września 18, 2018

"Rozdarte serce" Scarlett Cole

"Rozdarte serce" Scarlett Cole

Drea od początku życia opiekuje się ciężko chorą matką. Choroba jej matki odebrała dziewczynie szansę na normalne życie. Z braku pieniędzy, dziewczyna pracuje w dwóch miejscach. Drea jest wycofana, mało towarzyska i przede wszystkim do bólu niezależna. Skupia się na tym, co jest teraz, nie odbiegając, zbyt daleko w przyszłość. Zdaje sobie sprawę, że pomimo wiecznego marudzenia ze strony jej mamy, jako jej córka, musi się nią zająć. 
Cujo jest jej przeciwieństwem. Wiecznie uśmiechnięty, pełny życia, bardzo pozytywnie oddziałuje na ludzi. Jest przystojny, swoją posturą i dziarskim charakterem, kusi do złego niejedną kobietę.
Jak te dwa charaktery na siebie oddziałują? Czy mają szansę żyć obok siebie?

"– Auć! – Cofnął rękę. – Ja pierdzielę – syknął. – Rany, jesteś jak uśmiechnięty płatny zabójca, który opanował tajne ciosy długopisem."

września 11, 2018

"Żniwiarz. Trzynasty Księżyc" Paulina Hendel

"Żniwiarz. Trzynasty Księżyc" Paulina Hendel

Wszystko zaczyna się od tego, że Magda ponownie zostaje porwana przez Pierwszego. Ponownie staje z nim oko w oko, starając się za wszelką cenę go pokonać i przeżyć. Niespodziewanie dla niej, Pierwszy ma względem niej inne plany. Po wstępnej ugodzie między sobą, wkrótce zaczynają wspólne polowania. Ich celem są demony i inne istoty pozaziemskie. Jak zakończy się ich współpraca?

"Według kaszubskich wierzeń dziki myśliwy był pokutującą duszą człowieka, który polował w niedzielę przed południem. A teraz, po śmierci, musiał za karę przemierzać bory i polować na żaby oraz kruki.
Kiedyś Magda stwierdziła, że taki los był niezłym upodleniem. Jednak teraz, gdy po raz pierwszy w życiu stała twarzą w twarz z myśliwym, poczuła wobec niego respekt. Biła od niego niespotykana moc i z całą pewnością nie wyglądał na istotę, która poluje na żaby."

września 09, 2018

#Podsumowanie Sierpnia + zapowiedzi

#Podsumowanie Sierpnia + zapowiedzi

Te wakacje były szalone :D Tak szybko minęły ♥ Jak u was? Jak się udało czytanie w te dwa wolne miesiące? U mnie było intensywnie :) Koniecznie napiszcie mi jakie powieści poznaliście przez te upalne dni ♥  U mnie bilans czytelniczy był zaskakująco dobry, pomimo dość małej ilości czasu :)



Oto moje statystyki:
Liczba wyświetleń: 182684  (było 180881)
Liczba obserwatorów: 414  (było 414)
Liczba przeczytanych książek: 9
Liczba opublikowanych recenzji: 8
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 2
Liczba opublikowanych postów: 10


Oto i zapowiedzi


września 03, 2018

(PRZEDPREMIEROWO) "Opętanie" Helen Hardt

(PRZEDPREMIEROWO) "Opętanie" Helen Hardt

W tej części Talon odkrywa przed wszystkimi brudy własnej przeszłości. Jego rodzina oraz Jade poznają jego przeszłość krok po kroku. Jaką tragiczną przeszłość skrywa Talon? Czy piętno przeszłości pozwoli mu na szczęśliwe życie u boku dziewczyny? 
Dodatkowo Jade, musi zmierzyć się z własnymi demonami. Nieoczekiwanie jej matka ma wypadek, były narzeczony w tajemniczych okolicznościach zostaje uznany za zaginionego. Jak to odbije się na jej zaufaniu względem rodziny Steelów?

"Cieszyłam się każdą jego minutą. (...) Te pocałunki były jak narkotyk, jak coś, co ingeruje w moje najgłębsze jestestwo. Jak coś, bez czego nie mogę żyć."

sierpnia 26, 2018

#Stos lipiec/sierpień

#Stos lipiec/sierpień

Kolejny stosik na blogu. Tym razem mam lektury głównie z tematyki lekkiej, wakacyjnej. Bardzo uwielbiam tego typu książki, które w większości już poznałam. Które z tych powieści już czytaliście? Na które macie ochotę? Czy któreś z nich specjalnie do Was przemawiają? :)



  • "Chaos" L.J. Shen, Lektura bardzo odbiegająca od poprzedniej, I części. Mimo jednak tego, jest warta poznania. Osobiście bardzo chętnie się za nią zabrałam, zaciekawiła mnie.
  • "Obsesja" Helen Hardt, Kolejny erotyk. Ta seria jest bombowa. Bardzo mocno mnie pochłonęła. Jej tematyka jest bardzo agresywna, dramatyczna. Koniecznie do niej zajrzyjcie ;)
  • "Rozdarte serce" Scarlett Cole, Bardzo mnie pochłonęła, szybko ją poznałam. Już niebawem na blogu pojawi się o niej krótka notatka. Jeśli lubicie wstrząsające powieści - sięgnijcie po nią.  
  • "Bad Boys 2" Mathilde Aloha, Ci bohaterowie pozostają w pamięci na długo. II część doskonałej serii, która wciąga i hipnotyzuje. Czytanie jej to istna przyjemność.
  • "Prawo miłości" Whitney G., III i już ostatnia część o seksownym prawniku i baletnicy, amatorce. Nie muszę chyba mówić, że dla mnie ta seria jest bardzo udana?
  • "First Love" James Patterson, Emily Raymond, Powieść lekka, nieco odmienna. Pozostaje w pamięci, bardzo polecam. 
  • "Mroczny duet" Victoria Schwab, Post apokaliptyczna lektura z gatunku Urban Fantasy. Zachwyciłam się tą serią niemal od początku. Porusza serca, a zakończenie kompletnie je rozrywa. Gorąco polecam. 

sierpnia 25, 2018

"Prawo miłości" Whitney G.

"Prawo miłości" Whitney G.

Aubrey zaczyna spełniać się w Nowym Jorku, jako baletnica. Po odrzuceniu miłości przez Andrew, dziewczyna poświęca się swojej pasji oraz zaczyna spotykać się z nowym mężczyzną. Niespodziewanie, w jej życiu ponownie pojawia się przystojny prawnik, Andrew. Mimo początkowego kłamstwa dziewczyny, Andrew nie potrafi o niej zapomnieć. Czy pozwoli żyć Aubrey własnym życiem? 

"Za kilka miesięcy będziemy się pieprzyć, a fakt, że nie mogę zobaczyć twojej twarzy, wyda mi się bez znaczenia tylko dlatego, że będę cię posuwał od tyłu, opartą o stół. Przekonasz się. – Thoreau"

sierpnia 24, 2018

"Chaos" L.J. Shen

"Chaos" L.J. Shen

Rosie
Podobno życie to piękne kłamstwo, a śmierć jest bolesną prawdą. Zgadzam się z tym.
Nikt nigdy nie sprawił, że poczułam się tak żywa, poza facetem, który nieustannie przypomina, że mój zegar tyka.
On jest moim błyszczącym, zakazanym owocem.
Uderzającym błędem, przeciwieństwem mojej dosadności, bezwstydności i szczerości.
Jest również byłym chłopakiem mojej siostry.
Ale zanim mnie osądzicie, powinniście wiedzieć jedno:
Ja pierwsza go zobaczyłam. Pierwsza zapragnęłam. Pierwsza pokochałam.
Jedenaście lat później wkroczył do mojego życia i zażądał drugiej szansy.
Dean Cole chce być moim jeźdźcem miedzianym. Mój rycerz w lśniącej zbroi w końcu się zjawił. Oby nie za późno. 

Dean
Podobno najjaśniejsze gwiazdy gasną najszybciej. Zgadzam się z tym.
Ona sprawia, że moje myśli płoną.
Jest wyszczekana, złośliwa i ma wielkie serce.
W świecie, w którym wszystko jest nijakie, ona świeci niczym Syriusz.
Jedenaście lat temu los nas rozdzielił.
Ale niech tylko spróbuje zrobić to ponownie.
Dobranie się do niej nie będzie łatwe, nie bez powodu jednak nazywają mnie Szatanem.
Rosie LeBlanc jeszcze zobaczy, jaki jestem waleczny.
A zdobycie jej będzie moim najsłodszym zwycięstwem. *

"Ten dreszczyk emocji towarzyszący pogoni zawsze sprawiał, że czułem ucisk w jajach. Jak dla mnie, ona zapewniała wyzwanie innego rodzaju niż pozostałe laski. Była świeżym mięsem, a ja nienasyconym mięsożercą. Ale nie spodziewałem się, że zastanę TO.
TO zmieniło wszystko.
Stałem jak niemowa i uśmiechałem się zadziornie, drocząc się z nią, bo ona też się ze mną droczyła w jakiś sposób. I właśnie dotarło do mnie, że może akurat w tej jednej chwili wcale nie byłem łowcą. Może na ułamek sekundy stałem się Elmerem Fuddem z bronią bez naboi, który natknął się na rozdrażnioną tygrysicę."

sierpnia 22, 2018

"Prowokacja" Amy A. Bartol

"Prowokacja" Amy A. Bartol

Czwarty tom "anielskiej" serii rozpoczyna się na rajskiej wyspie Zefira, gdzie bohaterowie ukryli się po odbiciu Evie z rąk Brennusa. Niestety drużyna Evie nie ma zbyt wiele czasu na odpoczynek. Brennus używając magii ożywieńców wysyła swój obraz do ukochanej i wkrótce na wyspie pojawiają się jego wojska. Rajski zakątek zamienia się w pole bitwy. Evie używa medalionu z portalem, który przenosi ją do Torunia, gdzie Reed urządził dla niej bezpieczną kryjówkę. Pojawia się tam także Anya, anielica w randze Trona. Anya przybyła z Raju w poszukiwaniu ukochanego anioła, jej aspire. Do uciekinierów) docierają niepokojące wieści: Upadli stworzyli demona z duszą, który ma ich wyzwolić z Szeolu. Zbliża się wojna, w której każda ze stron chce pojmać Evie.


"– Więc mówisz, że zabijesz mnie, jeśli nie wrócę do ciebie? – pytam go, czując, jak chłód przenika moje wnętrze.
– Wysączę cię do ostatniej kropli krwi – straszy mnie, odsłaniając białe kły."

Prowokacja to już czwarta część przygód anielicy, jej bratniej duszy oraz miłości życia, Reeda. Ponownie mamy do czynienia z intrygami, które w głównej mierze dotykają Evie. Raz jeszcze dostrzegamy zmagania seksownego wampira, Brennusa, który za wszelką cenę pragnie odzyskać anielicę. Niestety dla niego, Evie pragnie jedynie Reeda. Czy to powstrzyma wampira przed atakiem?

Ciekawym dodatkiem w tej części jest pojawienie się ojca Evie. Dotąd nieznany, tym razem ukazuje swoje prawdziwe oblicze. Jest to bohater bardzo dynamiczny, bardzo uparty, zadziorny i przede wszystkim zablokowany. Brak w nim rodzicielskiego poświęcenia, kieruje nim jedynie żądza władzy. Jako ojciec Evie jet bardzo ograniczający. Ostrzegam, nie polubicie go. 
"Nie możemy powiedzieć niczego więcej, pozwalamy naszym ciałom przekazać sobie to, co leży w naszych sercach."
Bardzo cenię sobie tę serię za wspaniały humor, prężną akcję oraz intrygujące postacie. Jest ona jedną z lepszych, z którymi miałam do czynienia. Już dawno żadna z serii o tematyce fantastycznej, tak bardzo mnie nie pochłonęła. 
Książkę czyta się szybko i bardzo prężnie. Relaksuje, narzuca idealne tempo czytania i pomimo swej objętości, poznanie jej to przyjemność. Raz jeszcze wspomnę o bardzo atrakcyjnej akcji, która doskonale dopełnia fabułę. Myślę, że niejedną osobę pochłonie. 

Z grubsza to tyle. O akcji i stylu autorki, pisałam nie raz. Jak zawsze jestem pod jej wrażeniem i w pełni polecam jej prozę. Fanom I części, ten tom spodoba się jak najbardziej. Dla osób nieznających serii - koniecznie najpierw sięgnijcie po tom I. 

Moja ocena:
7/10

Wytyczne książki:
Wydawca: Akurat
Autor: Amy A. Bartol

Tytuł oryginalny: Incendiary
Seria/tom: Przeczucia/IV
Data premiery: 21 marca 2018 r.
Ilość stron: 544
Kategoria: fantastyka
Cena detaliczna: 39,90 zł


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Akurat. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.


*Opis wydawcy

sierpnia 13, 2018

"Skrzywdzona" Natasha Preston

"Skrzywdzona" Natasha Preston

Scarlett Garner nie pamięta nic sprzed swoich czwartych urodzin. Gdy tylko próbuje wydobyć z pamięci jakieś wspomnienia, ból głowy staje się nie do zniesienia. Powoli więc godzi się z tym, że jakaś jej część przepadła na dobre.
Kiedy w jej szkole zjawia się nowy uczeń, który próbuje pomóc Scarlett w odzyskaniu wspomnień, dziewczyna zakochuje się w nim bez pamięci. Wydaje się, że wszystko zmierza w dobrą stronę, ale wówczas wypadek samochodowy powoduje pojawienie się przebłysków dawno zapomnianych wydarzeń. Czy na pewno jednak chciałaby je pamiętać? Dobrze, że w tym trudnym czasie może liczyć na Noaha, który oferuje jej takie wsparcie, o jakim marzyłaby każda z nas. Tylko że powody jego zaangażowania stają się coraz bardziej niejasne...*             

"Wszyscy wierzymy w to, czego nas uczą, prawda? Zwłaszcza jeśli nauczycielami są ludzie, którym ufamy najbardziej na świecie."