sobota, 30 kwietnia 2016

#Filmowy Weekend - "Piąta fala" reż. J Blakeson

We wszechświecie żyją obcy, a Cassie Sullivan wkrótce się o tym przekona. Wiodąca spokojne, poukładane i rodzinne życie, Cassie musi zmierzyć się z nieodwracalnymi zmianami. Jej azyl i szczęście zostało perfidnie zburzone i nikt jej tego nie zwróci. Jej bliscy, znajomi i przyjaciele giną na jej oczach, jedni po drugich. Nawet w najgorszych scenariuszach dziewczyna nie chce wiedzieć co stanie się, kiedy „inni” do końca przejmą ziemię. Życie ludzkości nigdy nie było tak zagrożone.
 Kosmici chcą opanować ziemię. Aby wytępić ludzi, zrzucają na nich jedno po drugim coraz to gorsze plagi. Fale, zabierają życia i świat znany ludzkości. Tylko nieliczni przetrwali, ale nawet oni muszą się ukrywać. "Inni" wyglądają jak ludzie. Nikomu więc nie można ufać. Cassie musi odnaleźć swego brata, który został zabrany do tajnej bazy wojskowej. Jakie przeciwności spotkają ją na drodze? Czy uda się jej odbić brata?


 Z wielkim zapałem zasiadłam do ekranu, kiedy zobaczyłam na pulpicie nie co innego, jak ten film. Po tak dobrych zwiastunach i ciekawych zapowiedziach i wypowiedziach na temat książki Ricka Jordana, nie mogłam przeoczyć tego filmu. Jakie było moje zaskoczenie, kiedy odkryłam, że film nie jest niczym innym, jak gniotem.

piątek, 29 kwietnia 2016

"Uwikłani. Obsesja" Laurelin Paige

Hudson i Alayna przeżywają w swoim związku rozkwit. Oboje wierząc, że mają szansę na miłość, zaczynają nowy rozdział w swoim życiu. Milowym krokiem w ich relacjach okazuje się decyzja wprowadzenia się Alayny do apartamentowca Hudsona. Choć ich uczucia kwitną, oboje zdają sobie sprawę nad kruchą osłonką, którą oboje przybrali. Przeszłość nie daje o sobie łatwo zapomnieć. Alayna, jako nowa manager w klubie nocnym, którego prezesem jest nikt inny jak jej chłopak, wchodzi w układ z dawnym znajomym. Niczego nie podejrzewając, stara się zapomnieć o dawnych boleściach i na nowo zaufać ludziom. Jej siłą ma być Hudson.
Niespodziewanie dla nich obojga, w ich relacje miesza się przeszłość. Zakochani muszą stawić czoła wyzwaniom, jakie na nowo postawił na ich drodze los. Świat zwala na ich barki problemy, które muszą wspólnie rozwiązać. Czy zaufają sobie na tyle, by nie pozwolić zabić tego, co im drogie? Czy ich miłość przetrwa? Czy Alayna przestanie nagminnie pragnąć miłości, a Hudson poradzi sobie ze swoją dominacją?
 Kiedy w grę wchodzi miłość, człowiek jest zdolny do wszelkiej siły by tylko o nią walczyć.

"Jestem tym samym człowiekiem, Alayno. Człowiekiem,
który realizuje wszystkie swoje plany i
poświęca się im bez
reszty. Powiedziałem sobie, że nie mogę cię mieć, więc nie
pozwoliłem sobie nawet spróbować."

czwartek, 28 kwietnia 2016

"Drzwi do nieba" Patricia Pearson

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co czuje człowiek zbliżający się do krańca swojego życia? O czym myśli, o czym mówi? Czy zauważyłeś jak się zachowuje? Kuszącą perspektywą takiego poznania staje się książka Drzwi do nieba opowiadająca doznania różnych ludzi. Reportaże (gdyż tak można opisać wszystkie opowieści zawarte w książce) skupiają się na osobach z różnych granic wiekowych, narodowościowych, wyznaniowych czy nawet płciowych. Każdy człowiek posiada różne bodźce przypominające mu o śmierci. Każda osoba opowiadająca o śmierci swoich bliskich, znajomych czy nawet przypadkowych osób, dostrzega dziwne zjawiska wokół siebie. Ciekawi?

"Ze stratą wiąże się ból, a w naszej kulturze spotęgowany strachem przed podejrzeniem o szaleństwo albo przed napiętnowaniem, na które narażamy się, opowiadając o paranormalnych przeżyciach, jakich mieć nam nie wolno. Wystarczy powiedzieć komuś, że siostra czuła w swojej sypialni czyjąś obecność, a natychmiast pojawiają się wyjaśnienia:
Halucynacje.
Pobożne życzenie.
Zbieg okoliczności.
A także ukryte potępienie: „No wiesz? Chyba jesteś zbyt łatwowierna”."

środa, 27 kwietnia 2016

"Ja, potępiona" Katarzyna Berenika Miszczuk

Wiktoria znowu ma problemy. Mówi się, że człowiek nie może umrzeć dwa razy, ale w jej życiu wszystko jest możliwe. Przypadek sprawia, że Wiktoria raz na zawsze traci swoje ziemskie życie a jest to wina przystojnego diabła, Beletha. Wszystko dzieje się w chwili, kiedy Wiki postanawia związać się z nim i wyznać co czuje. Los krzyżuje jej plany. Po ponownej śmierci młoda dziewczyna nie trafia do Los Diablos ani na ziemie Arkadii. Jej dusza ląduje w najgorszym możliwym miejscu, gdzie znajdują się wyrzutki, przestępcy i najgorsi zwyrodnialcy żyjący niegdyś na ziemi. W Tartarze dziewczyna jest jedyną osobą posiadającą moce diabelne, ale mimo tego nie może się z niego wydostać. Przez zwykły przypadek Wiki musi uporać się z wizją życia w podziemiach.
 Jest ktoś, kto nie pozwoli zostać Wiki na dłużej w Tartarze. Na pomoc ruszy jej Beleth, który porzuca wszystko co kocha, aby tylko zdobyć Wiktorię. Przez tych dwojga rozpęta się istny armagedon zarówno na ziemi, w piekle jak i w niebie. Czy zakochanym powiedzie się próba wydostania Wiki z podziemi? Do czego to doprowadzi? Czy światu grozi apokalipsa?

"- Ja nie chciałem – wydusił w odpowiedzi pustym głosem. – To znaczy chciałem, ale nie tak miało być. Azazel, naprawdę.
- Zastanawia mnie, co ty masz do tych ciężarówek – podstępny diabeł zdawał się go nie słyszeć. – Już drugi raz używasz tej samej marki mrożonek. Jestem bliski posądzenia cię o jakieś konszachty z tą firmą. Naprawdę cię nie rozumiem. Jest przecież tyle bardziej wyrafinowanych sposobów zadania śmierci."

wtorek, 26 kwietnia 2016

(PRZEDPREMIEROWO) "Tylko ty" Federico Moccia

 
Po burzliwym rozstaniu z Allesią, Nicco nie potrafi o niej zapomnieć. Kiedy jednak na jego drodze pojawia się piękna polka, Ania, chłopak gubi się w swoich uczuciach. Nicco nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie uczucia do niej żywi do czasu, aż Ania znika. Z dnia na dzień chłopak zostaje sam. Serce skłania go do myślenia o Ani i zaskakując samego siebie postanawia ją odnaleźć. Lecz jak znaleźć dziewczynę na końcu Europy? Czy samo imię i nazwisko wystarczy?
Nicco wraz z Grubym rozpoczynają swoją przygodę w Polsce. Jadą tam z nadzieją na miłość i szczęście, lecz czy z nią wrócą? Czy Nicco odnajdzie Anię? Czy zapomni o Allesii? Jaką odkryje prawdę o swoim dawnym związku? Czy spotka go szczęście?

Federico Moccia znany jest mi głównie z takich lektur jak „Trzy metry nad niebem”, „Chwila szczęścia” czy nawet „Tylko Ciebie chcę”. Kiedy pojawiła się okazja by poznać kolejną jego książkę pomyślałam czy aby na pewno tego chcę? Ostatnią lekturą tego autora jaką poznała była Chwila szczęścia, która niezbyt mnie oczarowała. Kiedy przeczytałam opis i okazało się, że Tylko Ty jest drugą częścią serii, byłam raczej negatywnie do niej nastawiona. Dałam jej jednak szansę.

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

"Zimowe Panny" Cristina Sánchez-Andrade

Do małej, spokojnej, galisyjskiej wioski, Tierra de Cha powracają dwie siostry, Saladina i Dolores. Obie z nich znużone życiem i jego prozą, postanawiają na nowo zamieszkać w wiosce ze swego dzieciństwa. Siostry wprowadzają się do domu dziadka, gdzie z pozoru zaczynają prowadzić spokojne życie. Raz po raz rozpamiętują to co było, ale mimo wszystko nie przestają marzyć o lepszej przyszłości. Do małej, spokojnej, galisyjskiej wioski, Tierra de Cha powracają dwie siostry, Saladina i Dolores. Obie z nich znużone życiem i jego prozą, postanawiają na nowo zamieszkać w wiosce ze swego dzieciństwa. Siostry wprowadzają się do domu dziadka, gdzie z pozoru zaczynają prowadzić spokojne życie. Raz po raz rozpamiętują to, co było, ale mimo wszystko nie przestają marzyć o lepszej przyszłości. Jednak ich życie na nowo się komplikuje. Choć cenią sobie własne towarzystwo i spokój, to jednak mieszkańcy na siłę chcą ich poznać. Dlaczego? Wkrótce okazuje się, że tajemnicze umowy sporządzane przez ich dziadka, odegrają w życiu kobiet wielkie znaczenie. Co będzie zapisane na łamach tych stron? Jak to odmieni życie Saladiny i Dolores? Czy kobiety odnajdą spokój?


czwartek, 21 kwietnia 2016

"Gotowanie jest super!" Adam Kozanecki

Adam Kozanecki jest osobą znaną mi głównie z programu MasterChef. Jako finalista tego programu był podpatrywany przez nas, widzów, bardzo długo. Jego humor i zapał do tworzenia nowych potraw nie uszedł uwadze bystremu oku. Mając pod uwagę wszystko to, co wiem o sposobie gotowania Pana Adama i jego dokonaniach w programie, postanowiłam poznać bliżej jego książkę kucharską. Niewiele bowiem osób wie, że jestem zapaloną kucharką władającą smakiem tych, którzy skosztują moich potraw. Gotuję z przyjemności dla siebie i moich bliskich. Mówi się bowiem, że przez żołądek do serca. :)

Mus truskawkowy z mango
Nie uszło mojej uwadze to, jak piękne i zachęcające są zdjęcia potraw w tej książce. Już samo patrzenie na nie zbudza w brzuchu poczucie pustki i głodu. Pierwsze co, to właśnie z nimi zaczęłam się poznawać. W książce kucharskiej przyciągają mnie nie tyle opisy, ile to, jak dana potrawa wygląda naocznie, na TGZ. „talerzu”. Lubię zaskakiwać swoją drugą połówkę ciekawą oprawą, a zarazem harmonią smaku. Biorąc w ręce tę pozycję, przeanalizowałam ją najpierw pod tłem graficznym, a później opisowym. Wszystkie potrawy zamieszczone przez Adama Kozaneckiego nie są spotykane w każdej kuchni dnia codziennego. Zobaczymy w niej tradycyjne potrawy, ale i bardzo nowoczesne. Goszczą tutaj potrawy bardzo wyrafinowane, bogate zarówno w smaki i przyprawy. Dla głodnych nowych wyzwań i pomysłów ta książka kulinarna jest czymś bardzo przydatnym. 

wtorek, 19 kwietnia 2016

"Urok" Laura Kraft

Eliza to mądra, inteligentna i bardzo piękna kobieta. Pod jej urokiem i wdziękiem pozostaje każdy mężczyzn. Dla niej samej, uroda jest przekleństwem. W przeszłości nie raz doprowadziła do jej tragedii. Najgorszą z nich okazuje się związek z niebezpiecznym mężczyzną, Williamem.
 Jej wyjazd do Londynu okazał się błędem na całe życie. Skrzywienie na tle miłości i zaufania do jakiegokolwiek mężczyzny pozostaje z Elizą na długo. Krzywdę jaką wyrządził jej ukochany mężczyzna, przekłada się na jej życie codzienne. Jego duch spoczywa ciągle za jej plecami i przypomina, że kiedyś ją dopadnie. Czy Eliza ucieknie przed niebezpieczeństwem czyhającym dookoła? Czy psychopata pozwoli swojej ofierze na dalsze życie?
 Tak wielu mężczyzn skrzywdzi serce Elizy dopóki nie odnajdzie kolejnej drogi... Tylko jeden z nich będzie potrafił ją obronić, lecz czy mu na to pozwoli ?
 Jaka prawda ukaże swoje światło dzienne na tle historii Williama? Kim tak naprawdę okaże się mężczyzna? Czy można go pokonać? Czy Eliza odnajdzie szczęście?

 Po otrzymaniu maila z propozycją zrecenzowania tej książki pomyślałam "czemu nie?" . Przeanalizowałam dość dużą garstkę pozytywnych recenzji, aby przybliżyć sobie rozkład fabuły na tle moich oczekiwań. Po kilku dość przyjaźnie sklejonych zdań na temat tej książki pomyślałam, że nie będę odkładać jej na później. Zaczęłam czytać ją na telefonie, ponieważ została ona wydana jedynie w formacie e-bookowym (póki co ^^). W drodze "do i z" pracy ciągle miałam przed sobą akcję rozgrywającą się w tle tej lektury. Po kilku rozdziałach postanowiłam pozostawić czytającą w domu książkę papierową i zagłębić się w ekran telefonu analizując historię Elizy. Chcę przez to przekazać, że lektura ta zaimponowała mi na tyle, iż nie potrafiłam się od niej uwolnić.

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

"Wróć, jeśli pamiętasz" Galye Forman

Adam nie potrafi otrząsnąć się po tym, co stało się z miłością jego i Mii. Choć młoda wschodząca gwiazda rocku ma wszystko co tylko chce, jego duszą targają rozterki. Rockman nie potrafi odnaleźć w muzyce szczęścia ani tym bardziej spokoju. Adam trwa na granicy szaleństwa i powinności. Z jednej strony nie potrafi przestać myśleć o Mii a z drugiej, najmocniej na świecie właśnie tego pragnie. Mia w chwili wybudzenia się ze śpiączki odcina się nie tylko od Adama, ale i od dziadków. Nikt nie zna powodu jej zachowania. Prawda wyjdzie jednak na jaw. Życie Adama i Mii ponownie zostanie zakłócone. Ich serca na nowo się złączą i choć jedno będzie chciało zapomnieć, drugie będzie go nawoływało. Czy po ponad 3 latach rozłąki, mają szansę ponownej miłości? Co stało się w przeszłości? Jak śmiertelny wypadek rodziny Mii napiętnował ją, jako wchodzącą gwiazdę muzyki pięknej? Czy wiolonczela ponownie zagościła w jej życiu?

poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Kwiecień, kwiecień co przeplata... - zapowiedzi + podsumowanie!

 Wspaniale jest się budzić rano i widzieć nie ciemność za oknem a słonko, prawda? Mnie co rano budzą promienie wpadające przez balkon. Tak się cieszę, że przyszła już wiosna! Kwiecień jest tego piękną oznaką. Zarówno na zewnątrz aura daje znać o wiośnie, ale i wydawnictwa. Piękne okładki towarzyszą nam w zapowiedziach na ten miesiąc. Poniżej znajdziecie tytuły, które aż kuszą i zniewalają. Mam nadzieję, że znajdziecie w nich coś dla siebie.


Dzisiaj przedstawiam Wam również krótkie statystyki z minionego miesiąca. 

Liczba wyświetleń: 84184 (było 79820 odwiedziliście mnie 4364 razy)
Liczba komentarzy: 4215 (było 3887)
Liczba obserwatorów: 323 (było 303 ) Dziękuję <3 ^^
Liczba przeczytanych książek: 11
Liczba opublikowanych recenzji: 6
Liczba recenzji przedpremierowych: 3
Liczba recenzji oczekujących na publikację: 7
Liczba opublikowanych postów: 11

Ponadto też przeprowadziłam konkurs na blogu gdzie zwyciężyła Klaudia M! Jeszcze raz gratulacje! :)
Przechodząc dalej, oto i zapowiedzi wydawnicze... ^^

sobota, 2 kwietnia 2016

#Filmowy Weekend "Wierna" reż. Robert Schwentke

Jako fanka serii Niezgodna musiałam koniecznie udać się do kina. Ponowne oglądanie Czterego i Trice na dużym ekranie wzbudziło we mnie same pozytywne i ekscytujące uczucia. Reżyser świetnie spisał się odnajdując dla tych dwojga scenerię, i pokazując ich zapał . Od początku trwania filmu miałam jedno marzenie. "Niech będzie on tak interesujący jak poprzednie części!" Tak też się stało.
 Fabuła filmu kręci się w okół Trice i Tobiasa, którzy chcą wyruszyć za mury. Jednakże, nie wszyscy są zgodni co do świata na zewnątrz. Ludzie u szczytu władzy nie chcą zmian, inni zaś, pragną ich jak najbardziej. Zaczyna powstawać bunt.  Kochankowie są pewni, że aby poznać przyszłość muszą wyjść za mury. Z jaką rzeczywistością będą musieli się zmierzyć oraz jakie przeciwności ich spotkają? Wszystko to można poznać oglądając Wierną...