poniedziałek, 30 stycznia 2017

"Więzy" Sierra Cartwright

Sara i Connor nie znają się zbyt dobrze. Ich drogi łączą się ze sobą poprzez siostrę Connora, Erin. Niespodziewanie dla Sary, Connor staje się jedyną osobą mogącą pomóc jej ojcu. Niezwykła decyzja kobiety, na zawsze wpływa na stosunek tych dwojga. Propozycja złożona Connorowi zostaje wykorzystana przeciwko niej, w sposób zmysłowy oraz przyjemny.
 Co się stanie, gdy kobieta walcząca o swoje dziedzictwo, podda się władczemu mężczyźnie? Czy może połączyć ich coś więcej niż namiętność?

"Musiała po prostu wymyślić, jak postępować z Connorem, jak dawać mu dokładnie tyle i ani odrobiny więcej, by poczuł, że ma, co chciał. Jednocześnie musiała znaleźć sposób, by chronić swoje emocje. "

piątek, 27 stycznia 2017

"U stóp bogini" Chitra Banerjee Divakaruni

Sabitri jest córką niezamożnego piekarza, mieszkającą w indyjskiej wsi, która skrycie pragnie kształcić się na uczelni wyższej. Ciężka sytuacja materialna sprawia, że jej dalsza edukacja jest niemal niemożliwa. Pozornie szczęśliwym zrządzeniem losu Kolbata – wpływowa i bogata kobieta – bierze Sabitri w opiekę i sponsoruje jej drogę ku osiągnięciu marzeń. Wkrótce okazuje się, że nie będzie ona usłana różami, ponieważ jeden błąd młodej kobiety rujnuje jej ambitne plany.
Wiele lat później demony przeszłości dopadną córkę Sabitri – Belę. Ścigana marzeniami udaje się ze swoim kochankiem za ocean w podróż do odległej Ameryki. Ziemia obiecana okazuje się zupełnie odmienna od jej wyobrażeń. Swoim zachowaniem Bela nieświadomie odciska piętno na własnej córce, która uczy się trudnej, acz niezapomnianej lekcji o wolności, złamanym sercu i lojalności.
"Wnuczko, ludzie gardzą kobietami bez wykształcenia.
Taka osoba nie ma wielu możliwości. Aby przetrwać,
jest zmuszona znosić złe traktowanie. Musi polegać na
dobroci obcych, która na pstrym koniu jeździ. Nie życzę
Ci podobnego losu…"

niedziela, 22 stycznia 2017

"Ale ciacho" Damian Kordas

Nareszcie mogę przetestować przepisy z książki Ale cicho autorstwa Damiana Kordasa. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale przez trwający Adwent, nie jadłam słodyczy ani niczego co miało w sobie cukier. W związku z tym recenzja tej powiesi rozciągnęła się w czasie. Nie chciałam robić przepisów bez późniejszego próbowania, ponieważ co to byłby za przetestowanie książki bez możliwości skosztowania przyrządzonego smakołyka? Oczywiście skusiłam się na zrobienie trufli kawowych. Musiałam koniecznie je wypróbować! Wierzcie mi na słowo, są pyszne!


 Ta książka trafia do grona moich ulubionych, ponieważ jest przejrzysta, czytelna (nawet dla amatorów), oraz ma w sobie piękne zdjęcia. Wszystkie obrazy przedstawiające ciasta oraz ciasteczka są na tyle piękne, że aż ślinka cieknie! Wszystkiemu są winne piękne kompozycje potraw. Aż chce się na nie patrzeć.

wtorek, 17 stycznia 2017

Podsumowanie roku czytelniczego. 2016

 Jak wiele się działo w ubiegłym roku. Pomimo zapracowania, mój 2016 rok pod względem czytelniczym był zadowalający. Wiem oczywiście, że wiele osób liczy sobie dużo lepsze statystyki, lecz pomimo tego, ja swój rok uważam za bardzo udany. Czas na krótkie podsumowanie ubiegłego roku (NARESZCIE :D). 

Ilość przeczytanych książek

 Tutaj od razu zaznaczam, że pracuję od pon.- pt. więc nie mogę czytać tyle ile bym chciała :( Mimo jednak tego obliczyłam, że w roku ubiegłym mam na swoim koncie 71 przeczytanych książek :D Jest to dla mnie zadowalający wynik ♥

poniedziałek, 16 stycznia 2017

#Najdłuższa noc nadciąga!

okładka książki


15 lutego nakładem wydawnictwa Muza ukaże się książka "Najdłuższa noc" Marka Bukowskiego oraz Macieja Dancewicza, pomysłodawców oraz twórców scenariusza serialu kryminalnego „Belle Epoque”, który zostanie wyemitowany w lutym na antenie TVN.


O czym jest książka?

Kraków, grudzień 1904 r. Na Plantach zostaje znalezione brutalnie okaleczone ciało kobiety. Przy ofierze nie ma żadnych dokumentów ani rzeczy osobistych, więc zidentyfikowanie ofiary jest niemożliwe. Trzy miesiące później dochodzi do kolejnej zdrobni. Czyżby miasto terroryzował seryjny morderca? Kraków paraliżuje strach. Miasto huczy od plotek. Mordercę należy znaleźć, zanim popełni kolejną zbrodnię.

Początek XX wieku, belle époque, czas rozkwitu nie tylko sztuki, ale także techniki. Teatr Miejski przy placu Świetego Ducha posiada własną elektrownię, po ulicach miasta jeżdżą już pierwsze automobile. W Krakowie otwiera się nowoczesne laboratorium kryminalistyczne, a informacje zdobyte dzięki nowym metodom będą miały ogromne znaczenie dla prowadzonego właśnie śledztwa. Nawet najwięksi sceptycy przyznają wkrótce, że działalność laboratorium jest imponująca.
Misternie skonstruowana intryga, morderstwa popełniane z zimną krwią, przestępczy Kraków i tajemnicza symbolika - „Najdłuższa noc” to książka, której lektura usatysfakcjonuje nawet najwytrawniejszych czytelników kryminałów. Autorzy, Marek Bukowski i Maciej Dancewicz, nie tylko przedstawiają mroczną historię i tworzą pełnokrwistych bohaterów. Pokazują również, jak rodziła się nowa epoka, jak wyglądało zderzenie postępu cywilizacyjnego i przełomu obyczajowego ze światem biedy i zabobonów.

sobota, 14 stycznia 2017

#Konkurs blogowo- facebookowy!

Przychodzę dzisiaj do was z konkursem! Konkurs blogowo - facebookowy.
Konkurs jest organizowany zarówno na blogu, jak i na fb. Możecie zgłaszać się zarówno tutaj, pod postem, jak i na facebooku.


Regulamin konkursu znajduje się tutaj; REGULAMIN
UWAGA. Zgłaszacie się tylko raz, tutaj lub na facebooku. 

Komplet II książek ufundowanych przez Wydawnictwo Akurat, p.t.: "Umierasz i cię nie ma" oraz "Pójdź na sąd Boży" autorstwa Mariusza Ziomeckiego, może być niebawem TWÓJ! Wygrywa jedna osoba :)




Banerek konkursu ♥

piątek, 13 stycznia 2017

#Wieczór Inspiracji - Spotkanie z Piotrem Pogone

Wraz z Wydawnictwem Burda Książki, serdecznie zapraszamy na spotkanie z Piotrem Pogonem – Ironmenem bez płuca, bezdomnym businessmanem – wojownikiem z wielkim sercem. Spotkanie poprowadzi Julia Lachowicz – autorka książki „Umarłem Cztery Razy” opowiadającej historię Piotra.

 
TREMIN: 19.01 (czwartek), godzina 19.00
MIEJSCE: Wrzenie Świata, ul. Gałczyńskiego 7, Warszawa


czwartek, 12 stycznia 2017

"Gracz" Vi Keeland

 Delilah jest u szczytu swojej kariery dziennikarskiej. Jako młoda, ambitna osoba  interesująca się sportem  zostaje główną reporterką działu sportowego. Głównym jej tematem ma być krajowa drużyna futbolu amerykańskiego, a w tym najlepszy jej zawodnik – Brody Easton. 
 Brody należy do niegrzecznych chłopców. Jest arogancki, zbyt pewny siebie, a poza tym to prawdziwy playboy. Mimo jednak tego, Delilah nie daje nabrać się na jego sztuczki. Brody nie rezygnuje z podboju i za wszelką cenę próbuje zaciągnąć dziewczynę do łóżka.
 Jak rozpocznie się wspólna przepychanka uczuciowa pomiędzy tym dwojgiem? Czy połączy ich coś więcej niż pożądanie? Jaką prawdziwą twarz odkryje przed światem Brody? 

"Po tylu latach w końcu postanowiłam zostawić moją przeszłość za sobą, w momencie, gdy przeszłość Brody'ego się odezwała."

środa, 11 stycznia 2017

"Córeczka tatusia" Cathy Glass

 Córeczka tatusia opowiada smutną historię. Główną bohaterką jest nowo przybyła podopieczna o imieniu Beth. Dziewczynka została odebrana na czas nieokreślony, samotnie wychowującemu ojcu. Pomimo rozsądkowi którym kieruje się jej tata, Cathy i ośrodek dostrzegają, że dziewczynka rozwija się nieprawidłowo. Nowa podopieczna Cathy, wykazuje silne symptomy wskazujące na kazirodztwo. Czy ojciec dopuścił się tego niegodziwego czynu? 
 Tego nie zdradzę, lecz zachęcę abyście skorzystali i zapoznali się z ta powieścią na spokojnie,  w swoim zaciszu domowym.
"-Powiedziałaś coś bardzo miłego.
- Bo to prawda - stwierdziła Beth. - Bardzo bym się cieszyła, gdybyś była moją mamą."

wtorek, 10 stycznia 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "P.S. I like you" Kasie West

Lily szczerze nie lubi chemii. Jedyną jej odskocznią od tych nudnych lekcji, okazuje się jej sekretny dziennik, w którym dziewczyna pisze piosenki. Jednak kiedy i on zostaje Lily zakazany, dziewczyna w przypływie impulsu, pisze na swoim stoliku tekst piosenki jej ulubionego zespołu. Nazajutrz okazuje się, że ktoś znający ten utwór, dopisał część tekstu. Tak zaczyna się tajemnicza korespondencja, pomiędzy Lily oraz nieznajomą osoba.
Kim okaże się tajemnicza postać? Co będzie łączyło ją z Lily? Czy dane im będzie poznać się bliżej?

"- Biblioteka to kolebka ciszy? - spytał Dawid.
- Bo wszystkie słowa zostały już zużyte przez książki. - Tak właśnie myślałam, kiedy byłam mała."

piątek, 6 stycznia 2017

Wyniki konkursów grudniowych! :)

Czas na wyniki konkursów, które organizowałam w grudniu! :) Zwycięzców jest aż pięciu więc bardzo się z tego powodu cieszę :) 

 Do konkursu zgłosiło się 95 osób. Jestem z tego bardzo zadowolona ♥  Wielu z Was witam po raz pierwszy na blogu, a z niektórymi znamy się już dłuższy czas. Wszystkim serdecznie dziękuję za udział w konkursie. Tak bardzo się cieszę, że jest was tak dużo, i że tak wielkie grono osób przybywa wciąż do naszego grona książkoholików ♥ Obiecuję, że to dopiero początek konkursów ;)


Nie przedłużając, oto wyniki!!!
.
..
...

środa, 4 stycznia 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Tajemne miasto" C.J. Daugherty, Carina Rozenfeld

 Sacha i Taylor przebywają w Oksfordzie, lecz nawet w tej elitarnej szkole dla Alchemików, ich życie jest w niebezpieczeństwie. Klątwa, która wieki temu została rzucona na rodzinę Sachy, wciąż powoduje w sercach bohaterów niepokój. Nadchodzi dzień sądu. Aby ocalić Sachę, Taylor musi zgłębić największe tajniki swojej mocy. Tylko dzięki jej magii, chłopak ma szansę na przeżycie.
Czas ucieka. Na każdym kroku czyha niebezpieczeństwo. Czy dziewczyna uchroni Sachę przed śmiercią? Kto zwycięży w walce o życie Sachy? Czy tych dwojga ujdzie z życiem przed siłą demonów?

"– Jakoś nie przyszło mi do głowy, że dziś jest apokalipsa, Alastair. Nie dostałam informacji."

wtorek, 3 stycznia 2017

"Leśna polana" Katarzyna Michalak

Gabrysia szuka ostoi w życiu. Jednym z jej marzeń jest piękny domek, z którym wiąże najwspanialsze wspomnienia. Niestety życie nie jest dla niej łatwe, a na przeszkodzie jej marzeń stoją pieniądze. Kobieta przy swoim boku ma dwie ukochane osoby, jakimi są jej drogie przyjaciółki Maja i Julia. Te dwie kobiety trzymają ją przy życiu oraz pomagają jej w trudnych chwilach. Jednak i one mają swoje problemy... Przeszłość upomina się o swoje miejsce w życiu Gabrieli. Kobieta jeszcze nie wiem, że nad jej życiem zbierają się dobre oraz złe chmury. Zalążkiem niektórych z nich są trzej bracia, którzy ponownie wracają do Polski. Co wydarzyło się w przeszłości kobiety? Jakie sekrety skrywają jej przyjaciółki? Czy jej marzenie o domku się spełni?

"Opadł na kanapę pokonany przez samego siebie. Pod powiekami poczuł palące łzy. Strach przed miłością, czy raczej jej utratą, mimowolnie zaszczepił braciom. Nie kochaj, bo będziesz cierpiał. Ile mieli lat, gdy spotkał Gabrysię? Dwadzieścia trzy. Widzieli jego rozpacz. Widzieli, jak codziennie wychodzi w środku nocy, by chociaż spojrzeć w okna jej domu. Słyszeli jak czasami walił pięścią w poduszkę, albo dla odmiany wgryzał się we własną pięść, by powstrzymać szloch. "

poniedziałek, 2 stycznia 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Sama się prosiła" Louise O'Neill

Emma jest ukochaną córką, znaną i lubianą uczennicą oraz dobrą, aczkolwiek mało angażującą się przyjaciółką. Jej jedyną zaletą jest uroda oraz zgrabne ciało. Osiemnastolatka skupiona jest wyłącznie na sobie, oraz byciu perfekcyjną. Dziewczyna nie dostrzega jak to wpływa na osoby z jej otoczenia. Jedna impreza, jedna niezapomniana noc oraz czterech chłopców - to wszystko wywraca jej życie do góry nogami. Tę datę zapamięta nie tylko Emma, ale i cały świat. Licealistka traci wszystko co posiada i staje się TĄ DZIEWCZYNĄ z małego miasteczka. Dziewczyną, która sama się o to prosiła, lecz czy to prawda? Jakie wydarzenie napiętnuje ją na całe życie? Czy aby na pewno Emma jest niewinna? Czy dziewczyna weźmie sobie do serca lekcję, jaką sprezentowało jej życie? 

"Teraz wiem, że nie będę miała dzieci. Nie pozwolę im rosnąć w moim brzuchu, gdzie mogłabym je zarazić. Nie pozwolę im dorastać w świecie, gdzie mogłoby im się przydarzyć tak wiele złych rzeczy, a ja nie byłabym w stanie ich ochronić."

niedziela, 1 stycznia 2017

Zapowiedzi stycznia ♥

 Styczeń to nowy rok, nowe wyzwania oraz nowe premiery! Tym razem jest ich co nie miara! Tak dużo lektur, a tak niewiele czasu na ich czytanie *.* Zapraszam Was wszystkich na zapowiedzi nowego miesiąca - stycznia. Zapoznajcie się z nimi i sami oceńcie które książki chcecie przeczytać, a które nieszczególnie. Koniecznie piszcie w komentarzach czy czegoś nie przeoczyłam ;)

Najpierw przedstawiam krótkie podsumowanie grudnia:

Liczba wyświetleń: 120919  (było 114180 odwiedziliście mnie 6739  razy)
Liczba komentarzy: 7132 (było 6683 )
Liczba obserwatorów: 378 (było 365)
Liczba przeczytanych książek: 6
Liczba opublikowanych recenzji: 6
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na publikację: 6
Liczba opublikowanych postów: 14