wtorek, 26 stycznia 2016

"Złe dziewczyny nie umierają" Katie Alender

 
Alexis to nastolatka, która przeżywa w swoim życiu coś na kształt młodzieńczego buntu. Dziewczyna nie ma łatwego życia a w swojej rodzinie czuje się wyobcowana. Najdziwniejszą istotą dla Alexis jest jej młodsza siostra Kasey, która swoim hobby przeraża wszystkich. Kasey kolekcjonuje lalki, które wciąż na nowo i na nowo zwiększają swoją liczebność. Pewnego dnia Alexis zauważa, że z jej siostrą dzieją się straszne rzeczy. Zmienia się w niej wszystko począwszy od zachowania. Dla Alexis sprawa stała się jasna. Niewyjaśnione sytuacje sprawiają, że dziewczyna zaczyna podejrzewać siostrę o opętanie...

 Czym spowodowane jest tajemnicze zachowanie Kasey? Czy Alexis będzie potrafiła jej pomóc? Czy uratuje ją z rąk ciemności?


 Kiedy tylko przeczytałam zapowiedź tej książki wiedziałam, że muszę ją koniecznie przeczytać! Ciekawa byłam tego, jaką lekturę zaprezentuje nam wydawnictwo, zważywszy na to, że jest to pierwszy horror który wydało. Na samym wstępie chciałabym powiedzieć, że bardzo spodobała mi się okładka książki, która w zupełności oddaje klimat całej powieści. Jest to kompozycja, która podkreśla z jaką lekturą będzie miał do czynienia czytelnik. Zawsze bardzo mnie to do książki przekonuje. Następne zalety, są już przekazane przez autorkę, a kryją się tu między innymi dobry styl, ciekawa fabuła i wspaniale wykreowani bohaterowie. Przechodząc do pierwszego aspektu powiem, że język i zapał z jakim pisze Katie Alender budzi szczerą chęć czytania tej pozycji. Jej styl jest przyjemny w odbiorze, lekko zawiły ale przy tym bardzo przejrzysty. Fabuła jest dobrze opisana dzięki czemu książka się nie nudzi a nawet przeciwnie. Akcja pędzi w dobry tempie co powoduje, że powieść czyta się płynnie i szybko. Nawet osoby takie jak ja, czyli nielubujące się w horrorach przyznadzą, że ta lektura choć straszna, kusi i przyciąga do siebie.

czwartek, 21 stycznia 2016

(Przedpremierowo) "Amber" Gail McHugh

Amber nie ma łatwego życia. Dziewczyna jest okaleczona psychicznie już od najmłodszych lat, a winą tego są jej zmarli rodzice. To oni naznaczyli Amber piętnem, o którym nie potrafi zapomnieć. Mało tego, ci ludzie sprawili, że dziewczyna nie potrafi nikomu zaufać ani obdarzyć głębszym uczuciem. Jej ostoją jej jedynie sex, który zabiera jej czarne myśli w najgłębszą dolinę duszy.
Niespodziewanie w życiu dziewiętnastolatki pojawiają się dwaj mężczyźni. Ryder to typowy „niegrzeczny chłopiec”, który od początku intryguję bohaterkę. Chłopak ten jest intrygujący, zabawny, inteligentny i przede wszystkim zabójczo przystojny. Kiedy spotyka go Amber, jej życie przestaje być poukładane. Ostoją dla niegrzecznej natury Rydera okazuje się Brock. Serdeczny przyjaciel i zarazem kapitan drużyny powoduje, że kolana Amber się uginają. Zarówno jeden i drugi posiadają swoje własne problemy i duchy przeszłości. Obaj skrywają się przed światem pod przykryciem maski. Tylko jeden z nich może zająć miejsce w sercu dziewczyny. Lecz czy aby na pewno?Dziewczyna odkrywa, że jej serce zbliża się zarówno do jednego jak i drugiego. Musi wybrać, z którym chce by połączyło ją coś więcej. Czy mężczyźni odkryją przed nią swoje prawdziwe „ja”?

Nawet najgorszy start w życiu może zamienić się w coś wyjątkowego…

sobota, 16 stycznia 2016

#Filmowy Weekend - "Papierowe miasta" reż. Jake Schreier

 Papierowe miasta powstałe pod okiem reżysera Jaka Schreiera. Lektura ta widnieje już w mojej biblioteczce dlatego też z wielką ochotą zapragnęłam obejrzeć film. Choć czasu brak by zajrzeć i zapoznać się z autorem Johnem Greenem, to idąc na skróty przybliżyłam się do tej książki poprzez film. To jednak był mój błąd...
Jak bywa z ekranizacjami książek, postanowiłam i tym razem obejrzeć jedną z nich. Na ruszt poszły

 Cały film skupia się na Quentinie Jacobsenie i jego koleżance z sąsiedztwa Margo. Oboje niegdyś się przyjaźnili, ale czasy dorosłego życia ich podzieliły. Dochodzi do tego, że Quentin kończy liceum, i choć chłopak przestał myśleć już niemal całkowicie o Margo, ta ni z tego ni z owego postanawia na nowo zagościć w jego życiu. W sumie trwa to przez jedną noc, która dla chłopaka jest czasem wielu wyzwań. Przede wszystkim Margo postanawia zemścić się na chłopaku który ją zdradził, oraz na swoich przyjaciołach. Z tego też powodu Quentin jest jej nocnym kierowcą oraz pomagierem w różnego rodzaju dowcipach. Nazajutrz jednak, kiedy Quentin na nowo odżywa przy Margo, ta ucieka z domu. Chłopa wyrusza wraz ze swoimi przyjaciółmi w drogę, która ma go doprowadzić do Margo. Jak to wszystko się zakończy? Czy dziewczyna pozwoli się odnaleźć?

czwartek, 14 stycznia 2016

(PREMIEROWO)"Trawa bardziej zielona" Magdalena Kołasowska


Maja to dojrzała kobieta, która staje na trudnej drodze życiowej. Z jednej strony czyha nad nią wizja zepsutego życia u boku nic niewartego męża, zaś następnym ogniwem jest nic nie wnosząca w życie praca. Pomimo wszystko, dylematów wciąż przybywa. Niespodziewanie jednak zdarza się okazja by o wszystkim zapomnieć i choć przez krótką chwilę ponownie dać się porwać młodości. Wraz ze swoją przyjaciółką, Moniką, kobieta wyjeżdża na Mazury gdzie spotyka nowe znajomości. Jak zakończy się uroczy wypoczynek? Czy kobiety poznają na nowo co to znaczy kochać? Co wniesie do ich życia niespodziewana znajomość?
 Jedno jest pewne, niekiedy miłość nie czeka, ona po prostu przychodzi... 


 Najnowsza powieść Magdaleny Kołasowskiej jest pozycją, która wprowadza mnie w twórczość autorki. Patrząc na recenzje wcześniejszych pozycji tej pisarki, nie mogłam przejść obojętnie obok tej lektury. Poznanie losów Maji i jej przyjaciółki, było dla mnie miłą odmianą dnia codziennego.
 Już  na wstępie zaznaczę, że autorka ma bardzo lekki, przejrzysty i dobrze przystosowany do odbierania styl oraz język, który nadaje książce pozytywnego brzmienia. Do tego dochodzą dobrze wykreowane postacie oraz ciekawie okrojona fabuła, a to wszystko połączone w jedno nadaje tej książce niewyobrażalnego kopa! Przy tej powieści nie w sposób jest się nudzić. Szybkość czytania z jaką miałam sposobność obcować przy tej książce, jest zawrotna! Jak dla mnie Trawa bardziej zielona jest wspaniałą obyczajówką, którą warto polecać i często do niej wracać. 
"No właśnie! Moja Monika nie miała szczęścia do facetów. Pojawiali się i znikali, zabierając ze sobą kawałek Monikowego serca. Nie wiem, czy w ogóle coś jej jeszcze zostało. I jak układało jej się życie zawodowe, tak nie miała szczęścia w prywatnym i częściej była singielką niż w związku."

sobota, 9 stycznia 2016

#Filmowy Weekend- Igrzyska śmierci: Kosogłos. Część 2 reż. Francis Lawrence


Jakiś czas temu, a właściwie dwa dni po premierze ostatniej części kultowej trylogii Suzanne Collins, udałam się do kina. Moja ekscytacja wzrosła w chwili, której usiadłam na swoim miejscu oraz włożyłam okulary 3d. Na początku akcja filmu zaczynała się dość nostalgicznie a widzowie czekający na rozwój akcji, nieco ugasili swój entuzjazm. To jednak szybko się zmieniło!

 Przypomnijmy jednak, jak wiąże się ostatnia część tej serii z poprzednią ekranizacją. 
 Katniss Everdeen po raz kolejny bierze udział w Igrzyskach Śmierci. Mało tego - dziewczyna wraz z innymi zwycięzcami poprzednich edycji musi walczyć o przetrwanie. Trwa walka o własne życie. Lecz jak zabić swoich sprzymierzeńców i nie postradać zmysłów?
 Walka kończy się ucieczką Katniss z areny Igrzysk i porwaniu Peety do Kapitolu. Tam zostaje on uratowany, lecz chłopak nie jest już sobą. Prezydent Snow przygotował dla Katniss śmiertelną niespodziankę. Dziewczyna wraz z matką i siostrą mieszka w legendarnym, podziemnym dystrykcie trzynastym, który, wbrew kłamliwej propagandzie przetrwał zemstę Kapitolu. Z nowymi przywódcami na czele, rebelianci przygotowują się do rozprawy z dyktatorską władzą. Jak zakończy się ta przygoda? Czy Katniss poniesie klęskę?
 Przy części II tej trylogii, mamy do czynienia z większą ilością zmagań jakie przechodzą bohaterowie. Walka o życie ciągle trwa. Dziewczyna staje na czele buntu rebeliantów, którzy chcą znieść rządy prezydenta Snowa.  Lecz czy każdy ma ku temu czyste intencje?
 Co stanie się z Peetą? Czy chłopak odzyska  pełnię rozumu? Jakie prawdy odkryje Kapitol? Zagadki wciąż się mnożą.

czwartek, 7 stycznia 2016

"Rywalki" Kiera Cass

 W świecie Ameriki Singer nic nie jest takie zwyczajne jakie się wydaje. W jej państwie Idylii, panuje prawo inne niż dobrze nam znane. Świat w okół niej podzielony jest na Numery, które stają na czele hierarchii. Rodzina Amy jest piątką czyli grupą należącą do artystów. Jako klasa znajdująca się prawie najniżej, jej rodzinie nie wiedzie się najlepiej. Dziewczyna stara się pomóc rodzicom najlepiej jak tylko może.
 Tymczasem ruszają eliminacje, w których młody książę szuka żony. Tradycją jest, że książę poszukuje wybranki wśród ludu, by tym samym scalić go. Dziewczęta masowo wysyłają zgłoszenia do królestwa. Jedyną dziewczyną, która nie cieszy się na eliminacje, jest America. Pod wpływem impulsu wysyła jednak zgłoszenie. Zdradzona przez chłopaka, którego kocha wyrusza do królewskiego raju.
 Czy serce Americy może skierować się ku innemu? Kto oczaruje przystojnego księcia Maxona i zostanie jego żoną? Jak odmienni się życie dziewczyny, która nigdy nie marzyła o życiu w królewskich zakątkach? Czy America będzie mieć siłę by walczyć z 35 dziewczętami o względy księcia?

"Czasami, aby coś ukryć, najlepiej robić to na oczach wszystkich."

wtorek, 5 stycznia 2016

"Zostań, jeśli kochasz." Gayle Forman


 Dla Mii w dniu kiedy spadł pierwszy śnieg jej życie na zawsze zostało zmienione. Kiedy masz
kochającą rodzinę, cudownego chłopaka i pasję, którą chce się realizować myślisz, że masz szczęście. Wszystko traci sens w chwili, kiedy niewinna przejażdżka powoduje wielki huragan w życiu głównej bohaterki. W śmiertelnym wypadku ginie cała rodzina Mii. Od tamtej pory dziewczyna wisi pomiędzy jawą a snem. Jej jestestwo zostaje poddane wielkiej próbie. Mia przeżywa swoje życie od nowa i analizuje je od podstaw. Ma to dać jej siłę by walczyć i nie poddać się wizji śmierci.
Czy Mia przezwycięży śmierć? Czy znajdzie w sobie siłę by żyć? Czas ucieka... Jakiego dokona wyboru?


"Uświadamiam sobie nagle, że umieranie jest proste. To życie jest trudne."

niedziela, 3 stycznia 2016

#Konkurs 1

Witajcie! Z Nowym Rokiem przygotowałam dla Was konkurs! :) Do oddania mam dla egzemplarz książki "Bezlitosne. Najokrutniejsze kobiety dwudziestolecia międzywojennego". Tym razem jest to konkurs gdzie wygrywa jedna osoba :)Mam nadzieję, że spodoba Wam się kolejna dawka konkursów na blogu. Pojawi się ich sporo w tym roku ;)

Banerek konkursowy! :)
Regulamin konkursu:
1. Organizatorem konkursu jestem ja – Zanurz się w książkach rodem z niebios
2. Uczestnikiem konkursu może zostać każdy, kto spełni warunki podane w punkcie 4.
3. Konkurs trwa od 03.01.2016r. –31.01.2016r. (do godz.23.59). A wyniki zostaną ogłoszone w przedziale 3-4 dniowym. Wygrywa 1 osoba.
4. Aby wziąć udział wystarczy spełnić następujące warunki:
a) Posiadać adres zamieszkania na terenie Polski.
b) Zgłosić się w komentarzu.
c) Napisać również w komentarzu swój adres e-mail.
d) Umieścić baner konkursowy u siebie na blogu, bądź udostępnić na tablicy.
f) Obserwować bloga i polubić FP ( POLUB ;) )

g) Napisać w 3 słowach epitety okrutnej osoby.
5. Nagrodą w konkursie są książki wymienione wyżej.
6. Laureat konkursu zostanie wybrany przez organizatora konkursu w drodze losowania.
7. Zwycięzca ma obowiązek w ciągu 4 dni roboczych od opublikowania wyników, przesłać swój adres drogą mailową - w celu wysyłki nagrody – na adres nata130@interia.eu
8.Jeżeli zwycięzca nie prześle swoich danych adresowych, traci prawo do nagrody. Zostanie ona przyznana kolejnej, wybranej przez organizatora osobie.


Wzór zgłoszenia!
Zgłaszam się, umrę jak nie dostanę, moje must have! :D
Odpowiedź: podły,zawistny,paskudny
mail: nata130@interia.eu
Obserwuję jako: Natalia Z
Link tutaj: 


 POWODZENIA! ^^

sobota, 2 stycznia 2016

Zapowiedzi na nowy rok!




Styczeń to przede wszystkim nowy początek roku! Z tej okazji życzę każdemu książkoholikowi zaczytanego roku! Niech wszystkie książki, które chcecie mieć u siebie na półce, szczęśliwym trafem się na nich znajdą! :)
Przygotowałam również małe podsumowanie grudnia. Oto i ono:

Liczba wyświetleń: 72209  (było 68006 odwiedziliście mnie 4143  razy)
Liczba komentarzy: 3570 (było 3383)
Liczba obserwatorów: 292  (było 221 )
Liczba przeczytanych książek: 6
Liczba opublikowanych recenzji: 1
Liczba recenzji oczekujących na publikację: 17
Liczba opublikowanych postów: 6



 Myślę, że w sumie mamy wiele pozycji o które warto walczyć w tym roku. W pierwszym miesiącu wydawnictwa przygotowały dla nas m.in.: