wtorek, 26 września 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Obsesja" Katarzyna Berenika Miszczuk

Ponure korytarze szpitalnego oddziału psychiatrii i niepokojące listy od tajemniczego wielbiciela. Wygląda na to, że doktor Joanna Skoczek znalazła się w niebezpieczeństwie. Joanna Skoczek odbywa rezydenturę na oddziale psychiatrii warszawskiego Szpitala Wschodniego. Podczas gdy ponure szpitalne korytarze same z siebie przyprawiają o gęsią skórkę, w podziemnym magazynie zostaje znaleziony trup jednej z pacjentek. Z oględzin wynika, że powrócił seryjny morderca kobiet, poszukiwany przez policję od trzech miesięcy. W dodatku Asia otrzymuje ostatnio niepokojące listy od anonimowego wielbiciela. *         

" – Odkąd zniknęłaś z Warszawy, szukałem dziewczyny podobnej do ciebie. Prawie każda kobieta, z którą się spotykałem, była brunetką tak jak ty. W ten sposób usiłowałem znaleźć ciebie. Chociaż małą część. Z żadną nie udało mi się jednak stworzyć czegoś stałego. "
Przyznam się, że nie sądziłam, że ta lektura przypadnie mi tak bardzo do gustu. Jest bardzo wciągająca oraz intrygująca. W sumie nie przepadam za kryminałami ani thrillerami, ale takie powieści mogę czytać na okrągło. Pani Kasia po raz kolejny uchwyciła mnie swoim ciętym językiem i smykałką do żartowania. W tej powieści nie mamy wyłącznie suchych faktów, ale i nutkę szaleństwa, jakim jest sam zawód bohaterki. Lekarka psychiatrii zostaje osaczona przez duże grono mężczyzn, którzy mają podwójne oblicza. Przekonałam się do tego schematu całkowicie.

Świąteczny klimat wraz z Wydawnictwem Kobiecym

Wielkimi krokami zbliżają się do nas zima i jej specyficzny klimat. Będzie to czas, kiedy najlepiej widzimy się po ciepłym kocem, z książką w ręku oraz z kubkiem gorącej herbaty. Wydawnictwo Kobiece na ten czas przyszykowało dla nas powieści, które już dziś pragnę wam nieco przybliżyć.
Sami zdecydujcie, czy są to powieści dla was, ale ja osobiście myślę, że jest na co czekać :)


PSIEGO NAJLEPSZEGO
PREMIERA: 23.11.2017
Kolejna cudna książka bestsellerowego Camerona, autora kinowego "Był sobie pies". Życie Josha wywraca się do góry nogami gdy pewnego dnia poznaje Lucy – ciężarną suczkę, która szuka domu. Głębokie spojrzenie brązowych oczu pełnych czułości nie pozostawia mu wyboru. Mimo braku doświadczenia i początkowej niechęci Josh decyduje się zająć suczką i jej szczeniętami najlepiej jak potrafi. Poszukując pomocy w schronisku, poznaje kolejną kobietę, która odmieni jego życie – piękną Kerri.
ŚWIĄTECZNE MARZENIE
PREMIERA: 10.11.2017
Urokliwa opowieść o spontanicznym uczuciu, które otula dwoje ludzi w świątecznej scenerii. Meg zawsze marzyła o perfekcyjnych świętach i ma plan takie sprawić swojemu małemu synkowi. Co z tego, że na idealnym obrazku brakuje męża? Jednak kiedy kobieta spotyka intrygującego Edda zaczyna czuć potrzebę mężczyzny przy boku w tym wyjątkowym dniu. Problem w tym, że architekt mieszka aż za oceanem… Czy Meg odważy się ruszyć w pogoń za głosem serca? Ciepła i poruszająca opowieść o miłości osadzona w świątecznym klimacie Nowego Jorku, pióra niezrównanej Amandy Prowse.







OŚWIADCZYNY
PREMIERA: 17.11.2017
Romantyczna podróż w czasie z olśniewających balów debiutantek w Londynie na przykryte zimowym puchem ulice współczesnego Manhattanu. Niepoprawna romantyczka Amy nie ma nic do stracenia, kiedy tuż przed Bożym Narodzeniem porzuca ją ukochany i zostaje całkiem sama tysiące kilometrów od rodziny. Odpowiadając na ogłoszenie o osobę do towarzystwa dla tajemniczej starszej pani, nie spodziewa się, że odkryje namiętną historię, która czekała pięćdziesiąt lat, zanim ktoś ją opowie. Wkrótce Amy wyrusza do Nowego Jorku w towarzystwie ekscentrycznej Georgii Hamilton. Dystyngowana dama nie tylko zaczyna udzielać dziewczynie lekcji dobrego stylu, ale odsłania przed nią bolesną historię z przeszłości. Czy miłość to siła tak potężna, aby wzniecić wspomnienia dni, które minęły dawno temu?

poniedziałek, 11 września 2017

CzaroMarownik - Kalendarz inny niż dotychczas

Przyszedł czas na recenzję niezwykłego kalendarza, z którego będziemy mogli korzystać przez cały 2018 rok! Jest to niezwykły kalendarz, który stworzony został specjalnie dla kobiet. Chodzi mi oczywiście o CzaroMarownik. 

 O czym jest CzaroMarownik?

Jest to kalendarz posiadający w sobie nie tylko kartki do zapisów własnych planów, ale również posiada w sobie wiele cennych rad. Mamy w nim opisane przede wszystkim wszystkie horoskopy na nowy rok, cenne rady dotyczące życia , urody i zdrowia. Jest to idealny towarzysz w kobiecym życiu na nadchodzący rok. Warto jest go mieć u siebie w torebce jak i również stosować się do jego wskazówek. 

niedziela, 10 września 2017

#Posumowanie sierpnia + zapowiedzi

Wrzesień przyszedł bardzo szybko. Zbliżająca się jesień niesie ze sobą wiele ciekawych i pociągających powieści. Mam chrapkę na większość z nich, które już niebawem, mam nadzieję, że poznam. Póki co, oto i statystyki, które napawają mnie pogodą ducha. Sierpień był bowiem czasem pełnym pogody i wielu pozytywnych zmian. Jak można zauważyć, przeczytałam wiele powieści z których jestem zadowolona. Przejdźmy więc dalej.


Podsumowanie sierpnia
Liczba wyświetleń: 158735  (było 153687 odwiedziliście mnie razy)
Liczba komentarzy: 8540 (było 8325)
Liczba obserwatorów: 395  (było 396)
Liczba przeczytanych książek: 11
Liczba opublikowanych recenzji: 9
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 4
Liczba opublikowanych postów: 11


Zapowiedzi ⬇⬇⬇

czwartek, 31 sierpnia 2017

"Sexy bastard. Hard" Eve Jagger

Silny, arogancki i nieznoszący sprzeciwu Ryder to król nocnego życia w Atlancie. Na co dzień jest właścicielem klubu nocnego, po godzinach zarządza potajemnie podziemnym ringiem.
Wkrótce na jego drodze pojawia się Cassie, która po ucieczce z Londynu wraca do rodzinnej Atlanty. Dziewczyna licząc na spokojne życie, nie spodziewa się, że pewnej nocy do jej domu wtargnie wściekły Ryder Cole. Bezwzględny mężczyzna zamierza ukarać brata Cassie za niespłacone długi.
Aby ocalić brata, Cassie wdaje się w niebezpieczny układ z Ryderem i zaczyna angażować się w jego szemrane interesy. Wkrótce obezwładniające pożądanie między nimi jest nie do ukrycia. Niestety nie obejdzie się bez konsekwencji. Ryder nie pozwoli jej tak po prostu odejść, a Cassie nie może ukrywać się w nieskończoność. *

"Czasami ludziom się wydaje, że jeśli organizuję nielegalne walki i zakłady, jestem nieuczciwy albo nieuważny przy prowadzeniu rachunków. Albo po prostu głupi. Dlatego od czasu do czasu próbują mnie wykorzystać. Myślą, że nie zwrócę uwagi, nie przejmę się, gdy wyciągną trochę kasy na boku lub nie spłacą długu do końca czy też w ogóle. W ich oczach jestem tylko kolesiem, który zarobił na spuszczaniu wpierdolu innym kolesiom ku uciesze gawiedzi. Duży jak brzoza, głupi jak koza. Mylą się."
Powieść czyta się jednym tchem. Kiedy wkraczamy w świat niebezpiecznego Rydera i pyskatej Cassie, wtedy jedno jest pewne - lektura będzie lepiej niż dobra. Eve Jagger wchodzi na polski rynek z powieścią wciągającą oraz długo zapadającą w pamięć. Tę książkę czyta się jednym tchem. Osobiście, przeczytałam ją przez jeden wieczór, ani chwili nie zwalniając. Szkoda mi było czasu na oddech i zostawienie jej na później. Z jednej strony chciałam poznać ją wolniej, delektować się jej historią, z drugiej zaś zbyt bardzo chciałam poznać to, jakie losy przygotowała dla bohaterów pisarka.

środa, 30 sierpnia 2017

"Czytelniczka" Traci Chee

Magia, piraci i bezlitośni skrytobójcy
Szesnastoletnia Sefia wie, czym jest walka o przetrwanie. Po tym, jak brutalnie zamordowano jej ojca, dziewczyna ucieka do puszczy ze swoją ciotką Nin. Uczy się tropić, polować i kraść. Na dnie plecaka ukrywa książkę, jedyną pamiątkę po zmarłych rodzicach.
Pewnego dnia tajemniczy napastnicy porywają Nin i Sefia zostaje sama. Przerażona dziewczyna pragnie wyruszyć na ratunek ciotce. Z pomocą przychodzi jej tajemniczy Łucznik oraz książka, która okazuje się magicznym artefaktem i kluczem do zrozumienia mrocznej historii świata.
W tej powieści Książka naprawdę ma wielką moc!*

"Książki to osobliwe stworzenia. Potrafią cię uwięzić, przenieść w czasie i przestrzeni - a nawet przeobrazić, jeśli masz szczęście."
Powieść jest dobra, chociaż nie do końca mnie porwała. Ma w sobie wszystko to, co najcenniejsze w takich powieściach – akcję, ciekawych bohaterów oraz niebanalna fabułę pełną przygód i niebezpieczeństw. Mimo jednak tego czytając czułam, że czegoś mi brakuję. Nieco jestem nią zawiedziona, ponieważ myślałam, że więcej będę miała w niej interesującej Sefii, niż innych, pośrednich bohaterów. Ogólnie nastawiłam się na narrację pierwszoosobową, w której będzie dowodzić Sefia. Pomyliłam się. Autorka stworzyła powieść, w której każdy rozdział dotyczy innych bohaterów. Mamy więc mieszaninę postaci fantastycznych, lecz i innych, mniej dominujących. 

środa, 23 sierpnia 2017

"Żałując macierzyństwa" Orna Donath

Przełomowa, wnikliwa i kontrowersyjna książka, która jest szczególnie potrzebna w aktualnych czasach
Kobietom, które nie decydują się na macierzyństwo, często mówi się, że będą ubolewać z tego powodu do końca życia. Jednak nikt nie myśli o odwrotnej sytuacji. Wydaje się, że kobieta, która ma już dziecko, nie może żałować decyzji o jego urodzeniu. Socjolog Orna Donath przerywa milczenie, rzucając światło społeczne na tabu wokół macierzyństwa. Żałując macierzyństwa to odważne dzieło zawierające wynik długoletnich badań i wywiadów z kobietami, które wolałyby nigdy nie urodzić dzieci.
Donath przedstawia ten swoisty żal z feministycznego punktu widzenia. Pokazuje, że z kulturowego założenia wynika, iż macierzyństwo wiąże się z narzuconymi przez społeczeństwo ograniczeniami i jest nazywane „naturalną” rolą kobiety. Nie zawsze jednak chcą się one na to godzić. Donath pokazuje, że powody, dla których badane przez nią matki urodziły dzieci, były przeróżne. Niektóre chciały uniknąć rozwodu, wykluczenia z rodziny czy odstawania od znajomych. Kolejne nie czuły się z tym dobrze, ale uznały to za normę społeczną, której muszą się podporządkować aby prowadzić „naturalne” życie. Jeszcze inne kobiety żałowały tej roli mimo początkowego zapału i chęci bycia matką. Chociaż motywacje były różne, kobiety łączy silne poczucie żalu. Często cierpią z powodu ogromnego poczucia winy i trudu radzenia sobie z wewnętrznym konfliktem – choć kochają swoje dzieci, to nie lubią być matkami.*

"(....)dzisiaj, gdy stajemy w obliczu obfitujących w niuanse portretów macierzyństwa i gdy więcej matek niż kiedykolwiek wcześniej może wyrazić trudności i udręki, jakie zwykle są normalizowane, a zatem swobodniej dyskutowane, w badaniach i debatach publicznych – w zbiorowej wyobraźni macierzyństwo wciąż jednak występuje głównie jako pozycja ciepłej i czułej opieki, pozbawiona konfliktów interpersonalnych."
Jest to książka, a zarazem poradnik opisujący prawdziwe oblicze macierzyństwa. Powieść pokazuje, że posiadanie dzieci to nie tylko atuty. Wszystkie argumenty na "nie", mają swoje poparcie w wypowiedziach licznych osób, które brały udział w badaniu. Lektura pokazuje losy matek, które chciały mieć dzieci i tych kobiet, które ciąża zaskoczyła. Ich losy są nieubarwione. Wszystkie kobiety opisują swoje przeżycia szczerze i prosto z serca. Autorka w swojej powieści daje przede wszystkim nacisk na prawdę, że kiedy kobieta - która nie decyduje się na dziecko - jest potępiana przez społeczeństwo. Takowa osoba, winna mieć swoje zdanie na temat swego życia, a nie wierzyć w poglądy innych osób.

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

"Kroniki Jaaru. Księga luster" Adam Faber

Kate jest typową nastolatką. Mieszka u swojej ciotki w Londynie​ i wiedzie spokojne życie. Pewnego dnia staje na progu tajemniczego sklepu pełnego czarodziejskich przedmiotów, od właścicielki którego otrzymuje Księgę Luster. Dziewczyna rzuca miłosny urok na przystojnego Jonathana, lecz czar skutkuje zupełnie inaczej, niż by tego oczekiwała. Kate trafia do Jaaru, krainy zamieszkanej przez magiczne stworzenia.
Fion jest ferem, baśniową istotą. Jego stosunki z ojcem są coraz gorsze, więc w akcie buntu opuszcza dom, by odnaleźć przypisaną mu czarownicę. Wpada w ręce niebezpiecznej nimfy Erato​ i przez swoją naiwność wprowadza do świata magii wielki zamęt.
Tymczasem w Londynie ciotka dowiaduje się, że ze sklepu pani Selene zniknął magiczny kamień o potężnej mocy. Czy uda się go odnaleźć? Jak Kate, początkująca wiedźma, poradzi sobie w świecie Jaaru, mając u boku ekscentryczne fery i wyniosłego jednorożca? I co tak naprawdę skrywa plan nikczemnej Erato? *


""Przypadek" to ostatnie słowo, jakiego używają czarownice. Te wszystkie wasze przepowiednie, połączenia z ferami, wróżby... Nam, jednorożcom, nie jest to potrzebne." 

czwartek, 17 sierpnia 2017

"Odległość między tobą a mną" Jennifer E. Smith

Owen mieszka w suterenie. Lucy na dwudziestym trzecim piętrze. Ale kiedy podczas fali upałów w Nowym Jorku wysiada prąd, odnajdują się po raz pierwszy: w windzie, która utknęła pomiędzy dziewiątym a dziesiątym piętrem. Oczekując na pomoc, zaczynają ze sobą rozmawiać…
Krótki spędzony wspólnie czas odciska piętno. Choć los rzuca ich do Edynburga i San Francisco, do Pragi i do Portland, nie potrafią strząsnąć z siebie wspomnienia wspólnych chwil. Lucy i Owen doświadczają radości - oraz bólu - pierwszej miłości, a ponieważ sami nie mogą przemierzać świata tam i z powrotem, powierzają to zadanie kartkom pocztowym.Udając się w osobne podróże w poszukiwaniu domu, przekonują się, że czasem to osoba, a nie miejsce sprawia, że zarzucamy gdzieś kotwicę. *

"Zastanawiał się, czy to coś znaczy. Przypuszczał, że magia może zdarzyć się wszędzie, ale czy nie prędzej w paryskiej kawiarni niż w slumsach Bombaju?"
 Ta powieść towarzyszyła mi w podróży do Bułgarii. Na swój urlop zaplanowałam lekturę lekką i wciągającą, lecz przy tym mało wymagającą. Ta powieść spisała się doskonale podczas urlopu. Historia opisana w niej jest lekka i wciągająca. Poznajemy w niej losy dwójki obcych sobie nastolatków, których połącza miłość.

środa, 16 sierpnia 2017

"Wszystko, co w tobie kocham" Samantha Young

Bailey Hartwell ma wiele powodów do zadowolenia – odnosi sukcesy w interesach, ma grono oddanych przyjaciół i stałego chłopaka… chociaż po dziesięciu latach ich niezobowiązujący związek wydaje się nieco nudny i skostniały. Jedynym niepokojącym elementem w jej życiu jest przystojny biznesmen Vaughn Tremaine. Bailey uważa, że ten przybysz z Nowego Jorku patrzy na wszystkich z góry, a ją uważa za prowincjonalną gęś. Jednak kiedy doświadcza niespodziewanej zdrady ze strony bliskiej osoby, zaskoczona stwierdza, że Vaughn to całkiem przyzwoity facet.
Vaughn podziwia Bailey za fantazję, niezależność i lojalność. Im więcej budzi w nim namiętności, tym częściej wchodzi z nią w konflikty. Każdy jej gest i słowo działa na niego jak afrodyzjak. Jednak dramatyczne przeżycia z przeszłości sprawiają, ze Vaughn postanawia odejść, bojąc się, że ją skrzywdzi. Bailey, która przeżyła w życiu zbyt wiele rozczarowań, także rezygnuje z walki, wbrew swojej naturze.
Kiedy Vaughn zdaje sobie sprawę, że popełnił największy błąd swojego życia, postanawia za wszelką cenę przekonać Bailey, że taka miłość, jaka ich połączyła, zdarza się tylko raz w życiu.*


"Jeszcze nigdy nie byłam tak rozluźniona, nie czułam tak bliskiej więzi i ukojenia, nie doznałam takiej pełni. Po raz pierwszy od długiego czasu zapadłam w sen, nie myśląc o obowiązkach, pracy ani o niczym niczym...  "

Po pierwszej udanej części z tej serii, nie potrafiłam oprzeć się aby nie poznać dalszej pozycji. Pierwsza część bardzo mnie zauroczyła swoją naturalnością i szczerością. Wszystkie pozytywne rzeczy o niej, możecie przeczytać w recenzji u mnie na blogu (To, co najważniejsze). Jeżeli chodzi o Wszystko, co w tobie kocham, to oczywiście jestem na tak. Całość powieści bardzo przypadła mi do gustu. Spędziłam przy niej miły czas. 

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

#Stosik wakacyjny


Czas na stosik. Oto i powieści, które niedawno pojawiły się w mojej biblioteczce. Oczywiście, część z nich już mam za sobą. Moje opinie o nich możecie przeczytać na blogu. W skrócie przedstawiam historię, jak te wspaniałości pojawiły się u mnie ;)



*Odległość między tobą a mną, Jennifer E. Smith, Książkę poznałam przy okazji urlopu w Bułgarii. Świetna towarzyszka w podróży ;) Polecam. Już niebawem podam więcej szczegółów o tej historii na blogu. :)
* W ogniu namiętności. Historie miłosne, Sylvia Day, Lekturę otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Akurat. Świetnie mi się ją czytało. Zawiera cztery opowieści miłosne, które bardzo wciągają. Polecam. 
* Płomienna miłość oraz Na krawędzi, Meredith Wild, Obie części bardzo chciałam poznać, ponieważ reprezentują styl, który bardzo lubię. Pierwsza część mocno przypadła mi do gustu, więc nie mogłam nie poznać i tych kontynuacji.  Lekturę otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Burda Książki.
* Friendzone, Sandra Nowaczyk, Powieść otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Feeria Young. Super debiut, który mnie mocno zainteresował. Czytałam z wielkim zapałem. Gorąco polecam. 
* Kroniki Jaaru. Księga luster, Adam Faber, Lektura prosto od Wydawnictwa Czwarta Strona. Jeszcze jej nie poznałam, ale muszę koniecznie ją poznać :)
* Ostatni pocałunek, Laurelin Paige, Na tę kontynuację czekałam z wielkim zniecierpliwieniem. Musiałam ją szczerze poznać i się na niej nie zawiodłam. Relacja na blogu. 
*Czytelniczka, Traci Chee, Jestem w połowie tej powieści, ale oczywiście chce koniecznie ją poznać do końca. Lekturę poznałam dzięki Wydawnictwu Bukowy Las. 
*Urok Grace'ów, Laure Eve, Książkę dostałam od Wydawnictwa Feeria Young. Jak zwykle świetna powieść od ulubionego wydawnictwa. :) Seria zapowiada się wyśmienicie. 
* Blisko Ciebie, Kasie West, Jak wyżej. Uwielbiam tą autorkę. Tworzy szczere i wyniosłe lektury. Są bardzo lekie i przyjemne. Każdemu polecam. 
*MMA Fighter. Szansa, Vi Keeland, Wydawnictwo Kobiece i te jego powieści ♥ Kocham i każdą polecam. Namiętność i seksapil nie tylko na okładce ;)


Macie któreś z nich już za sobą? Być może dopiero zamierzacie je zdobyć? Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w komentarzu ;)

sobota, 12 sierpnia 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Nigdy nie zapomnę" Kerry Lonsdale

Czy pozwolisz miłości odejść?
Los wywrócił życie Aimee do góry nogami. W dniu, w którym miała stanąć na wymarzonym ślubnym kobiercu, pochowała miłość swojego życia – Jamesa. Po pogrzebie podeszła do niej tajemnicza kobieta, twierdząc, że ukochany nie umarł. I choć cały świat przekonuje Aimee, że życie musi toczyć się dalej, w jej sercu cały czas tli się nadzieja i niepokój. Nie zdoła zapomnieć o przeszłości, dopóki nie dowie się, czy James żyje. *               

"Wpatrywał się we mnie z niedowierzaniem, a moje serce pękło w tym momencie na dwoje. Jedna część należała do Jamesa. Drugą zostawiłam z Ianem."
Miałam tylko kilka razy przyjemność przeczytać książkę, która od deski do deski mnie ujęła swoją fabułą oraz opanowała mój umysł na długo po jej zakończeniu. Nigdy nie zapomnę, dostosowuje się do tego rytmu. Jest to powieść szczera, rzeczywista jak i bardzo pochłaniająca. Nie spodziewałam się po niej aż takiego rozwinięcia. Książka ma w sobie wszystko co najlepsze. Autorka umiejętnie plącze akcją tak, że ta ani chwilę nie zwalnia. To jak zawile ulokowała swoich bohaterów w wir negatywnych wydarzeń, jest dla czytelnika mocnym wstrząsem. Całkowicie pochłonęła mnie historia znajdująca się pod tą okładką. 

czwartek, 10 sierpnia 2017

"Popiół za popiół" Jenny Han, Siobhan Vivian

Wydaje ci się, że Mary, Kat i Lillia nie mają nic do stracenia? Przemyśl to jeszcze raz...
Chciały tylko naprawić krzywdy, które im wyrządzono. Odpowiedzieć ogniem za ogień.
Ale raz wzniecone płomienie szaleją niepowstrzymane. Sieją zniszczenie, a nawet śmierć.
Wszystko zamieni się w popiół, jeśli dziewczyny nie zakończą tego, co rozpoczęły. Ale czy Mary, która w końcu poznała prawdę o sobie, będzie tego chciała?
Połączyły je tajemnice. Prawda może rozdzielić je na zawsze.*
"Przez cały czas miałam jednak dziwne wrażenie, że ktoś nas obserwuje.Coś podobnego odczuwałam, kiedy w środku nocy, gdy wszyscy domownicy już spali, schodziłam do kuchni, żeby napić się wody. Zawsze wracałam z takich nocnych eskapad pędem do swojego pokoju."

To już ostatnia część historii o losach trzech nastolatek, które połączyła zemsta. Mary, Lilian oraz Kat - wcześniej nieznające się osoby - zaczynają knuć między sobą spiski, które mają pogrążyć ich wrogów. Między nimi trzema rodzi się przyjaźń, która na zawsze zmienia ich życie. 
Kat i Lilian w tragicznych okolicznościach tracą kogoś, na kim im obojgu zależy. Dziewczyny zaczynają się wzajemnie wspierać, zaś w tym samym czasie, Mary, poznaje całą prawdę o sobie i swojej tajemniczej sile... 

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

#Podsumowanie Lipca + zapowiedzi

Wakacje w pełni, a to oznacza, że mamy już sierpień! Lipiec minął naprawdę szybko. Przeczytałam w nim kilka interesujących książek, które bardziej lub mniej mnie oczarowały. Cieszę się bardzo, że pomimo wakacji, wciąż do mnie zaglądacie :) To miłe Was tu widzieć.
 W tym miesiącu czeka nas wiele interesujących powieści, na które jak najbardziej czekam. Dajcie znać, które zapowiedzi chętnie przeczytacie :)


Podsumowanie Lipca:
Liczba wyświetleń: 153687  (było 150037 odwiedziliście mnie 3650  razy)
Liczba komentarzy: (było 8221)
Liczba obserwatorów: 396 (było 397)
Liczba przeczytanych książek: 7
Liczba opublikowanych recenzji: 5
Liczba recenzji przedpremierowych: 0
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 5
Liczba opublikowanych postów: 8

sobota, 5 sierpnia 2017

"W ogniu namiętności" Sylvia Day

Cztery gorące historie, cztery fascynujące opowieści z namiętnością w roli głównej. Rachel, Layla, Ana i Darcy: cztery kobiety, których całkowicie odmienne życiowe ścieżki prowadzą do tego samego celu: wielkiej, wszechogarniającej, dzikiej i bezpruderyjnej miłości. Nie ma fantazji, której nie można zrealizować, nie ma rozkoszy, po którą nie można sięgnąć, nie ma zasad, których nie można złamać. Są pragnienia, fantazje i żądze, które trzeba zaspokoić. Za wszelką cenę.*                


Po raz kolejny miałam przyjemność poznać książkę Sylvii Day. Autorka znana jest z licznych powieści erotycznych, tym m.in. serii o Crossie. Jej styl i język, jak dla mnie, są bardzo łatwi oraz przejrzyści. Nigdy nie mam problemu z zaangażowaniem się w jej lektury. Zawsze świetnie się w nich odnajduje i szybko je poznaje. Tym razem było podobnie. 

" "Do przodu i w górę", powiedziała.
Przytulił ją mocniej. Do przodu i w górę."

sobota, 29 lipca 2017

"Ostatni pocałunek" Laurelin Paige

Emily Wayborn wie, czego pragnie. Może to niebezpieczne. Może balansuje na krawędzi. Prawdopodobnie nie może mu zaufać.
Jednak Reeve Sallis, zabójczo przystojny miliarder, to jedyny facet, który potrafi ją zaspokoić. Naprawdę rozumie jej potrzeby, zarówno te łóżkowe, jak i osobiste. Tylko z nim może w końcu być sobą. W dodatku został jej już tylko on. O jej życiu prywatnym lepiej nie wspominać.
Mimo niezdrowego wręcz przywiązania, Emily nie potrafi zapomnieć, że seksowny miliarder jest mistrzem manipulacji i skrywania mrocznych tajemnic. Chociaż kobieta pragnie je odkryć, ktoś usilnie dba o to, aby nawet nie zbliżyła się do prawdy.
Z biegiem czasu, Emily zdaje sobie sprawę, że sytuacja powoli wymyka się spod kontroli. Niebezpieczeństwo zagraża już nie tylko jej sercu, ale i życiu. *

„Uderzyła mnie prawda zawarta w jej słowie. Jak na ironię myliłam się za każdym razem, kiedy wydawało mi się, że to ona była gwiazdą w naszych wspólnych związkach, a teraz, kiedy wreszcie to ja chciałam być gwiazdą, okazało się, że jestem jedynie
dublerką.”

środa, 26 lipca 2017

"Friendzone" Sandra Nowaczyk

Tatum i Griffin przyjaźnili się prawie od kołyski. Byli dla siebie jak brat i siostra. Tak zawsze było i tak już miało pozostać.
Jeden taniec na balu maskowym zmienił wszystko.
Teraz oboje są pełni sprzecznych emocji. Czy będą chcieli za wszelką cenę pozostać przyjaciółmi? Przecież to ona zawsze miała być najważniejsza. Kiedyś sobie to obiecali. I do tego oboje mają partnerów. A co, jeśli tylko jedno z nich będzie chciało… no właśnie, czego?
Gdy do głosu dochodzą uczucia, czasami wszystko zdaje się rozpadać… i kiedy nie masz na kim się oprzeć, czujesz, że spadasz i że już nigdy się nie podniesiesz.
Przeczytaj pierwszą, pełną emocji książkę polskiej Estelle Maskame!*

"Ktoś kiedyś powiedział, że albo się kogoś kocha na zawsze, albo nigdy się go nie kochało."

#Konkurs literacki "Już nie zapomnisz mnie"..



Zapraszam wszystkie chętne osoby do konkursu pt." Już nie zapomnisz mnie". 
♣Cele konkursu
– odtworzenie pamięci o przedwojennych, polskich artystach;
– pobudzenie wyobraźni i do twórczej aktywności w dziedzinie literatury;
– rozwijanie umiejętności pisarskich i czytelnictwa.

♣ Czas trwania konkursu
a) ogłoszenie konkursu: 9 czerwca 2017 r.
b) termin przesyłania prac: 16 sierpnia 2017 r.
c) rozstrzygnięcie konkursu i ogłoszenie wyników: ~ 24-25 sierpnia 2017 r.


Po więcej informacji zapraszam tutaj → KLIK

wtorek, 25 lipca 2017

"Urok Grace'ów" Laure Eve

Pierwsza reguła w świecie magii Grace`ów mówi: jeśli bardzo, ale to bardzo czegoś pragniesz, to się wydarzy. Nieważne, za jaką cenę.
W tym liceum rządzi rodzeństwo Grace`ów: Summer, Thalia i Fenrin. Między nimi a resztą świata istnieje nieprzekraczalny dystans; krążą plotki, że znają się na czarach. Cała szkoła desperacko pragnie znaleźć się w orbicie zainteresowań tej trójki, ale niewielu dostępuje tego zaszczytu, a jeśli już, to na krótko.
River, nowa, samotna dziewczyna, także marzy o tym, by Grace`owie ją zauważyli. Nieokiełznana natura i tajemnicza aura rodzeństwa przyciągają ją jak magnes. Ona również chciałaby stać się częścią tej magii.
Nikt się nie domyśla, że River także skrywa mroczny sekret. Co powstanie w wyniku połączenia takich osobowości... i mocy? I jak niszczycielskie się okaże?

"- Kochamy jedno z nich, ale kochamy też ich wszystkich - odpowiedział -Wszystkich Grace'ów. Chcemy być nimi, chcemy ich kochać i chcemy, żeby oni kochali nas. To klątwa. Nie rozumiesz? To jest klątwa Grace'ów."

sobota, 22 lipca 2017

"Na krawędzi" Meredith Wild

Olivia Bridge to najmłodsza dziedziczka rodu. Dziewczyna od zawsze jest zależna od swoich rodziców, którzy pragną kierować jej życiem. Aby uniknąć z nimi wszelkich negatywnych kontaktów, Liv postanawia zamieszkać z braćmi w Nowym Jorku. Olivia jest piękna - co nie uchodzi uwadze płci przeciwnej. Jej bracia nie pozwalają zbliżyć się do niej żadnemu mężczyźnie, co tylko potęguje w niej sprzeciw. 
 Dziewczyna poznaje Willa, przystojnego miliardera, który podobnie jak ona, zmierza się z pokrętnym losem "dziedzica" rodu. Nie od razu zaczynają pałać do siebie sympatią, lecz gdy dochodzi między nimi do bliższych zdarzeń, Liv i Will pozostają pod wpływem wspólnego uroku.
 W ich idealnej relacji, pojawia się Ian - współlokator Willa i jego przyjaciel. Romantyczna natura i pociągająca tajemniczość - jaką emanuje - wywołuje w Liv szybsze bicie serca. 
 Kogo wybierze kobieta? Czy zaryzykuje i podda się miłości? Jak dwaj różni mężczyźni, wpłyną na jej przyszłość? 

"Może Cameron miał rację, a ja się myliłam? Nie zmieniało to jednak faktu, że chciałam jutro spotkać się z Willem. Wiedziałam, że to zrobię. Nie mogłam zaprzeczać emocjom, jakie we mnie wywoływał, i nie mogłam ignorować coraz większego pociągu do Iana. Chciałam porozmawiać o tym szaleństwie, odnaleźć w nim jakiś sens.Może jutro mi się to uda."

środa, 12 lipca 2017

"Blisko Ciebie" Kasie West

Autumn spotyka nieprzyjemna sytuacja: przez przypadek zostaje zamknięta w szkole na cały weekend. Gdy wydaje jej się, że gorzej już być nie może, okazuje się, że ma towarzysza. Dax to gość, o którym niewiele wiadomo, poza tym że nie cieszy się dobrą opinią: ciągnie się za nim wspomnienie bójki i poprawczaka. Autumn cały czas ma nadzieję, że Jeff, jej prawie-chłopak, odgadnie, co się jej przydarzyło, i zaraz po nią wróci. Ale Jeff nie przychodzi. Nikt jej nie szuka. 
Wygląda więc na to, że Autumn spędzi następne dni, jedząc przekąski z automatu i gadając z gościem, który ewidentnie nie ma na to ochoty. Na początku rozmowa się nie klei, ale gdy Autumn i Dax stopniowo otwierają się przed sobą, dziewczyna widzi, że coś między nimi iskrzy... i zaskakuje. Ale czy poza szkolną biblioteką ich uczucia mają szansę na przetrwania? Czy każde pójdzie swoją starą drogą, czy może… wyruszą wspólną ścieżką?

"– A więc to przypadek. Wszyscy przypadkowo o tobie zapomnieli? 
– Na pewno nie. Pewnie uznali, że pojechałam do domu, albo może nie uświadomili sobie jeszcze, że to tutaj mnie zgubili, i szukają gdzie indziej. – Przerobiłam w głowie już milion teorii, które by wyjaśniły, czemu po mnie nie wrócili – co jedną, to gorszą. Musiałam dać sobie z tym spokój, zanim zwariuję z niepokoju."

poniedziałek, 3 lipca 2017

#Stosik opóźniono-znaleziony ^^

Krótki post z małym stosikiem. Nic tak nie cieszy, jak post ze zdobyczami książkowymi. Akurat są to lektury, które miałam dodać już dawno, ale ale nie mogłam znaleźć na to czasu.  Później o nim zapomniała...więc teraz jednak to nadrabiam. 




  • Nigdy nie jesteś sama, Renata Adwent, Lekturę otrzymałam od Wydawnictwa Feeria Young, jako egzemplarz recenzencki. Bardzo ciekawa powieść ;)
  • Fatalna lista, Sobhian Vivan, Podobnie jak wyżej. Powieść przypadła mi do gustu, dzięki interesującej fabule. 
  • MMA Fighter. Walka, Vi Keeland, Egzemplarz recenzencki od Wydawnictwa Kobiecego. Książka świetna, pochłaniająca i mocno wciągająca. Mnie osobiście ta seria, bardzo oczarowała. 

niedziela, 2 lipca 2017

#Podsumowanie czerwca + zapowiedzi

 Znowu mija kolejny miesiąc, a ja znowu mam wiele planów czytelniczych. Na szczęście mamy już wakacje! Ostatecznie możemy czytać bez obciążenia jakąkolwiek nauką. Ja mam równe trzy miesiące laby. ♥
 Moim zdaniem czerwiec należał do słabych miesięcy, w którym musiałam skupić się na sesji. Mimo jednak tego, przeczytałam 4 książki, które mniej lub bardziej przypadły mi do gustu. Moje statystyki przedstawiają się tak:


Podsumowanie czerwca:
Liczba wyświetleń: 150037 (było 147518 odwiedziliście mnie 2519 razy)
Liczba komentarzy: 8221 (było 8123)
Liczba obserwatorów: 397 (było 397)
Liczba przeczytanych książek: 4
Liczba opublikowanych recenzji: 3
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 4
Liczba opublikowanych postów: 6


W tym miesiącu należy polować na:

wtorek, 27 czerwca 2017

# I tak dalej...

 Uwaga,
jeżeli chcesz przeczytać książkę polskiego autora, pomagając mu przy tym w promocji książki - TO TEN POST JEST DLA CIEBIE! :)
 Książka "I tak dalej"  Wiktor Orzeł, jest powieścią obyczajową liczącą 136 stron. Książka miała swoją premierę 28 stycznia, i jest to debiut naszego młodego pisarza. 

A o czym jest książka?

Połączenie „Zwału” Sławomira Shuty'ego z kultowym „Trainspotting”. Zjazdy, kace, wizje, koszmary – gubi się w nich bohater i gubi czytelnik. Nie wiadomo, co się przed chwilą wydarzyło i co przyniesie kolejna pijana noc. Pytanie „Gdzie się obudzisz?” zamienia się na „Czy się obudzisz?”.

I tak dalej wciąga czytelnika w świat odwróconych wartości, dziwacznych, przypadkowych postaci, narkotyków i wizji z pogranicza jawy i snu, nonszalanckiego podejścia do życia i postępującej destrukcji. Błyskotliwa narracja powieści dziesiątkuje czytelnika każdym kolejnym akapitem, pozwalając mu jedynie na chwilę wytchnienia w postaci gorzkiego, czarnego humoru, który osadza się nieprzyjemnie na ściankach przełyku, jak zbyt duża porcja wciągniętej amfetaminy. Efemeryczny i czasami mocno surrealistyczny klimat powieści osadzonej w „magicznym” Krakowie i upalnej Malcie wciąga czytelnika tylko po to, żeby go na końcu bezpardonowo „wypluć” i pozostawić w stanie kompletnej dezorientacji.


Chętne osoby, które pragną poznać powieść i przyczynić się do jej promocji, zapraszam do kontaktu z autorem :
mail: wiktororzel@portal-pisarski.pl

poniedziałek, 26 czerwca 2017

"Jesteś moją obsesją" Federico Moccia

Spokojne i dostatnie życie Giovanniego – trzydziestoletniego pisarza – kończy się, gdy przez portal internetowy kontaktuje się z nim Ona. Nie zna nawet jej imienia, jednak ona zdaje się wiedzieć o nim wszystko. Czat z tą tajemniczą kobietą, początkowo niewinny, z upływem dni przekształca się w intrygującą wirtualną znajomość, by w końcu przerodzić się w prawdziwą obsesję.
Decyzje Giovanniego będą miały wpływ nie tylko na niego, ale również na jego żonę i dwuletnią córkę. Gdy rozsądek walczy z fascynacją, nikt nie może być pewien rozwoju wypadków.

"Dzieci mają idealny śmiech,niczym niezmącony,bo znają jedynie uczucie szczęścia. "

poniedziałek, 19 czerwca 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "MMA Fighter. Szansa" Vi Keeland

 Vince dorósł i stał się mężczyzną o którym śni niejedna kobieta. Jako zagorzały bokser, pobudza serce każdej kobiety. Vince wie, że żadna z jego fanek mu nie odmówi, przez co bawi się nimi i je porzuca. Niespodziewanie do jego życia powraca dziewczyna z przeszłości. 
 Olivia, na drodze Vince, pojawia się  tak niespodziewanie, że ją samą to zadziwia. Dawne uczucie do chłopaka odradza się, przez co dziewczyna popada w nowe tarapaty. Sieć, którą zarzucił na nią seksowny bokser, nie w sposób jest łatwo rozerwać. 
 Czy para odnajdzie się na nowo? Czy przeszłość pozwoli im żyć w teraźniejszości? Czy pomiędzy tym dwojgiem, może być coś więcej niż tylko sex?

"Czasem życie daje ci drugą szanse dlatego,
że za pierwszym razem nie byłeś gotowy."

poniedziałek, 12 czerwca 2017

"Płomienna miłość" Meredith Wild

Darren jest strażakiem oraz bratem Camerona - który właśnie bierze ślub z Mią. Mężczyzna szczerze zainteresował się przyjaciółką swojej szwagierki, Vanessą. Jednak kobiecie nie w głowie byle romansy, ponieważ pragnie skupić się całkowicie na swojej pracy i awansie. Darren nie chce dać jej spokoju przez co dziewczyna coraz częściej zaczyna spędzać z nim czas.
Pomiędzy tym dwojgiem rodzi się uczucie, którego żadne z nich nie chce czuć. Zarówno Vanessa jak i Darren, nie chce się przyznać do własnych uczuć przez co zaczynają się od siebie oddalać. Jak zakończy się ich przyjaźń? Czy uda się im żyć we swoje?

"– Wiem, o czym myślisz – wymruczał, powoli obsypując pocałunkami linię mojej szczęki. Nie mógł tego wiedzieć, bo całe logiczne myślenie zostało wyparte przez dobitne żądania mojego ciała. "

środa, 7 czerwca 2017

"Tysiąc pięter" Katharine McGee

Jest rok 2118, Manhattan. Grupa nastolatków zamieszkuje niezwykłe miejsce, jakim jest wieża, licząca tysiąc pięter. Jak to zazwyczaj bywa w hierarchii, osoby zamieszkujące najniższe piętra, są osobami o najmniejszej majętności. Na najwyższym poziomie wieży, mieszka najbogatsza rodzina w całej posiadłości.
 Pomiędzy tymi dwoma rozbieżnymi formami życia, powstają wzloty i upadki. W wieży wszystkie plotki rozchodzą się jak za czarem magicznej różdżki. Okazuje się, że te najbardziej fascynujące osoby, skrywają więcej tajemnic niż każdy inny. Jakie opowieści skrywa w sobie wieża?

"Och, właśnie schrzaniłam sprawę z chłopakiem, który mi się podoba, mój ojciec dziwnie się zachowuje, a mnie naprawdę brakuje mojej najlepszej przyjaciółki. Poza tym wszystko jest..."

poniedziałek, 5 czerwca 2017

#Podsumowanie Maja + zapowiedzi

Maj już za mną, ale powiem szczerze, że szybko mi minął. Nie pamiętam żadnego miesiąca, który przepłynął mi tak szybko. Teraz nastał czerwiec i chodź większych planów czytelniczych nie mam, myślę sobie, że chociaż nadrobię zaległości z maja. Moje statystyki z ubiegłego miesiąca nie są powalające, ale mimo wszystko cieszę się, że wciąż tutaj zaglądacie ;)


Podsumowanie marca:
Liczba wyświetleń: 147518 (było 141919 odwiedziliście mnie 5599 razy)
Liczba komentarzy: 8123 (było 8022)
Liczba obserwatorów: 397 (było 393)
Liczba przeczytanych książek: 5
Liczba opublikowanych recenzji: 3
Liczba recenzji przedpremierowych: 0
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 5
Liczba opublikowanych postów: 6



A oto i zapowiedzi kolejnego miesiąca. Mam nadzieję, że kilka z nich pojawi się w mojej biblioteczce :D

wtorek, 23 maja 2017

"Chłopak z innej bajki" Kasie West

Caymen ma 17 lat i po szkole pracuje w należącym do jej mamy nieco dziwacznym sklepie z porcelanowymi lalkami i specjalizuje się w sarkastycznym podejściu do życia, szczególnie wobec bogaczy. Lata obserwacji zamożnych ludzi zza lady i życiowe doświadczenia mamy nauczyły ją, że nie można im ufać, a do tego są zblazowani, nieuprzejmi i przekonani, że cały świat powinien leżeć u ich stóp. Gdy do sklepu trafia Xander, wysoki, przystojny i na swój sposób uroczy, ale najwyraźniej obrzydliwie bogaty, od razu widać, że jest z totalnie innej bajki. Caymen co prawda znajduje z nim wspólny język, ale jest przekonana, że jego zainteresowanie nie potrwa długo. Gdy Xandrowi niemal udaje się ją do siebie przekonać, dziewczyna odkrywa, że pieniądze grają w ich związku o wiele większą rolę, niż sądziła. Na ich wspólnej drodze piętrzą się przeszkody... czy ostatecznie trafią razem do tej samej bajki?

"Pierwszą rzeczą, jakiej nauczyłam się o bogaczach, było to, że uważają zwykłych ludzi za zabawne urozmaicenie życia, ale nigdy, absolutnie nigdy, nie chcą mieć z nimi nic wspólnego. I mnie to pasuje. Bogacze to inny gatunek ludzi, który obserwuję jedynie z bezpiecznej odległości. Nie wchodzę z nimi w interakcje."

środa, 10 maja 2017

#Domek Czytelniczy – pierwsze tego typu miejsce w Polsce.

Już 9 maja został otwarty Domek Czytelniczy – pierwsze tego typu miejsce w Polsce. Na nadwiślańskim skwerze Kahla stanęła oryginalna konstrukcja autorstwa warszawskiego architekta Jana Strumiłło. W Domku na przechodniów czeka specjalista, który doradzi, co czytać i po rozmowie przekaże spersonalizowaną listę lektur. To zapowiedź organizowanego przez Empik Apostrofu. Międzynarodowego Festiwalu Literatury, który startuje już 15 maja.

Wiele kampanii zachęca do czytania. Prawdziwe pytanie brzmi jednak: co czytać? Każdy z nas odkrywa inne powody radości z lektury. Niektórzy z nas kochają powieści, inni – reportaże, jeszcze inni cenią biografie. Najgorzej zacząć czytanie od złych, nudnych, a czasem po prostu niedopasowanych do upodobań książek. Organizatorzy Apostrofu wierzą, że każda dobrze polecona książka tworzy na świecie nowego czytelnika albo cementuje pasję do czytania. Właśnie dlatego przez tydzień poprzedzający festiwal będzie można przyjść nad Wisłę do Domku Czytelniczego. W tej wyjątkowej przestrzeni wypełnionej książkami, dyżurować będą doradcy – m.in. Wojciech Szot z jednego z najpopularniejszych blogów literackich – Kurzojady i Piotr Wawrzeńczyk z Magazynu Kulturalnego, którzy każdemu chętnemu, po indywidualnej rozmowie, zaproponują listę tytułów dopasowanych do upodobań. To zachęta do rozkochania się w książkach i jednocześnie zaproszenie na Apostrof. Międzynarodowy Festiwal Literatury.

niedziela, 7 maja 2017

"Pierwszy dotyk" Laurelin Paige

 Emily Wayborn czuje, że jej życie zaczęło wreszcie kierować się we właściwym kierunku. Ma małą rolę w znanym filmie, zapewniającym jej luksusy o jakich zawsze marzyła. Pewnego dnia do kobiety odzywa się przeszłość. Na sekretarce telefonu zostaje nagrana wiadomość, która burzy jej poukładany świat - jej dawno zapomniana przyjaciółka prosi ją o pomoc. Emily wiedząc, że Amber nigdy z błahego powodu nie poprosiłaby ją o cokolwiek, postanawia ją odnaleźć.
 Na jej drodze staje przystojny milioner, z którym ostatnio była widziana Amber. Emily za wszelką cenę chce się wkupić w jego łaski, tylko po to aby uzyskać od niego informacje. Niespodziewanie Emily zaczyna czuć do mężczyzny pociąg i przywiązanie.
 Jak zakończy się tajne śledztwo Emily? Czy jej przyjaciółka wciąż żyje? Czy związek z tak niebezpiecznym mężczyzną, nie okaże się dla niej zabójstwem?

"Jednak na mnie większe wrażenie wywarły właśnie oczy. ujrzałam w nich coś znajomego, jakiś smutek albo tęsknotę. Były fascynujące, na długo zapadały w pamięć. Zobaczyłam w nich siebie. "

sobota, 6 maja 2017

"The Call. Wezwanie." Peadar Ó Guilín

Nessa, Anto oraz Megan to nastolatkowie zamieszkujący szkołę, w której uczeni są walki, obrony oraz odwagi. Wszystko to przyda im się w chwili, w której zostaną wezwani do Szaroziemi. Ich próba potrwa trzy minuty i cztery sekundy, a zakończyć się może śmiercią lub zwycięstwem. Nessa nie ma ułatwionego zadania, ponieważ od urodzenia jest niepełnosprawna. Dziewczyna musi więc starać się bardziej i być sprytną pod każdym względem.
 Które z nich przetrwa swoje wezwanie? Jak to na nich oddziała? Czy będą potrafić żyć normalnie po swojej próbie?

"– Kraj musi przetrwać! Przyszłość należy do nas!
Nessa widzi, że dziesięciolatki im nie towarzyszą. Wszyscy złożyli już głowy na stołach.
– Biedactwa – mówi Antoinette. – Pospali się. Dostali Herbatkę Powitalną. – Według mnie to jest chore – mówi Megan, a Nessa kiwa głową, mimo że nie zgadza się z przyjaciółką. Pierwszoroczniacy lada moment odbiorą najważniejszą lekcję szkoły przetrwania. Za kilka godzin każdy z nich obudzi się nagi i sam w lesie. To doświadczenie przerazi ich, naznaczy na zawsze. Jest ważne, ponieważ kiedy przydarzy im się to ponownie, będzie to znaczyło, że zostali Wezwani przez Sídhe."

czwartek, 4 maja 2017

#Podsumowanie kwietnia + zapowiedzi

Kwiecień, pod znakiem czytania, był dla mnie mało obfitym miesiącem. Dużo czasu spędziłam na oglądaniu filmów, lecz mam mało weny do czytania i pisania recenzji. Muszę oczywiście to zmienić. ;) Mimo wszystko dziękuję, że jesteście ze mną. Statystyki pomimo wszystko, mnie cieszą :)



Podsumowanie marca:
Liczba wyświetleń: 141919 (było 135735 odwiedziliście mnie 6184 razy)
Liczba komentarzy: 8022 (było 7458)
Liczba obserwatorów: 393 (było 390)
Liczba przeczytanych książek: 5
Liczba opublikowanych recenzji: 3
Liczba recenzji przedpremierowych: 1
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 3
Liczba opublikowanych postów: 5


A oto i zapowiedzi maja!

środa, 3 maja 2017

#Nowinki ze świata

Rodzimi mistrzowie pióra i gwiazdy światowej literatury, debaty i dyskusje prowadzone przez cenionych krytyków i znanych dziennikarzy, okołoliterackie brzmienia na koncertach w klubie festiwalowym, spektakle tworzone na żywo oraz pop-up restauracja pełna smaków Jadłonomii – przedstawiamy pełny program Apostrofu. Międzynarodowego Festiwalu Literatury. Siedem dni, siedem miast i kilkadziesiąt wydarzeń przygotowanych przez Empik dla wszystkich, którzy kochają książki. Największy festiwal literacki w Polsce startuje 15 maja.


Apostrof to nie tylko spotkania z pisarzami, ale także literackie spory i debaty. O to „Jak oni pracują?” Paweł Goźliński zapyta Agatę Napiórską, Kaję Malanowską, Pawła Dunin-Wąsowicza i Szczepana Twardocha. O „Kobiecym szale” z Sylwią Chutnik będą rozmawiały Natalia Fiedorczuk, Katarzyna Tubylewicz, Liliana Hermetz i Katarzyna Puzyńska. Przerabiać „Nieprzerobiony PRL” będą zaś Włodzimierz Nowak, Cezary Łazarewicz, Andrzej Lader, Olga Drenda i Roman Kurkiewicz. Pisarze będą dyskutowali również o przeklętych biografiach, granicach polityki i literatury, a także o tym, do kogo należy polska literatura.

piątek, 28 kwietnia 2017

"Dzikie serca" Suzanne Young

Savvy chodzi do szkoły gdzie uczęszcza trudna młodzież. Za sprawą swojego niepohamowanego charakteru, do jej klasy trafia Cameron. Chłopak, choć na początku cichy i nieśmiały, zaczyna interesować się Savvy. Dziewczyna nie chce utrzymywać z nim bliższych relacji, ponieważ całym sobą chce skupić się na swoim bracie.
 Czy dziewczyna dopuści do siebie Camerona? Czy odnajdzie się w jego świecie? Czy osoba z biednej dzielnicy może wkroczyć do świata bogatych ludzi?
 Wejdź do świata tej niezwykłej opowieści i przekonaj się, jak życie potrafi być przewrotne.

„Twarz mnie zaczyna mrowić, prawie tak, jakby pytał, czy się z nim umówię, choć tego akurat nie mówi. I nie chciałabym, żeby to zrobił.
Nie – odpowiadam. - Nie mam chłopaka. Ostatniego dźgnęłam.”

piątek, 21 kwietnia 2017

"Wymyśliłam cię" Francesca Zappia

 Alex jest maturzystką, która wkracza w świat dorosłych wraz ze swoją chorobą. Dziewczyna od lat zmaga się z schizofrenią, przez którą nie potrafi odróżnić jawy od snu. Alex stara się zwalczyć swoją chorobę pozostając przy zdrowych zmysłach na tyle długo, aby skończyć szkołę.
 Niespodziewanie dla Alex, w jej życiu pojawia się Miles. Tylko czy chłopak nie jest jej kolejnym złudzeniem?
 Czy dziewczyna oddzieli rzeczywistość od złudzeń? Czy zdoła odkryć co w jej życiu jest prawda a co kłamstwem?

„ – Ale… ale co, jeśli całe to miejsce – znowu musiałam gwałtownie wciągnąć oddech – jeśli wszystko to jest tylko w mojej głowie? East Schol i ten most, i ty… Co jeśli jesteś nierealny, bo nic nie jest realne?
- Skoro nic nie jest realne, to co za różnica? – zapytał. – Ty tutaj żyjesz. Czy dzięki temu nie jest to wystarczająco rzeczywiste miejsce?”

sobota, 15 kwietnia 2017

Wesołych Świąt 🐥

Kochani, pomyślności !🐤
Niech ten świąteczny czas będzie dla nas czymś wspaniałym oraz przyjemnym 🐏🐇

video

piątek, 7 kwietnia 2017

(PRZEDPREMIEROWO)"Boss" Sierra Cartwright

Nathan Donovan przejmuje firmę, w której obecnie pracuje Kelsey. Multimilioner szczerze zauroczył się sexowną, ambitną oraz inteligentną asystentka na tyle, że postanowił się do niej zbliżyć.
Relacja jaka zaczyna łączyć tych dwoje, staje się bardzo skomplikowana. Z jednej strony Kelsey wie, że Nathan jest jej szefem, z którym nie powinno łączyć ją nic osobistego. Z drugiej jednak strony, Nathan od początku pociąga Kelsey, która poddaje się jego urokowi.
 Jakie tajemnice otworzy przed nią Nathan? Czy związek oparty na BDSM jest dla niej przyszłością?

"- Nie masz pojęcia, jak poważnie to wszystko traktuję, panno Lane. Pytanie brzmi: co ty chcesz z tym zrobić? Czy chcesz żebym zaprowadził cię do Deviation w sobotę wieczorem? Jeśli twoja odpowiedź brzmi "tak", oczekuję, że pozwolisz mi cię przygotować, zaczynając od zaraz."

środa, 5 kwietnia 2017

#Podsumowanie marca + zapowiedzi


Podsumowanie marca:

Liczba wyświetleń: 135735 (było 129077 odwiedziliście mnie 6658 razy)
Liczba komentarzy:  (było 7710 )
Liczba obserwatorów: 390 (było 389)
Liczba przeczytanych książek: 7
Liczba opublikowanych recenzji: 6
Liczba recenzji przedpremierowych: 2
Liczba recenzji oczekujących na napisanie: 5
Liczba opublikowanych postów: 10


Zapowiedzi kwietnia:

czwartek, 30 marca 2017

#Znamy nominowanych do Nagrody Literackiej m.st. Warszawy

Spośród ponad czterystu zgłoszeń jury wybrało dwanaście tytułów nominowanych do Nagrody Literackiej m.st. Warszawy, najstarszej i jednej z najbardziej prestiżowych nagród literackich w Polsce. Pula dla laureatów wynosi 200 tysięcy złotych.

W tym roku nazwiska nominowanych zostały ogłoszone równolegle w ponad osiemdziesięciu warszawskich klubokawiarniach i bibliotekach, a także – zgodnie ze starym obyczajem – przez rozproszonych po stolicy „krzykaczy”. Ta akcja ma podkreślić lokalność i tradycję Nagrody, a jednocześnie – nowoczesne podejście do upowszechniania literatury.

- 10 lat Nagrody skłania do podsumowań, a nawet zmian. Zależy mi, aby Nagroda zachowując swój prestiżowy charakter, zyskiwała coraz większe uznanie wszystkich warszawiaków, nie tylko tych najbardziej oddanych czytelników. Będziemy rozbudowywać wokół niej sieć działań wspierających rozwój czytelnictwa, albowiem wyróżnienie w naszym konkursie stanowi rekomendację samą w sobie. Nagrodzone tytuły nigdy nie zawiodły moich oczekiwań, a nominowane w tym roku książki tylko utwierdzają mnie w tym przekonaniu. Zapraszam do lektury - mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz, Prezydent Warszawy.

środa, 22 marca 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "MMA Fighter. Walka" Vi Keeland

 Nico jest gnębiony przez widmo przeszłości. Mężczyzna jest zawodnikiem MMA, za którym szaleje nie jedna dziewczyna. Pewnego dnia, Nico trafia do kancelarii w której pracuje Elle. Już podczas pierwszego spotkania, facet nie potrafi zapomnieć o Elle.
Niestety jednak, dziewczyna posiada już swoje życie, które jest statyczne oraz poukładane. Ellie jest w stałym związku, co jednak nie przeszkadza sportowcowi.
 Czy Elle pozwoli aby gorący Nico zburzył jej życie? Czy ich światy mogą być połączone? Jaką tajemnicę skrywa ta dwójka?

"Ten moment wraca i prześladuje cię, kiedy najmniej się tego spodziewasz. Po prostu kiedy myślisz , że w końcu odnalazłeś drogę, aby zakopać to wszystko gdzieś w głębi siebie, wchodzi do brzydkiej głowy i jesteś w punkcie wyjścia. Z powrotem w bólu. Żalu. Poczuciu winy. A uzdrowienie musi się zacząć od początku."

poniedziałek, 20 marca 2017

"Fatalna lista" Siobhan Vivian

Piękno i brzydota nie zawsze są kwestią wyglądu.
Wyobraź sobie, że gdy przychodzisz do szkoły, oczy wszystkich są wbite w jeden punkt.
W listę.
Czy znajdziesz na niej swoje nazwisko? A jeśli tak, to w której kategorii?
Co roku ktoś - nie wiadomo, kto - wybiera dwie dziewczyny z każdego rocznika. Jedna zostaje okrzyknięta najpiękniejszą, druga - najbrzydszą.
O tych spoza listy natychmiast się zapomina. Wybrane nagle znajdują się w centrum uwagi całej szkoły.
Poznaj historię Danielle, Abby, Candance, Lauren, Sary, Bridget, Jennifer oraz Margo.

"Jednego dnia dziewczyny obgadywały jedna drugą, używają najokrutniejszych wyzwisk, a już następnego przysięgały, że będą odtąd dla siebie najlepszymi przyjaciółkami."
Na liście są nazwiska ośmiu dziewcząt. W świecie po liście ich życie już nigdy nie będzie takie samo. Fatalna lista nie jest łatwym tytułem, ponieważ historia w niej opisana skupia się wokół dorastania. Jak wiadomo, burza hormonów oraz pierwsze miłostki są dla nastolatków ważnymi sprawami. W książce dostrzegamy, jak bardzo.

czwartek, 16 marca 2017

"Nigdy nie jesteś sama" Renata Adwent

Aniela dorastała w otoczeniu trzech sióstr: bliźniaczki Róży, Milki i Agaty. Zawsze była niepokorna, inna, zadziorna i trudna. Nieustannie walczyła o swoją pozycję w rodzinie. Rodzinie, która jednocześnie daje wsparcie i jest przekleństwem. Rodzinie, z której wyszła z poważną chorobą psychiczną i od której uciekła niemal na drugi koniec świata. Tam w końcu znalazła spokój i miłość, która ją uratowała. Powoli uczucie zburzyło mur, który wokół siebie wybudowała i dało jej nadzieję na szczęście. Dzięki temu po latach mogła powrócić do domu, ale już na innych zasadach.
Pełna ciepła historia o tym, jak ważne są więzi rodzinne, i o tym, że wyzwolenie od nich nie zawsze oznacza odrzucenie.
Mężczyzna ją uratował, chociaż miłość mężczyzny nie powinna ocalać kobiety. Dla Anieli jego miłość była wybawieniem od przerażających szpitalnych wspomnień i klęski relacji rodzinnych i zagubienia we własnym życiu. Znalazł ją tam, gdzie ona nie chciała znaleźć niczego, oprócz spokoju. Dał jej to, czego jeszcze nigdy od nikogo nie dostała, pokochał ją mocno i był gotowy spędzić z nią resztę życia, pomimo tego, co kryło się w jej przeszłości. I nie uważał już, że to ryzyko, mówił teraz, że to ich szansa na szczęście.         

"– Zajmowałam się wszystkimi pani córkami i wszystkie są zdrowe. Ta jedna ma po prostu okropny charakter. Na to nie ma lekarstwa, ale w życiu jej dobrze nie będzie."

sobota, 11 marca 2017

#Stos dwumiesięczny ♥

Przyszedł czas na stosik, który został nazbierany przez styczeń i luty. Nie są to wszystkie pozycje, które zostały nadesłane do mnie w tym czasie, lecz mimo wszystko uważam, że jest ich dość sporo. Powieści te w większości już poznałam, lub niektóre dopiero zamierzam przeczytać. Oto historia tego, jak te powieści znalazły się w mojej biblioteczce.



* Jeden za drugim Chris Carter - Egzemplarz dostałam od kwartalnika Fanbook. Gratis przy promowaniu ich konkursu :)
* Potęga kiedy Michael Breus - Kompletnie nie spodziewałam się tej powieści, ponieważ odmówiłam jej recenzji. jakie było mój zdziwienie, kiedy jednak ją otrzymałam :D Mam zamiar przejrzeć tę powieść w wolnej chwili i dodać recenzję gdy tylko będę mogła. :)
* Więzy i Piętno Sierra Cartwright - Powieści otrzymałam dzięki wydawnictwu Burda Książki. Lektury w sam raz dla mnie. Świetnie się je czytało ♥ Polecam ;)
* Księżyc nad Bretanią i Lawendowy pokój Nina George - Powieści otrzymałam dzięki współpracy z Wydawnictwem Otwartym przy jednym z projektów. 
* Zbrodnie pozamałżeńskie i Zakręty losów. Nowe pokolenie Agnieszka Lingas-Łoniewska - Mój ukochany zrobił mi przyjemność i pozwolił zamówić sobie książki. Oczywiście wybrałam te ♥ Kocham książki autorki więc nic dziwnego, że zakupiłam jej nowości, których mi brakowało. :)
* Manwhore +1 katy Evans - Egzemplarz recenzencki od wydawnictwa Kobiecego. Powieść już zrecenzowana, przyznam, że pół na pół ją polecam ;)
* Pod presją Michelle Falkoff - Egzemplarz od wydawnictwa Feeria Young. Bardzo ciekawa powieść, która mnie zaciekawiła. 
* Barwy miłości. Zatracenie. Kathryn Taylor - Egzemplarz uzyskany dzięki wydawnictwu Akurat. Bardzo lubię tę serię, która jest bardzo interesująca. 
* Zemsta Katarzyna Michalak - Dzięki współpracy z jednym z portali otrzymałam tę oto powieść. Bardzo fajna i energiczna lektura, a że lubię czytać powieści autorki, to się skusiłam. 
* To co najważniejsze Samantha Young - Uwielbiam autorkę i jej powieści. Lektura bardzo ciekawa i nader poruszająca. Otrzymałam ją dzięki wydawnictwu Burda Książki. Polecam gorąco ♥

środa, 8 marca 2017

#Konkurs z okazji Dnia Kobiet

Zapraszam na konkurs! Do wygrania jest książka Amy A. Bartol pt."Intuicja". Jest to druga część przejmującej serii „Przeczucia” o zderzeniu świata ludzi ze światem istot nieśmiertelnych. 



Zgłaszamy się w poście :)

wtorek, 7 marca 2017

"Piętno" Sierra Cartwright

Gdy Sofia McBride po raz pierwszy spotyka silnego i zdecydowanego Cade`a Donovana, słyszy ostrzeżenie, by zachowała dystans. Choć wie, że powinna posłuchać tej rady, jest oszołomiona siłą, z jaką przyciąga ją ten onieśmielający mężczyzna.
Wie, że powinna trzymać się od niego z daleka, ale pomimo starań nie potrafi się oprzeć jego erotycznym żądaniom. Im bardziej jest usidlona, tym lepiej zdaje sobie sprawę, że wcale nie chce uciekać.
Przez całe swoje życie Cade Donovan, tajemniczy właściciel ogromnego rancza, wybierał kobiety, które nie oczekiwały od niego zbyt wiele. Jednak gdy burza więzi go w domu wraz z Sofią, zupełnie inną od dotychczasowych miłostek Cade`a, która nie ma w zwyczaju przyjmować odmowy, jego zasady zdają się na nic.
Cade pragnie wszystkiego, co Sofia ma do zaoferowania, lecz szybko odkrywa, że jej uroda skrywa determinację, której nie brał pod uwagę. Jej niezależna natura sprawi, że Cade pozbędzie się swoich demonów i przejdzie drogę, która zmieni ich oboje na zawsze.           

" Zaczęła ją absorbować obecność Donovana. Pachniał wyprawioną skórą i siłą. Był wyjątkowo wysoki, miał mocno zarysowaną szczękę i nos, który chyba był kiedyś złamany, być może więcej niż raz. Musiała wysoko zadrzeć głowę, by spojrzeć mu w oczy, a kiedy to zrobiła, zauważyła, że miały zimny odcień spiżu. Jego postawa świadczyła o pewności siebie graniczącej z arogancją. Najwyraźniej władza była dla niego równie naturalna jak drogi smoking. Powietrze wokół Cade’a zdawało się buzować i Sofia czuła się, jakby wciągał ją jakiś potężny wir."

sobota, 4 marca 2017

"Manwhore +1" Katy Evans

 Rachel popełniła błąd - zakochała się. Nieodpowiednio ulokowane uczucie okazuje się niekorzystne dla obojga stron. Malcolm odcina się od kobiety i nie pozwala jej na ponowne zbliżenie. Czy Rachel zdoła ponownie wkroczyć do życia Sainta? Czy mężczyzna zdoła wybaczyć jej zdradę?
 Oto nowa historia Malcolma i Rachel, która ponownie oczaruje czytelnika.

"Pamiętam jego spojrzenie zawieszone na mojej twarzy, kiedy Merrick zadawał mi pytania. Pamiętam jego głos. Pamiętam, jak to jest stać blisko niego.
Pamiętam, jak westchnął, kiedy wyszłam, jakby właśnie wziął udział w jakiejś batalii.
I jak podniósł potem na mnie wzrok. I go nie odwracał."
Przyznam się, że tę część książki czytało mi się znacznie mniej łapczywie, niż jej poprzedniczkę. Co prawda z wielką niecierpliwością czekałam na tę kontynuację, lecz mimo wszystko nieco mnie zawiodła. Akcja na początku rozgrywa się dość intensywnie, lecz później nieco słabnie i przygasa. Dopiero zakończenie zbudziło we mnie ponowną ekscytację.

piątek, 3 marca 2017

(PRZEDPREMIEROWO) "Intuicja" Amy A. Bartol

Anioły są wśród nas. Przekonała się o tym osiemnastoletnia Evie. Teraz razem ze swoimi niebiańskimi przyjaciółmi musi zmierzyć się z siłami Zła. Jeśli przegra, straci swoją duszę oraz serce. „Intuicja” – druga część bestsellerowej serii „Przeczucie” Amy A. Bartol trafi do księgarń 8 marca.Życie Evie Clermont już nigdy nie będzie takie samo. Strata bardzo bliskiej osoby pozostawiła na jej sercu bliznę, która długo się nie zagoi. W bohaterce coraz silniej odzywają się również uczucia do dwóch przyjaciół ze studiów, Reeda i Russela. W nowej, metafizycznej rzeczywistości Evie staje przed dylematem, komu bardziej zaufać – pięknemu Aniołowi Mocy czy bratniej duszy, którą zna z poprzednich wcieleń. Bohaterka przyciąga też moce Zła, którym zależy na uwięzieniu jej duszy. Z pomocą zaprzyjaźnionych aniołów Żniwiarek Evie zrozumie, jak potężną mocą dysponuje. W końcu sama ma anielski rodowód...

"Posmakowałem jej. Jest ogniem i niebem, tak stara jak Ziemia i tak świeża jak archetyp. Jest jak najjaśniejsze światło i najciemniejsza noc. Jej krew zdradza jej sekrety, pragnienia."