niedziela, 31 sierpnia 2014

"Bez przebaczenia" Agnieszka Lingas-Łoniewska

W ludzki los od zawsze wpisane jest wszelakie cierpienie. Mówi się również, iż jest ono nieodłącznym motorkiem napędowym świata. Otóż nie wiąże się ono z tragizmem samym sobie, lecz daje człowiekowi świeże „oko” na świat. Któż bowiem potrafiłby szanować swe życie, gdyby opiewało je same przyjemne sytuacje? Prawdą jest, iż cierpienie uczy pokory i daje życiu cenne lekcje. Lecz czy warto jest się mu poddać? Czy człowiek może winić siebie za to, co go spotyka? Czy bez przebaczenia sobie, można żyć dalej?


 Po tragicznych wydarzeniach w życiu Pauliny dochodzi do strasznych zmian. Po tym jak dziewczyna dostępuje praw pełnoletności, jej los obraca się przeciwko niej. Wszelakie dobro zostaje jej zabrane, przez porywcze żniwo śmierci. Paula musi przeprowadzić się do swego ojca zamieszkującego miasteczko żołnierzy. Dziewczyna przeżywa to wszystko dość drastycznie, a winą tego jest nie tylko surowy ojciec i jego nowa rodzina, lecz również poczucie winy.
Nowe życie, które Paula odnalazła u boku żołnierzy, jest dla niej karą nad karami. Jedynym plusem całej tej sytuacji okazuje się nowo spotkany tajemniczy chłopak. Przystojny Piotr od razu wpada Pauli w oko. Lecz czy dziewczyna zgodzi się mu zaufać?
 Jaką tajemnicę skrywa serce dziewczyny? Czy uda jej się pokonać duchy przeszłości? Kim dla niej okaże się Piotr?
Jedno jest pewne. Los pokaże, że nie wszystko jest takie, jakie się wydaje. On bywa bowiem przewrotny...

wtorek, 26 sierpnia 2014

"Niewolnicy snów" Dominika Budzińska

video-recenzja

Każdy człowiek na ziemi potrzebuje snu po to, by zregenerować siły, bądź też po prostu by się zrelaksować. Czasami jednak nie jest to takie proste. Człowiek ma tendencję do tego by śnić, choć wcale tego do końca nie chce. Czynność ta jest od niego niezależna.  Lecz co się stanie, gdy sny przerodzą się w normalną rzeczywistość? Martika jako nastolatka wie, że dla niej nie jest to coś dobrego. Wręcz przeciwnie. Dziewczyna nie może pozwolić by jej koszmary wyszły na powierzchnię.


Nastolatka, która od pewnego czasu wciąż na nowo i na nowo śni ten sam koszmar, przeprowadza się do nowego miejsca. Inny dom ma być dla niej i jej rodziny czymś niezwykłym i nowym. Nie do końca jednak tak jest. Problemy się pogłębiają.
 Martika poznaje w szkole nowych przyjaciół. Dość bliski jej sercu okazuje się Scott. Dziewczyna odkrywa jednak, że chłopak wie więcej o jej koszmarach niż mówi. Wkrótce sama zauważa, że nie ma do czynienia ze zwykłymi snami. Prawda jest dla niej drastyczna.
Jak Martika poradzi sobie z faktem, iż jej koszmary to nie tylko wytwór jej wyobraźni? Czy pokona ducha przeszłości? Dlaczego to właśnie jej przychodzi zmierzyć się z mordercą? Jaką prawdę skrywają jej rodzice?

piątek, 22 sierpnia 2014

"Jak uwieść wampira (specjalnie się nie starając)" Kerrelyn Sparks

 Miłość i pożądanie potrafi iść ze sobą w parze. Mówi się, iż prawdziwa miłość posiada w sobie wiele pikanterii i namiętności. Ludzie bowiem kochają czuć się wyjątkowi, a dochodzi do tego wtedy, gdy widzą jak na siebie wzajemnie oddziaływają. Lecz czy da się być z kimś jedynie dzięki pożądaniu? Należy pamiętać, by nie dać się do końca zdominować i nie zapomnieć, co jest tak naprawdę ważne.


Kilkusetletni wampir, który jest ostatnim hrabią pomieszkującym w pałacu, żyje by dowiedzieć się tego, kto zabił jego ojca. Jedyną jego poszlaką, jest strzała o specyficznym wykrojeniu, której pochodzenie nie jest do końca znane. Zoltan przez wiele lat szuka i na nowo analizuje każdą wskazówkę. Wszystko jednak na darmo. Do czasu, aż natyka się na nowy trop.
Niespodziewanie jednak, Zoltan poznaje w puszczy kobietę, która czyha na jego życie. Neona jest amazonką, która niemal od początku fascynuje mężczyznę. Droga do jej serca nie jest jednak łatwa. Kobieta skrywa w swoim wnętrzu tragedię, która odebrała jej kogoś cennego. Czy Zoltan posiądzie serce Neony? Dlaczego poszlaka doprowadziła go właśnie do niej? Czy kobieta jest morderczynią? Jaką tajemnicę skrywają dzielne i waleczne amazonki? Czego strzegą?
Jedno jest pewne. Gdy na horyzoncie Neony pojawia się mężczyzna, kobieta zaczyna chcieć go wykorzystać. Do jakich celów?

wtorek, 19 sierpnia 2014

"Alibi na szczęście" Anna Ficner-Ogonowska

video-recenzja

 Często dochodzi do sytuacji, że życie nas przerasta. Los potrafi w okrutny sposób mścić się na jednej osobie, nie pozostawiając jej ani chwili wytchnienia. Zabiera jej wszystko co cenne i drogie w życiu, pozostawiając jedynie pustkę. Czy po tragicznych wydarzeniach, odbierających jakikolwiek sens życia, da się jeszcze normalnie funkcjonować?


Młoda i bardzo utalentowana nauczycielka, jest ciężko doświadczona przez życie. W życiu Hani, nie ma miejsca na miłość. Jej przeszłość nie daje o sobie zapomnieć ani przez chwile. Jedynym miejscem, gdzie kobieta czuje się bezpiecznie, jest nadbałtycki domek starej znajomej- Irenki. Hania nie może jednak spędzać tam całego życia, wciąż na nowo rozpamiętując to, co się stało. Jaka tragedia wydarzyła się w życiu dziewczyny?
Z pomocą przyjdzie jej tajemniczy Mikołaj, który namiesza w jej sercu. Lecz czy kobieta jest zdolna jeszcze kochać? Czy znajdzie spokój ducha? Jakie tajemnice odkryje przed Mikołajem?
Jedno potrafię powiedzieć już teraz. Hania ma przy sobie wiele ciepłych i dobrych osób. Jej najlepsza przyjaciółka, na pewno nie pozwoli jej umrzeć z tęsknoty. Dominika bowiem potrafi działać na Hanię jak zapalniczka. Czy to pomoże? Czy wszystko ma dla Hani jeszcze jakiś sens?

poniedziałek, 18 sierpnia 2014

"Małżeństwo we troje" Eric-Emmanuel Schmitt

 Koncepcje miłości i szczęścia są różne. Każdy postrzega uczucia inaczej, lecz zawsze w dogodny dla siebie sposób. Niekiedy nie ważne jest to, czy ranimy swoim postępowaniem tę drugą, ważną dla nas osobę. Czy można stawić czoła wszelakim negatywnym uczuciom? Czy da się żyć ze sobą w zgodzie, wypominając złe rzeczy? Dlaczego ludzie tak często się ranią? Odpowiedzi na te pytania są różne, tak samo jak ich przyczyny. Ważnym jest jednak to, by nie dopuszczać do zatracenia tego, co jest najważniejsze. Miłości.


 Podczas ceremonii zaślubin Genevieve z Eddym, w tle kościoła dochodzi do ślubu nie tylko tej pary. W cieniu kościoła przysięgę wiecznej miłości składają sobie również dwaj mężczyźni, Jean i Laurent. Ten dzień staje się dla mężczyzn szczególny, ponieważ od tej pory śledzą swoją bliźniaczą parę w codziennej prozie życia. Dostrzegają jak różne jest życie heteroseksualnych od homoseksualistów.  Doktor Heymann poznaje pisarza, któremu pragnie powierzyć historię swego życia. Jego mania na punkcie psów dziwi nie tylko jego sąsiadów, lecz też i córkę. Jaką tajemnicę i symbol, niesie dla doktora ,ciągle tej samej rasy, pies? Jakie życie w młodości wiódł doktor, jako żyd prześladowany przez okupantów? 
 Wdowa po zmarłym, pozostaje w totalnej rozsypce społecznej. Ciągłe długi, brak pieniędzy i jedzenia popycha ją do tego, by znaleźć dla siebie sponsora. Los spycha na jej stronę barona Georga, który po kilkunastu latach bierze ją sobie za żonę. Konstancja dostrzega jednak, iż nie jest to do końca dla niej wspaniałe. Jej nowy mąż żyje przeszłością i ciągle przywołuje obraz tego, który już od lat nie żyje. W taki też sposób, powstaje trójkąt małżeński. Jak on się zakończy?
 Nastoletni chłopak jest ciężko chory. Jego życie chyli się ku końcowi. Dla Alby, jej siostrzeniec jest cenniejszy od jej własnego syna. Lecz czy oby na pewno? Tragiczny wypadek staje się mieszanką w jej sercu. Przeszczep serca dla jej chrześniaka pojawia się w dniu, którym zmarł jej syn. Czy to oby nie jest przypadek? Jak na to zareaguje kobieta? Czy w jej życiu dojdzie do kolejnej tragedii? 
 Severine i Benjamin są zgodną parą. Ich życie płynęło beztrosko i w pełnej miłości do chwili, aż nie mieli wypadku. Z pomocą przyszła im chora dziewczyna. Małżeństwo które przerwało ciążę ma do siebie wzajemnie pretensje. Otóż okazuje się, że ich chore dziecko mogło żyć pełnią życia..
Różne tragedie, odmienne uczucia. Każdy bohater ma w sobie inne demony. Czy pozwoli im wyjść na powierzchnię ?

niedziela, 17 sierpnia 2014

Stosik niemały, aczkolwiek udany! Odsłona VII !



 Kolejny stosik musi być! A co! :) Dziś przedstawiam Wam kilka pozycji, które dotarły do mnie w ubiegłym miesiącu. Sierpień jest miesiącem, w którym część z nich na pewno przeczytam! :) Już niedługo więc spodziewajcie się recenzji! :)


wtorek, 12 sierpnia 2014

"Diabły" Elżbieta Wojnarowska


video-recenzja


Gdy wspomnienia są nader jawne i przytłaczające, życie nie potrafi przeć do przodu. Rozwiązania problemów nie są nader czytelne, ani istotne, gdy człowiek nie chce się ich pozbyć. Nie zawsze jednak pragniemy, by to co przeszłe zniknęło. Ludzka egzystencja lubi powracać do dawnych wspomnień, nawet za cenę ranienia się. Pozostaje tylko pytanie, czy to jest dobre?


 Weronika jest kobietą, która nie potrafi pomóc przeszłości zapomnieć o swoim istnieniu. Chwile które rozpamiętuje, są jedyne w swoim rodzaju. Wspomina zarówno dzieciństwo, karierę jak i … pierwszą miłość. Jej myśli krążą przy tym ostatnim naprawdę uporczywie.
 Bohaterka powraca na Lanzarote, gdzie spędziła ze swoim ukochanym upojne chwile, nim wszystko przepadło. Przez pomyłkę, w hotelowym pokoju kobiety, znajduje się mężczyzna. Ten, jako człowiek wykształcony i mądry, wzbudza w Weronice wrażenie człowieka uczciwego i godnego uwagi.. Lecz czy oby na pewno? Z kim tak naprawdę ma do czynienia kobieta? Co jeśli nic nie jest takie, jakie powinno? Los ukaże, że kobieta przeżyje niespotykane rzeczy, jej tylko wiadome. Czy później będzie o tym wspominać?

piątek, 8 sierpnia 2014

"Fartowny pech" Olga Rudnicka

Zmiany w życiu nie zawsze są dobre. Istnieje prawdopodobieństwo, że z niewielkich kłopotów wpadniemy w prawdziwe tarapaty. Należy więc uważać i wybierać z rozsądkiem. Lecz czy oby na pewno? Co jeśli nie człowiek, a czasem głupi pech odgrywa w naszym życiu ważną rolę? Czy należy się jemu poddać? Życie nie zawsze jest proste, lecz trzeba pamiętać by robić wszystko aby mu sprostać. Bohaterowie książki tę misję obierają jako punkt najważniejszy.


Gdy trójka facetów przepełnionych testosteronem spotyka się w życiu prywatnym, wiedz, że dochodzi między nimi do szalonej mieszanki. Gianni-to młody przestępca, który swój rynsztok wyrabia we Włoszech. Jako płatny zabójca, stara się za wszelką cenę każdą misję dopełnić do końca. Jego nowe zadanie, ma być kierowane w Polsce, gdzie w znajomość wchodzi z gangami narkotykowymi. Dziany- jest bratem Gianniego. Jako policjant nie spisuje się najlepiej, gdyż ciągle towarzyszy mu niefart. Dopiero przyjazd jego brata podaje mu szansę na lepsze jutro. Nadziany jest facetem do którego dziewczyny lgną jak lepy. Niestety ani życie uczuciowe, ani zawodowe nie idzie mu najlepiej. Postanawia więc wyjechać i w dawnych rejonach pradziadka, szukać dla siebie miejsca. Co z tego wyniknie?

wtorek, 5 sierpnia 2014

"Co zdarzyło się w Lake Falls" Artur K.Dormann

video-recenzja

 
Przeprowadzka jest niekiedy nieunikniona i przede wszystkim dwojako odbierana. Dla niektórych symbolizuje ona zmiany na gorsze, lecz są też tacy, którzy widzą w niej szansę na poprawę życia. O ile życie potrafi się poprawić, to zależy tylko i wyłącznie od nas. Należy bowiem odnaleźć takie miejsce, które da nam upragnioną odskocznię. Bohaterka książki tego typu miejsce znalazła, lecz nie wiedziała, iż spotka tam nie tylko spokój, lecz też mrok.


 Victoria jest młodą lekarką, której życie nie potoczyło się tak jak należy. Wychodząc za mąż, za przystojnego syna biznesmenów, myślała iż wygrała los na loterii. Wszystko jednak potoczyło się inaczej. Jedynym, dobrym atutem tego małżeństwa, stała się jej córeczka Kat. Rozłam tego chorego związku doprowadza do tego, iż Vic postanawia się wyprowadzić. Obiera kurs na miasteczko w Lake Falls.
Nic nie stało by na przeszkodzie do pełni szczęścia, gdyby nie fakt, że jej mała Kat z dnia na dzień zachorowuje. Lekarze nie dają jej szans na przeżycie. Vic popada z skrajności w skrajność by szukać jakiegokolwiek lekarstwa. Okazuje się, że w chwili gdy do jej drzwi póki nieznajomy, rozwiązanie samo się pojawia. Przystojny, arogancki i przede wszystkim wampir, idzie z Vic na kompromis. Przysługa za przysługę. Kobieta nie wie jednak, że zaprzedaje swą duszę niemal diabłu.
Po tej chwili trwa walka o życie jej córki. Wampir oferuje jej swą krew, lecz by ją wstrzyknąć człowiekowi, potrzeba siły by zatrzymać jej szybką krystalizację. 
 Czy Vic uda się to zrobić? Jaką cenę zapłacić ma za życie swojej córeczki? Czego tak naprawdę chce od niej wampir? Jedno jest pewne. Przeznaczenie i feralny los, na zawsze odmieni ich życie.

sobota, 2 sierpnia 2014

"Przytul mnie" Monika Rebizant-Siwiło

video-recenzja

 Niekiedy los potrafi zgotować nam prawdziwą niespodziankę. Niczego nieświadomi dopełniamy własnego przeznaczenia. Poukładane życie, które próbujemy wieść z dnia na dzień zaczyna się rozpadać. Lecz czy zmiana ta jest na gorsze? Co jeśli dawne życie zamieni się w coś piękniejszego niż było? Czasami odpowiedzi są na wyciągnięcie ręki. Należy tylko po nie sięgnąć by poznać prawdę. Albowiem los swoje drogi, roztacza wszędzie. Nawet prowizoryczny domek na uboczu jest czymś wyjątkowym...


 Po burzliwym małżeństwie ociekającym jedynie krzywdą Anny, kobieta wraca do rodzinnej miejscowości. Na wsi życie układać zaczyna jej się tak, jak powinno, lecz dawne problemy i duch jej męża, wiszą jej ciągle nad głową. Anna czuje, że poddała swe życie facetowi, który zmarnował jej całą młodość. Teraz jednak śmiało walczy o siebie. Nowa praca, przyjaciele i wsparcie rodziny jej w tym pomagają. Jedyną przeszkodą , którą Anna nie potrafi przemóc, jest chęć posiadania dziecka, którego nigdy mieć nie może.
 W leśniczówce po zmarłym dziadku, zamieszkuje Michał. Mężczyzna jest przyjacielem domu Anny. Na początku nieśmiały, wkrótce zaczyna odważniej patrzeć na Annę. Ta jednak poczuwa się w obowiązku przestrzegać słów dawnego męża. Ich rozwód bowiem, tak na prawdę nie jest do końca ważny. Anna wie, że jedyną osobą która może ją uratować, jest jej starszy brat. Dlaczego właśnie on ma tu wielkie znaczenie? Czy Anna otworzy swe serce na nową miłość? Jak pokona, duchy przeszłości?