środa, 29 czerwca 2016

"Siedem listów z Paryża" Samantha Verant

Samantha Verant przeżywa wspaniały czas w Paryżu. Tam, jako młoda dziewczyna poznaje Jeana- Luca, z którym spędza jeden dzień. Jest to na tyle żywy i romantyczny czas, że obydwoje się w sobie zakochują. Jednak nie dane jest im dalej żyć, a Samantha stara się całkowicie zapomnieć o chłopaku z wakacji. Jean-Luc jednak nie zapomina. Chłopak śle do niej listy miłosne na które kobieta nie odpowiada.
 Mijają lata, które niosą w życiu Samanthy wiele burz. W życiu tych dwojga pojawiają się inni ludzie, inne małżeństwa i niepowodzenia. Po latach spędzonych osobno, Samantha i Jean- Luca ponownie się ze sobą spotykają.
 Jak to wydarzenie wpłynie na ich życie?

czwartek, 23 czerwca 2016

"Kalejdoskop wspomnień" Gaja Kołodziej

 Aniela nie ma łatwego życia. Jej z pozoru poukładany świat jest tylko bańką, która pryska ochlapując ją samym cierpieniem. Kobieta skrzywdzona przez przeszłość musi zmierzyć się z cierpieniem w teraźniejszości. Powrót do Polski miał przynieść jej ukojenie lecz ta decyzja pokonała ją w najgorszy sposób. W tragicznym wypadku ginie bliska jej osoba, a Aniela czuje się za to w pełni odpowiedzialna. Powrót do kraju wiąże się również z wieloma złymi wspomnieniami, które ściskają za serce. Kobieta mając jedynie ciotkę, postanawia zamieszkać u niej. Niestety los przywołuje kobiecie traumatyczne wspomnienia. Wydaje się, że Aniela ma w swoim życiu jedynie cierpienie. Można jednak uznać, że czasem los potrafi się zmienić i nakierować życie na inne tory. Lecz czy Aniela dojrzy w swoim życiu jakieś zmiany? Czy do kobiety uśmiechnie się szczęśliwy los?

 Zastanawiałam się przez dłuższy czas, czy miałam już styczność z autorką tej książki. Myślałam długo i analizowałam swoje życie sprzed kilku lat, jeszcze zanim zaczęłam pisać bloga, ale wydaje mi się, że po raz pierwszy mam do czynienia z tą pisarką. Jest to dla mnie podwójny szok, a nawet i większy, ponieważ autorka ma na swoim koncie wiele książek. Słyszałam o kilku z nich, ale z niewyjaśnionych przyczyn jeszcze do nich nie zajrzałam. Zdziwiłam, kiedy odkryłam, że dwie lektury tej pisarki są u mojej siostry na półce. Czasem mam tak, że pomijam bardzo znaczące dla mnie lektury, ponieważ skupiam się na nowościach wydawniczych a to błąd. Cieszę się więc, że miałam przyjemność poznać nową lekturę autorki. Dzięki temu, uświadomiłam sobie, że na półce czeka na mnie wiele lektur wartych poznania, które muszę koniecznie w najbliższym czasie nadrobić.

poniedziałek, 20 czerwca 2016

"Ból za ból" Jenny Han, Siobhan Vivian

 Trzy dziewczyny i ich zupełnie różne podejście do życia. Mary, Lilli i Kat są trzema nastoletnimi dziewczynami, które połączyło jedno - zemsta. Każda z nich choć odmienna i różna, przeżywa w swoim życiu zawód. Mary przyjeżdża na wyspę aby ponownie zobaczyć TEGO, który skradł jej serce i myśli. Wyspa Jar przypomina jej same wspaniałe chwile z jej dzieciństwa. Teraz jednak powraca, aby ponownie zetknąć się z TYM, którego musiała porzucić. Czy będzie ją pamiętać?
 Lilli to dziewczyna idealna. Jest szkolną gwiazdą i azjatycką pięknością. Pochodzi z bogatej rodziny lecz pomimo wszystkiego co posiada, dziewczyna czuje się niespełniona. Otaczający ją ludzie wydają się dziewczynie zbyt fałszywi, aby mogli znaczyć dla niej coś więcej. Lilli musi sprawić, aby jej młodsza siostra Nadia nie zaczęła obracać się w nieodpowiednim i zakłamanym towarzystwie, podobnym do jej grupki. Lecz czy zdoła uchronić siostrę przed szkodliwym wpływem przyjaciół?
 W tej opowieści jest też Kat, która całkowicie różni się od wszystkich. Dziewczyna jest typową bad girl która kompletnie nie zwraca uwagi na to co sądzą o niej inni. Kiedyś, miała przyjaźń o którą warto było walczyć dzisiaj zaś, całkowicie nienawidzi byłej przyjaciółki. Niestety nienawiść jest odwzajemniona, a to prowadzić może tylko do katastrofy.
 Trzy odrębne osoby spotykają się w jednym celu. Ich życie ukierunkowuje się na zemstę tak przebiegłą, na ile tylko mogą sobie pozwolić. Ci, którzy sądzą, że dziewczyny są słabe, nie wiedzą o czym mówią...

sobota, 18 czerwca 2016

Stosik. Nowe nabytki ;)


Przyszedł czas na stosik!
 Już dawno nie ukazywałam na blogu nic ze swojej biblioteczki więc czas to zmienić. Oto co przyniósł ostatnio los do mojej biblioteczki :)


Od lewej:

  • "Moje serce należy do Ciebie" Książkę tę dostałam od wydawnictwa MUZA. Jej recenzję możecie podpatrywać tutaj.  Bardzo spodobał mi się zapał autora i jego kreatywne ujęcie uczuć. Cieszę się, że poznałam tą pozycję. 

środa, 15 czerwca 2016

"Dwadzieścia siedem snów" Marta Alicja Trzeciak

 Do mało znanej wsi przyjeżdża pisarka, która szuka nowego tematu do swojej książki. W swoich powieściach zawsze daje z siebie wszystko i przede wszystkim stara się zaskoczyć czytelnika na tyle, na ile tylko pozwala jej na to wyobraźnia. Tym razem nasza bohaterka przeżywa coś na kształt objawienia. W wiosce w jakiej się zatrzymuje, przeżywa prawdziwy galimatias uczuć i wydarzeń. Przeszłość miesza się z teraźniejszością. Wszystko jednak jest na tyle realistyczne, że niemal można powiązać te dwa światy ze sobą. W domku w którym się zatrzymuje mieszkają Szara, matka Szarej i Laura. Ich rodzinny sekret przyniesie kobiecie wiele do myślenia.Równolegle do świata nam znanego, pisarka przeżywa dwadzieścia siedem snów, które zagłębiają jej naturę w coś innego, nieco szalonego. Co takiego wydarzyło się w rodzinie Szarych? Jaka jest ich przeszłość? Dlaczego w okół tych kobiet nie ma żadnych mężczyzn? Czy ich historia to zwykły zbieg okoliczności?

"Widać było po rysach,że to już kobieta, ale kilka szczegółów jej buzi – dziecięce wciąż policzki, linia małego noska i ust – przypominało o jej młodym wieku. Również kiedy mówiła – chwilami wzbudzała respekt jak silna, dojrzała kobieta, by za chwilę wprawić w rozbawienie czy nawet wywołać czułość, jaką wzbudza zaaferowane czymś dziecko"

wtorek, 14 czerwca 2016

#Konkurs IV Wygraj "Kalejdoskop wspomnień"

banerek


REGULAMIN KONKURSU:
1. Organizatorem konkursu jestem ja Natalia Z, autorka bloga Zanurz się w książkach rodem z niebios oraz Wydawnictwo MUZA. Nagroda w postaci 1x egemplarza książki pt."Kalejdoskop wspomnień" Gaja Kołodziej jest ofiarowana przez Wydawnictwo MUZA.
2. Uczestnikiem konkursu może zostać każdy, kto spełni warunki podane w punkcie 4.
3. Konkurs trwa od 13.05.2016r. –27.06.2016r. (do godz.23.59). A wyniki zostaną ogłoszone do tygodnia po zakończeniu konkursu. Wygrywa 1 osoba.
4. Aby wziąć udział wystarczy spełnić następujące warunki:


poniedziałek, 13 czerwca 2016

"Spacerem po Krakowie" Dariusz Jędrzejewski

Pierwszy raz miałam przyjemność poznać przewodnik tak dobrze wydany! National Geographic postarało się, aby ich lektura była przede wszystkim przejrzysta, dopracowana w szczegółach i kolorowa. Liczne zdjęcia, które mają piękne barwy i odcienia, aż kuszą by przejść się trasą ukazaną w przewodniku.
 Spacerkiem po Krakowie jest bardzo dobrze ukazaną mapą która pokazuje liczne szlaki dla osób profesjonalnych czyli takich, którzy znają już Kraków ale i takich jak ja, osób, które do Krakowa mają zamiar dopiero pojechać.
 


 Kiedy zaczęłam oglądać ten przewodnik przede wszystkim zwróciłam uwagę na doskonale przystosowane dla czytelnika rozdziały i podrozdziały. Każde miejsce opisane w tej lekturze pokazuje przede wszystkim gdzie one się znajdują na mapce szkieletowej (znajduje się na samej górze) oraz paski po bokach strony o różnych odcieniach, które dają szansę na szybkie zlokalizowanie danego celu. 

wtorek, 7 czerwca 2016

"Alive. Żywi" Scott Sigler

 Em budzi się otępiała i przerażona. Nastolatka zamknięta jest w ciemnym, ciasnym pomieszczeniu, które okazuje się być trumną. Uwalnia się z trudem, ale to nie oznacza dla niej końca tragedii. Dziewczyna nie pamięta niczego ze swojej przeszłości. Wkrótce zauważa, że nie tylko ją dotknęła taka sytuacja. W trumnach znajdują się też inni. Jedyną cechą łączącą ją z pozostałymi, jest dzień ich urodzin. Wszyscy właśnie kończą dwunasty rok życia a zamknięcie ich w trumnach ma na swój sposób jakieś znaczenie. Dziewczyna i pozostali pragną żyć i wydostać się z sytuacji jaką zgotował im los. Czy im się to uda?
 Co stało się z pamięcią dzieci? Co ich łączy? Czy zaufają sobie na tyle by wzajemnie sobie pomóc? Czy wydostaną się z dziwnego miejsca które ich otacza?

Autor konstruktywnie stworzył świat opisany w książce tak, aby zainteresować i zarazem nie zdradzić szczegółów całej fabuły. Od początku aż do samego końca nie potrafiłam przestać myśleć jak ułożą się losy bohaterów. Pytania mnożą się z każdą kartkowaną stroną. Pomysł aby stworzyć tak dopracowaną dystopię wspaniale wkomponowuje się w gusta czytelnicze. Od początku miałam nadzieje, że będzie to seria godna uwagi. Nie pomyliłam się.
"Jeśli uciekniesz, twój wróg będzie cię ścigać. Zabij swojego wroga, a wtedy już zawsze będziesz wolna."

piątek, 3 czerwca 2016

"Harem Sulejmana" Colin Falconer

Hürrem to przebiegła i podstępna ognistowłosa piękność, która została schwytana i doprowadzona do haremu sułtana Sulejmana II Wspaniałego. Tam z całych sił postanawia zemścić się na swych oprawcach. Aby tego dokonać, stawia na szali wszystko co ma. Hürrem nie cofa się przed niczym. Jako niewolnica nie potrafi żyć w cieniu. Jej natura stworzona jest do czegoś większego. Okazuje się, że aby zwyciężyć, Hürrem musi spółkować z samym diabłem. W tym też celu, kobieta rozkochuje w sobie sułtana oraz zyskuje władzę wydając na świat kolejne książęta. Wkrótce okazuje się, że życie w raju potrafi przysporzyć więcej bólu i zawiści niż wszystko inne.
 Czy Hürrem zwycięży nad swoimi wrogami? Jakie prawdy ukryła przed światem? Czym zgrzeszyła a czym oczarowała poddanych Sulejmana? Czy do końca była największą miłością władcy? 

środa, 1 czerwca 2016

Czerwiec zapowiedzi + podsumowanie ubiegłego miesiąca!:)


Już niebawem zaczyna się sesja a zarazem zacznie się czas kiedy będę mieć długie wakacje <3 Mam nadzieję, że zbliżające się egzaminy szybko miną, oczywiście z pozytywnym wynikiem. Nie mogę doczekać się słońca i wszystkiego co oferują gorące dni! Czerwiec jest miesiącem dużego wysypu nowości. Wydawnictwa dwoją się i troją aby tylko zachwycić nas, czytelników, czymś nowym i świeżym pod względem gatunku.
 Przedstawiam Wam krótkie zestawienie mojego ubiegłego miesiąca, maja, który jak dla mnie, był udany.


Liczba wyświetleń: 91110  (było 87300 odwiedziliście mnie 3810 razy)
Liczba komentarzy: 4829  (było 4533)
Liczba obserwatorów: 337 (było  329) Dziękuję <3 ^^
Liczba przeczytanych książek: 14
Liczba opublikowanych recenzji: 6
Liczba recenzji przedpremierowych: 2
Liczba recenzji oczekujących na publikację: 8
Liczba opublikowanych postów: 14

Przeczytanych stron: 2595 gdzie dziennie daje nam to ok. 84 strony. Nie jest źle ;)

Poza tym, w Maju zorganizowałam konkurs, który trwa do 25 Czerwca!  Śpieszcie się! :)

A teraz, przejdźmy dalej do zapowiedzi...