maja 22, 2018

#Pawilon Ostatni Rozdział

#Pawilon Ostatni Rozdział

Elementy misternie i precyzyjnie skonstruowanego świata powieści Katarzyny Bondy każdy z jej wielbicieli może teraz zobaczyć na własne oczy. 16 maja punktualnie o godz. 16.00 autorka powitała czytelników, którzy z zachwytem przechodzili korytarzami OSTATNIEGO ROZDZIAŁU i rozpoznawali, z której powieści pochodzą napotkane na drodze przedmioty. Opuszczając pawilon, zgodnie przyznawali, że jeszcze czegoś takiego nie widzieli.

Dowody zbrodni, narzędzia przestępstw i inne osobliwości prosto z kart kryminałów Katarzyny Bondy oraz prywatne rzeczy autorki – to wszystko czeka na odwiedzających OSTATNI ROZDZIAŁ. Poczują oni: klimat łódzkich ulic, mafijnych porachunków z Trójmiasta, grozę podlaskich lasów i atmosferę nieuchronnego końca. W samym środku tej jedynej w swoim rodzaju przestrzeni, która ma formę labiryntu, znajduje się także pokój z ogromnym biurkiem Katarzyny Bondy, przy którym pracuje pisarka, tworząc swoje bestsellerowe powieści.

Powstanie OSTATNIEGO ROZDZIAŁU to akcja promująca „Czerwonego Pająka” ostatni tom z bestsellerowej serii kryminalnej z Saszą Załuską i kolejna spektakularna akcja związana z premierą książki Katarzyny Bondy przygotowana przez Wydawnictwo MUZA SA. W 2015 r. autorka podróżowała po Polsce specjalnie oznakowanym samochodem marki Mercedes W210, tytułowym „Okularnikiem”, wypełnionym egzemplarzami promowanej powieści. W 2016 r. przy okazji premiery „Lampionów” powstały LAMPIONY POP UP STORE, wyjątkowa księgarnia, w której można było kupić wyłącznie ten jeden tytuł.

OSTATNI ROZDZIAŁ będzie otwarty codziennie od 16 do 27 maja, w dni powszednie w godzinach 16.00-21.00, a w weekendy w godzinach 11.00-22.00.

16.05 – otwarcie. Przestrzeń czynna w godz. 16.00-21.00
25.05 – zamknięcie OSTATNIEGO ROZDZIAŁU przez Katarzynę Bondę


Autorkę będzie można spotkać w podanych terminach:
16.05 – godz. 16.00-20.00
25.05 – godz. 16.00-20.00

Bulwary Wiślane, Wybrzeże Kościuszkowskie
pawilon Bulwar Literacki (w połowie drogi między ul. Karową a mostem Śląsko-Dąbrowskim, między pawilonem Bulwar Arabski a Bulwarem Francuskim)

Katarzyna Bonda – najpopularniejsza autorka powieści kryminalnych w Polsce. Z wykształcenia dziennikarka i scenarzystka. Wszystkie jej powieści zyskały status bestsellerów. Jest autorką trylogii kryminalnej z Hubertem Meyerem („Sprawa Niny Frank”, „Tylko martwi nie kłamią”, „Florystka”). Ogromną popularność oraz prestiżowe nagrody przyniosła jej seria z profilerką Saszą Załuską („Pochłaniacz”, „Okularnik”, „Lampiony”, „Czerwony Pająk”). „Pochłaniacz” otrzymał Nagrodę Publiczności na Międzynarodowym Festiwalu Kryminałów 2015, a „Okularnik” – nagrodę Bestsellery Empiku 2015. Do tej pory książki Katarzyny Bondy sprzedały się w Polsce w blisko dwumilionowym nakładzie. Są wydawane w 12 krajach.

maja 17, 2018

#Stosik

#Stosik

Kolejny stosik na blogu :) Tym razem są to nowości, które pojawiły się u mnie jakiś czas temu. Większość z książek już poznałam, drugą część mam oczywiście w planach. :) 

*"Oskarżyciel" i "Niewinna" Whitney G., Lekturę otrzymałam od Wydawnictwa Kobiecego. Dwie, bardzo króciutkie książeczki, które bardzo mnie do siebie przekonują. Koniecznie do niej zajrzyjcie. 
*"Kochanka księcia" Geneva Lee, Kolejna powieść od Wydawnictwa Kobiecego. Tym razem przenieśliśmy się do świata gdzie głównym bohaterem jest książę. Jak dla mnie, powieść jest bardzo interesująca. 
*"To, co widzę bez ciebie"  Peter Bognanni, Intrygująca powieść, która ma w sobie to coś. Lekturę otrzymałam od Wydawnictwa Bukowy Las. 
*"Prowokacja" Amy A. Bartol, Kolejna część z przygód anielicy i jej bratniej duszy. Koniecznie chcę ją poznać, ale czasu brak :( Lektura od Wydawnictwa Akurat. 
*"Małżeńska gra" C. D. Reiss, Jak dla mnie, lektura jest bardzo interesująca. Chętnie ją jeszcze kiedyś przeczytam. :) Powieść od Wydawnictwa Kobiecego. 


Czy któreś z tych powieści szczególnie polubiliście?  Osobiście najbardziej polecam serię Domniemanie niewinności. ! :)

maja 17, 2018

#tuczytam #apostrof2018

#tuczytam #apostrof2018
Tego jeszcze nie było! Książkowe zestawy ratunkowe już w Warszawie! 

Dopadła cię nagła potrzeba czytania, a brak ci książki pod ręką? Od teraz to nie problem. W przestrzeni Warszawy znajdziesz Książkowe Zestawy Ratunkowe. Poprowadzą cię do nich informacje na przystankach komunikacji miejskiej. Otwierasz skrzynkę, wyjmujesz książkę i zabierasz ją ze sobą. Książkowy Zestaw Ratunkowy to pierwsza tego rodzaju inicjatywa w Polsce a prawdopodobnie także na świecie. Jest niestandardową zapowiedzią wielkiego święta czytelników, czyli Apostrofu. Międzynarodowego Festiwalu Literatury, który startuje już 14 maja.


Książkowe Zestawy Ratunkowe w Warszawie: ul. Marszałkowska, plac Defilad, plac Konstytucji, ul Chmielna, ul. Gałczyńskiego, ul. Oboźna, ul. Foksal, ul. Dobra, ul. Nowy Świat, ul. Tamka, ul. Smolna.

Czas trwania akcji: 8-14 maja
#tuczytam

Akcja ma na celu promocję czytelnictwa oraz daje możliwość zapoznania się z książkami autorów goszczących na tegorocznym Apostrofie. Niektórzy z nas wrócą do domu z nową pozycją, inni być może zaledwie przyjrzą się okładce i przeczytają pierwsze strony. Każdego dnia w Książkowym Zestawie Ratunkowym z #tuczytam można znaleźć nowy tytuł. Nagłą potrzebę zaspokoją: „Rudowłosa” (Wydawnictwo Literackie) Orhana Pamuka, „Komeda. Osobiste życie jazzu” (Wydawnictwo Znak) Magdaleny Grzebałkowskiej, „Inni ludzie” (Wydawnictwo Literackie) Doroty Masłowskiej, „Czerwony Pająk” (Wydawnictwo Muza) Katarzyny Bondy oraz „Kobieta w oknie” (Wydawnictwo W.A.B.) A. J. Finna. Niektóre z nich pojawią się w skrzynkach przedpremierowo.

Organizatorzy Festiwalu Apostrof wierzą, że każda książka z zestawu ratunkowego, nie tylko zaspokoi głód czytania, ale również wzbudzi ciekawość, scementuje pasję do książek i przede wszystkim stworzy nowego czytelnika. Właśnie dlatego przez tydzień poprzedzający festiwal będzie można sięgnąć po festiwalowe lektury. To zachęta do zapoznania się z gośćmi 3. edycji festiwalu, rozkochania się w książkach i jednocześnie wyjątkowe zaproszenie na Apostrof. Międzynarodowy Festiwal Literatury.

maja 09, 2018

"Małżeńska gra" C.D. Reiss

"Małżeńska gra" C.D. Reiss

Uwodzicielska historia o przekraczaniu granic w miłości i życiu
Kiedy Diana postanawia rozwieść się z mężem, mężczyzna proponuje jej nietypowy układ. Zabierze ją na trzydzieści dni do domku na odludziu, a ona będzie musiała spełnić jego wszystkie żądania. W zamian Adam podpisze papiery rozwodowe i odda jej firmę.
Diana chce przejąć interesy tak bardzo, że zgadza się na wszystko. Nie wie jeszcze, że wkrótce pozna nowe oblicze męża, który od początku małżeństwa ukrywał gorącą tajemnicę. Okazuje się, że Adam jest dominatorem.
Odcięta od świata Diana wykonuje rozkazy męża. Obiecuje sobie, że chociaż odda mu całe ciało, to serce pozostawi niewzruszone. Przynajmniej tak się jej wydaje…         

"Ulegnij mi, a zawładniemy światem."

maja 07, 2018

#Apostrof. Międzynarodowy Festiwal Literatury

#Apostrof. Międzynarodowy Festiwal Literatury

W maju dzięki Apostrofowi cała Polska będzie żyć literaturą. Siedem dni, siedem miast, dziesiątki spotkań i dyskusji, premiery oczekiwanych książek, teatr improwizowany oraz najlepsze literackie brzmienia podczas koncertów. Oprócz najważniejszych polskich twórców, na Międzynarodowym Festiwalu Literatury pojawią się autorzy z wielu zakątków świata. Literacko festiwal skupi się na tłumaczeniu, ideowo na naturze, a kulinarnie na trendzie zero waste. Znamy już pełny program wydarzenia, które odbędzie się w dniach 14-20 maja w siedmiu miastach Polski. Festiwal organizowany przez Empik to prawdziwa uczta dla miłośników literatury.






Apostrof. Międzynarodowy Festiwal Literatury, 14-20 maja 2018 roku
Miasta festiwalowe: Warszawa, Kraków, Poznań, Wrocław, Gdańsk, Katowice i Szczecin
Organizator: Empik





Tegoroczna edycja Apostrofu poszerzyła się o kolejne festiwalowe premiery oraz gości światowego formatu. Ogłoszony wcześniej zestaw zagranicznych gwiazd zamyka A. J. Finn, autor porywającego thrillera „Kobieta w oknie” (Wydawnictwo W.A.B, tłum. Jacek Żuławnik). Wśród polskich premier znajdzie się „Pokochawszy. O miłości w języku” (Wydawnictwo Agora) Jerzego Bralczyka i Lucyny Kirwil. Dorota Masłowska zaprezentuje czytelnikom swoją najnowszą gatunkową hybrydę „Inni ludzie” (Wydawnictwo Literackie). Z publicznością spotka się także Jakub Małecki, który przedstawi intrygujące połączenie realizmu magicznego z powieścią dresiarską, jaką nakreślił na kartach książki „Dżozef” (Wydawnictwo SQN). Miłośnicy literatury porozmawiają również z Katarzyną Puzyńską o jej powieści „Nora” (Wydawnictwo Prószyński i S-ka), z Wojciechem Tochmanem o wydanym ponownie reportażu „Dzisiaj narysujemy śmierć” (Wydawnictwo Literackie) oraz z Jackiem Dukajem, który przedstawi najodważniejszy projekt literacki 2017 roku „Serce ciemności” (Wydawnictwo Literackie).

W tym roku Apostrof to nie tylko spotkania z pisarzami, ale również szereg dyskusji wokół tłumaczeń. O to „Jak pisać o przelanej krwi” Łukasz Orbitowski zapyta Ewę Winnicką, Cezarego Łazarewicza i Justynę Kopińską. „Tłumaczenia świata” dokona Włodzimierz Nowak w towarzystwie Olgi Stanisławskiej, Macieja Zaremby Bielawskiego i Magdaleny Grochowskiej. O „Tłumaczenie wspólnoty” pokusi się Monika Płatek w rozmowie z Joanną Tokarską-Bakir, Mikołajem Grynbergiem oraz Mirosławem Tryczykiem. Pisarze (Beata Chomątowska, Małgorzata Czyńska, Marcin Kołodziejczyk i Adam Leszczyński) będą również dyskutowali o „Tłumaczeniu brzydoty”, a Sylwia Chutnik zapyta Martynę Bundę, Patrycję Pustkowiak oraz Radkę Franczak o doświadczenie bycia dziewczyną. To zresztą tylko część tematów z cyklu dyskusji przygotowanych przez kuratora tegorocznej edycji festiwalu – Jacka Dehnela. 

Po raz kolejny w Ogrodzie Powszechnym w Warszawie powstanie klub festiwalowy Apostrofu. W tym roku działać będzie tu pop-up restauracja serwująca dania, które wpisują się w trend zero waste. Umiejętność świadomego i ekonomicznego wykorzystywania resztek produktów spożywczych jest niezwykle ważna. Dowodem na to są niepowtarzalne przepisy i pomysły na to jak nie marnować jedzenia, które przedstawią Maia Sobczak – autorka książki „Qmam kasze. Do ostatniego okruszka” (Wydawnictwo Marginesy) oraz Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku” (Wydawnictwo Buchmann). A skoro jesteśmy w ogrodzie, to sporo będziemy rozmawiać o naturze – m.in. z Weroniką Muszkietą i Olą Sieńko, autorkami książki „Projekt Rośliny” (Wydawnictwo Buchmann) czy Anną Kamińską, autorką książki „Białowieża szeptem” (Wydawnictwo Literackie). Specjalnie dla festiwalu powstanie też plenerowa wystawa dla dzieci „Mrówki wspaniałe”, której kuratorką jest Ewa Solarz. 

Na muzycznej scenie Apostrofu pojawi się Karolina Czarnecka ze swoim nowym projektem UV. Bisz i Radex, czyli błyskotliwy głos rodzimego hip-hopu oraz lider formacji Pustki zagrają w towarzystwie Katarzyny Nosowskiej, która na tegorocznym Apostrofie zadebiutuje jako pisarka. Jeden z koncertowych wieczorów w klubie festiwalowym należeć będzie do Króla, czyli wokalisty i kompozytora Błażeja Króla. Na scenie wystąpi też teatr improwizowany Klancyk, wspierany m.in. przez Annę Kamińską i Joannę Pawluśkiewicz.

Ogłoszeni właśnie twórcy dołączyli do grona wyjątkowych gości Apostrofu 2018: Orhana Pamuka, Nathana Hilla, Grahama Mastertona, Sofi Oksanen, Petera V. Bretta, Magdaleny Grzebałkowskiej, Katarzyny Bondy, Natalii Fiedorczuk, Andrzeja Franaszka, Wojciecha Chmielarza, Jacka Hugo-Badera, Mariusza Czubaja, Jakuba Żulczyka, Olgi Tokarczuk, Katarzyny Nosowskiej.

Kuratorem tegorocznej edycji Festiwalu jest Jacek Dehnel. O szatę graficzną zadbała Małgorzata Gurowska – wielokrotnie nagradzana artystka wizualna.

Na wszystkie wydarzenia festiwalu obowiązuje wstęp wolny.
Wyjątek stanowią warsztaty, na które obowiązują zapisy.

maja 04, 2018

#Podsumowanie kwietnia + zapowiedzi

#Podsumowanie kwietnia + zapowiedzi

Nowy miesiąc, całkiem nowe premiery książkowe! Jak ten czas szybko mija. Już prawie wakacje ♥ Dni ciepłe, noce też - nic tylko czytać. Przyznam się jednak, że w ostatnim czasie mniej czasu poświęcam czytaniu, więcej pisze. Jestem na etapie pisania licencjatu, więc jest się na czym skupić. Pomimo jednak tego, mam wielką nadzieję, że w maju przeczytam dużo więcej książek, niż w ubiegłym miesiącu :)




Oto Statystyki :
Liczba wyświetleń: 175750  (było 174750)
Liczba obserwatorów: 418 (było 418)
Liczba przeczytanych książek: 9
Liczba opublikowanych recenzji: 8
Liczba recenzji przedpremierowych: 2
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 3
Liczba opublikowanych postów: 9

Zapowiedzi książkowe ↓↓↓

maja 02, 2018

(PRZEDPREMIEROWO) "Miłość i inne zadania na dziś" Kasie West

(PRZEDPREMIEROWO) "Miłość i inne zadania na dziś" Kasie West

Przed 17-letnią Abby Turner całe lato. I ta perspektywa byłaby najwspanialsza na świecie, gdyby nie to, że… z paczki jej przyjaciół w mieście zostaje tylko Cooper, któremu kiedyś wyznała miłość, ale on zbył ją śmiechem, jej tata jest gdzieś daleko, a pod jego nieobecność mama już prawie nie wychodzi z domu i wszędzie szuka zagrożeń. Abby marzyła o wystawieniu swoich obrazów w miejscowym muzeum, ale jej prace zostały odrzucone – podobno brak im głębi i dojrzałości.
W tej sytuacji Abby postanawia ekspresowo dojrzeć. Tylko jak to zrobić? Pomóc może stworzenie listy zadań, których wykonanie przyniesie doroślejsze spojrzenie na świat. Abby daje sobie miesiąc na zrealizowanie wszystkich jedenastu punktów ze swojej "Listy serca". Wróć, dziesięciu, bo jedenasty punkt, "mieć złamane serce", już zaliczyła.
Ale gdy ten miesiąc nieuchronnie mija, Abby zaczyna zdawać sobie sprawę, że aby zostać prawdziwą artystką, być może trzeba nie tylko wypełnić zaplanowane zadania, ale nawet… zmienić siebie. Czy poszukując prawdziwej siebie, znajdzie jednocześnie odwzajemnione uczucie?...
Zabawna i romantyczna historia w najlepszym, niepodrabialnym stylu Kasie West!

"Pierwszy raz, odkąd się tu znaleźliśmy, usłyszałam nad nami świergot ptaków. Nigdy jeszcze nie widziałam, żeby świat tak nabierał życia."

kwietnia 25, 2018

"To co widzę bez Ciebie" Peter Bognanni

"To co widzę bez Ciebie" Peter Bognanni

Siedemnastoletnia Tess Fowler rzuca liceum, ponieważ nie potrafi normalnie funkcjonować po tym, jak dowiaduje się, że nie żyje Jonah – chłopak, z którym od paru miesięcy kontaktowała się codziennie, wymieniając żartobliwe, czułe SMS-y i maile. Jemu pierwszemu wyznała miłość, a on odwzajemnił jej uczucie. Nie miała żadnych podstaw, by przypuszczać, że Jonah zamierza popełnić samobójstwo. Tess nadal do niego pisze, radząc sobie w ten sposób z rozpaczą i żałobą. Ku swemu zaskoczeniu pociechę odnajduje w najmniej oczywistym zajęciu: pomagając ojcu w prowadzeniu firmy zajmującej się alternatywnymi usługami pogrzebowymi. Tess coraz bardziej angażuje się w działalność ojca i oboje realizują się, pomagając swoim klientom oraz sobie nawzajem. Jednak miłość, cierpienie i życie to zjawiska o wiele bardziej skomplikowane, niż Tess się spodziewała. Zwłaszcza gdy otrzymuje wiadomość, która stawia jej świat na głowie.             

"Nie ma żadnych skrótów - dodała. - Trzeba przeżyć najgorsze, zanim zrobi się trochę lepiej."
 Ewidentnie widać, że główna bohaterka ma wielki problem, który przewija się przez całą książkę. Tess w lekturze wspomina swoją relację z Jonahiem, z którym korespondowała przez internet. W akcji ciągle przewija się ich wspólna przeszłość, która toczyła się głównie online. Zaskoczeniem jest, że autor miesza w akcji, dodając bohaterce wciąż nowsze problemy. Lektura jest trudna pod względem tematyki. Główny jej problem to śmierć, żałoba, przemijanie. Pomimo takiej smutnej opoki, książkę poznaje się szybko. Towarzyszyła mi podczas dwóch wieczorów, które przy jej towarzystwie, były naprawdę udane. 

kwietnia 19, 2018

"Kochanka księcia" Geneva Lee

"Kochanka księcia" Geneva Lee

Na przyjęciu z okazji ukończenia studiów na Uniwersytecie Oksfordzkim Clara Bishop spotyka intrygującego mężczyznę o demonicznym spojrzeniu. Chociaż ich znajomość miała skończyć się na jednym pocałunku, to nie może o nim zapomnieć. Mężczyzna wydawał się jej bardzo bliski, jakby skądś go znała. Kiedy do drzwi Clary pukają paparazzi, okazuje się, że tajemniczym przystojniakiem był książę Alexander.
Prawowity następca tronu to niebezpieczny bad boy, który słynie z tego, że zawsze dostaje to, czego pragnie. Jego najnowszym kaprysem staje się Clara. Alexander proponuje jej układ, w którym dziewczyna zostanie jego sekretną kochanką.
Czy zdołają utrzymać swój związek w tajemnicy? Czy niebezpieczny książę poczuje do Clary coś więcej?

"On sam był mi obcy, a jednak wydawał się dziwnie znajomy. Z tego, kim rzeczywiście jest, zdałam sobie sprawę dopiero, gdy po przebudzeniu ujrzałam własne zdjęcie na pierwszych stronach tabloidów.
Alexander, książę Cambridge.
Królewski łobuz.
Wygnany następca tronu."