czwartek, 30 marca 2017

#Znamy nominowanych do Nagrody Literackiej m.st. Warszawy

Spośród ponad czterystu zgłoszeń jury wybrało dwanaście tytułów nominowanych do Nagrody Literackiej m.st. Warszawy, najstarszej i jednej z najbardziej prestiżowych nagród literackich w Polsce. Pula dla laureatów wynosi 200 tysięcy złotych.

W tym roku nazwiska nominowanych zostały ogłoszone równolegle w ponad osiemdziesięciu warszawskich klubokawiarniach i bibliotekach, a także – zgodnie ze starym obyczajem – przez rozproszonych po stolicy „krzykaczy”. Ta akcja ma podkreślić lokalność i tradycję Nagrody, a jednocześnie – nowoczesne podejście do upowszechniania literatury.

- 10 lat Nagrody skłania do podsumowań, a nawet zmian. Zależy mi, aby Nagroda zachowując swój prestiżowy charakter, zyskiwała coraz większe uznanie wszystkich warszawiaków, nie tylko tych najbardziej oddanych czytelników. Będziemy rozbudowywać wokół niej sieć działań wspierających rozwój czytelnictwa, albowiem wyróżnienie w naszym konkursie stanowi rekomendację samą w sobie. Nagrodzone tytuły nigdy nie zawiodły moich oczekiwań, a nominowane w tym roku książki tylko utwierdzają mnie w tym przekonaniu. Zapraszam do lektury - mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent Warszawy.

środa, 22 marca 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "MMA Fighter. Walka" Vi Keeland

 Nico jest gnębiony przez widmo przeszłości. Mężczyzna jest zawodnikiem MMA, za którym szaleje nie jedna dziewczyna. Pewnego dnia, Nico trafia do kancelarii w której pracuje Elle. Już podczas pierwszego spotkania, facet nie potrafi zapomnieć o Elle.
Niestety jednak, dziewczyna posiada już swoje życie, które jest statyczne oraz poukładane. Ellie jest w stałym związku, co jednak nie przeszkadza sportowcowi.
 Czy Elle pozwoli aby gorący Nico zburzył jej życie? Czy ich światy mogą być połączone? Jaką tajemnicę skrywa ta dwójka?

"Ten moment wraca i prześladuje cię, kiedy najmniej się tego spodziewasz. Po prostu kiedy myślisz , że w końcu odnalazłeś drogę, aby zakopać to wszystko gdzieś w głębi siebie, wchodzi do brzydkiej głowy i jesteś w punkcie wyjścia. Z powrotem w bólu. Żalu. Poczuciu winy. A uzdrowienie musi się zacząć od początku."

poniedziałek, 20 marca 2017

"Fatalna lista" Siobhan Vivian

Piękno i brzydota nie zawsze są kwestią wyglądu.
Wyobraź sobie, że gdy przychodzisz do szkoły, oczy wszystkich są wbite w jeden punkt.
W listę.
Czy znajdziesz na niej swoje nazwisko? A jeśli tak, to w której kategorii?
Co roku ktoś - nie wiadomo, kto - wybiera dwie dziewczyny z każdego rocznika. Jedna zostaje okrzyknięta najpiękniejszą, druga - najbrzydszą.
O tych spoza listy natychmiast się zapomina. Wybrane nagle znajdują się w centrum uwagi całej szkoły.
Poznaj historię Danielle, Abby, Candance, Lauren, Sary, Bridget, Jennifer oraz Margo.

"Jednego dnia dziewczyny obgadywały jedna drugą, używają najokrutniejszych wyzwisk, a już następnego przysięgały, że będą odtąd dla siebie najlepszymi przyjaciółkami."
Na liście są nazwiska ośmiu dziewcząt. W świecie po liście ich życie już nigdy nie będzie takie samo. Fatalna lista nie jest łatwym tytułem, ponieważ historia w niej opisana skupia się wokół dorastania. Jak wiadomo, burza hormonów oraz pierwsze miłostki są dla nastolatków ważnymi sprawami. W książce dostrzegamy, jak bardzo.

czwartek, 16 marca 2017

"Nigdy nie jesteś sama" Renata Adwent

Aniela dorastała w otoczeniu trzech sióstr: bliźniaczki Róży, Milki i Agaty. Zawsze była niepokorna, inna, zadziorna i trudna. Nieustannie walczyła o swoją pozycję w rodzinie. Rodzinie, która jednocześnie daje wsparcie i jest przekleństwem. Rodzinie, z której wyszła z poważną chorobą psychiczną i od której uciekła niemal na drugi koniec świata. Tam w końcu znalazła spokój i miłość, która ją uratowała. Powoli uczucie zburzyło mur, który wokół siebie wybudowała i dało jej nadzieję na szczęście. Dzięki temu po latach mogła powrócić do domu, ale już na innych zasadach.
Pełna ciepła historia o tym, jak ważne są więzi rodzinne, i o tym, że wyzwolenie od nich nie zawsze oznacza odrzucenie.
Mężczyzna ją uratował, chociaż miłość mężczyzny nie powinna ocalać kobiety. Dla Anieli jego miłość była wybawieniem od przerażających szpitalnych wspomnień i klęski relacji rodzinnych i zagubienia we własnym życiu. Znalazł ją tam, gdzie ona nie chciała znaleźć niczego, oprócz spokoju. Dał jej to, czego jeszcze nigdy od nikogo nie dostała, pokochał ją mocno i był gotowy spędzić z nią resztę życia, pomimo tego, co kryło się w jej przeszłości. I nie uważał już, że to ryzyko, mówił teraz, że to ich szansa na szczęście.         

"– Zajmowałam się wszystkimi pani córkami i wszystkie są zdrowe. Ta jedna ma po prostu okropny charakter. Na to nie ma lekarstwa, ale w życiu jej dobrze nie będzie."

sobota, 11 marca 2017

#Stos dwumiesięczny ♥

Przyszedł czas na stosik, który został nazbierany przez styczeń i luty. Nie są to wszystkie pozycje, które zostały nadesłane do mnie w tym czasie, lecz mimo wszystko uważam, że jest ich dość sporo. Powieści te w większości już poznałam, lub niektóre dopiero zamierzam przeczytać. Oto historia tego, jak te powieści znalazły się w mojej biblioteczce.



* Jeden za drugim Chris Carter - Egzemplarz dostałam od kwartalnika Fanbook. Gratis przy promowaniu ich konkursu :)
* Potęga kiedy Michael Breus - Kompletnie nie spodziewałam się tej powieści, ponieważ odmówiłam jej recenzji. jakie było mój zdziwienie, kiedy jednak ją otrzymałam :D Mam zamiar przejrzeć tę powieść w wolnej chwili i dodać recenzję gdy tylko będę mogła. :)
* Więzy i Piętno Sierra Cartwright - Powieści otrzymałam dzięki wydawnictwu Burda Książki. Lektury w sam raz dla mnie. Świetnie się je czytało ♥ Polecam ;)
* Księżyc nad Bretanią i Lawendowy pokój Nina George - Powieści otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Otwartym przy jednym z projektów. 
* Zbrodnie pozamałżeńskie i Zakręty losów. Nowe pokolenie Agnieszka Lingas-Łoniewska - Mój ukochany zrobił mi przyjemność i pozwolił zamówić sobie książki. Oczywiście wybrałam te ♥ Kocham książki autorki więc nic dziwnego, że zakupiłam jej nowości, których mi brakowało. :)
* Manwhore +1 katy Evans - Egzemplarz recenzencki od wydawnictwa Kobiecego. Powieść już zrecenzowana, przyznam, że pół na pół ją polecam ;)
* Pod presją Michelle Falkoff - Egzemplarz od wydawnictwa Feeria Young. Bardzo ciekawa powieść, która mnie zaciekawiła. 
* Barwy miłości. Zatracenie. Kathryn Taylor - Egzemplarz uzyskany dzięki wydawnictwu Akurat. Bardzo lubię tę serię, która jest bardzo interesująca. 
* Zemsta Katarzyna Michalak - Dzięki współpracy z jednym z portali otrzymałam tę oto powieść. Bardzo fajna i energiczna lektura, a że lubię czytać powieści autorki, to się skusiłam. 
* To co najważniejsze Samantha Young - Uwielbiam autorkę i jej powieści. Lektura bardzo ciekawa i nader poruszająca. Otrzymałam ją dzięki wydawnictwu Burda Książki. Polecam gorąco ♥

środa, 8 marca 2017

#Konkurs z okazji Dnia Kobiet

Zapraszam na konkurs! Do wygrania jest książka Amy A. Bartol pt."Intuicja". Jest to druga część przejmującej serii „Przeczucia” o zderzeniu świata ludzi ze światem istot nieśmiertelnych. 



Zgłaszamy się w poście :)

wtorek, 7 marca 2017

"Piętno" Sierra Cartwright

Gdy Sofia McBride po raz pierwszy spotyka silnego i zdecydowanego Cade`a Donovana, słyszy ostrzeżenie, by zachowała dystans. Choć wie, że powinna posłuchać tej rady, jest oszołomiona siłą, z jaką przyciąga ją ten onieśmielający mężczyzna.
Wie, że powinna trzymać się od niego z daleka, ale pomimo starań nie potrafi się oprzeć jego erotycznym żądaniom. Im bardziej jest usidlona, tym lepiej zdaje sobie sprawę, że wcale nie chce uciekać.
Przez całe swoje życie Cade Donovan, tajemniczy właściciel ogromnego rancza, wybierał kobiety, które nie oczekiwały od niego zbyt wiele. Jednak gdy burza więzi go w domu wraz z Sofią, zupełnie inną od dotychczasowych miłostek Cade`a, która nie ma w zwyczaju przyjmować odmowy, jego zasady zdają się na nic.
Cade pragnie wszystkiego, co Sofia ma do zaoferowania, lecz szybko odkrywa, że jej uroda skrywa determinację, której nie brał pod uwagę. Jej niezależna natura sprawi, że Cade pozbędzie się swoich demonów i przejdzie drogę, która zmieni ich oboje na zawsze.           

" Zaczęła ją absorbować obecność Donovana. Pachniał wyprawioną skórą i siłą. Był wyjątkowo wysoki, miał mocno zarysowaną szczękę i nos, który chyba był kiedyś złamany, być może więcej niż raz. Musiała wysoko zadrzeć głowę, by spojrzeć mu w oczy, a kiedy to zrobiła, zauważyła, że miały zimny odcień spiżu. Jego postawa świadczyła o pewności siebie graniczącej z arogancją. Najwyraźniej władza była dla niego równie naturalna jak drogi smoking. Powietrze wokół Cade’a zdawało się buzować i Sofia czuła się, jakby wciągał ją jakiś potężny wir."

sobota, 4 marca 2017

"Manwhore +1" Katy Evans

 Rachel popełniła błąd - zakochała się. Nieodpowiednio ulokowane uczucie okazuje się niekorzystne dla obojga stron. Malcolm odcina się od kobiety i nie pozwala jej na ponowne zbliżenie. Czy Rachel zdoła ponownie wkroczyć do życia Sainta? Czy mężczyzna zdoła wybaczyć jej zdradę?
 Oto nowa historia Malcolma i Rachel, która ponownie oczaruje czytelnika.

"Pamiętam jego spojrzenie zawieszone na mojej twarzy, kiedy Merrick zadawał mi pytania. Pamiętam jego głos. Pamiętam, jak to jest stać blisko niego.
Pamiętam, jak westchnął, kiedy wyszłam, jakby właśnie wziął udział w jakiejś batalii.
I jak podniósł potem na mnie wzrok. I go nie odwracał."
Przyznam się, że tę część książki czytało mi się znacznie mniej łapczywie, niż jej poprzedniczkę. Co prawda z wielką niecierpliwością czekałam na tę kontynuację, lecz mimo wszystko nieco mnie zawiodła. Akcja na początku rozgrywa się dość intensywnie, lecz później nieco słabnie i przygasa. Dopiero zakończenie zbudziło we mnie ponowną ekscytację.

piątek, 3 marca 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Intuicja" Amy A. Bartol

Anioły są wśród nas. Przekonała się o tym osiemnastoletnia Evie. Teraz razem ze swoimi niebiańskimi przyjaciółmi musi zmierzyć się z siłami Zła. Jeśli przegra, straci swoją duszę oraz serce. „Intuicja” – druga część bestsellerowej serii „Przeczucie” Amy A. Bartol trafi do księgarń 8 marca.Życie Evie Clermont już nigdy nie będzie takie samo. Strata bardzo bliskiej osoby pozostawiła na jej sercu bliznę, która długo się nie zagoi. W bohaterce coraz silniej odzywają się również uczucia do dwóch przyjaciół ze studiów, Reeda i Russela. W nowej, metafizycznej rzeczywistości Evie staje przed dylematem, komu bardziej zaufać – pięknemu Aniołowi Mocy czy bratniej duszy, którą zna z poprzednich wcieleń. Bohaterka przyciąga też moce Zła, którym zależy na uwięzieniu jej duszy. Z pomocą zaprzyjaźnionych aniołów Żniwiarek Evie zrozumie, jak potężną mocą dysponuje. W końcu sama ma anielski rodowód...

"Posmakowałem jej. Jest ogniem i niebem, tak stara jak Ziemia i tak świeża jak archetyp. Jest jak najjaśniejsze światło i najciemniejsza noc. Jej krew zdradza jej sekrety, pragnienia."

czwartek, 2 marca 2017

#Podsumowanie lutego + zapowiedzi

Ahh luty to nie był mój miesiąc. Sesja mnie wykończyła i zabrała mi większą ilość czasu :( Mimo jednak tego, statystyki nie są najgorsze ;)  Mam nadzieje, że marzec będzie jeszcze lepszy! :D



Podsumowanie lutego:
Liczba wyświetleń: 129077 (było 125276 odwiedziliście mnie 3801 razy)
Liczba komentarzy: 7710 (było 7522 )
Liczba obserwatorów: 389 (było 381)
Liczba przeczytanych książek: 5
Liczba opublikowanych recenzji: 4
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 7
Liczba opublikowanych postów: 11


Zapowiedzi ♥