środa, 22 listopada 2017

"Z popiołów" Martyna Senator

Kiedyś wyobrażałam sobie, że moje życie jest pięciolinią, na której każda chwila zostaje zapisana w postaci odpowiednio dobranych nut. A ja niczym wybitny kompozytor codziennie dopisuję dalszą część bezkresnego utworu. Jedne dźwięki są skoczne i wesołe, inne żałosne i pełne melancholii. Wszystkie razem tworzą niepowtarzalną melodię, którą nuci moje serce.
Jednak kilka dni temu wszystko umilkło, a całość zaczęła przypominać urwany hejnał.
Wydarzenia z przeszłości zmieniły Sarę nie do poznania, odcisnęły piętno na jej poczuciu własnej wartości i zaufaniu do ludzi. Jest teraz pewna, że miłość sprowadza się jedynie do cierpienia. Przynosi ból, łzy i rozczarowanie. Przekonał się o tym także Michał, którego wykorzystała była dziewczyna.
Przypadkowe spotkanie dwóch poranionych dusz uruchamia ciąg niespodziewanych zdarzeń i pozwala im poznać życie na nowo. Budowany od lat mur, którym otaczała się Sara, zaczyna pękać za sprawą opiekuńczego Michała. *​                

"Czasami lepiej być samotną wyspą, niż dzielić życie z kimś, kto nie daje ci szczęścia. "
Jak dla mnie, takie książki powinno pisać się częściej. Lektura jest powieścią poruszającą, bardzo ciekawą i przede wszystkim oszałamiającą. Powieść poznajemy krok po kroku. Na początku nieśmiało wkraczamy w świat Sary, później zaś dołącza do akcji nieustraszony Michał. Powiem, że nie spodziewałam się, aż tak pięknej oraz wzruszającej powieści. Na początku nie wiedziałam do końca czego się po niej spodziewać, później zaś odkryłam, że lektura jest warta poświęconego czasu.

piątek, 17 listopada 2017

"Król kier" Aleksandra Polak

Alicja jest w ostatniej klasie liceum, do tej pory jej życie przebiegało spokojnie, by nie powiedzieć, że nudno. Jednak los bywa przewrotny, a seria nieprzewidzianych zdarzeń rzuca ją na głęboką wodę magii i miłości. Kiedy poznaje Hadriana z Circus Lumos, wie, że nic nie będzie takie jak dawniej.
Demony atakują waszą duszę, niszczą was od wewnątrz. Budują w ludziach zło i tak zakorzeniają się w świecie. Im więcej w ludziach ciemności, tym ciemniejszy robi się świat. Im bardziej się im poddajecie, tym są silniejsze. Pokonać je można tylko swoją własną światłością. Sercem.   *      

"Tamtej zimy, spacerując malowniczymi uliczkami, często nachodziło mnie uczucie, że tuż za rogiem, w następnym zaułku wyłożonym kostką brukową, ukrywa się jakieś mityczne stworzenie lub tajemniczy przybysz z dalekich krain, ktoś, kto pod osłoną zmierzchu zabierze mnie do królestwa baśni. I rzeczywiście tak było, jednak droga do jego świata była tak wyboista jak te brukowane uliczki."
Przede wszystkim zafascynowałam się okładką. Jest piękna! Taka tajemnicza, magiczna oraz bardzo urzekająca. Mówi o charakterze książki zarówno dużo, jak i nic. Po opisie, wiedziałam już, że chcę ją poznać. Czytanie jej musiałam nieco odłożyć, ale nie chciałam jej zostawiać na długo. Jakaś niewidzialna siła ciągnęła mnie do niej. Powiem tak, książka jest OBOWIĄZKIEM dla każdego, kto lubi lekki romans połączony z magią, fantastyką oraz z …. Cyrkiem. 

środa, 15 listopada 2017

"Wróć, jeśli masz odwagę" Estelle Maskame

Czasami wydaje ci się, że twoje życie jest poukładane - masz wspaniały dom i przyjaciół, odnosisz sukcesy w szkole, a na sobie czujesz spojrzenia rozmarzonych chłopców. Mimo to wiesz, że z twoim życiem jest coś nie tak. Ciąży na nim skaza. Może to uczucie do chłopaka, w którym nie powinnaś się zakochiwać? A właściwie - dlaczego nie powinnaś? Bo zazwyczaj wtedy, kiedy już myślisz, że jesteś na dobrej drodze i w końcu będzie idealnie, dzieje się coś nieoczekiwanego, co odziera cię ze złudzeń.
Co robisz? Najłatwiej się schować, ukryć albo odejść. Wiesz o tym, bo robiłaś to już wiele razy. Ale czy tamto uczucie pozwoli o sobie zapomnieć? Los znów krzyżuje wasze drogi, a ty musisz wybrać!
Nie uciekniesz już przed samą sobą, ale teraz jest jeszcze trudniej. Drogę do szczęścia blokuje ktoś jeszcze. Czy masz odwagę, by wrócić?  *          

"Danielle Hunter może uważać, że ona i Jaden mnie nie obchodzą, ale mi na nich zależy, prawdopodobnie nawet tak, jak mało komu, prawdą jest jednak także i to, że boję się do nich zbliżyć. Lękam się tego, bo znam ból wynikający z utraty kogoś bliskiego; wiem, jak straszliwy wpływ na ludzi może mieć żałoba i jak bardzo ich zmienia."
Pierwszy raz mam styczność z tą autorką. Wiem, że ma swoich fanów, ponieważ jakiś czas temu dużo mówiono o jej serii. Postanowiłam, że jej nową powieść poznam, oraz tym samym sama dokonam subiektywnej oceny jej stylu oraz pomysłu. Tak jak myślałam, książka przypadła mi do gustu.

piątek, 10 listopada 2017

#Stosik jesienny

Nie ma niczego piękniejszego niż stosik ♥ Czuję zawsze przypływ energii gdy mam w swojej biblioteczce nowe powieści. Jesień jest świetnym czasem na czytanie i powiem Wam, że wszystkie powieści ze stosika już za mną ♥ Przedstawiam Wam więc moje nowe lektury. 




  • "Obsesja" Katarzyna Berenika Miszczuk, Powieść wspaniała! Przeczytana i polubiona. Wydawnictwo W.A.B wydało wspaniałą i wciągającą lekturę. Więcej w recenzji. :)  
  • "Czasami kłamię" Alice Feeney, Lektura przesłana mi przez wydawnictwo. Podobała mi się, chociaż jest bardzo myląca ;) 
  • "Podtrzymując wszechświat" Jennifer Niven, Wspaniała lektura. Nie wierzyłam, że aż tak mnie pochłonie <3
  • "Niedoskonały cud" Andrea De Carlo, Troszkę nie mój styl. Egzemplarz od wydawnictwa. 
  • "Dominic" i "Bronagh" L.A.Casey, Wydawnictwo Kobiece i ich powieści ♥ Ajj cudowności !
  • "Żniwiarz. Pusta noc" i "Żniwiarz. Czerwone Słońce." Paulina Hendel. To jest fenomen! Mnie tak pochłonęły te powieści, że aż szok! Gorąco polecam ♥
  • "Ladies Man" Katy Evans, Ponownie Wydawnictwo Kobiece ♥ Wspaniała powieść. Egzemplarz recenzencki, który miło umilił mi czas. 
  • "Szczęście w miłości" Kasie West, Kolejna powieść ulubionej przez mnie autorki. Tym razem powieść nie pochłonęła mnie aż tak bardzo jak poprzednie powieści, ale i tak polecam ;]
  • "Najtrwalsza stal" Scarlett Cole, Tym razem coś od Wydawnictwa Akurat. Fantastycznie wciągająca lektura ♥

Czy znacie jakąś powieść z wyżej przeze mnie wymienionych? Ja osobiście każdą z nich polecam ♥

czwartek, 9 listopada 2017

#Konkurs!

Z okazji moich 4 latek blogowania, zapraszam na konkurs. Do wygrania książki widoczne poniżej. :)


Banerek ♥



Co należy zrobić aby wygrać? 

Wystarczy wypełnić te oto punkty:
  • Posiadać adres zamieszkania na terenie Polski.
  • Zgłosić się w komentarzu.
  • Obserwować bloga
  • Napisać w komentarzu swój adres e-mail.
  • Polubić mój profil na FP ( POLUB ;)
  • Umieścić banerek u siebie na stronie wraz z linkiem odsyłającym (nieobowiązkowe)

Cały regulamin konkursu znajduje się w zakładce Konkursy/zabawy ♥


Wzór zgłoszenia:

Zgłaszam się! :]

Obserwuje jako:

Lubię FB jako:

Mail:

Wybieram książkę: 




Powodzenia! :)

środa, 8 listopada 2017

"Eliza i jej potwory" Francesca Zappia

Eliza ma 18 lat i jest prawdziwą ekscentryczką i nerdem, a do tego boryka się z chorobliwą nieśmiałością oraz brakiem jakichkolwiek znajomych. Drwiny, wyzwiska, przemykanie pod ścianami i nieustanne okupowanie swojego pokoju - tak wygląda jej życie w realu. W internecie za to jest LadyKonstelacją, ekstremalnie popularną na całym świecie autorką komiksu Morze potworne. Ma tam też swoją niewielką, ale wierną grupę wsparcia. Funkcjonuje więc właściwie tylko w sieci, rzeczywistości poświęcając tak mało uwagi, jak tylko się da.
I wtedy do jej szkoły trafia Wallace, były futbolista, a obecnie fan Morza potwornego i twórca fanfików na jego temat, który sprawia, że Eliza zaczyna dopuszczać do siebie myśl o życiu poza siecią. Hm, może związki międzyludzkie mają jakiś sens?
Ona i Wallace stają się sobie coraz bliżsi, dziewczyna nie chce jednak ujawnić mu swojej tajemnicy. Problem w tym, że z sekretów nigdy nie wynika nic dobrego i przez nie cały kruchy świat Elizy może runąć z hukiem… I jak wtedy stawić czoła swoim lękom? Jak pokonać własne potwory? Czy da się być blisko z kimś w realu?

"Powinnam była z tego wyrosnąć.
Powinnam chcieć mieć jakieś towarzystwo.
Powinnam pragnąć przyjaciół, których będę mogła zobaczyć na własne oczy i dotknąć własnymi rękami."
Przyznam, że lektura jest inna niż myślałam. Czytałam poprzednią książkę tej autorki, dlatego chętnie zabrałam się i za tą lekturę. Jak dla mnie, powieść okazała się naprawdę dobra. Oczywiście ma pewne niedociągnięcia, lecz są one maskowane dobrymi rzeczami. Autorka stworzyła świetną lekturę o ponadczasowym brzmieniu, poruszyła świeżą tematykę z którą boryka się dzisiejsza młodzież. Autorka w swojej powieści skupiła się głównie wokół tematyki hikikomori. Niewiele osób o tym mówi, lecz łatwo jest zaobserwować dzisiejsze wycofanie nastolatków, którzy spędzają coraz więcej czasu w Internecie. 

wtorek, 7 listopada 2017

"MMA Fighter. Przebaczenie" Vi Keeland

Podobno jeżeli facet jest szarmancki w towarzystwie, to w sypialni wychodzi z niego prawdziwy ogier. Jax Knight, wysportowany zawodnik MMA, jest tego doskonałym przykładem. Publicznie jawi się jako kulturalny mężczyzna o ujmującym stylu bycia. Jednak w łóżku pokazuje prawdziwą naturę – nieszczędzącego sprośności playboya.
Lily St. Claire to córka legendarnego zawodnika „Sainta”. Młoda kobieta doskonale wie jak dominujący i zaborczy są to mężczyźni, gdyż sama prowadzi sieć klubów MMA. Choć zdaje sobie sprawę, że powinna trzymać Jaksa na odległość, nie jest w stanie przejść obok niego obojętnie. Ten oszałamiająco przystojny i świetnie wychowany absolwent prestiżowej uczelni przyciągnął jej uwagę od pierwszej chwili. Czyżby był inny niż wszyscy?
Czy powinna chodzić na randki tuż po trudnym rozstaniu?
Czy jej były facet tak po prostu się na to zgodzi? *

"Na mężczyznę są tylko dwa sposoby. Wybacz mu lub zapomnij o nim. Jeśli nie potrafisz zrobić tego drugiego, to musisz mu wybaczyć, bo już skradł twoje serce."
Przyszedł czas aby pożegnać się z bohaterami serii MMA Fighter. Po fantastycznym I tomie, w którym poznaliśmy Nico i Elle, oraz II tomie w którym mieliśmy styczność z Vincem oraz Liv przyszedł czas gdzie mamy do czynienia głównie z przyrodnim bratem Vinca, Jax'em oraz poznaną przez niego dziewczyną, Lily. Przede wszystkim autorka urzekła mnie sposobem, w jaki ulokowała w akcji poprzednich bohaterów serii. Zrobiła to delikatnie, nie zdradzając zbyt dużo szczegółów lecz mimo wszystko czytelnik dowiaduje się wiele. Miło było poznać dalsze losy lubianych przez nas z wcześniejszych części, bohaterów. 

niedziela, 5 listopada 2017

"Podtrzymując wszechświat" Jennifer Niven

Przejmująca historia o znajdowaniu osoby, która widzi cię takim, jakim jesteś naprawdę
Wszystkim się wydaje, że dobrze znają Libby, dziewczynę kiedyś zwaną „najgrubszą nastolatką w Ameryce”. Nikt jednak nie zadaje sobie trudu, żeby dojrzeć cokolwiek poza jej wagą, poznać ją tak naprawdę. Po śmierci mamy Libby zajadała się w czterech ścianach swojego domu w towarzystwie załamanego ojca i własnego smutku. Teraz dziewczyna wraca do szkoły, jest gotowa na nowych przyjaciół, miłość, na wszystko, co życie ma jej do zaoferowania.
Wszystkim się wydaje, że dobrze znają Jacka. Owszem, to popularny i lubiany uczeń, ale i osoba, która nauczyła się nie rzucać w oczy. Nikt nie zna wielkiego sekretu Jacka: chłopak nie rozpoznaje twarzy, nawet rodzeni bracia wyglądają dla niego jak obcy ludzie. Jack potrafi zaprojektować i zbudować niemal wszystko, ale nie jest w stanie zrozumieć, jak działają trybiki jego własnego mózgu.
Aż w końcu Jack spotyka Libby. Połączeni okrutną licealną zabawą lądują na szkolnej terapii. Oboje są wściekli, ale wściekłość powoli przeradza się w zaskoczenie. Odkrywają, że im więcej czasu spędzają ze sobą, tym mniej samotni się czują. *               


Na początku myślałam, że lektura mnie niezbyt zainteresuje, lecz na moje szczęście, pomyliłam się. Powieść ma bardzo ciekawy opis, który skusił mnie już na starcie. Pod niecodzienną okładką, znajduje się fabuła o mocnym brzmieniu. Podczas czytania, poznajemy bohaterów, którzy są bardzo pouczający pomimo swego młodego wieku. 

czwartek, 2 listopada 2017

#Podsumowanie października + zapowiedzi

Co prawda wrzesień miałam mało udany, ale za to nadrobiłam w październiku! Przeczytałam dużo książek, zrecenzowałam je, a na dodatek zdobyłam nowe egzemplarze! ♥ Oto i moje statystyki:


Moje podsumowanie października:
Liczba wyświetleń: 163237 (było 160374)
Liczba komentarzy: 8786 (było 8585)
Liczba obserwatorów: 394 (było 395)
Liczba przeczytanych książek: 12
Liczba opublikowanych recenzji: 9
Liczba recenzji przedpremierowych: 0
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 5
Liczba opublikowanych postów: 11



Teraz czas na zapowiedzi. Jak dostrzegam, dużo z nich wiąże się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Powieści kuszą, aj kuszą ♥

poniedziałek, 30 października 2017

"Czasami kłamię" Alice Feeney

Są trzy rzeczy, które powinniście wiedzieć o Amber Reynolds. Pierwsza: jej mąż już jej nie kocha.
Amber jest w śpiączce (rzecz druga), w którą zapadła po wypadku samochodowym. Jej ciało jest nieruchome, ale umysł pracuje na najwyższych obrotach, starając się odtworzyć minione dni i tygodnie. Siniaki i obrażenia na jej ciele wskazują, że nie był to nieszczęśliwy zbieg okoliczności, lecz celowe działanie. Głównym podejrzanym jest jej mąż. Ale w tej opowieści nic nie jest proste, bo (rzecz trzecia) Amber czasami kłamie.*            

"Przyklejam do twarzy uśmiech i w końcu wkraczam do biura, myśląc, że to właśnie wychodzi mi najlepiej: zmieniam się tak, by dopasować do potrzeb otaczających mnie ludzi. Mogę być "przyjaciółką Amber" albo "żoną Amber", ale w tej chwili chwili jestem "Amber z radia". Potrafię zagrać każdą rolę, w której obsadziło mnie życie. Znam wszystkie kwestie; bardzo długo je ćwiczyłam."
Pierwsze moje wrażenie po przeczytaniu opisu, to przede wszystkim skojarzenie, że będę miała do czynienia z powieścią nieco trudną, o skomplikowanej i zawiłej fabule, oraz przede wszystkim nie wiedziałam do końca, jaką bohaterkę poznam podczas czytania. Osobiście na wszystkie moje pytania oraz wątpliwości, szybko znalazłam odpowiedź. Lektura już od pierwszych stron wciąga oraz porusza.

sobota, 28 października 2017

"Niedoskonały cud" Andrea De Carlo

Historia o spotkaniu angielskiego muzyka z włoską właścicielką lodziarni, w której rockowy rytm łączy się z komediową lekkością, a lodowe smaki lata z melancholijną refleksją nad czasem, który sprawia, że wszystko się zmienia.
W Prowansji, na początku jesieni, mieszkańcy i turyści z wolna opuszczają urocze miasteczka. W jednym z nich szykuje się ostatnie wielkie wydarzenie, koncert słynnego angielskiego zespołu z okazji trzeciego małżeństwa jego frontmana, Nicka Cruickshanka.
W miasteczku jest lodziarnia prowadzona przez Milenę Migliari, młodą Włoszkę, która tworzy w niej autorskie lody, eksperymentując niczym artystka. Jej praca związana jest z ciągłą niepewnością związaną z naturą lodów, bo przecież stanowią one niedoskonały cud – prędzej czy później zostają zjedzone lub się rozpuszczają. Milena zrezygnowała ze związków z mężczyznami i od kilu lat dzieli życie z Viviane. Ich relacja jest solidna, ale czy nie za bardzo? A i Nick zastanawia się, jak szybko jego związek z Aileen utracił początkowy urok.
W pewnym momencie ich drogi się przecinają i w ciągu trzech dni rozwój wypadków przyspiesza, zamieniając się w wir ekscytujących zdarzeń, które odmienią los. *


Przyznam się, że powieść mnie nie porwała. Miałam nadzieję, że lektura mnie zaciekawi, lecz tak nie było. Powieść jest lakoniczna, nużąca oraz przede wszystkim posiada w sobie mało barwną akcję. Przeczytałam lekturę do końca, ale nie potrafię dokładnie wymienić wszystkich wydarzeń rozgrywających się w powieści. Jak dla mnie, akcja była powolna oraz nostalgiczna...

czwartek, 26 października 2017

"Ladies Man" Katy Evans

Tahoe Roth to najlepszy przyjaciel Malcolma Sainta. Człowiek o twarzy anioła i duszy diabła. Ten facet, którego jedno spojrzenie powoduje przyspieszone bicie serca, seks traktuje jak lekarstwo na wszystko.
Gina jest piękną dziewczyną, która w obecności Tahoe woli być ostrożna. Kiedyś ją odrzucił, a ona odrzuciła jego. Oboje czują się rozbici. Wygląda na to, że tych dwóch części nie można już ze sobą połączyć.
Choć czują do siebie niewiarygodną chemię i fantazjują o sobie bez opamiętania, pozostają jedynie przyjaciółmi. W końcu Gina uświadamia sobie, że jedyny facet, którego pragnie to uparty i niedostępny Tahoe Roth. *

"Mam ochotę złapać go za te mokre włosy i pocałować. Mam ochotę przyciągnąć go do siebie pod wodą i pocałować. Mam ochotę zabrać go do domu i pocałować. Mam ochotę na to, aby zabrał mnie do domu i pocałował. "
Bardzo długo czekałam na możliwość poznania tej powieści, ponieważ szczerze lubię styl i język autorki. Tworzy ona w swoim umyśle wspaniałe historie, które przelane na papier, są hitem! Jestem zakochana w jej poprzedniej serii Manwhore, więc nic dziwnego, że chętnie sięgnęłam po Ladies Man'a! Osobiście już od pierwszych stron, ta lektura mnie porwała i oczarowała.

wtorek, 24 października 2017

"Szczęście w miłości" Kasie West

Maddie nie jest impulsywna. Ceni ciężką pracę i lubi planować. Ale któregoś wieczora pod wpływem chwili kupuje los na loterię. I, ku własnemu zdziwieniu – wygrywa masę pieniędzy!
W jednej sekundzie Maddie nie poznaje swojego życia. Koniec ze stresowaniem się systemem stypendialnym w college’u. Ni stąd ni zowąd Maddie myśli o wynajęciu jachtu. A bycie w centrum uwagi całej szkoły jest super, dopóki nie zaczynają docierać do niej przykre plotki na jej temat, a przypadkowe osoby proszą ją o pożyczkę. I teraz Maddie nie ma pojęcia, komu można zaufać. Poza Sethem Nguyenem, z którym pracuje w miejscowym zoo. Seth jest miły i zabawny, i chyba wcale nie wie o wielkiej zmianie w życiu Maddie, a dziewczyna jakoś nie ma ochoty nic mu mówić. Co się stanie jednak, jeśli Seth pozna prawdę?
Oto pełna humoru i czułości historia w bestsellerowym stylu Kasie West: o wygranej, przegranej i… miłości.

"Kto powiedział, że pieniądze nie dają szczęścia? Kupiłabym temu komuś drobiazg lub dwa, od razu by zrozumiał."
Kolejna powieść Kasie West? Oczywiście musiałam ją poznać! Jak tylko słyszę o nowej powieści tej autorki, wtedy od razu uśmiecha mi się buźka. Jest to tego typu autorka, do której powraca się jak bumerang. Kasie West w swoich powieściach porusza, zagłębia tajniki nastoletniej miłości, wtajemnicza w zagadki dzisiejszego losu oraz przede wszystkim ubarwia akcję świetnymi anegdotkami.

czwartek, 19 października 2017

# 4 Urodziny BLOGA!

Dokładnie dzisiaj mija moja czwarta rocznica blogowa. Jak ten czas szybko leci! Pamiętam ekscytację kiedy pisałam każdy post, każdą recenzję... Pamiętam jak cieszyłam się, kiedy autorzy, wydawnictwa lub inne portale, proponowali mi swoją współpracę... Wreszcie pamiętam, jaką czułam radość kiedy przybywało Was, moi czytelnicy, jako obserwatorów. Dziękuję, że jesteście ze mną. To wiele dla mnie znaczy.


 Co się zmieniło podczas tego roku?

1) Nawiązałam nowe współprace. Między innymi podjęłam współpracę z Wydawnictwem Czwarta Strona, W.A.B, oraz Bukowy Las. 


2) Do mojej biblioteczki przybyło ok. 176 nowych książek. 

3) Zaczęłam poddawać się innemu hobby. Malowanie hybrydowe to moja nowa pasja! Może podglądać mnie na moim nowym fanpagu!
KLIK

4) Z moim ukochanym podjęliśmy ważny krok na przód. 23 września, zaręczyliśmy się ♥
Sopot, 24 wrzesień 2017 r.

5) Nowa praca - podjęta w przedszkolu.
6) Jestem już na 3 roku studiów pedagogicznych. Czas na pisanie licencjatu! *.*
7) Spędziłam wspaniałe wakacje! Byłam w Bułgarii gdzie spędziłam wspaniały time! ♥ Odwiedziłam również: Nałęczów, Sopot, Gdańsk...

Bułgaria, lipiec 2017 r.
Sopot, wrzesień 2017 r.

Gdańsk, maj 2017 r.

 I tyle w temacie ♥ Dziękuję, że jesteście <3
Zapraszam was oficjalnie już teraz do konkursu, który pojawi się niebawem na blogu ♥


                                       

środa, 18 października 2017

"Żniwiarz. Czerwone słońce" Paulina Hendel

Jeszcze do niedawna Magda była zwykłą dziewczyną, pracującą w małej księgarni, jednak obecnie jej życie wygląda całkiem inaczej niż sobie to zaplanowała.
Po ostatnich perypetiach Magda wraca do życia w innym ciele, zmienia się również jej charakter… Razem z Feliksem chcą odszukać i unicestwić Pierwszego, najbardziej niebezpieczną istotę z jaką przyszło im się mierzyć. Gdy trafiają na Mateusza, który po wydarzeniach z poprzedniego roku wyprowadził się z Wiatrołomu, we troje wyruszają na poszukiwania zaginionego żniwiarza. A na świecie z niewiadomych przyczyn pojawia się coraz więcej nawich.​  *        

"Magda wzięła głęboki oddech i postąpiła naprzód. Stara, zardzewiała bramka zaskrzypiała rozdzierająco w mroku nocy. Piasek zachrzęścił pod jej butami, gdy wkroczyła na wąską ścieżkę, prowadzącą przez zarośnięty ogród do domu. Tylko jedno światełko, pewnie płomyk świecy, tańczyło w salonie.
– Co za nora – mruknęła."
Po tak fantastycznym pierwszym tomie, nie potrafiłam nie poznać dalszych przygód Magdy, Mateusza oraz Feliksa. Od razu więc sięgnęłam po II część. Już na samym początku powiem, że jest to bardzo udana kontynuacja! Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona  zwłaszcza, że kontynuacja okazała się bombowa! Przyznam się, że podobała mi się bardziej, niż pierwsza część. 

poniedziałek, 16 października 2017

"Żniwiarz. Pusta noc" Paulina Hendel

Pierwsza odsłona serii Żniwiarz!
Mówią, że demony, zabobony i czary odeszły już do przeszłości. Czy na pewno?
Na pierwszy rzut oka Magda jest zwykłą dwudziestolatką. Czas wypełnia jej praca w małej księgarni oraz obowiązki domowe. To jednak tylko pozory, gdyż w wolnych chwilach, zamiast spotykać się z rówieśnikami, Magda tropi upiory rodem ze słowiańskich wierzeń. Z krainy umarłych ucieka najpotężniejsza istota, z jaką żniwiarze kiedykolwiek musieli się zmierzyć. Tymczasem między Magdą a Mateuszem, tajemniczym chłopakiem, który niedawno wprowadził się do miasteczka, zawiązuje się nić sympatii. Dziewczyna pokazuje Mateuszowi świat słowiańskich wierzeń, nie mając pojęcia, że już wkrótce ona i jej przyjaciele znajdą się w śmiertelnym niebezpieczeństwie.    *           



Po takie powieści zawsze sięgałam chętniej niż zwykle. Powieść - chodź fantastyczna -, ma w sobie wielki klimat świeżość i autentyczności. Osobiście wciągnęła mnie na tyle, że aż przeczytałam ją z wielką zachłannością! Autorka stworzyła świetną powieść, która owiana jest tajemnicą oraz niepowtarzalnością. Przede wszystkim podziwiam pisarkę za doskonałą akcję oraz wspaniałe postacie. Pani Paulina doskonale wkomponowała w akcję nadprzyrodzone istoty, które po jej opisie, niemal odżyły w mej głowie. 

niedziela, 15 października 2017

"Bracia Slater. Bronagh" L.A.Casey

Bronagh Murphy w ciągu ostatnich lat przeszła wiele, zatem kiedy zbliżają się jej dwudzieste pierwsze urodziny, jedyne, o czym marzy, to relaks z rodziną. Na spokojnie.
Jej chłopak, Dominic Slater, nie zna pojęcia „na spokojnie”. Mówiąc szczerze, nigdy nie znał i nie zamierza poznać. Adrenalina to jego narkotyk. Wymyśla doskonały plan – jednocześnie romantyczny i ekscytujący. Jednak jego wersja słowa „ekscytujący” bardzo różni się od tej znanej przez Bronagh. Wkrótce się dowie, jak bardzo.
Kiedy sprawy przyjmą niekorzystny obrót, a Dominic znowu będzie walczyć o swoją dziewczynę, Bronagh stanie w obliczu bardzo trudnej decyzji. Trwać u boku swojego gorącego faceta albo odejść i nigdy nie oglądać się za siebie. *


Jestem świeżo po przeczytaniu tej powieści. Osobiście pierwszą część o braciach Slater niemal połknęłam. Nie mogłam więc nie sięgnąć po kolejną część, która jest dopełnieniem pierwszej części. Już teraz wiem, że ta seria jest na pewno dla mnie!

środa, 11 października 2017

"Bracia Slater. Dominic" L.A.Casey

UWAGA! OSTRZEŻENIE!
Jeśli nie tolerujesz dominujących i zaborczych mężczyzn, Dominic NIE jest dla ciebie. Jeśli nie lubisz pewnych siebie kobiet, które są zimnymi sukami, Dominic NIE jest dla ciebie. Jeśli nie lubisz postaci, które nie potrafią utrzymać nerwów na wodzy, Dominic NIE jest dla ciebie. Przede wszystkim, jeśli nie lubisz postaci, które DUŻO PRZEKLINAJĄ i bez cenzury mówią, to, co myślą Dominic NAPRAWDĘ NIE jest dla ciebie.
Bronagh Murphy wie, czym jest ból po stracie. Kiedy była mała, jej rodzice zginęli w wypadku samochodowym. Od tej pory trzyma innych na dystans. Ma już dość cierpienia. Wychodzi z prostego założenia – jeśli nie będzie rozmawiać z ludźmi ani wdawać się z nimi w relacje, zostawią ją w spokoju. Właśnie tego chce.
Kiedy spotyka Dominica Slatera zupełnie niechcący robi dokładnie to, co najbardziej go pociąga. Uparcie go ignoruje. Dominic jest zdezorientowany – zazwyczaj wszyscy skupiają na nim uwagę. A już na pewno WSZYSTKIE. Wszystkie z wyjątkiem pięknej, ale zimnej brunetki.
To wystarczy, żeby Dominic jej zapragnął. A jedynym sposobem na zaspokojenie pragnień, jaki Dominic zna jest siła.
Dominic zdobywa to, czego pragnie. *

"Uśmiechnęłam się dumnie, ale przestałam, gdy zauważyłam,że wszyscy uczniowie w klasie się na mnie patrzyli.
- Ona umie się uśmiechać – usłyszałam jak ktoś mówi.
- Nico, czy ty zepsułeś Bronagh? Bo ona się śmieje i pozwoliła komuś usiąść obok siebie, a to dla niej jest po prostu…. Dziwne"
Od pierwszych stron jestem szczerze zauroczona tą serią. Przyznam się, że dawno już nie uśmiałam się tak podczas czytania lektury. Podczas poznawania tej książki, ani przez chwilę nie schodził mi uśmiech z twarzy. Jestem nią szczerze zauroczona! Nie spodziewałam się, aż takiej intrygującej fabuły, prężnej akcji oraz sympatycznych bohaterów. Ta seria to początek nowej, zaskakującej oraz piorunującej serii.

czwartek, 5 października 2017

"Najtwardsza stal" Scarlett Cole

Harper Connelly ukrywa się pod przybranym nazwiskiem przed byłym partnerem - narkomanem i psychopatą.
Trent Andrews po życiowych zawirowaniach, po latach terminowania pod okiem mistrza, otwiera własne studio tatuażu, które szybko zyskuje rozgłos i renomę.
Pewnego dnia Trent spotyka na ulicy olśniewającą dziewczynę. Nie wierzy własnemu szczęściu, kiedy jakiś czas potem ta sama dziewczyna przychodzi do jego studia, żeby zamówić tatuaż… na bliznach. To Harper, która w ten sposób ostatecznie chce zerwać z koszmarną przeszłością.
Dla dwojga młodych ludzi rozpoczyna się nowy niezwykły okres w życiu.
Stopniowo odkrywają, że bliskość może być piękna i bezpieczna; że warto o siebie zawalczyć, że dobrze jest umieć się bronić, że miłość nie musi ranić, a troskę można wyrażać na różne sposoby. Ale nie żyją w próżni i świat nie zatrzymuje się tylko dlatego, że się poznali. Trent znienacka dostaje intratną propozycję udziału w telewizyjnym show, co może zaowocować przełomem w jego karierze zawodowej. Harper otrzymuje niepokojące esemesy, świadczące o tym, że jej były partner-oprawca trafił na jej trop.
Nowe wyzwania wystawiają na próbę kiełkujące uczucia.
Czy Harper i Trent znajdą w sobie dość siły, by pokonać przeciwności losu i zostać razem na zawsze, na dobre i na złe? *                

"Co to, kurwa, było… Napis? Jezu, blizny układały się w napis. Ktoś wyciął słowa na jej plecach. Ktoś ciął nożem jej skórę.
Teraz wszystko zrozumiał. Jej nerwowość i strach. To, że chciała tu zostać i zarazem jak najszybciej wyjść. Że chciała się ruszyć i ukryć jednocześnie.
Normalnie wyciągnąłby rękę, żeby dotknąć, ocenić głębokość blizn pod skórą. Ale wiedział, że wtedy by ją spłoszył, czuł, że jest gotowa uciec. Przysunął się jak najbliżej, żeby ocenić, czy blizny są wystarczająco zagojone, by tatuować."
Nie  potrafiłam oprzeć się pokusie aby nie poznać tej powieści. Już sam opis działa na mnie pozytywnie. Autorka weszła na polski rynek z lekturą godną polecenia. Powieść spełniła moje oczekiwania. Dała mi energię, ponownie obudziła mój zapał do czytania oraz przede wszystkim zrelaksowała mnie tak, jak lubię. 

środa, 4 października 2017

#Podsumowanie września + zapowiedzi

 Nie wiem jak u Was, ale u mnie październik przyszedł bardzo szybko o.0
Zanim się obejrzałam, a tu już mamy za sobą wrzesień. Przez ubiegły miesiąc nieco mało się udzielałam, ponieważ praca mi na to nie pozwalała :( Wrzesień był dla mnie bardzo pracowity, za to bardzo ubogi jeżeli chodzi o czytanie. Mam nadzieję, że ten miesiąc będzie lepszy :) Trzymam za siebie i za Was kciuki :]


Moje podsumowanie września:

Liczba wyświetleń: 160374  (było 158735)
Liczba komentarzy: 8585 (było 8540)
Liczba obserwatorów: 394 (było 395)
Liczba przeczytanych książek: 4
Liczba opublikowanych recenzji:  1
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na napisanie:  7
Liczba opublikowanych postów: 4 




 Zapowiedzi października:

wtorek, 26 września 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Obsesja" Katarzyna Berenika Miszczuk

Ponure korytarze szpitalnego oddziału psychiatrii i niepokojące listy od tajemniczego wielbiciela. Wygląda na to, że doktor Joanna Skoczek znalazła się w niebezpieczeństwie. Joanna Skoczek odbywa rezydenturę na oddziale psychiatrii warszawskiego Szpitala Wschodniego. Podczas gdy ponure szpitalne korytarze same z siebie przyprawiają o gęsią skórkę, w podziemnym magazynie zostaje znaleziony trup jednej z pacjentek. Z oględzin wynika, że powrócił seryjny morderca kobiet, poszukiwany przez policję od trzech miesięcy. W dodatku Asia otrzymuje ostatnio niepokojące listy od anonimowego wielbiciela. *         

" – Odkąd zniknęłaś z Warszawy, szukałem dziewczyny podobnej do ciebie. Prawie każda kobieta, z którą się spotykałem, była brunetką tak jak ty. W ten sposób usiłowałem znaleźć ciebie. Chociaż małą część. Z żadną nie udało mi się jednak stworzyć czegoś stałego. "
Przyznam się, że nie sądziłam, że ta lektura przypadnie mi tak bardzo do gustu. Jest bardzo wciągająca oraz intrygująca. W sumie nie przepadam za kryminałami ani thrillerami, ale takie powieści mogę czytać na okrągło. Pani Kasia po raz kolejny uchwyciła mnie swoim ciętym językiem i smykałką do żartowania. W tej powieści nie mamy wyłącznie suchych faktów, ale i nutkę szaleństwa, jakim jest sam zawód bohaterki. Lekarka psychiatrii zostaje osaczona przez duże grono mężczyzn, którzy mają podwójne oblicza. Przekonałam się do tego schematu całkowicie.

Świąteczny klimat wraz z Wydawnictwem Kobiecym

Wielkimi krokami zbliżają się do nas zima i jej specyficzny klimat. Będzie to czas, kiedy najlepiej widzimy się po ciepłym kocem, z książką w ręku oraz z kubkiem gorącej herbaty. Wydawnictwo Kobiece na ten czas przyszykowało dla nas powieści, które już dziś pragnę wam nieco przybliżyć.
Sami zdecydujcie, czy są to powieści dla was, ale ja osobiście myślę, że jest na co czekać :)


PSIEGO NAJLEPSZEGO
PREMIERA: 23.11.2017
Kolejna cudna książka bestsellerowego Camerona, autora kinowego "Był sobie pies". Życie Josha wywraca się do góry nogami gdy pewnego dnia poznaje Lucy – ciężarną suczkę, która szuka domu. Głębokie spojrzenie brązowych oczu pełnych czułości nie pozostawia mu wyboru. Mimo braku doświadczenia i początkowej niechęci Josh decyduje się zająć suczką i jej szczeniętami najlepiej jak potrafi. Poszukując pomocy w schronisku, poznaje kolejną kobietę, która odmieni jego życie – piękną Kerri.
ŚWIĄTECZNE MARZENIE
PREMIERA: 10.11.2017
Urokliwa opowieść o spontanicznym uczuciu, które otula dwoje ludzi w świątecznej scenerii. Meg zawsze marzyła o perfekcyjnych świętach i ma plan takie sprawić swojemu małemu synkowi. Co z tego, że na idealnym obrazku brakuje męża? Jednak kiedy kobieta spotyka intrygującego Edda zaczyna czuć potrzebę mężczyzny przy boku w tym wyjątkowym dniu. Problem w tym, że architekt mieszka aż za oceanem… Czy Meg odważy się ruszyć w pogoń za głosem serca? Ciepła i poruszająca opowieść o miłości osadzona w świątecznym klimacie Nowego Jorku, pióra niezrównanej Amandy Prowse.







OŚWIADCZYNY
PREMIERA: 17.11.2017
Romantyczna podróż w czasie z olśniewających balów debiutantek w Londynie na przykryte zimowym puchem ulice współczesnego Manhattanu. Niepoprawna romantyczka Amy nie ma nic do stracenia, kiedy tuż przed Bożym Narodzeniem porzuca ją ukochany i zostaje całkiem sama tysiące kilometrów od rodziny. Odpowiadając na ogłoszenie o osobę do towarzystwa dla tajemniczej starszej pani, nie spodziewa się, że odkryje namiętną historię, która czekała pięćdziesiąt lat, zanim ktoś ją opowie. Wkrótce Amy wyrusza do Nowego Jorku w towarzystwie ekscentrycznej Georgii Hamilton. Dystyngowana dama nie tylko zaczyna udzielać dziewczynie lekcji dobrego stylu, ale odsłania przed nią bolesną historię z przeszłości. Czy miłość to siła tak potężna, aby wzniecić wspomnienia dni, które minęły dawno temu?

poniedziałek, 11 września 2017

CzaroMarownik - Kalendarz inny niż dotychczas

Przyszedł czas na recenzję niezwykłego kalendarza, z którego będziemy mogli korzystać przez cały 2018 rok! Jest to niezwykły kalendarz, który stworzony został specjalnie dla kobiet. Chodzi mi oczywiście o CzaroMarownik. 

 O czym jest CzaroMarownik?

Jest to kalendarz posiadający w sobie nie tylko kartki do zapisów własnych planów, ale również posiada w sobie wiele cennych rad. Mamy w nim opisane przede wszystkim wszystkie horoskopy na nowy rok, cenne rady dotyczące życia , urody i zdrowia. Jest to idealny towarzysz w kobiecym życiu na nadchodzący rok. Warto jest go mieć u siebie w torebce jak i również stosować się do jego wskazówek. 

niedziela, 10 września 2017

#Posumowanie sierpnia + zapowiedzi

Wrzesień przyszedł bardzo szybko. Zbliżająca się jesień niesie ze sobą wiele ciekawych i pociągających powieści. Mam chrapkę na większość z nich, które już niebawem, mam nadzieję, że poznam. Póki co, oto i statystyki, które napawają mnie pogodą ducha. Sierpień był bowiem czasem pełnym pogody i wielu pozytywnych zmian. Jak można zauważyć, przeczytałam wiele powieści z których jestem zadowolona. Przejdźmy więc dalej.


Podsumowanie sierpnia
Liczba wyświetleń: 158735  (było 153687 odwiedziliście mnie razy)
Liczba komentarzy: 8540 (było 8325)
Liczba obserwatorów: 395  (było 396)
Liczba przeczytanych książek: 11
Liczba opublikowanych recenzji: 9
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 4
Liczba opublikowanych postów: 11


Zapowiedzi ⬇⬇⬇

czwartek, 31 sierpnia 2017

"Sexy bastard. Hard" Eve Jagger

Silny, arogancki i nieznoszący sprzeciwu Ryder to król nocnego życia w Atlancie. Na co dzień jest właścicielem klubu nocnego, po godzinach zarządza potajemnie podziemnym ringiem.
Wkrótce na jego drodze pojawia się Cassie, która po ucieczce z Londynu wraca do rodzinnej Atlanty. Dziewczyna licząc na spokojne życie, nie spodziewa się, że pewnej nocy do jej domu wtargnie wściekły Ryder Cole. Bezwzględny mężczyzna zamierza ukarać brata Cassie za niespłacone długi.
Aby ocalić brata, Cassie wdaje się w niebezpieczny układ z Ryderem i zaczyna angażować się w jego szemrane interesy. Wkrótce obezwładniające pożądanie między nimi jest nie do ukrycia. Niestety nie obejdzie się bez konsekwencji. Ryder nie pozwoli jej tak po prostu odejść, a Cassie nie może ukrywać się w nieskończoność. *

"Czasami ludziom się wydaje, że jeśli organizuję nielegalne walki i zakłady, jestem nieuczciwy albo nieuważny przy prowadzeniu rachunków. Albo po prostu głupi. Dlatego od czasu do czasu próbują mnie wykorzystać. Myślą, że nie zwrócę uwagi, nie przejmę się, gdy wyciągną trochę kasy na boku lub nie spłacą długu do końca czy też w ogóle. W ich oczach jestem tylko kolesiem, który zarobił na spuszczaniu wpierdolu innym kolesiom ku uciesze gawiedzi. Duży jak brzoza, głupi jak koza. Mylą się."
Powieść czyta się jednym tchem. Kiedy wkraczamy w świat niebezpiecznego Rydera i pyskatej Cassie, wtedy jedno jest pewne - lektura będzie lepiej niż dobra. Eve Jagger wchodzi na polski rynek z powieścią wciągającą oraz długo zapadającą w pamięć. Tę książkę czyta się jednym tchem. Osobiście, przeczytałam ją przez jeden wieczór, ani chwili nie zwalniając. Szkoda mi było czasu na oddech i zostawienie jej na później. Z jednej strony chciałam poznać ją wolniej, delektować się jej historią, z drugiej zaś zbyt bardzo chciałam poznać to, jakie losy przygotowała dla bohaterów pisarka.

środa, 30 sierpnia 2017

"Czytelniczka" Traci Chee

Magia, piraci i bezlitośni skrytobójcy
Szesnastoletnia Sefia wie, czym jest walka o przetrwanie. Po tym, jak brutalnie zamordowano jej ojca, dziewczyna ucieka do puszczy ze swoją ciotką Nin. Uczy się tropić, polować i kraść. Na dnie plecaka ukrywa książkę, jedyną pamiątkę po zmarłych rodzicach.
Pewnego dnia tajemniczy napastnicy porywają Nin i Sefia zostaje sama. Przerażona dziewczyna pragnie wyruszyć na ratunek ciotce. Z pomocą przychodzi jej tajemniczy Łucznik oraz książka, która okazuje się magicznym artefaktem i kluczem do zrozumienia mrocznej historii świata.
W tej powieści Książka naprawdę ma wielką moc!*

"Książki to osobliwe stworzenia. Potrafią cię uwięzić, przenieść w czasie i przestrzeni - a nawet przeobrazić, jeśli masz szczęście."
Powieść jest dobra, chociaż nie do końca mnie porwała. Ma w sobie wszystko to, co najcenniejsze w takich powieściach – akcję, ciekawych bohaterów oraz niebanalna fabułę pełną przygód i niebezpieczeństw. Mimo jednak tego czytając czułam, że czegoś mi brakuję. Nieco jestem nią zawiedziona, ponieważ myślałam, że więcej będę miała w niej interesującej Sefii, niż innych, pośrednich bohaterów. Ogólnie nastawiłam się na narrację pierwszoosobową, w której będzie dowodzić Sefia. Pomyliłam się. Autorka stworzyła powieść, w której każdy rozdział dotyczy innych bohaterów. Mamy więc mieszaninę postaci fantastycznych, lecz i innych, mniej dominujących. 

środa, 23 sierpnia 2017

"Żałując macierzyństwa" Orna Donath

Przełomowa, wnikliwa i kontrowersyjna książka, która jest szczególnie potrzebna w aktualnych czasach
Kobietom, które nie decydują się na macierzyństwo, często mówi się, że będą ubolewać z tego powodu do końca życia. Jednak nikt nie myśli o odwrotnej sytuacji. Wydaje się, że kobieta, która ma już dziecko, nie może żałować decyzji o jego urodzeniu. Socjolog Orna Donath przerywa milczenie, rzucając światło społeczne na tabu wokół macierzyństwa. Żałując macierzyństwa to odważne dzieło zawierające wynik długoletnich badań i wywiadów z kobietami, które wolałyby nigdy nie urodzić dzieci.
Donath przedstawia ten swoisty żal z feministycznego punktu widzenia. Pokazuje, że z kulturowego założenia wynika, iż macierzyństwo wiąże się z narzuconymi przez społeczeństwo ograniczeniami i jest nazywane „naturalną” rolą kobiety. Nie zawsze jednak chcą się one na to godzić. Donath pokazuje, że powody, dla których badane przez nią matki urodziły dzieci, były przeróżne. Niektóre chciały uniknąć rozwodu, wykluczenia z rodziny czy odstawania od znajomych. Kolejne nie czuły się z tym dobrze, ale uznały to za normę społeczną, której muszą się podporządkować aby prowadzić „naturalne” życie. Jeszcze inne kobiety żałowały tej roli mimo początkowego zapału i chęci bycia matką. Chociaż motywacje były różne, kobiety łączy silne poczucie żalu. Często cierpią z powodu ogromnego poczucia winy i trudu radzenia sobie z wewnętrznym konfliktem – choć kochają swoje dzieci, to nie lubią być matkami.*

"(....)dzisiaj, gdy stajemy w obliczu obfitujących w niuanse portretów macierzyństwa i gdy więcej matek niż kiedykolwiek wcześniej może wyrazić trudności i udręki, jakie zwykle są normalizowane, a zatem swobodniej dyskutowane, w badaniach i debatach publicznych – w zbiorowej wyobraźni macierzyństwo wciąż jednak występuje głównie jako pozycja ciepłej i czułej opieki, pozbawiona konfliktów interpersonalnych."
Jest to książka, a zarazem poradnik opisujący prawdziwe oblicze macierzyństwa. Powieść pokazuje, że posiadanie dzieci to nie tylko atuty. Wszystkie argumenty na "nie", mają swoje poparcie w wypowiedziach licznych osób, które brały udział w badaniu. Lektura pokazuje losy matek, które chciały mieć dzieci i tych kobiet, które ciąża zaskoczyła. Ich losy są nieubarwione. Wszystkie kobiety opisują swoje przeżycia szczerze i prosto z serca. Autorka w swojej powieści daje przede wszystkim nacisk na prawdę, że kiedy kobieta - która nie decyduje się na dziecko - jest potępiana przez społeczeństwo. Takowa osoba, winna mieć swoje zdanie na temat swego życia, a nie wierzyć w poglądy innych osób.

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

"Kroniki Jaaru. Księga luster" Adam Faber

Kate jest typową nastolatką. Mieszka u swojej ciotki w Londynie​ i wiedzie spokojne życie. Pewnego dnia staje na progu tajemniczego sklepu pełnego czarodziejskich przedmiotów, od właścicielki którego otrzymuje Księgę Luster. Dziewczyna rzuca miłosny urok na przystojnego Jonathana, lecz czar skutkuje zupełnie inaczej, niż by tego oczekiwała. Kate trafia do Jaaru, krainy zamieszkanej przez magiczne stworzenia.
Fion jest ferem, baśniową istotą. Jego stosunki z ojcem są coraz gorsze, więc w akcie buntu opuszcza dom, by odnaleźć przypisaną mu czarownicę. Wpada w ręce niebezpiecznej nimfy Erato​ i przez swoją naiwność wprowadza do świata magii wielki zamęt.
Tymczasem w Londynie ciotka dowiaduje się, że ze sklepu pani Selene zniknął magiczny kamień o potężnej mocy. Czy uda się go odnaleźć? Jak Kate, początkująca wiedźma, poradzi sobie w świecie Jaaru, mając u boku ekscentryczne fery i wyniosłego jednorożca? I co tak naprawdę skrywa plan nikczemnej Erato? *


""Przypadek" to ostatnie słowo, jakiego używają czarownice. Te wszystkie wasze przepowiednie, połączenia z ferami, wróżby... Nam, jednorożcom, nie jest to potrzebne." 

czwartek, 17 sierpnia 2017

"Odległość między tobą a mną" Jennifer E. Smith

Owen mieszka w suterenie. Lucy na dwudziestym trzecim piętrze. Ale kiedy podczas fali upałów w Nowym Jorku wysiada prąd, odnajdują się po raz pierwszy: w windzie, która utknęła pomiędzy dziewiątym a dziesiątym piętrem. Oczekując na pomoc, zaczynają ze sobą rozmawiać…
Krótki spędzony wspólnie czas odciska piętno. Choć los rzuca ich do Edynburga i San Francisco, do Pragi i do Portland, nie potrafią strząsnąć z siebie wspomnienia wspólnych chwil. Lucy i Owen doświadczają radości - oraz bólu - pierwszej miłości, a ponieważ sami nie mogą przemierzać świata tam i z powrotem, powierzają to zadanie kartkom pocztowym.Udając się w osobne podróże w poszukiwaniu domu, przekonują się, że czasem to osoba, a nie miejsce sprawia, że zarzucamy gdzieś kotwicę. *

"Zastanawiał się, czy to coś znaczy. Przypuszczał, że magia może zdarzyć się wszędzie, ale czy nie prędzej w paryskiej kawiarni niż w slumsach Bombaju?"
 Ta powieść towarzyszyła mi w podróży do Bułgarii. Na swój urlop zaplanowałam lekturę lekką i wciągającą, lecz przy tym mało wymagającą. Ta powieść spisała się doskonale podczas urlopu. Historia opisana w niej jest lekka i wciągająca. Poznajemy w niej losy dwójki obcych sobie nastolatków, których połącza miłość.

środa, 16 sierpnia 2017

"Wszystko, co w tobie kocham" Samantha Young

Bailey Hartwell ma wiele powodów do zadowolenia – odnosi sukcesy w interesach, ma grono oddanych przyjaciół i stałego chłopaka… chociaż po dziesięciu latach ich niezobowiązujący związek wydaje się nieco nudny i skostniały. Jedynym niepokojącym elementem w jej życiu jest przystojny biznesmen Vaughn Tremaine. Bailey uważa, że ten przybysz z Nowego Jorku patrzy na wszystkich z góry, a ją uważa za prowincjonalną gęś. Jednak kiedy doświadcza niespodziewanej zdrady ze strony bliskiej osoby, zaskoczona stwierdza, że Vaughn to całkiem przyzwoity facet.
Vaughn podziwia Bailey za fantazję, niezależność i lojalność. Im więcej budzi w nim namiętności, tym częściej wchodzi z nią w konflikty. Każdy jej gest i słowo działa na niego jak afrodyzjak. Jednak dramatyczne przeżycia z przeszłości sprawiają, ze Vaughn postanawia odejść, bojąc się, że ją skrzywdzi. Bailey, która przeżyła w życiu zbyt wiele rozczarowań, także rezygnuje z walki, wbrew swojej naturze.
Kiedy Vaughn zdaje sobie sprawę, że popełnił największy błąd swojego życia, postanawia za wszelką cenę przekonać Bailey, że taka miłość, jaka ich połączyła, zdarza się tylko raz w życiu.*


"Jeszcze nigdy nie byłam tak rozluźniona, nie czułam tak bliskiej więzi i ukojenia, nie doznałam takiej pełni. Po raz pierwszy od długiego czasu zapadłam w sen, nie myśląc o obowiązkach, pracy ani o niczym niczym...  "

Po pierwszej udanej części z tej serii, nie potrafiłam oprzeć się aby nie poznać dalszej pozycji. Pierwsza część bardzo mnie zauroczyła swoją naturalnością i szczerością. Wszystkie pozytywne rzeczy o niej, możecie przeczytać w recenzji u mnie na blogu (To, co najważniejsze). Jeżeli chodzi o Wszystko, co w tobie kocham, to oczywiście jestem na tak. Całość powieści bardzo przypadła mi do gustu. Spędziłam przy niej miły czas. 

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

#Stosik wakacyjny


Czas na stosik. Oto i powieści, które niedawno pojawiły się w mojej biblioteczce. Oczywiście, część z nich już mam za sobą. Moje opinie o nich możecie przeczytać na blogu. W skrócie przedstawiam historię, jak te wspaniałości pojawiły się u mnie ;)



*Odległość między tobą a mną, Jennifer E. Smith, Książkę poznałam przy okazji urlopu w Bułgarii. Świetna towarzyszka w podróży ;) Polecam. Już niebawem podam więcej szczegółów o tej historii na blogu. :)
* W ogniu namiętności. Historie miłosne, Sylvia Day, Lekturę otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Akurat. Świetnie mi się ją czytało. Zawiera cztery opowieści miłosne, które bardzo wciągają. Polecam. 
* Płomienna miłość oraz Na krawędzi, Meredith Wild, Obie części bardzo chciałam poznać, ponieważ reprezentują styl, który bardzo lubię. Pierwsza część mocno przypadła mi do gustu, więc nie mogłam nie poznać i tych kontynuacji.  Lekturę otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Burda Książki.
* Friendzone, Sandra Nowaczyk, Powieść otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Feeria Young. Super debiut, który mnie mocno zainteresował. Czytałam z wielkim zapałem. Gorąco polecam. 
* Kroniki Jaaru. Księga luster, Adam Faber, Lektura prosto od Wydawnictwa Czwarta Strona. Jeszcze jej nie poznałam, ale muszę koniecznie ją poznać :)
* Ostatni pocałunek, Laurelin Paige, Na tę kontynuację czekałam z wielkim zniecierpliwieniem. Musiałam ją szczerze poznać i się na niej nie zawiodłam. Relacja na blogu. 
*Czytelniczka, Traci Chee, Jestem w połowie tej powieści, ale oczywiście chce koniecznie ją poznać do końca. Lekturę poznałam dzięki Wydawnictwu Bukowy Las. 
*Urok Grace'ów, Laure Eve, Książkę dostałam od Wydawnictwa Feeria Young. Jak zwykle świetna powieść od ulubionego wydawnictwa. :) Seria zapowiada się wyśmienicie. 
* Blisko Ciebie, Kasie West, Jak wyżej. Uwielbiam tą autorkę. Tworzy szczere i wyniosłe lektury. Są bardzo lekie i przyjemne. Każdemu polecam. 
*MMA Fighter. Szansa, Vi Keeland, Wydawnictwo Kobiece i te jego powieści ♥ Kocham i każdą polecam. Namiętność i seksapil nie tylko na okładce ;)


Macie któreś z nich już za sobą? Być może dopiero zamierzacie je zdobyć? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu ;)

sobota, 12 sierpnia 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Nigdy nie zapomnę" Kerry Lonsdale

Czy pozwolisz miłości odejść?
Los wywrócił życie Aimee do góry nogami. W dniu, w którym miała stanąć na wymarzonym ślubnym kobiercu, pochowała miłość swojego życia – Jamesa. Po pogrzebie podeszła do niej tajemnicza kobieta, twierdząc, że ukochany nie umarł. I choć cały świat przekonuje Aimee, że życie musi toczyć się dalej, w jej sercu cały czas tli się nadzieja i niepokój. Nie zdoła zapomnieć o przeszłości, dopóki nie dowie się, czy James żyje. *               

"Wpatrywał się we mnie z niedowierzaniem, a moje serce pękło w tym momencie na dwoje. Jedna część należała do Jamesa. Drugą zostawiłam z Ianem."
Miałam tylko kilka razy przyjemność przeczytać książkę, która od deski do deski mnie ujęła swoją fabułą oraz opanowała mój umysł na długo po jej zakończeniu. Nigdy nie zapomnę, dostosowuje się do tego rytmu. Jest to powieść szczera, rzeczywista jak i bardzo pochłaniająca. Nie spodziewałam się po niej aż takiego rozwinięcia. Książka ma w sobie wszystko co najlepsze. Autorka umiejętnie plącze akcją tak, że ta ani chwilę nie zwalnia. To jak zawile ulokowała swoich bohaterów w wir negatywnych wydarzeń, jest dla czytelnika mocnym wstrząsem. Całkowicie pochłonęła mnie historia znajdująca się pod tą okładką. 

czwartek, 10 sierpnia 2017

"Popiół za popiół" Jenny Han, Siobhan Vivian

Wydaje ci się, że Mary, Kat i Lillia nie mają nic do stracenia? Przemyśl to jeszcze raz...
Chciały tylko naprawić krzywdy, które im wyrządzono. Odpowiedzieć ogniem za ogień.
Ale raz wzniecone płomienie szaleją niepowstrzymane. Sieją zniszczenie, a nawet śmierć.
Wszystko zamieni się w popiół, jeśli dziewczyny nie zakończą tego, co rozpoczęły. Ale czy Mary, która w końcu poznała prawdę o sobie, będzie tego chciała?
Połączyły je tajemnice. Prawda może rozdzielić je na zawsze.*
"Przez cały czas miałam jednak dziwne wrażenie, że ktoś nas obserwuje.Coś podobnego odczuwałam, kiedy w środku nocy, gdy wszyscy domownicy już spali, schodziłam do kuchni, żeby napić się wody. Zawsze wracałam z takich nocnych eskapad pędem do swojego pokoju."

To już ostatnia część historii o losach trzech nastolatek, które połączyła zemsta. Mary, Lilian oraz Kat - wcześniej nieznające się osoby - zaczynają knuć między sobą spiski, które mają pogrążyć ich wrogów. Między nimi trzema rodzi się przyjaźń, która na zawsze zmienia ich życie. 
Kat i Lilian w tragicznych okolicznościach tracą kogoś, na kim im obojgu zależy. Dziewczyny zaczynają się wzajemnie wspierać, zaś w tym samym czasie, Mary, poznaje całą prawdę o sobie i swojej tajemniczej sile... 

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

#Podsumowanie Lipca + zapowiedzi

Wakacje w pełni, a to oznacza, że mamy już sierpień! Lipiec minął naprawdę szybko. Przeczytałam w nim kilka interesujących książek, które bardziej lub mniej mnie oczarowały. Cieszę się bardzo, że pomimo wakacji, wciąż do mnie zaglądacie :) To miłe Was tu widzieć.
 W tym miesiącu czeka nas wiele interesujących powieści, na które jak najbardziej czekam. Dajcie znać, które zapowiedzi chętnie przeczytacie :)


Podsumowanie Lipca:
Liczba wyświetleń: 153687  (było 150037 odwiedziliście mnie 3650  razy)
Liczba komentarzy: (było 8221)
Liczba obserwatorów: 396 (było 397)
Liczba przeczytanych książek: 7
Liczba opublikowanych recenzji: 5
Liczba recenzji przedpremierowych: 0
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 5
Liczba opublikowanych postów: 8

sobota, 5 sierpnia 2017

"W ogniu namiętności" Sylvia Day

Cztery gorące historie, cztery fascynujące opowieści z namiętnością w roli głównej. Rachel, Layla, Ana i Darcy: cztery kobiety, których całkowicie odmienne życiowe ścieżki prowadzą do tego samego celu: wielkiej, wszechogarniającej, dzikiej i bezpruderyjnej miłości. Nie ma fantazji, której nie można zrealizować, nie ma rozkoszy, po którą nie można sięgnąć, nie ma zasad, których nie można złamać. Są pragnienia, fantazje i żądze, które trzeba zaspokoić. Za wszelką cenę.*                


Po raz kolejny miałam przyjemność poznać książkę Sylvii Day. Autorka znana jest z licznych powieści erotycznych, tym m.in. serii o Crossie. Jej styl i język, jak dla mnie, są bardzo łatwi oraz przejrzyści. Nigdy nie mam problemu z zaangażowaniem się w jej lektury. Zawsze świetnie się w nich odnajduje i szybko je poznaje. Tym razem było podobnie. 

" "Do przodu i w górę", powiedziała.
Przytulił ją mocniej. Do przodu i w górę."

sobota, 29 lipca 2017

"Ostatni pocałunek" Laurelin Paige

Emily Wayborn wie, czego pragnie. Może to niebezpieczne. Może balansuje na krawędzi. Prawdopodobnie nie może mu zaufać.
Jednak Reeve Sallis, zabójczo przystojny miliarder, to jedyny facet, który potrafi ją zaspokoić. Naprawdę rozumie jej potrzeby, zarówno te łóżkowe, jak i osobiste. Tylko z nim może w końcu być sobą. W dodatku został jej już tylko on. O jej życiu prywatnym lepiej nie wspominać.
Mimo niezdrowego wręcz przywiązania, Emily nie potrafi zapomnieć, że seksowny miliarder jest mistrzem manipulacji i skrywania mrocznych tajemnic. Chociaż kobieta pragnie je odkryć, ktoś usilnie dba o to, aby nawet nie zbliżyła się do prawdy.
Z biegiem czasu, Emily zdaje sobie sprawę, że sytuacja powoli wymyka się spod kontroli. Niebezpieczeństwo zagraża już nie tylko jej sercu, ale i życiu. *

„Uderzyła mnie prawda zawarta w jej słowie. Jak na ironię myliłam się za każdym razem, kiedy wydawało mi się, że to ona była gwiazdą w naszych wspólnych związkach, a teraz, kiedy wreszcie to ja chciałam być gwiazdą, okazało się, że jestem jedynie
dublerką.”

środa, 26 lipca 2017

"Friendzone" Sandra Nowaczyk

Tatum i Griffin przyjaźnili się prawie od kołyski. Byli dla siebie jak brat i siostra. Tak zawsze było i tak już miało pozostać.
Jeden taniec na balu maskowym zmienił wszystko.
Teraz oboje są pełni sprzecznych emocji. Czy będą chcieli za wszelką cenę pozostać przyjaciółmi? Przecież to ona zawsze miała być najważniejsza. Kiedyś sobie to obiecali. I do tego oboje mają partnerów. A co, jeśli tylko jedno z nich będzie chciało… no właśnie, czego?
Gdy do głosu dochodzą uczucia, czasami wszystko zdaje się rozpadać… i kiedy nie masz na kim się oprzeć, czujesz, że spadasz i że już nigdy się nie podniesiesz.
Przeczytaj pierwszą, pełną emocji książkę polskiej Estelle Maskame!*

"Ktoś kiedyś powiedział, że albo się kogoś kocha na zawsze, albo nigdy się go nie kochało."

#Konkurs literacki "Już nie zapomnisz mnie"..



Zapraszam wszystkie chętne osoby do konkursu pt." Już nie zapomnisz mnie". 
♣Cele konkursu
– odtworzenie pamięci o przedwojennych, polskich artystach;
– pobudzenie wyobraźni i do twórczej aktywności w dziedzinie literatury;
– rozwijanie umiejętności pisarskich i czytelnictwa.

♣ Czas trwania konkursu
a) ogłoszenie konkursu: 9 czerwca 2017 r.
b) termin przesyłania prac: 16 sierpnia 2017 r.
c) rozstrzygnięcie konkursu i ogłoszenie wyników: ~ 24-25 sierpnia 2017 r.


Po więcej informacji zapraszam tutaj → KLIK

wtorek, 25 lipca 2017

"Urok Grace'ów" Laure Eve

Pierwsza reguła w świecie magii Grace`ów mówi: jeśli bardzo, ale to bardzo czegoś pragniesz, to się wydarzy. Nieważne, za jaką cenę.
W tym liceum rządzi rodzeństwo Grace`ów: Summer, Thalia i Fenrin. Między nimi a resztą świata istnieje nieprzekraczalny dystans; krążą plotki, że znają się na czarach. Cała szkoła desperacko pragnie znaleźć się w orbicie zainteresowań tej trójki, ale niewielu dostępuje tego zaszczytu, a jeśli już, to na krótko.
River, nowa, samotna dziewczyna, także marzy o tym, by Grace`owie ją zauważyli. Nieokiełznana natura i tajemnicza aura rodzeństwa przyciągają ją jak magnes. Ona również chciałaby stać się częścią tej magii.
Nikt się nie domyśla, że River także skrywa mroczny sekret. Co powstanie w wyniku połączenia takich osobowości... i mocy? I jak niszczycielskie się okaże?

"- Kochamy jedno z nich, ale kochamy też ich wszystkich - odpowiedział -Wszystkich Grace'ów. Chcemy być nimi, chcemy ich kochać i chcemy, żeby oni kochali nas. To klątwa. Nie rozumiesz? To jest klątwa Grace'ów."

sobota, 22 lipca 2017

"Na krawędzi" Meredith Wild

Olivia Bridge to najmłodsza dziedziczka rodu. Dziewczyna od zawsze jest zależna od swoich rodziców, którzy pragną kierować jej życiem. Aby uniknąć z nimi wszelkich negatywnych kontaktów, Liv postanawia zamieszkać z braćmi w Nowym Jorku. Olivia jest piękna - co nie uchodzi uwadze płci przeciwnej. Jej bracia nie pozwalają zbliżyć się do niej żadnemu mężczyźnie, co tylko potęguje w niej sprzeciw. 
 Dziewczyna poznaje Willa, przystojnego miliardera, który podobnie jak ona, zmierza się z pokrętnym losem "dziedzica" rodu. Nie od razu zaczynają pałać do siebie sympatią, lecz gdy dochodzi między nimi do bliższych zdarzeń, Liv i Will pozostają pod wpływem wspólnego uroku.
 W ich idealnej relacji, pojawia się Ian - współlokator Willa i jego przyjaciel. Romantyczna natura i pociągająca tajemniczość - jaką emanuje - wywołuje w Liv szybsze bicie serca. 
 Kogo wybierze kobieta? Czy zaryzykuje i podda się miłości? Jak dwaj różni mężczyźni, wpłyną na jej przyszłość? 

"Może Cameron miał rację, a ja się myliłam? Nie zmieniało to jednak faktu, że chciałam jutro spotkać się z Willem. Wiedziałam, że to zrobię. Nie mogłam zaprzeczać emocjom, jakie we mnie wywoływał, i nie mogłam ignorować coraz większego pociągu do Iana. Chciałam porozmawiać o tym szaleństwie, odnaleźć w nim jakiś sens.Może jutro mi się to uda."

środa, 12 lipca 2017

"Blisko Ciebie" Kasie West

Autumn spotyka nieprzyjemna sytuacja: przez przypadek zostaje zamknięta w szkole na cały weekend. Gdy wydaje jej się, że gorzej już być nie może, okazuje się, że ma towarzysza. Dax to gość, o którym niewiele wiadomo, poza tym że nie cieszy się dobrą opinią: ciągnie się za nim wspomnienie bójki i poprawczaka. Autumn cały czas ma nadzieję, że Jeff, jej prawie-chłopak, odgadnie, co się jej przydarzyło, i zaraz po nią wróci. Ale Jeff nie przychodzi. Nikt jej nie szuka. 
Wygląda więc na to, że Autumn spędzi następne dni, jedząc przekąski z automatu i gadając z gościem, który ewidentnie nie ma na to ochoty. Na początku rozmowa się nie klei, ale gdy Autumn i Dax stopniowo otwierają się przed sobą, dziewczyna widzi, że coś między nimi iskrzy... i zaskakuje. Ale czy poza szkolną biblioteką ich uczucia mają szansę na przetrwania? Czy każde pójdzie swoją starą drogą, czy może… wyruszą wspólną ścieżką?

"– A więc to przypadek. Wszyscy przypadkowo o tobie zapomnieli? 
– Na pewno nie. Pewnie uznali, że pojechałam do domu, albo może nie uświadomili sobie jeszcze, że to tutaj mnie zgubili, i szukają gdzie indziej. – Przerobiłam w głowie już milion teorii, które by wyjaśniły, czemu po mnie nie wrócili – co jedną, to gorszą. Musiałam dać sobie z tym spokój, zanim zwariuję z niepokoju."