sobota, 29 marca 2014

StOsik IV

  Tak dużo osób dzieli się swoimi Skarbami,
Tak dużo osób pokazuje swe zdobycze,
Tak bardzo pragnę pokazać Wam,
Jakie cuda w swojej kolekcji Ja, osobiście mam! :3


 Jak widzicie, w moim IV stosiku umieszczonym na blogu, można dopatrzeć się różności w różnościach. 
^ Trylogia "Wybrani" składająca się z..
   *Wybrani
   *Dziedzictwo
   *Zagrożeni
   ...to moje najświeższe nabytki, z których jestem zadowolona jak nigdy! Wydawnictwo oczywiście Moondrive, autor:C.J.Daugherty
 Po przeciwległej stronie, od Wydawnictwa WAM, które bardzo mnie zaskakuje wspaniałymi książkami, widzicie..
^ Niewierna autorstwa Reyes Monforte
..którą mam już za sobą. Recenzja pojawi się już niebawem, gdyż muszę pozbierać myśli, które ciągle zajmuje ta pozycja. Niebywale mnie wciągnęła, to mogę powiedzieć już teraz! :)

czwartek, 27 marca 2014

"Miasto Śniących Książek" Walter Moers

 Dzisiaj, będzie dużo inaczej. Recenzja, będzie dotyczyły książki, którą musiałam przeczytać w ramach konkursu. Nie rozpisując się nad nią zbyt dogłębnie, postaram się, zareklamować ją Wam, w jak najlepszy sposób. Poznajcie proszę, "Miasto Śniących Książek" Waltera Moersa.


 Głównym bohaterem książki jest Hildegunst Rzeźbiarz Mitów,który z zawodu jest pisarzem. Po śmierci swego mentora, Dancelota, przeżywa wielkie wzruszenie, które bierze się z dzieła nieznanego autora, które podarował mu mistrz, tuż przed śmiercią.. Nakazał mu również, by ten, udał się do Księgogrodu i tam, odnalazł tego pisarza.
 W tym miejscu, zaczyna się przygoda dla młodego Smoka. Tak Kochani, Hildegunst, to smok, jak i również poeta...bez żadnej napisanej książki. Wyrusza on do Księgogrodu, które jest znane również pod nazwą Miasto Śniących Książek. Jego wtykanie nosa tam gdzie nie trzeba, doprowadza go do przykrej sytuacji. Ktoś, kto miał mu pomóc, w praktyce okazał się jego wielkim wrogiem. Główny bohater zostaje otruty przez książkę, która nazywana jest Niebezpieczną książką. Co najważniejsze, w podziemnej bibliotece, jest ich o wiele więcej. 
Jakie przygody czekają go w Katakumbach? Kto okaże się tajemniczym pisarzem, którego poszukuje Hildegunst? Jakich przyjaciół a jakich wrogów spotka na swojej drodze? Czy przetrwa tą podróż?

niedziela, 23 marca 2014

"Refren poranka" Tracie Peterson

 
Gdy zechcesz posłuchać refrenu poranka...kiedy zapragniesz uniesienia i blasku...czy dasz się uwieść i zaczarować? Co się stanie gdy opowiem Ci, że książka potrafi swoją uczuciowością, poruszyć i zachwycić? Poddasz się tym uczuciom? Przedstawiam Wam "Refren poranka" zachwycającą kontynuację książki "Preludium brzasku", gdzie miłość jest silniejsza od wszystkiego, a rodzina jest największym majątkiem każdego.

Recenzja Tomu I

Mijają lata. Życie na Sitce położonej na Alasce, upływa rodzinie Lindquistów bez zbędnych trosk i przeszkód. Syn Lydii, Dalton, dorasta, i zaczyna domyślać się, co wydarzyło się kilka lat wcześniej. Chłopaka dręczą myśli, że rodzina nie jest z nim całkowicie szczera. Lydia opowiada synowi o wydarzeniach, jakie odegrały się zarówno przed jego narodzinami, gdy żyła jeszcze u boku swego zmarłego męża Graya, jak i po jego urodzeniu. Dalton, który dowiedział się, że ma starsze rodzeństwo żyjące w Kansas City, postanawia ich poznać.
 Niespodziewanie umiera mąż Evy, od którego kobieta uciekła, wiele lat temu. Perspektywa ta pozwala, by ona wraz z Daltonem, pojechali do Kansas City. Dalton  nie jest całkowicie przekonany co do swego wyjazdu. W jego życiu pojawia się bowiem piękna dziewczyna o imieniu,Phoebe, która oczarowała chłopaka niemal od pierwszej chwili. W konkurencji o jej rękę startuje wielu mężczyzn, wśród których jest też jego najserdeczniejszy przyjaciel Juri. Syn Lydii podejmuje decyzje o wyjeździe, choć nie jest ona dla niego łatwa. Co więc ona przyniesie?
 Jak zakończy się wyjazd do Kansas City Daltona, oraz czy odnajdzie on odpowiedzi na swoje pytania? Co się stało z jego starszymi braćmi?Czy nadal są tak straszni jak mówi mu matka i Evy?Dlaczego Juri i Dalton, dwaj od zawsze nierozłączni przyjaciele, przestaną ze sobą rozmawiać? Czy Juri odbierze Daltonowi Phoebe, czy może los postanowi inaczej?

piątek, 21 marca 2014

"Wrzosowiska" Monika Rebizant-Siwiło

 
Gdy miłość i nienawiść stapiają się w jedność, co może z tego wyniknąć? Czy przyjaźń która raz zdradziła, może trwać dalej? Jaka tragedia, spotkała Julię na Czartowym Polu, i jakie przyniesie ona konsekwencje?Czy klątwa wisząca nad rodziną kobiet, które są potomkiniami "Sarenki"-pielęgniarki z obozu- zabije kolejną dziewczynę? Czy poznamy prawdziwą historię Wrzosowisk, pięknej miejscowości położonej niedaleko Roztocza? Ja osobiście znam odpowiedzi na te pytania, Ty zaś, musisz się zapoznać bliżej z książką o której dziś pragnę powiedzieć. Czy ta książka zaskarbi sobie Twoje serce?

opis:
Położone w pięknej scenerii dzikiej przyrody Wrzosowiska to miejscowość urokliwa, choć – podobnie jak pobliskie Czartowe Pole – owiana tajemnicą.
To właśnie tu, w samym sercu Zamojszczyzny, wśród małych kapliczek oraz licznych pomników pamięci, przy ruinach nadsopockiej papierni, stare rodzinne sekrety wreszcie ujrzą światło dzienne.
Opowieści o klątwie, wydarzeniach ostatniej wojny i tych sprzed wieków splatają się z życiem bohaterów, tworząc intrygującą, okraszoną odrobiną magii, sagę rodu wiedźm z Wrzosowisk. W miarę jak odkrywane są kolejne karty rodzinnych historii, pojawiają się nowe znaki zapytania i niespodzianki.
Kim jest piękna, ciemnooka kobieta, która od najmłodszych lat nawiedza sny młodego kleryka, Jakuba?
Czy uda się wreszcie złamać ciążącą na rodzinie Natalii Klątwę?
Co tak naprawdę przydarzyło się Julii dwadzieścia lat temu na wrzosowiskach Czartowego Pola? 

poniedziałek, 17 marca 2014

"Miłość z jasnego nieba" Krystyna Mirek

 Czego można się spodziewać, po spotkaniu dwóch przeciwników, działających jedynie na własną korzyść? Czy pojedynek pomiędzy nimi, może być rozegrany w uczciwy sposób? Jakie emocje i sposoby działania, prezentują tacy ludzie i czy wszystko da się z góry przewidzieć? Jakie prawdy ma do zaoferowania czytelnikowi, "Miłość z jasnego nieba", książka, która jest wspaniałą i obowiązkową pozycją dla każdego?

opis:
Daniel i Angelika to ludzie, którzy już od dawna mają w życiu jasno sprecyzowane cele i są w stanie zrobić wiele, by je osiągnąć. Teraz los zetknął ich ze sobą w sytuacji, z której tylko jedno z nich może wyjść zwycięsko.

Ona chce zmusić go, by podpisał niekorzystną dla siebie umowę. On za wszelką cenę pragnie zmienić warunki tego kontraktu, a przy tym, jako niepoprawny uwodziciel, chce uczynić z niej kolejną zdobycz do swojej „kolekcji”. Okoliczności zdają się nie sprzyjać porozumieniu, a tym bardziej – narodzinom uczucia. Jednak w mroźny dzień św. Walentego wiele się może wydarzyć…

 Choć na pozór może wydawać się, że jest to kolejna pozycja mówiąca o romantycznej miłości, wiedz, że sytuacja w tej książce jest dużo głębsza! 

sobota, 15 marca 2014

"Preludium brzasku" Tracie Peterson

  Dlaczego człowiek staje się czasem okrutny i uciążliwy dla własnej rodziny? Czy majątek jest wart zniszczenia tego, do czego normalny człowiek dąży zawsze, to znaczy rodziny? Czy to wszystko, ma prawo bycia, nawet jeśli powoduje się, nieszczęście własnych dzieci? Nigdy nie zrozumiem ludzi, którzy tworzą swą przyszłość bazując jedynie na korzyściach jakie mogą z niej wyciągnąć. Książka, o której dziś pragnę powiedzieć jest bardzo piękną i mądrą pozycją dla każdego, kto choć raz, dogłębnie zastanawiał się nad własnym życiem. Pokazuje ona ponadczasowe i bardzo uniwersalne prawdy życia, jakie płyną wprost do serca czytelnika, gdy tylko w skupieniu się w nią zagłębia.


Opis:
Lydia wychodzi za Floyda, podstarzałego wdowca. Czyni to nie z własnej woli, ale w ramach umowy biznesowej zawartej przez jej ojca ze wspólnikiem. Małżonek okazuje się jednak okrutnym tyranem. Jego nagła śmierć staje się dla upokarzanej przez męża i jego dzieci Lydii szansą na wyzwolenie z udręk. Wdowa nieoczekiwanie otrzymuje w spadku cały majątek, czego nie akceptują bezwzględni pasierbowie. Lydia potajemnie wyrusza na Alaskę. Bolesne wspomnienia odbierają jej nadzieję na to, że zazna jeszcze spokoju, szczęścia i prawdziwej miłości. Nie spodziewa się, że życie zgotuje jej jeszcze wiele niespodzianek...

Akcja powieści Preludium brzasku, pierwszej części trylogii Pieśń Alaski, toczy się w latach siedemdziesiątych XIX wieku - fascynującym okresie w dziejach Stanów Zjednoczonych.

czwartek, 13 marca 2014

"Zagadka śmierci Strufiego" Piotr Czubowicz

 To miały być zwykłe, nudne i beztroskie wakacje marzeń, dla młodego lekarza, Juana. Spędzenie ich na Lazurowym Wybrzeżu to dla niego, istne spełnienie marzeń. Kto bowiem, oparłby się pokusie, by nie skorzystać z takiej oferty?  Juan nie spodziewał się jednak, że dni które miały być dla niego piękne, wcale takie się nie okażą. Przedstawiam Wam historię młodego doktora, dla którego urlop, ani trochę nie wiąże się z odpoczynkiem, lecz z coraz to nowymi wyzwaniami.

Opis:

Juan, młody chirurg z Barcelony, przyjeżdża na dwumiesięczne wakacje na Lazurowe Wybrzeże. Dzięki zawiłym koneksjom zatrzymuje się w luksusowym apartamencie, będącym własnością rosyjskiego multimilionera – Vladimira.
Pewnego dnia, tuż po przebudzeniu, orientuje się, że na jego tarasie leży nieżywy duży i szary kot. Na miejscu pojawia się policja, która sugeruje przeprowadzenie sekcji zwłok, aby określić przyczynę śmierci zwierzaka.
W międzyczasie Juan udaje się do nocnego klubu w Monako, gdzie poznaje piękną i tajemniczą Oksanę, a Vladimir składa zdolnemu lekarzowi kilka niemoralnych, acz intratnych propozycji.
Od podjętych decyzji będzie zależało przyszłe życie Hiszpana.

wtorek, 11 marca 2014

"Dzieci planety Ziemia" Luiza Dobrzyńska

Wyobraź sobie, że musisz emigrować z planety Ziemia, ponieważ zagraża jej zagłada, gdzie byś się udał? Czy podjąłbyś się zadania, życia na innej planecie gdyby okazało się to konieczne? Czy potrafiłbyś chronić własną egzystencję na planecie innej niż Ziemia? Jak myślisz, czy czułbyś się tam dobrze? Zobacz, jakie przygody spotkały bohaterów książki ''Dzieci planety Ziemia".

Opis:
Po dwudziestu dwóch miesiącach kosmicznej podróży kawalkada statków ląduje na Patris. Przepiękna planeta wita przybyszów bogactwem nieskażonej żadną cywilizacją przyrody. Lecz czy okaże się do końca przyjazna? Czy załodze pod dowództwem kapitana Kirka Willnera uda się pokonać niewidoczne dla oczu niebezpieczeństwo, które zagraża ich życiu? Czy wreszcie będzie można bezpiecznie obudzić resztę zahibernowanych na czas podróży osadników? Jakie jeszcze niespodzianki czekają na kosmicznych śmiałków na przedziwnej planecie Patris? Czy poczują się tu jak na Ziemi?

niedziela, 9 marca 2014

"Infekcja" Andrzej Wardziak

 Czy lubisz się bać? Prawda, to troszkę dziwne pytanie. Więc może zacznę od pytania, czy lekki dreszczyk podczas czytania książki, jest dla Ciebie? Jeśli tak, to czytaj dalej tę recenzję, którą dziś przygotowałam. Myślę, że pozycja ta, przypadnie Ci do gustu. Więc jak? Zaczynamy?

Opis:
To był jeden z tych spokojnych, lipcowych dni, kiedy wsiadasz do tramwaju, jedziesz do szkoły, do pracy, do przyjaciela? W takich chwilach nie myśli się o tym, że COŚ może się zdarzyć.

Ten spokojny, lipcowy dzień okazał się pierwszym dniem apokalipsy.

Warszawa zostaje zaatakowana nieznanym dotąd wirusem zmieniającym ludzi w zombie. W mieście wybucha panika, ludzie porzucają swój dobytek i uciekają. Nie wszyscy jednak dali radę wydostać się ze swoich domów. Główni bohaterowie powieści, rozrzuceni po różnych punktach Warszawy, postanawiają ukryć się w swoich mieszkaniach lub przedostać się do teoretycznie bardziej bezpiecznych miejsc. Gdy sytuacja zaczyna ich przerastać, decydują się na opuszczenie miasta. Niestety okazuje się, że nie będzie to takie proste, jak mogłoby się wydawać.



środa, 5 marca 2014

"Pakt Nadziei" Sławomir Tyburski

 Przesycona i do głębi oczarowana przez dłuższy czas fantastyką, postanowiłam, iż  kolejną recenzję napiszę również o książce, powiązaną z tą tematyką. Wspaniałość magii, która czaruje mnie każdego razu, podczas gdy zagłębiam się w takie pozycje, przenosi mnie w przeróżne krańce świata. Lecz czy szukana przeze mnie przygoda w dzisiejszej lekturze, przypadła mojej duszy? Czy pakt pomiędzy mną a "Paktem Nadziei" został zawarty?


 Wiktor Antinow to mężczyzna,którego poznajemy gdy ten, rozpamiętuje czas gdy na polu bitwy zginęła jego waleczna żona. Przy życiu, które płynie mu na żalu i rozpaczy, trzyma go maleńka córeczka która jest dla jego serca opoką. Los, który do tej pory nie oszczędzał Wiktora, okazuje się dla niego przyjazny wraz, z pojawieniem się nieznajomego starca w jego domu. Sigwald, który był niegdyś piastunem Antinowa i wiernym przyjacielem jego ojca, powraca, by na nowo wspomóc mężczyznę. Wraz z nim, w domo Wiktora pojawia się nowa świetlana przyszłość. Antinow dowiaduje się, że żona, którą opłakuje już od dawna, jest w rękach wroga. Schwytana na polu bitwy przez wodza, została rzucona do stup Halldora (władcy który zwyciężył i podbił Ksyntię) i uznana za jego niewolnicę. Rozpoczyna się w życiu Wiktora nowy rozdział, w którym za wszelką cenę pragnie odzyskać Thyrię. W pogoni za tym, postanawia raz jeszcze spróbować sił na polu bitwy i zebrać własne wojska by zwyciężyć nad Halldorem.

niedziela, 2 marca 2014

"Ogniste skrzydła" Karolina Wojtaszek


 Tajemnice w rodzinie istnieją od zalania dziejów. Każdy rodzic starając się chronić własne dziecko, często nie mówi mu prawdy. Nawet największe sekrety wychodzą na światło dziennie jedynie wtedy, gdy jest to konieczne. Lecz, co się dzieje, gdy prawda o przeznaczeniu zostaje przemilczana? Czy miłość, jest tego czynu usprawiedliwieniem? Jak ma poradzić sobie w życiu ktoś, kto w chwili największego zagrożenia, dowiaduje się, że by przetrwać, musi walczyć?