci zbyt wiele? Jakie przygody spotka po drodze? Kogo odnajdzie po wielu latach? Czy widmo przeszłości zostanie pokonane?

czwartek, 10 lipca 2014

"Ars dragonia" Joanna Jodełka

 
W każdym życiu, przeznaczenie potrafi mieć wielką rolę. Od niego nie jest łatwo uciec. Zawsze stanie się coś, co i tak powróci nas na właściwą ścieżkę. Możemy wyjechać i na pewien czas dać się  porwać wir normalnego życia, aczkolwiek los i tak upomni się o swoje. Panem swego losu, nikt nie potrafi tak naprawdę być. On jest nieuchwytny i z góry osądzony. Tajemnice jakie ze sobą niesie, potrafią na zawsze odmienić życie. Sebastian Pitt to chłopak, który przekonał się na własnym przykładzie, co to znaczy poddać się losowi.


 Po nagłej śmierci dziadka, w niewyjaśnionych okolicznościach, Sebastian dostaje kartkę i bilet, by powrócić do Poznania. Tam bowiem, mieszkał jego dziadek i nadal żyje ojciec. Sebastian  z poznańskimi ulicami pożegnał się jako mały chłopiec, lecz nigdy o nich nie zapomniał. Pogrzeb dziadka potęguję tęsknotę za więziami rodzinnymi. Sebastian nie wie jednak, że ojciec który odesłał go niegdyś z Poznania, miał w tym ukryty cel.
 Nie wiedza na ten temat skłania chłopaka, by nienawidzić swego rodzica. Tajemnice jakie tworzą się między nimi, pogłębiają ten konflikt. Wkrótce niewiadomych jest zbyt wiele. Chłopiec pragnie za wszelką cenę odkryć je i poznać własną historię. Uświadamia sobie, że między równoległym światem, jest też drugi, gdzie istotą rzeczy są stwory z murów kamienic. Tylko wybrańcy mogą przeniknąć do niego. Sebastian jako prawnuk grupy Ars Dragonia, jest jednym z nich. Czy jednak dane jest mu uwierzyć we własną siłę? Kto okaże się jego wrogiem, a kto przyjacielem? Kim jest tajemnicza Luna, która pojawia się w jego życiu? Jaką cenę poświęci chłopak za poznanie prawdy?

wtorek, 1 lipca 2014

Stosik VII :3


Dziś cudeńka ukazuje Wam,
by pochwalić się cudami tymi,
które chwile mi niedługo umilą! 

Zacznijmy od pozycji stojących:
po lewo:
*"Bez Przebaczenia" Agnieszka Lingas-Łoniewska, Wydawnictwo Novae Res, Książkę otrzymałam od Wydawnictwa
po prawo:
*"Szczęście all inclusive" Krystyna Mirek, Wydawnictwo Filia, Książkę otrzymałam dzięki uprzejmości autorki.

 A teraz przejdźmy do pozycji w poziomie :3
(od dołu)
*"Złodziejka książek" Markus Zusak, Wydawnictwo Nasza Księgarnia, Książkę otrzymałam od Redakcji Essentia
*"Ars Dragonia" Joanna Jodełka, Wydawnictwo Egmont, Jak wyżej.
*"Diabły" Elżbieta Wojnarowska ,Wydawnictwo WAM, Książkę otrzymałam od Wydawnictwa
*"Niezwykłe lato" Lisa Samson,Wydawnictwo WAM, Jak wyżej.
*"Czekając na odkupienie" Katarzyna Łochowska, Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza, Książkę otrzymałam od strony Secretum.
*"W zbawiennej próżni" Ronlyn Domingue, Wydawnictwo Albatros, Z wymiany na LC
*"Historie filmowe" Carole Mortimer, Wydawnictwo Arlekin-Harlequin, Jak wyżej.
*"Dogonić szczęście" Lucy Gordon, Wydawnictwo Arlekin-Harlequin, Jak wyżej.
*"Wszystkie dziewczyny kochają brylanty"Anna i Siergiej Litwinow, Wydawnictwo Oficyna, Jak wyżej.
*"Samotny mężczyzna"Christopher Isherwood, Wydawnictwo Świat Książki, Jak wyżej.
*"Ciemnorodni"Alison Sindair, Wydawnictwo Bellona, Książkę otrzymałam od Redakcji Essentia
*"Tatuaż z lilią" Ewa Seno, Wydawnictwo Feeria, Książkę otrzymałam od Wydawnictwa, RECENZJA

*"Maska" Anna Kekus, Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza, Książkę otrzymałam od strony Secretum.
*"Klejnoty Medyny" Sherry Jones, Wydawnictwo Otwarte,Wymiana na LC.


 Podoba Wam się mój stosik?? Przyznam, że już niedługo kilka pozycji dodam w formie recenzji :) Czytaliście coś już? Mam nadzieję, że Was olśniłam moimi perełkami nowymi <3 Postanowiłam, że tak na dobry początek lipca, stosik jak w sam raz!!! :3