kwietnia 19, 2018

"Kochanka księcia" Geneva Lee

"Kochanka księcia" Geneva Lee

Na przyjęciu z okazji ukończenia studiów na Uniwersytecie Oksfordzkim Clara Bishop spotyka intrygującego mężczyznę o demonicznym spojrzeniu. Chociaż ich znajomość miała skończyć się na jednym pocałunku, to nie może o nim zapomnieć. Mężczyzna wydawał się jej bardzo bliski, jakby skądś go znała. Kiedy do drzwi Clary pukają paparazzi, okazuje się, że tajemniczym przystojniakiem był książę Alexander.
Prawowity następca tronu to niebezpieczny bad boy, który słynie z tego, że zawsze dostaje to, czego pragnie. Jego najnowszym kaprysem staje się Clara. Alexander proponuje jej układ, w którym dziewczyna zostanie jego sekretną kochanką.
Czy zdołają utrzymać swój związek w tajemnicy? Czy niebezpieczny książę poczuje do Clary coś więcej?

"On sam był mi obcy, a jednak wydawał się dziwnie znajomy. Z tego, kim rzeczywiście jest, zdałam sobie sprawę dopiero, gdy po przebudzeniu ujrzałam własne zdjęcie na pierwszych stronach tabloidów.
Alexander, książę Cambridge.
Królewski łobuz.
Wygnany następca tronu."

kwietnia 16, 2018

(PRZEDPREMIEROWO) "Perłowa dama" Aleksandra Polak

(PRZEDPREMIEROWO) "Perłowa dama" Aleksandra Polak

PERŁOWA DAMA” WCIĄGNIE CIĘ W ŚWIAT GWIAZD I DEMONÓW, CYRKOWYCH SZTUCZEK I MIŁOŚCI. Magiczny cyrk powraca. Ciemność znów atakuje. Takiego obrotu wydarzeń nikt się nie spodziewał! Alicja walczy o przetrwanie w mrocznych podziemiach Hadesu, gdzie brat Hadriana, Tristan, staje się jej jedynym sprzymierzeńcem. Gdy dziewczyna w końcu ucieka, okazuje się to początkiem niebezpiecznych przygód. W nadziei na złamanie klątwy ciążącej nad braćmi, Circus Lumos wyruszają w daleką drogę i odkrywają sekrety potężnych magów. Pomiędzy Alicją i Tristanem nawiązuje się nić sympatii i życie dziewczyny kolejny raz przewróci się do góry nogami. Jak potoczą się dalej losy cyrku? Co wydarzy się między Alicją a Tristanem? Kim jest tytułowa Perłowa Dama? Sięgnij po książkę i wyrusz w podróż z cyrkową trupą świateł i cieni.*

"Qui vivra, verra. Kto przeżyje ten zobaczy, co przyniesie przyszłość."

kwietnia 15, 2018

(PRZEDPREMIEROWO) "Story of Bad Boys." Mathilde Aloha

(PRZEDPREMIEROWO) "Story of Bad Boys." Mathilde Aloha

Liliana Wilson nie spodziewała się, że jej życie tak bardzo się zmieni, gdy zacznie studia dziennikarskie na uniwersytecie w Los Angeles. Strasznie tęskni za swoją najlepszą przyjaciółką Rosie, być może na zawsze pogrążoną w śpiączce. Wie jednak, że wyjazd z rodzinnego miasta, z którym wiąże się tyle przytłaczających wspomnień i trudnych relacji, był dla niej jedynym wyjściem. Zaplanowała sobie jasną i bezpieczną przyszłość – dyplom za kilka lat, a potem podróże po świecie. Jej plany pokrzyżowali jednak nowi współlokatorzy: Evan i Cameron. Pierwszy jest dla niej bratem, którego nigdy nie miała, drugi zaś, zdystansowany i chłodny, budzi w niej uczucia, których sama nie może zrozumieć. Kiedy Lili odkrywa, że ci dwaj regularnie wracają do domu poobijani, czuje narastający niepokój. O co chodzi? Czy to jakieś męskie sprawy honoru? A może mroczne sekrety niegrzecznych chłopców? Jeden z nich niezwykle ją pociąga, ale przecież obiecała sobie, że skupi się wyłącznie na studiach.
Gdy nie można oprzeć się zakazanej miłości, a niechciana przeszłość przeszłość nie pozwala o sobie zapomnieć, szansa na spokój jest bliska zeru…

"Ja go doprowadzałam do szału? Do szału w sensie "jesteś tak wkurzająca, że doprowadzasz mnie do szału" czy też do szału, bo "szaleje za mną i za wszystkim, co z tego wynika"?"

kwietnia 14, 2018

"Królik Franek" Marta Krzemińska

"Królik Franek" Marta Krzemińska

Seria czytanek dla starszych przedszkolaków, której głównym bohaterem jest królik.
Zwierzak, jak każdy mały zwierzak, chodzi do przedszkola, ma przyjaciół i masę różnych przygód. Książeczki skupiają się jednak na emocjach głównego bohatera, również tych trudniejszych – złości, smutku, strachu. Z wszystkimi mały królik musi się zmierzyć, ale jak zwykle wszystko zawsze się dobrze kończy. Z opisanymi emocjami zmierzą się również dzieci – na ostatnich stronach każdej książeczki znalazły się nawiązujące do treści pytania, konsultowane z psychologiem dziecięcym.
Bohaterowie: Królik Franek, rodzina królika – mama, tata, siostra, przyjaciele z przedszkola.*                


Jak ocenić bajki? To nie lada wyzwanie. Pomyślicie, że to nie jest trudność wielka, ale się pomylicie. Jak dla mnie, sama historia w nich opisana może wydawać się niefajna, mało pociągająca. Ale hola!, hola! - bajki pisane są głównie dla dzieci, nie dla nas dorosłych! To im mają się podobać, nie nam. Zabrałam się więc za czytanie tych lektur moim podopiecznym w pracy. 

Zaczęłam od lektury Królik Franek i tajemnica dobrej zabawy. Przede wszystkim dzieci poznały tytułowego królika, który opowiedział im swoją historię. Przy każdym kolejnym kartkowaniu stron, opowieść ta nabierała pełniejszych kształtów oraz bardziej ciekawiła moich słuchaczy. Ubarwieniem całej historii były wspaniałe rysunki, które dodatkowo stymulowały ich wyobraźnię. Kiedy byłam już w połowie bajeczki (należy podkreślić, że liczy ona sobie 30 stron), zauważyłam, że ta opowieść bardzo zaciekawiła wszystkie dzieciaki. Po przeczytaniu jej do końca, chcieli więcej. Dodatkowo, po przeczytaniu lektury, zapytałam się ich, co działo się u naszego królika Franka, na co dzieci ochoczo opowiadały mi całą historie. Na końcu książeczki mamy pytania, które chętnie im zadałam. M.in. Czy warto się złościć?, Jak to jest kiedy wygrywamy? itd. Dotyczyły tej historyjki. 

 Kolejną bajeczką z którą ich zapoznałam, był Królik Franek i problem krótkiego ogonka. Tutaj była podobna atmosfera. Dzieci chętnie wysłuchały tego, co spotkało naszego króliczka a później ochoczo streścili mi jego historię. Zauważyłam, że te lektury były dla nich czymś nowym i chętnie je później przeglądali. Na koniec tej opowieści ponownie mamy pytania, które możemy wykorzystać aby nakierować dzieci na właściwe zachowanie. Bardzo przydatna rzecz.

Co mnie urzeka w tych opowieściach? Przede wszystkim łatwy język, przystępny dla dzieci. Opowiastki są bardzo łatwe w odbiorze, nie nudzą słuchaczy. Pięknie prezentuje się oprawa graficzna, mająca cudowne rysunki. Duży plus za grube kartki, na których ukazana jest ta historia. Dzieci mogą je same kartkować, a my nie boimy się o ich rozerwanie. Podoba mi się również, że czcionka w tych książeczkach jest na tyle duża, że Ci starsi przedszkolaki, nie mają problemu aby samemu przeczytać opowiastki. 

Historyki te polecam z całego serca. Dodatkowym atutem jest to, że seria powstała w konsultacji z psycholog dziecięcą Martą Żysko-Pałubą. Mamy więc pewność, że lektura będzie iście pedagogiczna i pomocna dla małych pociech. 

Moja ocena:
Jestem całkowicie na tak!

Wytyczne książki:
Wydawca: Wilga
Autor: Marta Krzemińska
Seria/tom: Krolik Franek/ I i II
Data premiery: 14 marca 2018 r.
Ilość stron: ok. 32
Kategoria: dla dzieci, bajki
Cena detaliczna: 9,99 zł


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Wilga. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.



*Opis wydawcy.

kwietnia 12, 2018

#Podsumowanie marca

#Podsumowanie marca

Słuchajcie, strasznie szybko płynie ten czas. Gapa ze mnie, ponieważ nawet nie zauważyłam, że już dawno powinnam dodać podsumowanie i zapowiedzi nowego miesiąca o.O 

Jestem w szoku, że już połowa kwietnia za mną, a ja bardzo mało się udzielam na blogu. Brak czasu kochani, brak czasu....
 Na zapowiedzi już jest za późno, więc póki co dodaje samo podsumowanie marca, który wypadł nawet nieźle. Na pewno byłam bardziej aktywna niż teraz ;/


Oto Statystyki :
Liczba wyświetleń: 174750  (było 
173154)
Liczba obserwatorów: 418 (było 420)
Liczba przeczytanych książek: 11
Liczba opublikowanych recenzji: 10
Liczba recenzji przedpremierowych: 0
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 1
Liczba opublikowanych postów: 12


 I tyle kochani! Zobaczymy jak to będzie wyglądać w kwietniu :) A jak Wam minął marzec?

kwietnia 04, 2018

"Intryga" L.J. Shen

"Intryga" L.J. Shen

Emilia:
Podobno miłość i nienawiść to te same uczucia, tylko doświadcza się ich w trakcie różnych okoliczności. To prawda. Mężczyzna, o którym marzę, nawiedza mnie również w koszmarach. To znakomity prawnik. Utalentowany kryminalista. Piękny kłamca. Dręczyciel i wybawiciel, potwór i kochanek.
Dziesięć lat temu zmusił mnie do ucieczki z małego miasteczka, w którym mieszkaliśmy. A teraz przyszedł do mnie w Nowym Jorku i nie odejdzie, dopóki nie weźmie tego, co należy do niego.
Brutal:
Emilia to biedna artystka. Jest piękna i nieuchwytna niczym kwiat wiśni. Dziesięć lat temu wkroczyła do mojego życia nieproszona i wywróciła je do góry nogami. I słono za to zapłaciła.
Emilia LeBlanc jest dla mnie niedostępna. To była dziewczyna mojego najlepszego przyjaciela. To kobieta, która zna mój najmroczniejszy sekret, córka pokojówki, którą wynajęliśmy do pomocy w naszej posiadłości. To powinno mnie zniechęcić do pogoni za nią, ale jest inaczej.
Ona mnie nienawidzi. Też mi coś. Niech się lepiej do mnie przyzwyczaja.*

"Pożądanie jest wtedy, gdy chcesz, aby jakaś osoba sprawiła, by było ci dobrze. Miłość jest wtedy, kiedy chcesz sprawić, by innej osobie było dobrze."
W powieści poznajemy dwójkę bohaterów z którymi obcujemy na przełomie lat. Widzimy ich postawę jako nastolatków wchodzących w wiek dorosłości, oraz ich życie po 10 latach. Najlepszym jest to, że przez całą niemal książkę, czuć jest ich wzajemne przyciąganie. 

kwietnia 03, 2018

"Dar Julii" Teheret Mafi

"Dar Julii" Teheret Mafi

Julia już wie, że tylko ona może zatrzymać Komitet Odnowy. Ale aby go pokonać, potrzebuje pomocy kogoś, komu nigdy nie potrafiła zaufać – Warnera. Podczas współpracy z nim przekona się, że nie wszystko, co wie o nim i o Adamie, jest prawdą.*

"Jestem klepsydrą. Siedemnaście lat przesypało się przeze mnie i pogrzebało mnie w mym własnym wnętrzu. Czuję, że mam zrośnięte, ciężkie od piasku nogi, umysł przepełniony ziarenkami wahania i niedokonanych wyborów, tracę cierpliwość, w miarę jak czas przecieka mi przez ciało.

Mała wskazówka poklepuje mnie na raz, dwa, trzy i cztery, szepcząc:

dzień dobry, wstawaj, rusz się,
obudź się
obudź się"     
Ostatni tom przygód o Julii,Warnerze oraz Adamie. Ponownie popadłam w szał i mocno kibicowałam Warnerowi. Raz jeszcze zostałam pochłonięta przez akcję i przyjemny styl autorki. Lektura dała mi dużą dawkę relaksu, spokoju i wytchnienia. Nie miałam ani przez chwilę złudzeń, że książka jest lekturą godną wszelkiej uwagi. Z powrotem do świata Julii nie miałam najmniejszego problemu.

kwietnia 02, 2018

"Oskarżyciel" i "Niewinna" Whitney G.

"Oskarżyciel" i "Niewinna" Whitney G.

Wzięty prawnik poznaje na czacie Alyssę. Na początku traktuje ją jak nieatrakcyjną znajomą, której zwierza się ze swoich przygód miłosnych. Potem noce spędzone z innymi kobietami zamienia na te z nosem w komputerze. Pewnego dnia na staż w jego kancelarii przychodzi atrakcyjna studentka Aubrey. Andrew rozpoznaje w niej Alyssę... Czyżby aż tak go oszukała?*

"– Kiedyś los się na tobie zemści, dupku! – krzyczy, gdy wychodzę na korytarz. – Karma to wyjątkowa suka!
– Wiem – odparowuję. – Posuwałem ją dwa tygodnie temu…"
Po raz kolejny mam przyjemność przeczytać powieści od znakomitej i lubianej przeze mnie autorki! Whitney G. to znakomita pisarka, która łączy w swoich lekturach lubiane przez kobiety kategorie: romans oraz erotyk. Oskarżyciel oraz Niewinna, zaskoczyli mnie swoją objętością. Wzięłam je do ręki i stwierdziłam, że są to nowelki a nie pełne powieści. Byłam do nich dość sceptycznie nastawiona, ponieważ bałam się, że mnie do siebie nie przekonają. Ależ się myliłam!

W powieści mamy dwójkę głównych bohaterów. Poznajemy Andrew, szanowanego prawnika, zamieszkującego Nowy Jork. Mężczyzna ma burzliwą przeszłość, którą ukrywa pod grubiańską skorupą. Jest przystojny, bogaty - wszystkie kobiety poddają się jego urokowi. Ma zasadę, aby wykorzystywać dziewczyny i pragnąc ich wyłącznie na jedną noc. Poznaje ich na portalu randkowym, umawiając się wyłącznie z pewnym typem dziewcząt. Mają być blondynkami o pięknej urodzie oraz seksownym ciele. Kiedy pewnego dnia, pisze do niego dziewczyna pragnąca jego pomocy, Audrew zaczyna szczerze się nią interesować. Ona jednak nie chce się z nim spotkać. Mimo tego, pozostają w przyjacielskich kontaktach. 

Ową dziewczyną jest Aubrey, która jest niespełnioną baletnicą, tłamszoną przez rodziców. Jako szanowani prawnicy, pragną zapewnić córce taką samą przyszłość. Wysyłają ją na studia prawnicze, które ich zdaniem, mają dać jej świetlaną przyszłość. Aubrey nie w sposób jest nie polubić. Rozumiem jej postępowanie, niemal od samego początku. Jest delikatna, lecz i odważna na swój sposób. Nie łatwo poddaje się presji, wytrwale dąży do spełnienia swojego celu. Podoba mi się jej upór. 
"Gdy zapaliło się zielone światło, przeszedłem przez ulicę, a gdy tylko znalazłem się na chodniku, wrzuciłem obrączkę tam, gdzie powinna się znaleźć wiele miesięcy temu.
Do ścieku."
Ta dwójka, to hipnotyzujące połączenie. Dobrze jest ich poznać, wspaniale się o nich czyta. Autorka stworzyła wspaniałe postacie, dzięki którym akcja szybko przechodzi z jednego akcentu do drugiego. Czytanie tych stron, poszło mi bardzo szybko. Przyczyną tego nie jest jedynie niewielka objętość książek, ale przede wszystkim wspaniała fabuła. W sumie, taka a nie inna objętość w tych lekturach, jest ich dużym plusem. Takie tomiki mogłabym czytać i czytać... Mam wielkie pożądanie na kolejną część z tego cyklu. Cieszę się, że już niebawem się ukażą. 

Czy polecam? Oczywiście! Wspaniała rozrywka, piękna fabuła i bardzo tajemnicza akcja. Kuszą mnie kolejne tomy na które oczekuję z wielkim wytęsknieniem. Pisarka ma świeży wachlarz pomysłów, jak urzec serca czytelników. Lektury choć mogą wyglądać na niepozorne, świetnie umilą niejedno popołudnie. Chce się wracać do historii w nich ukazanych! Polecam.



Moja ocena:
8/10

Wytyczne książki:
Wydawca: Kobiece
Autor: Whitney G.
Tytuł oryginalny: Reasonable Doubt: Volume 1 and 2
Seria/tom: Domniemanie Niewinności/ Tom I i II
Data premiery: 02 marca 2018 r.
Ilość stron: 128 oraz 120
Kategoria: romans, erotyk
Cena detaliczna: 29,90 zł każda


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Kobiece Young. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.



*Opis wydawcy.

marca 31, 2018

#Stosik luty/marzec

#Stosik luty/marzec

Stosik to ulubiony post każdego książkoholika! Tym razem mam dla Was coś z nowości lutego oraz marca. Wszystkie powieści z powyżej są już przeze mnie przeczytane, niektóre bardziej inne mniej polecane. Zapraszam osoby chętne do zapoznania się z informacjami na temat tych cudności ♥ Wystarczy, że klikniecie w tytuł, a odnośnik odeśle Was do recenzji ;)

marca 30, 2018

"More Happy Than Not. Raczej szczęśliwy niż nie" Adam Silvera

"More Happy Than Not. Raczej szczęśliwy niż nie" Adam Silvera

W swojej rewelacyjnej debiutanckiej powieści stanowiącej połączenie Zakochanego bez pamięci z Innymi zasadami lata, Adam Silvera zachwyca i porusza do łez.
Po samobójstwie ojca szesnastoletni Aaron Soto nie może się pozbierać i znaleźć szczęścia. Dzięki pomocy swojej dziewczyny Genevieve i zapracowanej matki powoli wraca do siebie. Jednak smutek i blizna na nadgarstku nie dają mu zapomnieć o przeszłości.
Kiedy Genevieve wyjeżdża na kilka tygodni, Aaron spędza ten czas z nowym znajomym. Thomas ma projektor filmowy i nie przejmuje się tym, że Aaron kocha książki fantasy. Jednak ich szczęście nie wszystkim się podoba. Nie mogąc zerwać z Thomasem Aaron zwraca się o pomoc do Instytutu Leteo, chociaż oznacza to, że zapomni, kim naprawdę jest.*

"To nadal jest okropny świat. Ale przynajmniej jest w nim jedna dziewczyna, która odwzajemnia twoje uczucia."

marca 29, 2018

"Idealna dziewczyna" Carrie Blake

"Idealna dziewczyna" Carrie Blake

Zderzenie z nowojorską rzeczywistością sprawia, że młoda Isabel Archer porzuca marzenia o karierze aktorskiej i podejmuje pracę w sklepie z materacami, żeby związać z koniec z końcem. Znużona tym zajęciem dziewczyna pragnie nowej roli we własnym życiu. Gdy para przyjaciół zachęca ją do założenia konta na Tinderze, Isabel odkrywa, że wciąż może grać, zamieniając pierwsze – i jedyne – randki w mały teatr i obsadzając siebie w roli Dziewczyny Idealnej dla każdego mężczyzny, z którym się spotka. To dla niej niewinna zabawa, która kończy się buziakiem na dobranoc i niczym więcej – do czasu, gdy Isabel spotyka Matthew – diabelnie przystojnego i czarującego mężczyznę, który pracuje dla Vala Mortona, byłej gwiazdy kina i potężnego magnata nieruchomości.
Gdy Isabel przyznaje się Matthew do swoich gierek, mężczyzna chce dołączyć do teatru, jednak reguły zaczynają się zmieniać. Dziewczyna traci kontrolę nad scenariuszem i sama staje się marionetką posłusznie biorącą udział w rozmaitych seksualnych grach i wyzwaniach, które wymyśla jej nowy partner. Jednak wkrótce Isabel zaczyna się zastanawiać, czy to na pewno Matthew pociąga za sznurki…
Wrodzona intuicja i poczucie moralności zaczynają ją zawodzić, w miarę jak coraz bardziej pogrąża się w mrocznym świecie, rozkoszując się seksualnymi doświadczeniami, o jakich wcześniej nie śniła.
Jednak gdy ukochany przydziela jej ostatnią rolę, erotyczna gra wymyka się spod kontroli i nabiera przestępczego wymiaru, a Matthew i Isabel oboje stają się bezwolnymi marionetkami w rękach Mortona…*

"Gdy moja czysta, nieskazitelna powierzchnia uległa zniszczeniu, wypalona przez seks, pragnienie i pożądanie, zostało tylko to, co prawdziwe: samo ciało, skóra, dotyk, bez duszy. Pożądanie, deprawacja, zepsucie."
Ta powieść jest dość skomplikowana. Posiada w sobie bardzo dużo tajemniczości oraz dramatów. Najlepszym jest to, że dopiero pod koniec powieści jest wiadomo, o co właściwie w niej chodzi. Czy mnie uwiodła? W sumie przeczytałam ją szybko, lecz z lekkimi przerwami. Coś mi w niej nie do końca podpasywało. Niby wszystko jest poukładane, akcja prężnie prze naprzód, aczkolwiek nie widzę w niej większego potencjału.

Poznajemy dwójkę bohaterów, którzy zaczynają toczyć między sobą pewną grę. Tylko jedno z nich wie, że jest w pewnej rozgrywce. Drugie pozostaje niewtajemniczone. Matthew pracuje dla sławnego aktora, który ma pewne problemy ze swoją reputacją. Z nieznanego dla nas powodu, postanawia płacić mężczyźnie za uwiedzenie wybranej przez siebie dziewczyny. Dziwne prawda? Dziwniejszym jest jednak fakt, że ta dziewczyna, ma być na tyle w nim zauroczona, że gdy Matthew rozkaże jej zrobić cokolwiek, dziewczyna wykona polecenie bez zbędnego wahania. Jak dla mnie, to jest dość naciągane, lecz idźmy dalej. Najgorszym jest to, że dana dziewczyna, Isabel, zaczyna być pod urokiem Matthew, chociaż facet nawet się o to specjalnie nie stara. Wkrótce robią dokładnie to, o co prosi ich szef Matthew.
"Ludzie są tacy naiwni. Nawet nie trzeba się starać. Wystarczy z pół sekundy, żeby ustalić, co chcą usłyszeć, a potem kolejne pół sekundy, żeby im to powiedzieć i bum! Jedzą ci z ręki."
Nie wiem czemu, ale byłam bardzo dobrej myśli jeśli chodzi o tę powieść. Nie zgrali mi się w niej bohaterowie. Jak dla mnie, między tą dwójką brak jest porozumienia. Nie pasują mi do siebie. Ogólnie doceniam autorkę za świetne pióro i gorącą fabułę. Tutaj, niedopracowane są dla mnie wyłącznie postacie. Liczyłam na więcej humoru, zagrywek, być może nawet jakiegoś tragizmu.  To nie jest jednak najgorsze. Dla mnie absolutnym żartem jest stosunek Matthew do Isabel. Ma ją za płytką dziewczynkę, niezrównoważoną psychicznie. Kiedy czytałam rozdziały widziane jego oczami, czułam do niego szczerą niechęć. Towarzyszyła mi ona aż do końca...

Książkę oczywiście doczytałam, lecz nie jest to coś, co mnie zrelaksowało. Chyba za bardzo duże pokładałam w niej nadzieje. Okazało się jednak, że lektura jest dobra, ale nie uwodzi. Nie mój typ.
Dobrze ją przeczytać, ale nie jest to obowiązek dla każdego. Jeśli jednak kręcą was miłosne gierki, to do niej zajrzyjcie. Mnie tym razem nie uwiodła. Jestem z nią tak pół na pół. Niby jest coś w niej tajemniczego, ale nie jest to na tyle silne, aby przyciągało. 

Moja ocena:
5/10

Wytyczne książki:
Wydawca: Burda Książki
Autor:e  Carrie Blake
Tytuł oryginalny: Perfect
Seria/tom:-
Data premiery: 15 lutego 2018 r.
Ilość stron: 336
Kategoria: thriller, romans
Cena detaliczna: 39,90 zł


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Burda Książki. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.



*Opis wydawcy.

marca 28, 2018

"Wszystko przed nami" Samantha Young

"Wszystko przed nami" Samantha Young

W pogoni za marzeniami, pełna nadziei i wiary w słuszność swojego wyboru, Nora O’Brien przenosi się z Indiany do Szkocji. Doznaje jednak rozczarowania i po trzech bezowocnych latach spędzonych w nowym kraju czuje tylko żal i poczucie winy.
Dopóki w jej życiu nie pojawia się seksowny Szkot, Aidan Lennox.
Kilka lat starszy obyty w świecie producent muzyczny i kompozytor, wydaje się zupełnie nie pasować do Nory. Tymczasem wbrew pozorom odnajdują w sobie iskrę, której im brakowało. Łączy ich wspólny śmiech i namiętność, dające im siłę do dalszych zmagań z życiem, mimo bolesnych doświadczeń z przeszłości.
Niestety, kiedy życie wymierza Aidanowi kolejny cios, ten nie szuka wsparcia u Nory, ale znika z jej życia. Kolejna bolesna strata budzi w Norze ukryte siły. Gniew i ból popychają ja naprzód, pomagają odzyskać kontrolę nad życiem i śmiało podążyć za marzeniami.
Studia, występy na scenie teatralnej – wszystko układa się według jej zamierzeń. Koncentruje się na swoich celach, starannie unikając emocjonalnych zawirowań.
Nie jest to jednak łatwe. Zwłaszcza że znów pojawia się Aidan i z niewiadomych powodów żywi do niej głęboką niechęć, a nawet wypowiada jej wojnę.*

"- Nie musisz mnie kochać, Noro. Wystarczy, że ci na mnie zależy, jak teraz. Obiecaj, że ze mną zostaniesz. Na dobre. Zostań ze mną. Wybierz mnie. Wybierz nas jako rodzinę... z dziećmi włącznie."
Powieść pomimo swej objętości, szybko została przeze mnie przeczytana. Zawdzięczamy to lekkiemu piórowi autorki. Pani Samantha tworzy książki przyjemne, porywające oraz zaskakujące. Wplata do akcji wiele przeciwności, dając bohaterom wiele cennych lekcji. Najlepszym jest fakt, że przy jej lekturach ani przez chwilę się nie nudzę. Wszystkie do mnie docierają, trafiając wprost do serca. 

Cenię sobie jest styl oraz szczerość. Jej opowieści są bardzo autentyczne, poruszające. Zawsze chętnie czytam takie romanse, które ukazują dużą dawkę dramatu. Jestem raczej z tych, którzy kochają szczęśliwe zakończenia, więc nic dziwnego, że kibicowałam bohaterom do samego końca. 
Główną postacią w lekturze jest Nora. Dziewczyna w wieku 11 lat traci najbliższą przyjaciółkę, oraz miłość swoich rodziców. Jej ojciec po zaawansowanej chorobie traci nogę, a razem z tym całe ciepło, które towarzyszyło Norze od urodzenia. Dziewczyna żyje odtąd w biedzie, nie mając większych ambicji. Pomimo wielu talentów oraz inteligencji, musi żyć na uboczu. Z pomocą przychodzi jej Jim. Chłopak przyjechał do Stanów tylko po to, aby pozwiedzać. Niespodziewanie, zakochał się w Norze. Dziewczyna razem z nim ucieka do Szkocji, aby wieść szczęśliwe życie. 
 Wszystko jednak nie toczy się po jej myśli...
"-Można by pomyśleć, że po wielu ciosach od losu ludzkie ciało nie zdoła znieść kolejnej porcji smutku. Jednak nasze serca są irytująco wytrzymałe."
Mamy do czynienia z typową chęcią zaistnienia w świecie oraz brak akceptacji siebie w otaczającej rzeczywistości. Nora pragnie żyć według siebie, być niezależną. Pomimo wcześniejszego zauroczenia Jimem poznaje, że ich życie nie może być wieczne. Lubię tą bohaterkę ponieważ pomimo wszystko, pragnie się wybić i odnaleźć swoje szczęście. 
Do akcji dołącza nam również Aidan, który dużo miesza w życiu Nory. Nie w sposób jest go nie pokochać. Jest charyzmatyczny, opiekuńczy oraz dynamiczny. Jego postawa życiowa szybko się zmienia, dzięki czemu jest bardzo tajemniczy. Osobiście mocno kibicowałam jemu oraz Norze. Liczyłam, że być może coś między nimi będzie. 

Jestem szczerze zakochana w tej powieści. Jedynym minusem jaki się dopatrzyłam, to zbyt rozległe sceny. Niektóre z informacji, które umieściła autorka, mogły zostać usunięte z powieści. Dzięki temu książka nie była by tak obszerna, oraz nie umniejszyło by to akcji. Pomimo jednak tego, do tej lektury chętnie powrócę w przyszłości. Fajnym przejście w powieści jest, że toczy się ona na przełomie lat. Wszystko rozłożone jest w czasie, często powracamy do przeszłości bohaterki. Mimo jednak tego, nie gubimy się w fabule.  Bardzo mocno polecam. Nie zawiedziecie się. 

Moja ocena:
8/10


Wytyczne książki:
Wydawca: Burda Książki
Autor: Samantha Young
Tytuł oryginalny: Play On
Seria/tom: -

Data premiery: 28 lutego 2018 r.
Ilość stron: 448
Kategoria: romans, obyczajowa
Cena detaliczna: 44,90 zł



Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Burda Książki. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.


*Opis wydawcy.

marca 26, 2018

"Bez pożegnania" Mia Sheridan

"Bez pożegnania" Mia Sheridan

Lia Del Valle kochała Prestona Sawyera praktycznie od zawsze. Córka ubogiej imigrantki najmującej się do pracy na farmie, wychowała się w Dolinie Kalifornijskiej jako wyrzutek, mając za dom maleńki budynek gospodarczy, dawną szopę. Ale jej serce odnalazło wolność na bezkresnych polach Farmy Sawyerów i w towarzystwie chłopców, którzy stali się jej jedynymi przyjaciółmi. Preston wzdychał do Lii, odkąd był nastolatkiem. Ale przed uczynieniem pierwszego kroku powstrzymywało go poczucie honoru. Aż do pewnego skwarnego, letniego wieczoru, kiedy nie jest się w stanie dłużej powstrzymywać. Tego wieczoru łączą się ich światy - i ciała. Inicjuje to ciąg wydarzeń, który już na zawsze zmieni ich życie. Lia wróciła właśnie do miasteczka po tym, jak zniknęła bez śladu na sześć długich miesięcy. Jest pełna determinacji, aby odzyskać swoje serce, swoje życie i dziecko - syna, który przyszedł na świat jako owoc namiętności, miłości i nagromadzonego latami pragnienia.
Preston poradził sobie z żałobą, pustoszącą zbiory suszą i targającym duszę cierpieniem, ale nie ma pewności, czy raz jeszcze poradzi sobie z Lią. I możliwe, że wcale nie ma ochoty próbować. Czy duma i gorycz powstrzymają go przed sięgnięciem po to, czego pragnie przecież od zawsze?
Jak naprawić to, co zostało nieodwracalnie zniszczone? Jak wybaczyć niewybaczalne? Jak zrozumieć, że prawdziwy honor wywodzi się nie ze słów i okoliczności, ale z głębi serca, gdzie kryje się prawda? I jak poradzić sobie z dawnymi ranami i odkryć, że zdarza się taka miłość, która jest równie stała i niezmienna jak sama ziemia? *

"Moje spojrzenie prześlizgnęło się po twarzy Prestona, jego silnie zarysowanej szczęce, wyraźnych kościach policzkowych, zmysłowych ustach i poważnych niebieskich oczach. Kiedyś istniały dwie takie twarze… i kochałam je obie, każdą na swój sposób. Ale to Preston był zawsze tym jedynym. Zawsze on."
To chyba najlepsza powieść tej autorki z którą miałam do czynienia. Pomimo trudnego tematu i kontrowersyjnej historii, lekturę czyta się miło i dość szybko. Po raz kolejny poddałam się urokowi pióra Pani Sheridan. Pisarka doskonale nakreśla problemy bohaterów, dodając do akcji dużo burzliwych momentów. Bardzo lubię i cenię charakterystyczne postacie, które zawsze pojawiają się u niej w powieściach. Nie da się o nich zapomnieć. 

W tej książce poznajemy trójkę głównych bohaterów. Lia - dziewczyna, która skradła serce bliźniaków z bogatego domu. Dziewczyna jest meksykanką z biednego domu, która zachwyca swoją urodą. We wczesnym dzieciństwie Lia poznaje Prestona i jego bliźniaka Cola. Spędza przy nich najlepsze lata młodości. Oboje z nich bardzo kochają Lię, każdy na swój sposób. Preston jest wobec niej bardzo opiekuńczy oraz ostrożny, Col zaś zawsze ją rozśmiesza i rozumie niemal bez słów. Jej serce skradł jednak Preston, który nie jest tego świadom. Pomiędzy braćmi trwa wyścig o jej serce. Wspólnie zakładają się o dziewczynę, a wygrany, będzie się z nią spotykać. To wydarzenie jest tylko początkiem zbliżających się tragedii...

Naprawdę trudno jest mi powiedzieć, ile emocji kryje się w tej powieści. Trudno jest przy niej nie płakać ani się nie smucić. Lektura wydobywa z czytelnika wszelkie miłe i tragiczne uczucia. Niekiedy chce nam się śmiać, innym razem płakać. Osobiście jestem nią oczarowana. Czytanie jej zajęło mi raptownie jedno leniwe popołudnie. Bardzo się przy niej odprężyłam. Liczę, że lektura każdemu przypadnie do gustu.
"Preston odkaszlnął. ‒ Myśl, że tego nie potrzebujesz . Jesteś… cóż, jesteś ładna taka, jaka jesteś. "
Jeśli chodzi o bohaterów, to pokochacie ich całym sercem. Nawet występek Lii stanie się dla was zrozumiały, jak tylko poznacie prawdziwe jej intencje. W tej opowieści możemy dostrzec, że nie wszystko co widoczne na pierwszy rzut oka, jest takie w rzeczywistości. Dzięki inteligentnie napisanym rozdziałom, przez których dostrzegamy emocje Lii oraz Prestona, zauważamy wielką walkę w ich życiu. Jest to normalne odzwierciedlenie naturalnych emocji ludzi. Ta dwójka pokazuje, że życie to nie bajka...

Lekturę oczywiście polecam! Doskonale było się przy niej zatracić. Jestem absolutnie pewna, że po inne książki autorki będę z wielką przyjemnością sięgać. Tworzy ona historie, które porywają serce! Lubię to po tysiąckroć!


Moja ocena:
10/10

Wytyczne książki:
Wydawca: Edipresse Książki
Autor: Mia Sheridan
Tytuł oryginalny: Preston's Honor
Seria/tom: -
Data premiery: 27 lutego 2018 r.
Ilość stron: 352
Kategoria: romans, obyczajowa, New Adult
Cena detaliczna: 39,90 zł


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Edipresse Książki. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.



*Opis wydawcy.

marca 19, 2018

"Jej wysokość P." Joanne Macgregor

"Jej wysokość P." Joanne Macgregor

Siedemnastoletnia Peyton jest naprawdę wysoką nastolatką. Dziewczyna ma 180 cm wzrostu, co uniemożliwia jej skuteczne wtopienie się w tłum i sprawia, że jest ciągle obiektem docinek i kpin. Codzienne życie utrudnia też wielki rodzinny sekret, który pogrzebał jej szanse na normalne dorastanie.
Zdeterminowana, aby zmienić swoje życie, decyduje się na przyjęcie zakładu. Jeżeli pójdzie na trzy randki i bal maturalny z kimś wyższym od siebie, wygra 800$, dzięki którym wyrwie się ze swojego koszmaru. Problem jej dość spory, bo na liście kandydatów znajduje się tylko pięć nazwisk, a chłopak, który wpadł jej w oko, umawia się z dziewczyną dużo niższą od Peyton…

"Prawda była taka, że nie ufałam nikomu. Przez wszystkie te lata udało mi się doprowadzić do perfekcji umiejętność polegania na sobie."
Lekka, przyjemna oraz spontaniczna lektura! W sam raz na wolne popołudnie. Zaczęłam się w nią szybko zagłębiać. Bardzo się ucieszyłam gdy okazało się, że język autorki jest bardzo przystępny. Dodatkowym plusem jest prężna akcja, dobrzy bohaterowie oraz przemyślana fabuła. 

Jeśli chodzi o bohaterów, to mamy tutaj przede wszystkim tytułową wysokość P. czyli Peyton. Dziewczyna jest wyższa niż przeciętna amerykańska nastolatka. Bardzo ubolewa nad swoim wzrostem zwłaszcza, że nie potrafi znaleźć sobie odpowiedniego chłopaka. Wszyscy wokół niej, pragną dziewczyn niskich, figlarnych. Peyton dołuje się podwójnie ze względu na brak ubrań pasujących na jej figurę. Wszystko jest za małe. 
Dodatkowym problemem jest jej mama, która cierpi na chorobę zbieractwa. Dziewczyna ukrywa to przed każdą osobą. 

Pewnego dnia, nastolatka przyjmuje spontaniczny zakład. Ma pocałować nieznajomego chłopaka w ciągu 5 minut. Tym chłopakiem jest Jay. . 
Wkrótce po ich pierwszym spotkaniu ta dwójka spotyka się w szkole. Między nimi rodzi się uczucie, które zostaje wystawione na wiele prób. 
"Dzień dobry, Tygrysie Oczy. Świetnie się z Tobą bawiłem na lodzie. Do jutra. J.
- Powiem tylko, że gdyby te słowa były ziołami, to byłaby to paczula z gałązką kopru. "
Charaktery bohaterów są bardzo różne. Peyton jest żywiołowa oraz otwarta na nowe wyzwania. Jay, to dusza towarzystwa, który ma bardzo opiekuńczy charakter. Mamy również do czynienia z pobocznymi postaciami. Jedną z nich jest np. Chloe - przyjaciółka Peyton, która jest dla niej szczerym oparciem. 

Czytanie była dla mnie wielką przyjemnością. Ochoczo, po raz kolejny zabrałabym się za czytanie tej powieści. Jest to świetna młodzieżówka, dająca wiele pozytywnych emocji. Jak dla mnie, jest to strzał w dziesiątkę. Gorąco ją polecam. Jestem pewna, że spodoba się wszystkim młodszym jak i starszym czytelniczkom. 

Moja ocena:
8/10

Wytyczne książki:
Wydawca: Kobiece Young
Autor: Joanne Macgregor
Tytuł oryginalny: The Law of Tall Girls
Seria/tom: Young
Data premiery: 16 marca 2018 r.
Ilość stron: 440
Kategoria: dla młodzieży,
Cena detaliczna: 36,90 zł


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Kobiece Young. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.



*Opis wydawcy.

marca 10, 2018

"Moje miejsce na ziemi" J.Daniels

"Moje miejsce na ziemi" J.Daniels

Gdy Mia Corelli wraca na lato do Alabamy, żeby spędzić je z Tessą, najlepszą przyjaciółką z dzieciństwa, jedyną rzeczą, jakiej się obawia, jest spotkanie z bratem przyjaciółki, Benjaminem Kelly, największym dupkiem we wszechświecie. Mia nienawidzi go z całego serca i nie chce go już więcej oglądać. Przed wyjazdem postanawia oddać dziewictwo pierwszemu lepszemu mężczyźnie i przez przypadek, zupełnie nieświadomie, oddaje je właśnie Benjaminowi.
Ben nie może zapomnieć o dziewczynie, z którą spędził noc, i jest przekonany, że już nigdy jej nie spotka - aż do następnego popołudnia, gdy widzi ją na leżaku, opalającą się z jego siostrą.
Mia chce go nienawidzić, chociaż nie potrafi o nim zapomnieć. Ben chce udowodnić, że nie jest już tym samym okrutnym chłopakiem sprzed kilku lat.
Co się stanie, gdy osoba, o której istnieniu chce się zapomnieć, staje się osobą, bez której nie można żyć?*

"Benjamin Kelly był zmorą mojego istnienia.
Nieustannie mnie drażnił, gdy tylko byłam w pobliżu, zawsze podkreślał mój brak pewności siebie. A ponieważ przyjaźniłam się z jego siostrą Tessą, byłam w pobliżu niemal cały czas."
Po takiej powieści pragnę więcej i więcej. Seria ta doskonale wpasowała się w moje gusta czytelnicze. Zaczęłam ją czytać w pewne leniwe popołudnie, a skończyłam ją ledwie następnego dnia, po pracy. Tak mnie kusiło aby spędzić noc na czytaniu jej, lecz niestety obowiązki wzywają. Powieść tę przeczytałam szybko, ponieważ napisana jest w pięknym stylu. Autorka uwodzi czytelnika swoją lekkością, delikatnym stylem oraz prężną akcją. W lekturze dzieje się wiele, ale nie jest to przytłaczające.

Jeśli chodzi o bohaterów, to przede wszystkim polubiłam ich za otwartość, szczerość wobec siebie oraz ich wspólną, burzliwą przeszłość. Pisarka wie jak z czegoś negatywnego, zrobić coś urzekającego. 
Podoba mi się miejsce, gdzie toczy się akcja. Mamy Alabamę, czyli miasteczko gdzie niegdyś żyła Mia. Jest to bardzo urokliwe miasteczko, w którym mieszkańcy znają wszystkie osoby. 

"Po cichu zastanawiam się nad jego prośbą, jednak postanawiam: żadnych imion. Stara Mia z pewnością chciałaby poznać jego imię. Ale nowa wybrała w barze tego obcego mężczyznę i oddała mu swoje dziewictwo. Jestem nową kobietą i tego lata będę zachowywać się inaczej.
Uśmiecham się."
Jeśli chodzi o bohaterów, to występuje ich tutaj duża ilość. Głównymi postaciami jest Mia oraz Kelly. Dawniej ta dwójka była wrogami, teraz łączy ich wspólna, jednorazowa przygoda. To miały być zwykłe wakacje dla Mii, jednak jak sami wiecie, życie lubi płatać figle. Po kilkudziesięciu latach, Mia spotyka Kellego. Mężczyzna, który niegdyś był palantem uprzykrzającym jej dzieciństwo, teraz jest facetem z jej snów. Czy mu ulegnie? Podda się jego urokowi? 

Jestem szczerze zauroczona tą powieścią. Zakończenie mnie zakończyło oraz oczarowało. Mam wielką ochotę na kolejne tomy. Jestem ciekawa co autorka wymyśliła dla innych postaci w dalszych częściach. Jestem pewna, że mi się to spodoba. Koniecznie sięgnijcie po tę lekturę. Polubicie ją za lekkość oraz świetną akcję. Historia miłosna ukazana pod tą okładką będzie dla Was niezapomnianą przygodą. 

Moja ocena:
9/10


Wytyczne książki:
Wydawca: Edipresse Ksążki
Autor: J.Daniels
Tytuł oryginalny: Where I Belong
Seria/tom: Alabana Summer/ I
Data premiery: 31 stycznia 2018 r.
Ilość stron: 320
Kategoria: romans
Cena detaliczna: 36,90 zł


Za egzemplarz dziękuję Wydawnictwu Edipresse Książki. Zastrzegam, że moja opinia jest całkowicie subiektywna.



*Opis wydawcy.

marca 08, 2018

"Kroniki Jaaru. Siedem bram" Adam Faber

"Kroniki Jaaru. Siedem bram" Adam Faber

Kate Hallander wreszcie ma u boku ukochanego Jonathana, a dzięki nowym przyjaciołom, w spokoju zgłębia tajniki swojej magicznej mocy. Wszystko byłoby idealnie, gdyby nie wstrząsające wieści z Jaaru.
W tajemniczych okolicznościach, tuż przed swoim ślubem z księciem ferów, znika Fione ỳl Maas. Oznacza to, że Kate oraz Strażnicy Żywiołów znów będą mieli ręce pełne roboty. Poszukiwania zaginionej ferini zaprowadzą ich do serc dwóch, odwiecznie walczących ze sobą krain, Elphame i Tir-na-Nog. Po drodze czeka ich jednak otwarcie wielu drzwi, za którymi czają się liczne niebezpieczeństwa, a kręta ścieżka z każdym krokiem będzie się wydawać bardziej zawiła.
Smoki, wiedźmy i krwiożercze demony – świat Jaaru staje się coraz mroczniejszy. Kto stoi za porwaniem Fione? Co odkryją Strażnicy, przechodząc przez kolejne bramy? I dlaczego Babcia Annwynn wciąż zachowuje się jak zwichrowana dziwaczka?*

"– Fione? – spytała niepewnie, nie wierząc, że usły­szy odpowiedź. – Fione!
Przy ołtarzu leżało coś, co przypominało rzuconą nie­dbale płachtę. Badb podeszła bliżej i natychmiast zorien­towała się, że to szata Fione. Podniosła ją i obejrzała. Po chwili materiał wypadł z jej ręki, a usta zadrżały. Badb zatkała je dłonią, próbując opanować szloch.
Szata Fione, porzucona samotnie na kamiennej po­sadzce, nosiła ślady walki. Była ubroczona krwią."

marca 07, 2018

"Spróbujmy jeszcze raz" K.A. Linde

"Spróbujmy jeszcze raz" K.A. Linde

Bardzo życiowa historia, o karierze, rodzinie, miłości, przyjaźni i wrogach.
Przez sześć tygodni kochaliśmy się z Austinem Wrightem do szaleństwa i pozostało mi po tym jedynie złamane serce.
Nie mogę mu ufać. Już nie mogę mu oddać ani ciała, ani serca. Jednak minęły dwa lata, a ja nadal go łaknę jak narkoman działki.
Kiedy ostatnio spróbowaliśmy, niemal mnie to zniszczyło. Wiem, że powinnam uciec, nie oglądając się za siebie. Ale jego ciemne oczy i zabójczy uśmiech przenikają mi duszę. Jego dotyk mnie rozpala. A wiadomo, co się dzieje, gdy podpalić benzynę. Ktoś musi spłonąć.
Druga próba może zniszczyć nas oboje.
Przecież wszyscy wiedzą, że brnięcie w te same błędy szczęścia nie przynosi.*

"Austin jest jak wciąganie kokainy i odlot. Czujesz się bosko, będąc pod wpływem, ale potem sięgasz dna."

marca 06, 2018

"Magiczna iskra" Kajsa Ingemarsson

"Magiczna iskra" Kajsa Ingemarsson

Czy znasz to uczucie, gdy masz wrażenie, że wszyscy naokoło mają w życiu pasję, a ty wciąż starasz się znaleźć swój cel? Wydaje ci się, że bezgraniczna kreatywność jest cechą, która jest zarezerwowana wyłącznie dla nielicznych artystycznych dusz? Odłóż stertę oklepanych poradników psychologicznych na bok i zajrzyj do „Magicznej iskry” – przełomowego przewodnika dla wszystkich nieśmiałków, którzy chcą wyciągnąć ręce po więcej.
Kajsa Ingemarsson tłumaczy, jak przełamać monotonię oraz brak wiary w siebie i otworzyć się na wszelkie inspiracje. Niczym najlepsza przyjaciółka, trafnie opisuje twoje wewnętrzne przemyślenia. Znajdziesz w niej krótkie, z życia wzięte historie oraz piękne ilustracje, dzięki którym znajdziesz w sobie kreatywność oraz obudzisz nowe myśli, które poprowadzą cię dalej w głąb tajemnicy, jaką w sobie kryjesz.
Właśnie nadszedł czas na realizację twoich marzeń. Ten przewodnik nie tylko pomoże ci uświadomić sobie, że masz w sobie magiczną iskrę energii, ale także nauczy, jak ją wykorzystywać każdego dnia!       

"Kiedy się rozwijamy, przesuwamy się do granic tego, co jest nam znane."

marca 06, 2018

#Podsumowanie lutego + zapowiedzi marca

#Podsumowanie lutego + zapowiedzi marca

Marzec! Ahhh marzec! Przyszedł czas na wiosnę. Jak widzicie, za oknami jeszcze jej nie widać, ale miejmy nadzieję, że już niebawem to się zmieni! Jeśli chodzi o ten miesiąc, to u mnie rozpoczął się on z przytupem. Dostałam delikatny awans, doszło mi kilka nowych obowiązków. Ten post pojawia się nieco późno właśnie ze względu na nie... Mam jednak nadzieję, że pomimo wszystko, będę miała czas na czytanie. A jest co czytać! Oto co dla nas przyszykował nowy miesiąc, znajduje się tuż po podsumowaniu. 

Oto Statystyki :
Liczba wyświetleń: 173154 (było 170579)
Liczba komentarzy: 9634 (było 9381)
Liczba obserwatorów: 420 (było 417)
Liczba przeczytanych książek: 12
Liczba opublikowanych recenzji: 10
Liczba recenzji przedpremierowych: 2
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 4
Liczba opublikowanych postów: 15

Zapowiedzi ↓↓↓

marca 05, 2018

"Anti-stepbrother. Antybrat" Tijan

"Anti-stepbrother. Antybrat" Tijan

Kiedy ojciec Summer bierze ślub, do jej rodziny dołącza Kevin, syn macochy. Choć w praktyce jest jej przybranym brat, dziewczyna nie może powstrzymać fascynacji chłopakiem. Nie łączą ich więzy krwi, ale Summer nie miałaby nic przeciwko, gdyby połączyło ich uczucie.
Kiedy Kevin jedzie do college’u, dziewczyna bez wahania podąża za nim. Zdaje sobie sprawę, że młody mężczyzna nie narzeka na brak powodzenia, ale to ona chce być tą jedyną. Wszystko zmienia się, kiedy poznaje Cadena Banksa, znajomego z bractwa Kevina. Faceci nie pałają do siebie sympatią. Mimo to Summer przerzuca zainteresowanie na wytatuowanego, umięśnionego i piekielnie seksownego Cadena.
Na kim ostatecznie skupi się Summer?*

"Kevin był doskonałym plastrem na moje rany, ale nie Caden. On okazał się tym dobrym, tym złym i tym, co pomiędzy. Dzięki niemu czułam się cała i spełniona. Był dla mnie wszystkim."
Po raz kolejny uwiodła mnie powieść od wydawnictwa Kobiecego. Ponownie dałam się porwać niesamowitej historii, która ukazała się pod ich patronatem. Fantastycznie było poznać losy Summer, pomimo, że jak mówi sama autorka, bohaterka jest dziwną postacią w pozytywnym tego słowa znaczeniu. 

lutego 27, 2018

"Keela" L.A.Casey

"Keela" L.A.Casey

Pikantna kontynuacja drugiego tomu bestsellerowej serii o braciach Slater
Przed Keelą jeden z najważniejszych dni w życiu – przeprowadzka. Pragnie zamieszkać z narzeczonym i chce, aby wszystko poszło jak z płatka. Jednak kiedy jesteś zaręczona z jednym z braci Slater, musisz być przygotowana na szaleństwo. Spontaniczny Alec jak zwykle nie myśli o konsekwencjach i wybiera niefortunny moment na niespodzianki. Rozpętuje się piekło.
Nieproszeni goście. Alkohol. Kłótnie. Dzika namiętność. Wszystko, co kryje się pod jednym nazwiskiem – Slater. Keela musi podjąć bardzo ważną decyzję. Czy jest gotowa?
Keela troszczy się o to, co kocha. *        

"Mój narzeczony niczym niedźwiedź przyciskał mnie do materaca niemal całym swoim ciałem. Przyzwyczaiłam się do tego – rzadko zdarzało się, żeby Alec mnie nie obejmował, gdy spaliśmy, ale w chwilach, gdy czułam tak straszną potrzebę, żeby pójść do toalety, to było okropne."

lutego 23, 2018

(PRZEDPREMIEROWO) "Zmysłowa dziewczyna z miasta" Meredith Wild, Chelle Bliss

(PRZEDPREMIEROWO) "Zmysłowa dziewczyna z miasta" Meredith Wild, Chelle Bliss
Madison Atwood chce odetchnąć po rozwodzie z hollywoodzką gwiazdą. Paparazzi depczą jej po piętach, a życie prywatne zdobi okładki wszystkich tabloidów, ucieka więc do eleganckiego ośrodka wypoczynkowego w Północnej Kalifornii. Avalon Springs to ustronne miejsce w górach, a ona postanawia na nowo odnaleźć tam siebie.
Luke Dawson żyje skromnie, woli swoje odosobnienie niż kontakty z ludźmi. Gdy spotyka piękną kobietę, która kąpie się w gorących źródłach na jego ziemi, zaczyna ją obserwować. Czuje się zaintrygowany, choć to przecież dziewczyna z wielkiego miasta – urocze stworzenie tylko zakłóca spokój, którego od wielu lat szukał.
Gdy Madison odkrywa jego chatę na uboczu, Luke nie potrafi jej wyrzucić. Nie składają sobie żadnych obietnic. Ona pragnie znów czuć się pożądana, a on tęskni za dotykiem kobiety. Matka Natura ma jednak inne plany – zmusza ich, by spędzili razem więcej niż jedną namiętną noc. Czy Luke zdoła rozstać się z kobietą, dzięki której po raz pierwszy od lat coś poczuł? Czy Madison będzie mogła zostawić mężczyznę, który przywrócił ją do życia?*

"Jesteśmy jak rzeki, przystojniaku. Płyniemy przez życie, dotykając różnych miejsc i zmieniając krajobraz wokół. Ale w głębi nurtu pozostajemy tacy sami. Jesteśmy wodą, mułem i kamieniami."
Nie po raz pierwszy czytam erotyki. Zazwyczaj sięgam po takie lektury dla relaksu. Zawsze uważam, że nie są one bardzo wymagające. Tę powieść zaczęłam czytać spontanicznie. Wybrałam ją, ponieważ potrzebowałam lektury lekkiej i przyjemnej, w sam raz na drogę. Spisała się.

lutego 22, 2018

"Alec" L.A.Casey

"Alec" L.A.Casey

Uważana za czarną owcę Keela czuje się niedoceniona nawet przez własną matkę. Całe życie rywalizuje z kuzynką Micah, która niedługo bierze ślub i cała uwaga skupia się jak zwykle na niej.
Kiedy Keela poznaje Aleca Slatera prosi go, aby poszedł na wesele i udawał jej chłopaka. To beztroski przystojniak, który kobiety traktuje jak przygody na jedną noc. Mimo że Alec zgadza się zostać partnerem rudowłosej ślicznotki, podkreśla, że nie robi nic za darmo. Przysługa, której oczekuje wykracza poza granice przyzwoitości. Jednak dziewczyna nie ma wyboru.
Alec zatrzymuje to, co posiada.*

"- Śmiej się lalusiu a podrapię tę twoją buźkę! – ostrzegłam. Alec podszedł do przodu, uśmiech rozciągnął jego usta.
- Teraz bardzo mnie do ciebie ciągnie. Chcesz ze mną iść do domu, skoro jesteś już ubrana do łóżka?"
Po tym, jak poznałam przygodę Nica oraz postanowiłam przeczytać historię Aleca. Na początku miałam do jego postaci mieszane odczucia. Z poprzedniej części serii o rodzeństwie Slater, Alec był wspomniany jedynie wzmiankowo. Głównie autorka przedstawiła jego zawód, który mnie nie przypadł do gustu. Nie zraziłam się tym aż nadto, tym samym pozwalając sobie na poznanie bliżej tego chłopaka. Uwierzcie mi, jest kogo podziwiać. Przede wszystkim Alec gości na kartach powieści jako mężczyzna o wielkim poczuciu humoru, dystansu do samego siebie. Autorka ucharakteryzowała go na casanowę, ale to czyni jego charakter jeszcze bardziej twardy. Niewątpliwie Alec, przypadł mi do gustu.

lutego 20, 2018

"Piękne samobójczynie" Lynn Weingarten

"Piękne samobójczynie" Lynn Weingarten

Kiedyś June i Delia były najlepszymi przyjaciółkami. To był ten rodzaj przyjaźni, który jest ważniejszy od rodziny czy związków z chłopakami. To było jak miłość, tylko bardziej.Rok temu wszystko się zmieniło. Delia, June i jej chłopak Ryan spędzali razem wieczór, dobrze się bawiąc, gdy sytuacja wymknęła się spod kontroli.Następnego dnia rano nic już nie było takie samo.Teraz Delia jest martwa. Czy na pewno sama odebrała sobie życie? June desperacko chce dotrzeć do prawdy – czuje, że jest to winna dawnej przyjaciółce. Mroczny thriller pełen zwrotów akcji, które odbiorą ci dech aż do ostatniej strony. *

"To, co wygląda na niezniszczalne, jest tak naprawdę wykonane z najcieńszego szkła."
Nie wiem do końca co mam sądzić o tej powieści. Z jednej strony czytało mi się ją bardzo szybko, z dużym zainteresowaniem. Z drugiej zaś strony, mam do niej nieco mieszane uczucia. Pomimo jedna tego myślę, że to dobrze że tak ją odbieram. Coś w niej jest takiego, co mnie do siebie przekonuje. Być może jest to niebanalny pomysł na fabułę, lub też realność postaci?

lutego 18, 2018

#Preply - nauka języka online!

#Preply - nauka języka online!

Dzisiaj przychodzę do Was z pewną propozycją. Mam dla Was ciekawą stronę, która mam nadzieję, że już niebawem będzie dla wielu z Was wielką pomocą. Mianowicie chodzi mi tu o stronę Preply. com, która naucza języków obcych. 

Link do strony

Czym jest Preply?
Korzystanie z platformy jest bezpłatne, a jedynym kosztem jaki ponosi użytkownik jest stawka godzinowa lektora. Wystarczy zarejestrować się w serwisie i po przejrzeniu ofert korepetytorów wybrać stosowny kontakt. Wysłanie zgłoszenia wymaga doprecyzowania, dlatego też należy przygotować się na korespondencję z lektorem, która ma na celu uzgodnienie warunków współpracy. Już na etapie wyboru nauczyciela należy zdecydować czy chcemy uczyć się online, w domu lektora, bądź w innym wybranym miejscu (swoim domu, biurze itp), i pod tym kątem ustawić wyszukiwanie ofert korepetycji na Preply. Po uzgodnieniu terminu zajęć wystarczy opłacić pierwszą lekcję za pomocą karty płatniczej, platformy Paypal, lub Bitcoin. Nastepnie możliwe jest także wykupienie pakietu zajęć. Warto podkreślić, iż Preply zapewnia bezpieczeństwo finalizacji transakcji poprzez pobieranie opłaty z góry od ucznia i przekazywanie środków lektorowi po każdych zrealizowanych zajęciach.


Wszyscy możemy uczyć się online dobierając odpowiedni czas oraz korepetytora. To my decydujemy ile czasu poświęcamy na naukę. Najpopularniejsze języki: angielski, niemiecki, rosyjski, francuski, hiszpański, chiński, portugalski, polski, arabski, włoski ♥

Zalety korepetycji językowych
Często spotykaną wadą kursów językowych w grupie jest brak czasu dla poszczególnych uczniów i możliwości rozwinięcia tematu interesującego danego ucznia. Uśrednienie poziomu, sztywny harmonogram kursów to największe minusy nauki w grupie, podobnie jak brak pośrednich poziomów zaawansowania czy też możliwości nauki wyłącznie gramatyki, czy słownictwa.
Mając na względzie rozbudowane możliwości urozmaicania zajęć zgodnie z zainteresowaniami ucznia, korepetycje przez Skype cieszą się dużym uznaniem, tak wśród uczniów, studentów jak i osób dorosłych, dla których lekcje te nierzadko stanowią formę rozrywki, nie zaś nużących ćwiczeń i obowiązku zniechęcającego do nauki. Atutem korepetycji zdalnych jest także możliwość umiejscowienia ich swobodnie w czasie i przestrzeni zgodnie z naszą dyspozycyjnością i preferencjami. Nie będąc związanym z miejscem możemy uczyć się w domu jak i poza domem, samodzielnie decydując gdzie odbędą się zajęcia. Również termin zajęć jest ruchomy i podlega indywidualnym ustaleniom z lektorem, mogą to być poranki, wieczory, dni wolne, co wydaje się być znacznie bardziej komfortowym rozwiązaniem od narzuconych godzin zajęć stacjonarnych. 



Aby dowiedzieć się więcej o platformie, polecam kliknąć w link. 

lutego 14, 2018

(PRZEDPREMIEROWO) "Z otchłani" Martyna Senator

(PRZEDPREMIEROWO) "Z otchłani" Martyna Senator

W milczeniu podnoszę się z krzesła, zakładam kurtkę i ruszam w stronę drzwi. Moje nogi drżą, głowa huczy od nadmiaru chaotycznych myśli, a serce powoli pęka na pół. Adam chwyta mnie za rękę. Po raz kolejny przeprasza. Błaga o wybaczenie. Zapewnia, że mnie kocha. Napędzana gniewem biorę zamach i uderzam go pięścią w twarz. Mocno. Najmocniej, jak tylko potrafię. Jest w szoku. Nie przypuszczał, że kiedykolwiek go uderzę. A ja nie przypuszczałam, że kiedykolwiek mnie zdradzi.
Po wyznaniu Adama świat osunął się Kaśce spod nóg. Nic nie jest takie, jak sądziła. Kiedy na jej drodze staje Szymon, dziewczyna ani myśli dać szansę miłości z Tindera. Gdyby wszystko mogło być zupełnie proste, a nie kompletnie zagmatwane, życie byłoby znacznie przyjemniejsze. Ale czas dać spokój mrzonkom i zacząć żyć według nowych zasad.*

"Wszystko zaczyna się od pierwszego uśmiechu, pierwszej dłuższej rozmowy,pierwszego powierzchownego sekretu, czy podania komuś pomocnej dłoni... Przyjaźń to taka wędrówka na wielu płaszczyznach. Jeśli teraz się do ciebie uśmiechnę, a ty ten uśmiech odwzajemnisz, to razem wykonamy pierwszy krok."

lutego 13, 2018

"Fallen Crest. Akademia" Tijan

"Fallen Crest. Akademia" Tijan

Po rozwodzie rodziców Sam wprowadza się z mamą do domu jej nowego partnera. Wówczas do życia dziewczyny wkraczają synowie bogatego biznesmena. Logan i Mason Kade to przystojni młodzi mężczyźni, o których marzy każda dziewczyna z Fallen Crest. Samantha nie ma zamiaru być jedną z nich.
Chociaż chodzą do innych szkół, dziewczyna codziennie spotyka braci w domu. Mimo że traktują ją z lekceważeniem, samotna Sam zdaje się tym nie przejmować. Nie dba o opinię braci Kade ani o rozwód rodziców.
Ale może to dobrze. Może lepiej nic nie czuć.*

"To dlatego ja nigdy nie będę robił tego co ty musisz robić. Ja ją mam. Nie będę musiał o niej marzyć."
Od początku miałam wrażenie, że jest to powieść dla mnie. Już po samym opisie dostrzegłam, że jest co czytać. Lubię miłosne trójkąty, a gdy tylko przeczytałam, że mamy tu do czynienia z jedną dziewczyną i dwójką braci, od razu włączył mi się tryb "przeczytaj to!". Gdy tylko otrzymałam powieść od razu wzięłam się za jej poznanie.

lutego 11, 2018

#Stos styczeń/luty

#Stos styczeń/luty

Może to dziwnie zabrzmi, ale zanim miałam dodać ten stosik, wydaje mi się, że miałam dla Was jeszcze jeden do opublikowania. Z niewyjaśnionych przyczyn, gdzieś zapodziałam do niego zdjęcia :D No nic, być może się znajdzie. :D
Przedstawiam więc Wam ten oto stos. Co my tu mamy? Same cudowności ! ♥ Głównie są to lektury z przełomu styczeń/luty.


  • "Tajemniczy mężczyzna",  Kristen Ashley. Lekturę otrzymałam od Wydawnictwa Akurat. Fajna, mało zobowiązująca powieść. Możecie śmiało poczytać moją opinię na jej temat tutaj. 
  • "Okrutna pieśń" Victoria Schwab. Ta lektura mnie bardzo zaciekawiła ♥ Lekturę otrzymałam od Czwartej Strony! Osobiście się w niej zakochałam i czekam z wywieszonym jęzorem na kontynuację ;) Recenzja tutaj.
  • "Z otchłani" Martyna Senator. Kolejna powieść od Czwartej Strony. Jeszcze jej nie poznałam, aczkolwiek już mam ją w planach ♥
  • "Moje miejsce na ziemi" J.Daniels. Oczywiście to kolejna lektura z pogranicza tych, które lubię. Już niebawem chcę się jej oddać. Powieść od Edipresse Książki. 
  • "Keela" i "Alec" L.A.Casey. Kobiece wydawnictwo jak najbardziej mnie przyciąga. Oto i kolejna ich powieść z pogranicza tych pikantnych ♥ Jeszcze nie poznałam, ale już mam na nią ochotę :)
  • "Kłamczucha" E.Leckhart. Kolejna propozycja od Czwarte Strony. Normalnie kocham to wydawnictwo! Powieść kompletnie mnie oczarowała i zachwyciła. Po więcej zapraszam tutaj.
  • "Fallen Cast. Akademia" Tijan. Powieść już za mną. Opinia się piszę ;) Oczywiście, że polecam ;) Kobiece- dziękuję ♥
  • "Fake it" Sandra Nowaczyk. Feeria Young i ich propozycja. Tym razem coś mi w niej nie zagrało, lecz to nic. Opinię możecie poznać tutaj. 
  • "Silence" Natasha Portman. Kolejna nowość pozyskana od Feeria Young. Ta z kolei lektura to strzał w 10! Polecam zapoznać się z moją oceną. 
  • "Ciało" Audrey Carlan. Edipresse Książki i ich powieści. Oczywiście są ekstra! Powieść mnie oczarowała i już jestem na tak jeśli chodzi o kontynuacje. Recenzja here ♥


Teraz oczywiście pada moje pytanie, co z tych powieści chcecie poznać? Coś Was zaintrygowało? ♥

lutego 10, 2018

"Kłamczucha" E.Lockhart

"Kłamczucha" E.Lockhart

Wierzyła, że im więcej wypocisz na treningu, tym mniej wycierpisz w walce.
Wierzyła, że najlepszym sposobem, by uniknąć złamanego serca, jest udawać, że się go nie ma.
Wierzyła, że to, jak mówisz, jest często ważniejsze niż to, co masz do powiedzenia.
Wierzyła też w filmy akcji, trening siłowy, potęgę makijażu, ćwiczenie pamięci, równe prawa oraz to, że z filmików na YouTube można się nauczyć miliona rzeczy, których na próżno szukać w college’u.
Jule West Williams to wojowniczka, dziewczyna kameleon, zawsze gotowa do ataku.
Imogen Sokoloff to dziedziczka fortuny i zagubiona w życiu sierota. Co przyniesie przyjaźń tych dwóch tak różnych dziewczyn?*

"Stanęła stopami w wodzie. Czuła, że Imogen Sokoloff właśnie tak by zrobiła, smakowała by ten drobny smutek i piękno widoku, trzymając dół sukienki nad kolanami. "
Kłamczucha zalicza się do powieści nie łatwych. Zapytacie czemu? Co w niej jest takiego, że należny się na niej dość skupić, aby ją zrozumieć? Przede wszystkim autorka zastosowała ciekawy ustęp, który bardzo miesza w akcji. Rozdziały opisane są nie po kolei. Dobrze czytacie. Zaczynamy akcję od najświeższych wiadomości, które odgrywają się w życiu Julie West Williams. Następnie mamy mieszankę niedalekiej przeszłości, oraz tej bardziej dalekiej. Dopiero pod koniec powieści dostrzegamy, jak to się wszystko zaczęło. Powiecie a po co to? Uważam, że jest to pewnego rodzaju plus w powieści, ponieważ czytelnik po większym skupieniu zaczyna dopiero rozumieć o co chodzi z charakterem głównej bohaterki. Mnie te ustępy bardzo przekonały.

lutego 07, 2018

#Warszawskie Targi Fantastyki

#Warszawskie Targi Fantastyki
WARSZAWSKIE TARGI FANTASTYKI TO FANTASTYCZNA IMPREZA W CENTRUM MIASTA
Łącząca oferty Fantastycznych Wystawców, dyżury Fantastycznych Gości,
pokazy gier i wiele innych atrakcji.

NIEPOWTARZALNE MIEJSCE 
Dom Towarowy Bracia Jabłkowscy to miejsce absolutnie niezwykłe, wyróżniające się wyjątkowym klimatem, zasługujące na oryginalne wydarzenie z profesjonalnym podejściem do uczestników.


WARSZAWSKIE TARGI FANTASTYKI

17 – 18 MARCA

DOM TOWAROWY BRACIA JABŁKOWSCY


lutego 07, 2018

"Silence" Natasha Preston

"Silence" Natasha Preston

Czy wyobrażasz sobie, że nie mówisz od jedenastu lat tylko dlatego, że sama tak zadecydowałaś?
Czy wyobrażasz sobie, że w tym samym czasie dorastasz, chodzisz do szkoły, poznajesz osoby, na których Ci zależy, a jednak ciągle milczysz?
Oakley nie mówi: boję się, boli mnie, nie chcę, kocham cię, mamo ani tato. Ani jednego słowa??. Lekarze załamują ręce i nikt nie wie, dlaczego nagle zamilkła.
Tylko ona wie, co sprawiło, że cena, jaką płaci za bycie dziwadłem jest i tak niższa niż cena za powiedzenie prawdy, w którą i tak nikt nie uwierzy. Przez te wszystkie lata myśli, że tylko cisza może ją ochronić. Nawet miłość i wsparcie Cole’a nie wystarczają, by wyciągnąć ją z tego kokonu. Aż do pewnego dnia…*

" Czemu to wszystko musiało być tak skomplikowane? Gdybym tylko mogła położyć się spać i obudzić się jako inna osoba - nieważne kto - nie wahałabym się ani sekundy."
W naszym życiu nie raz spotykamy osoby nieme. Jak się przy nich zachowujemy? Czy traktujemy je tak samo jak innych? 
Czy gdyby twoje słowa mogły zranić i rozbić twoją rodzinę, to czy użyłabyś ich?
 Oakley od jedenastu lat nie mówi. Nie komunikuje się z nikim, nawet przez telefon. Jedyną jej opieką, jest jej przyjaciel Cole. Tylko on wciąż przy niej trwa. Co takiego wydarzyło się w jej życiu?

lutego 06, 2018

"Ciało" Audrey Carlan

"Ciało" Audrey Carlan

Mężczyźni niszczą kobiety. Zwłaszcza tacy mężczyźni jak Chase Davis. Przystojny, inteligentny, bogaty i wpływowy. Byłam bez szans.
Nie chciałam go pragnąć. Nie chciałam go potrzebować. Nie chciałam się w nim zakochać. Nie przyjąłby odmowy, pozwoliłam więc, by mnie posiadł. Całkowicie i bez reszty. Arogancki, pewny siebie, władczy, wymagający… namiętny.
Kiedy wkroczył w moje życie, dopiero dochodziłam do siebie po tym, jak wyrwałam się z rąk swoich byłych mężczyzn. Przyjaciółki radziły mi, żebym zaryzykowała. Żebym pozwoliła komuś wejść w moje życie. Pozwoliłam właśnie jemu, a on otoczył mnie takim blaskiem, że poraziła mnie prawda…
Mężczyźni nie niszczą kobiet. Oni je pochłaniają pod każdym względem. *

„Spójrz w lustro, Gigi. Widzisz tę osobę? To jedyna osoba, na którą możesz
liczyć na tym świecie. Nigdy nie licz na to, że mężczyzna będzie dla ciebie
wszystkim. Sromotnie się na nim zawiedziesz. Jeśli chcesz coś zdobyć w życiu,
musisz sama po to sięgnąć”