niedziela, 30 października 2016

"Przez niego zginę" K.A. Tucker

Maggie Sparks przyjeżdża do Nowego Jorku w tragicznych okolicznościach. Jej najlepsza przyjaciółka z dziecinnych lat, popełnia samobójstwo. Kobieta przebywając w jej domu, dostrzega coraz więcej niespójności związanych z jej śmiercią. Maggie, nie mogąc uwierzyć w tajemniczą śmierć Celine, postanawia wynająć detektywa. Wkrótce odkrywa, że jej przyjaciółka miała przed nią tajemnice oraz niewypowiedziane sekrety. Aby zdobyć więcej informacji na temat przeszłości Celine, Maggie zaczyna swoje własne śledztwo.
Czy Maggie dobrze znała swoją przyjaciółkę? Czy kobieta zabiła się sama, czy może ktoś jej pomógł? Jakie prawdy odkryje Maggie na temat Celin oraz jej życia w wielkim mieście?
"– Jednak w którejś chwili przed śmiercią wyłączyła tę kamerę – mówię powoli, stwierdzając oczywiste. – Więc musiała ją znaleźć. – Więc musiała ją znaleźć… – Doug bębni palcami o blat, jednak gwałtownie przerywa. – I dowiedzieć się, że ktoś ją podglądał."

 Przyznam się bez bicia, że nie czytałam opisu tej książki, przed przeczytaniem jej. Z wielką ochotą sięgnęłam po nią tuż po przeczytaniu tytułu. Jak dla mnie, tytuł wydał mi się na tyle interesujący, że zapragnęłam zobaczyć co pod sobą skrywa.
 Na początku czytanie szło mi opornie. Nie czułam do niej przywiązania ani większej zachęty. Strony dłużyły mi się niemiłosiernie przez co miałam ochotę dać sobie z nią spokój. Mimo wszystko moja uparta natura - która mówiła mi, że mam ją doczytać do końca - zwyciężyła. W sumie ucieszyłam się, że dałam szansę tej pozycji.

sobota, 29 października 2016

#Filmowy WeeKend - "Więzień labiryntu" reż. Wes Ball

Nastoletni Thomas (Dylan O'Brien) budzi się w ciemnej windzie, nie pamiętając niczego. Trafia do tajemniczej Strefy: obszaru zamieszkanego przez kilkudziesięciu innych chłopców, którzy dostali się tam w identyczny sposób. Ogromny mur otaczający teren rozchyla się każdego ranka, otwierając przejście do labiryntu. Najstarsi mieszkańcy usiłują znaleźć wyjście od dwóch lat. Nowa nadzieja pojawia się wraz z dziewczyną, Teresą (Kaya Scodelario), która trafia do Strefy w śpiączce, ściskając w dłoni tajemniczą notatkę.

Pewnie zdziwię liczne grono fanów tej serii, ale nie zamierzałam oglądać tego filmu. Traf chciał, że w ostatnim czasie emitowała go stacja telewizyjna, a ja, nie mając większego wyboru, zdecydowałam się na niego. Przede wszystkim żałuję, że los zdecydował za mnie w kwestii tej ekranizacji. Już dawno powinnam zacząć interesować się tą serią, albo przynajmniej dać jej szansę. Teraz jednak to zmienię. Film ogląda się zaskakująco lekko, brak w nim zbędnej nudy a akcja intensywnie prze naprzód. Przez większość czasu, podczas oglądania, czułam się nim oczarowana. Interesującym i zarazem zaskakującym jest świat, w którym odbywa się akcja. Mamy kilkoro barwnych postaci, poruszających się po świecie niebezpieczeństw oraz strachu. Są oni eksperymentem, który aby przetrwać musi walczyć. 

środa, 26 października 2016

"Elita" Kiera Cass

America nie wie co ma robić. Odkąd dostała się eliminacje jej dotychczasowe życie przestaje istnieć. Jej świat stanął na głowie, a złamane serce znalazło ponowną szansę by się scalić. Lecz życie nie jest proste. Los pcha ją w ramiona przystojnego księcia po czym ponownie kieruje w stronę Aspena.
 Czy dziewczyna zostanie w pałacu? Czy Maxon wybierze tą jedyną? Komu Ami powierzy serce?

"Jeśli czegoś nauczyłam się podczas Eliminacji, to tego, że niektóre dziewczęta są przerażająco żądne krwi. Nie dajcie się zwieść tym balowym sukniom."
 Dzisiaj będzie krótko, ale jak najbardziej na temat. Nie lubię rozpisywać się zbyt obszernie na temat kontynuacji żadnej z lektur, ponieważ nie chce nikomu spamować oraz zdradzać zbyt dużo. Zwykle nakierowuje czytelników na odpowiednie momenty oraz mówię, co mi odpowiadało w lekturze, a co nie. Tym razem będzie podobnie.

wtorek, 25 października 2016

"Jestem tu i teraz.The Mindfulness Project" Alexandra Frey, Autumn Totton

„Jestem tu i teraz. The Mindfulness Project” zawiera ponad 80 prostych, interaktywnych ćwiczeń na rozwijanie kreatywności i ciekawości świata. Wykonywanie poszczególnych zadań przywraca utraconą łączność z ciałem i umysłem. Można wykonać wszystkie ćwiczenia albo tylko te, które odpowiadają bieżącym potrzebom.
Minimalistycznie zaprojektowany, estetyczny brulion zachęca czytelnika do wzięcia spraw w swoje ręce i zajęcia się swoim życiem. Jest w czym wybierać. Można rysować, tworzyć listy czy zapisywać własne emocje. Telefoniczny detoks przywróci równowagę umysłową, jedno z zadań pomoże w zwalczeniu bezsenności, a „strona gniewu” pozwoli dać upust negatywnym emocjom. Książka zawiera liczne instrukcje, odnośnik do krótkiego kursu medytacji oraz przestrzeń do prowadzenia zapisków z poczynionych postępów.

poniedziałek, 24 października 2016

"Serce z popiołu" Kathrin Lange

 David nie potrafi uwierzyć, że jego narzeczona żyje. Nadchodzi trudny czas dla jego związku z Julii. Dla obojga z nich jest to trudny okres, ale mimo wszystko się nie poddają. Lecz czy Charlie, która byłą pierwsza w życiu Davida, nie namiesza mu ponownie w głowie?
 Wizje i poczucie straty nie opuszczają chłopaka. Dodatkowo, Julii nie przestaje widzieć ducha Madeline ani słyszeć jej głosu. Czy halucynację ściągną na Julii i Davida śmierć? Co się stanie z ich związkiem? Kto jest winny wszystkiego co spotkało rodzinę Bellów? 

"W milczeniu wpatrywałam się w plecy Davida. Niósł Charlie tak, że jej głowa spoczywała na jego ramieniu. Miała wprawdzie zamknięte oczy, lecz byłam gotowa przysiąc, że wcale nie jest nieprzytomna. Wyglądała raczej jak kobiety z dziewiętnastego wieku, które padały zemdlone, by zwiększyć dramatyzm swojego wystąpienia. Jeśli z nich właśnie brała przykład, musiałam przyznać, że jest świetną aktorką. Zmyliła przecież Walta."

piątek, 21 października 2016

#Festiwal Conrada

Już za kilka dni startuje Festiwal Conrada, jeden z najważniejszych festiwali literackich w Europie. Hasłem przewodnim tegorocznej, 8. edycji, jest intensywność. Zarówno w pasji do literatury, jak i różnorodnym zaangażowaniu w kulturę. Udowadnia to pełny program festiwalu.

 Niemal stu gości z Polski i z zagranicy, ponad osiemdziesiąt spotkań, dyskusji, pasm filmowych i warsztatów. Od 24 października Kraków stanie się na tydzień europejską stolicą literatury. Każdy dzień skupiony będzie wokół innego oblicza Intensywności: Języków, Wiary-niewiary, Emocji, Krajobrazów, Napięć, Zmysłów i Map. „8 edycja Festiwalu Conrada różni się od poprzednich tym, że rezygnujemy z głównego tematu, w zamian zaś kładziemy nacisk na postawę” – tłumaczy Michał Paweł Markowski, Dyrektor Artystyczny Festiwalu.

czwartek, 20 października 2016

#Urodziny bloga ^^

Aaaaa zapomniałam! Słuchajcie całkowicie wyleciało mi z głowy, pewne bardzo ważne wydarzenie  :( Muszę się poprawić... Z nadmiaru pracy i innych zajęć zapomniałam, że wczoraj tj. 19 października, minął 3 rok mojego blogowania! Już 3 latka jestem z Wami <3



Kochani, zarówno Wam jak i sobie, życzę przede wszystkim wytrwałości!
Mam nadzieję, że już niebawem zorganizuję dla Was konkurs z okazji tak wielkiej (jak dla mnie) okazji! :3 


wtorek, 18 października 2016

"Chłopak z sąsiedztwa" Kasie West

 Charlie jest dziewczyną wychowującą się w towarzystwie trzech starszych braci oraz sąsiada, który jest w jej życiu od dziecka. Jako jedyna dziewczyna w rodzinie, Charlie dostosowuje się do trybu życia braci. Jest na tyle ambitną dziewczyną, że wraz z nimi ćwiczy grę w piłkę nożną oraz uprawia inne sporty. Charlie jest typem dziewczyny-chłopczycy, która nie uważa się za piękność. Z tego też powodu Charlie nie potrafi znaleźć sobie chłopaka.
 Dziewczyna skrywa w sobie tajemnicę, o której zapomniała. Jej sny są dla niej koszmarem, który za wszelką cenę chce pokonać. Z pomocą przychodzi jej Brandon, sąsiad i bliski przyjaciel. Dziewczyna wkrótce dostrzega, że żywi do Brandona pewne specjalne uczucia, lecz musi je ukryć. Czy jej się to uda?
 Charlie znajduje pracę pod wpływem której się zmienia. Jak zareagują na to jej bliscy? Czy męczące ją koszmary, ustaną? Czy Charlie znajdzie chłopaka, który zaakceptuje ją taką, jaką jest?

"Ponieważ to tutaj jest jak sen. Nie musi być prawdziwe. Wydaje się niemal, że unosimy się tuż za granicą świadomości, mogąc mówić wszystko, cokolwiek zechcemy, a rankiem, jak to bywa ze snami, ten stan się powoli rozwiewa.To tak, jakbyś ty spał teraz w swoim łóżku tam na górze, ja zaś w moim, a tę rozmowę toczyła nasza podświadomość."

sobota, 15 października 2016

#Filmowy WeeKend - "Alicja po drugiej stronie lustra" reż James Bobin

 Tym razem skusiłam się na film, gdzie pierwsza część niezbyt przypadła mi do gustu. Postanowiłam jednak dać szansę II części przygód Alicji, i powiem wam szczerze, że nie żałuję. To o czym chcę powiedzieć już na początku, to przede wszystkim temat parodyjnego opisu filmu, który dostrzec można na każdej stronie. Powiecie mi, kto wymyślił opis brzmiący: "Alicja powraca do Krainy Czarów, by razem z przyjaciółmi powstrzymać złego Władcę Czasu i przywrócić porządek w magicznym świecie." ? Nie wiem co za kretyn opisał tak ten film, ale to jakieś brednie. Wiecie czego się spodziewałam po takim opisie? Myślę sobie, że zapewne Alicja będzie się mierzyć z gościem ucharakteryzowanym na postać Czasu i oczywiście sądziłam, że on jest zły. Oczywiście jak czytam "..i przywrócić porządek w magicznym świecie", myślę sobie, że znowu przyszedł następca Złej królowej Kier (wspomniany przeze mnie Czas) i ona go zgładzi czy coś w tym stylu.

 Pomylicie się.

piątek, 14 października 2016

"Podniebny lot" R.K. Lilley

  Bianka jest stewardesą, obsługującą pierwszą klasę. Wraz ze swoim przyjacielem starają się być profesjonalistami w każdym calu. Pomimo swego piękna, Bianka jest samotną osobą, niepragnącą miłości. Niespodziewanie w jej życiu pojawia się James Cavendish, przystojny milioner.
 W niedługim czasie Bianka zaczyna spotykać się z Jamesem. Czy jednak pogodzi się z jego naturą władcy? Mężczyzna skrywa w sobie tajemnice, które intrygują Biankę.
 Czy nieumiejąca kochać kobieta, spełni fantazje erotyczne mężczyzny, który ma szczególne wymagania? Czy Bianka potrafi zaufać komuś, kto pojawia się w jej życiu tylko dla sexu?

"Przez chwilę siedziałam w pełnym zdumienia milczeniu, nie potrafiąc ani wyrazić zgody, ani zaprotestować. Naprawdę tego pragnęłam, mimo że wcześniej nigdy czegoś takiego nie rozważałam. Wiedziałam, że nic takiego nigdy by się nie zdarzyło, gdyby nie to, że pewien miliarder nagle zaczął się obsesyjnie interesować każdym aspektem mojego życia"

wtorek, 11 października 2016

"Manwhore" Katy Evans

 Rachel jest dziennikarką małego czasopisma, które swoją świetność ma już za sobą. Aby powstrzymać je przed upadkiem, szefowa jej działu proponuje jej bardzo kontrowersyjny artykuł. Dziewczyna decyduje się, zdradzić światu najgłębsze sekrety Malcolma Sainta, playboya mieszkającego w Chicago. Malcolm Saint pomimo swego nazwiska, wcale nie jest święty. Rachel, zbliżając się do niego - decyduje się na wszystko.
 Wkrótce dziewczyna dostrzega, że Malcolm jest człowiekiem innym niż zakładają media. Jego prawdziwa natura ujawnia się jedynie przy niej, co rozbudza w Rachel nieznane dotąd uczucia.  Czy Rachel zdemaskuje najgorętszego playboya, łamiącego kobiece serca? Czy uczucia zwyciężą nad rozsądkiem? Jakie sekrety skrywa Malcolm?

"Nigdy nie ma dobrej pory na to, aby się zakochać. To jest jak upadek. Wystarczy jedna sekunda.
I tylko trzeba się modlić, aby bez względu na to, gdzie upadniesz, nie być tam samą."

niedziela, 9 października 2016

#Premiera pewnej książki...

Tego dnia sprzedawano więcej niż jedną książkę na minutę. Katarzyna Bonda podpisała ponad pół tysiąca egzemplarzy powieści. W przeddzień oficjalnej premiery najnowszej powieści Bondy, 27 września, półki jednego z warszawskich Empików zostały po brzegi wypełnione tylko jednym tytułem – „Lampionami”. Punktualnie o 10.00 w obecności autorki i jej fanów oficjalnie otwarto LAMPIONY POP UP STORE by Empik. Kolejki po kryminał oraz autograf pisarki ustawiały się pomiędzy półkami do późnych godzin wieczornych. 


Akcja promująca nowy kryminał Katarzyny Bondy podkreśliła jej pozycję na rynku wydawniczym. W ubiegłym roku powieść autorki, „Okularnik”, był najlepiej sprzedającą się książką roku, otrzymał on również statuetkę Bestsellery Empiku 2015. To pierwszy raz, gdy polski wydawca (Wydawnictwo MUZA SA) zdecydował się na zmianę księgarni w pop-up store.

wtorek, 4 października 2016

Październik! Nowości + podsumowanie

 Mamy kolejny miesiąc, który jak dla mnie jest bardzo pracowity. O ile wrzesień uważam za bardzo udany, o tyle o październik się boję. Już niebawem ponownie zetknę się ze szkoła, i mam nadzieję, że czas do czytania znajdę.
 Wrzesień był naprawdę dobrym miesiącem. Będę go miło wspominać, chociaż przyznam, że początek był bardzo ciężki. Miałam strasznie dużo na głowie i mało czasu dla siebie. Teraz w sumie październik zaczął się podobnie. Czy będzie udany?


Zapraszam na krótkie podsumowanie miesiąca

Liczba wyświetleń: 107 395 (było 103 395 odwiedziliście mnie 4000 razy)
Liczba komentarzy: 5828 (było 5593)
Liczba obserwatorów: 355 (było 332)
Liczba przeczytanych książek: 13
Liczba opublikowanych recenzji: 9
Liczba recenzji przedpremierowych: 0
Liczba recenzji oczekujących na publikację: 8
Liczba opublikowanych postów: 12