sobota, 31 maja 2014

Co w maju się działo :3 + zapowiedźi książek



Ostatni dzień maja, a ja, z racji iż mam teraz wiele wiele czasu dla siebie, postanowiłam zrobić I podsumowanie miesiąca! Tak Kochani, choć maj zaczął się on od wielkiego stresu, trwającego w dniach od 5-14, to jednak kończy się on dużo lepiej! Matury już za mną, teraz czekam na wyniki. Między czasie cieszę się, ponieważ nadrabiam (co mogliście zauważyć w tym miesiącu) czytanie. Mam tyle czasu wolnego (WAKACJE!!!), że spędzam go na czytaniu i pisaniu. Nudziarz ze mnie ;p
 Teraz zobaczcie jak powodziło mnie się w MAJU:


czwartek, 29 maja 2014

"Przypływ" Daniela Sacerdoti

 Los potrafi wnieść do życia prawdziwe niebezpieczeństwo. Na każdym kroku może ono się kryć, i tylko nieliczni potrafią się przed nim obronić. Demony nigdy nie odpoczywają. Walka ciągle trwa. Dziewczyna która może ich pokonać, musi się strzec. Potwory chcą ją zabić ale i nie tylko. Nieświadoma tego, z kim obecnie się przyjaźni, odtrąca jedyną jej życzliwą osobę. Czy to aby nie jest błąd?


 Sara spędza dni na rozpamiętywaniu tego, jak została oszukana przez Seana. Dziewczyna nie chce go znać a opoki i ratunku szuka w ramionach Nicholasa. Chłopak, nie jest jednak tym, za kogo się podaje. 
 Sean za wszelką cenę pragnie chronić Sarę. Dziewczyna, nie zdaje sobie sytuacji, że chłopak stale ją obserwuje. Uczucie jakim ją darzy, jest zbyt silne by mogło dać o sobie zapomnieć. Sean zaczyna podejrzewać, że Nicholas nie jest tym, za kogo się podaje. Czy dowie się prawdy? Komu zaufa dziewczyna? Czy pozwoli, ponownie wejść w swoje życie, Sean'owi?
Tymczasem przyjaciele Seana przybywają, by mu pomóc. Razem postanawiają zmierzyć się z demonami i przeszłością. Wyjazd do Islay, domu gdzie mieszkali Midnightowie, okaże się dobrą drogą do poznania prawdy. Jakie tajemnice skrywa w sobie ten dom? Czy Sara za pomocą dawnych listów, pozna wreszcie przeszłość swej rodziny?

środa, 28 maja 2014

"Córka dymu i kości" Laini Taylor

  Wina, za niezasłużoną karę, smakuje najgorzej. Gdy nie możesz powstrzymać tego, jak brutalny jest świat, to nie możesz niczego. Nawet jeśli miłość jest tego usprawiedliwieniem, wiedz, że może to nie być twoja opoka. Często miłość zakazana jest zagładą. To, co ma się za święte, jest czymś zupełnie innym. Ludy znienawidzony, nie mogą bratać się ze sobą. Taką sytuacje należy od razu zwalczyć. Lecz co jeśli ktoś się wyłamie z takiego losu?



"Dawno, dawno temu, anioł i diablica zakochali się w sobie. Nie skończyło się to dobrze."

 Karou nie jest zwykłą dziewczyną. Niebieskie włosy, które dziewczynę odróżniają od wszystkich, to nie jedyna cecha jej „inności”. Władająca niemal wszystkimi językami świata, dziewczyna która ma dość cięty język, skrywa w sobie tajemnicę. Ona nigdy nie ukrywała, że jest zwykłym człowiekiem.
 Dziewczyna żyje w podwójnym świecie. Z jednej strony stara się żyć i studiować w Pradze, zaś w drugim życiu, jest przemytnikiem, Jej jedyną rodziną są potwory. Ludzie którzy widzą w jej szkicowniku ich rysunki, mówią że dziewczyna ma wielką wyobraźnię. Lecz ona nie kłamie.
W swoich rysunkach oddaje ona wszystko, co dzieje się naprawdę. Az do pewnego czasu. W jej harmonijnym świecie, pojawiają się oni. Niczym jak śmiertelne anioły niszczą to, co łączy świat Karou i świat Brimstona,który ją wychowywał. Mężczyzna, który jest szkarłatną poczwarą,nazywaną chimerą, jest dla Karou jak ojciec. Dochodzi jednak do tego, że ona go traci.
 Przejście do świata istot innych niż ludzie zostaje spalone, tak samo jak i inne. Dziewczyna musi uporać się nie tylko z tym. Jej życie jest w wielkim niebezpieczeństwie. Ściga ją jeden z aniołów, które zabrały jej to, co kocha. Akiva, ma jednak inne planu co do dziewczyny. Jakie one są? Co Karou odkryje? jak przeszłość wpłynie na jej teraźniejszość? Czy uratuje swoją demoniczną rodzinę?

wtorek, 27 maja 2014

"Moja mama czarownica. Opowieść o Dorocie Terakowskiej." Katarzyna T.Nowak

video-recenzja

  Napisanie książki o osobie, którą się kocha i całą sobą podziwia, to nie łatwe zadanie. Jeśli ta osoba jest na dodatek kimś, kto już odszedł, to ma się wrażenie, że należy pisać tylko prawdę. Taką właśnie opowieść, która jest prawdziwą przeprawą przez życie znanej pisarki, jest ta oto książka. Napisana przez córkę zmarłej, jest bardzo subiektywną historią w głąb przeszłości. Opowiada losy Doroty Terakowskiej, która znana jest z wielu pięknych książek. Każdy chyba słyszał bynajmniej o takich książkach jak "Poczwarka, "Tam gdzie spadają Anioły" czy nawet "Ono".


poniedziałek, 26 maja 2014

"Wybrani" C.J. Daugherty


 Kłamstwo potrafi zniszczyć wszystko w człowieku. To przez nie często dochodzi do sytuacji bez wyjścia. Człowiek gdy raz skłamie, stara się ponownie tego nie czynić. Marne są jednak szansę na to, by oprzeć się pokusie skłamania w imię wyższego dobra. Czy człowiek potrafi zaufać temu, kto ciągle kłamie? Lecz co jeśli to on mówi prawdę, a inni nie? Allie Sheridan, sama musi zmierzyć się z tym, co przyszykował dla niej los. Przed nią próba, która ma wyjaśnić, komu tak na prawdę może ufać.


 Po tym jak Allie po raz kolejny została aresztowana, jej rodzice postawili ultimatum. Nic nie byłoby dla dziewczyny w tym dziwnego, gdyby chodziło o zwykły szlaban. Sprawy jednak nabrały innego obrotu. Dziewczyna, zostaje przeniesiona do nowej szkoły, która jest Akademią Cimmeri. Szkoła, już na pierwszy rzut, nie wydaje się dziewczynie miejscem dla niej. Jej hardość ducha pozwala jej jednak, przetrwać trudny czas. Lecz czy oby na pewno?
 Allie poznaje wiele osób, które może nazwać mianem przyjaciół. Wśród nich są też dwaj chłopcy, którzy nie są jej obojętni. Sylvain, oczarowuje dziewczynę od pierwszej chwili. Carter zaś, jest tajemniczy i niekiedy arogancki, lecz Allie ciągnie do niego. Który z nich zajmie w sercu dziewczyny, miejsce? Który z nich będzie kłamał?
 Najgorsze niebezpieczeństwo jest jednak jeszcze przed nią. Allie odkrywa prawdę, która była skrywana przez laty. Tajemnicze spotkanie z dawno zaginionym bratem, będzie mieć złe skutki. Czy Allie to przetrwa? Kto jest jej wrogiem, a kto prawdziwym przyjaciele w Akademii?

niedziela, 25 maja 2014

"Wina Gwen Frost" Jennifer Estep



Akademia Mitu po raz kolejny zaprasza do swych progów. Należy jednak uważać, bo wszyscy którzy znajdują się w szkole, są zdani na żniwiarzy. Szykuje się wojna, potężniejsza niż kiedykolwiek wcześniej. Loki został uwolniony, uczniowie nie czują się bezpieczni, a przede wszystkim Gwen Frost- wybranka Nike.


Życie w Akademii mogłoby toczyć się dla wszystkich jak wcześniej, ale tak nie jest. Każdy uczeń w akademii odczuwa na karku, gorący oddech żniwiarzy. W życiu Gwen Frost, zaczyna nastawać czas burzy. Niespodziewane przybycie protektoratu, nie zwiastuje dziewczynie niczego dobrego. Główni zarządcy szkoły, przedstawiają Gwen zarzuty, które mają świadczyć że dziewczyna, jest żniwiarką. Wszyscy uczniowie zaczynają żądać jej krwi, i sprawiedliwości. Przy jej boku wiernie, pozostają tylko przyjaciele, i nowo poznany Aleksiej. Chłopak został przydzielony Gwen, jako osobisty szpieg, który ma za zadanie donosić władzy szkoły, jak ona się zachowuje.

Można byłoby rzec, że dziewczynie łatwo będzie obronić się, i dowieść że jest niewinna, ale to nie prawda. Nawet nagły atak żniwiarzy powoduje, że mniema się, że to była zwykła spekulacja. Gwen popada z skrajności w skrajność. Za wszelką cenę pragnie oczyścić swoje dobre imię i dowieść, że nie jest wrogiem Akademii. Teraz ma za zadanie walczyć nie tylko z żniwiarzami, lecz też ze wszystkimi w Akademii. Wkrótce odkrywa prawdziwe zamiary ludzi chaosu, lecz czy to nie za późno? Jak Gwen poradzi sobie z walką o własne życie, gdy przeciwko niej są tak liczne dowody? Jedno jest pewne, dziewczyna nie podda się bez walki.

piątek, 23 maja 2014

"Na głębinach" Dan Walsh

 
Prawdziwa miłość potrafi zrodzić wielką chęć przetrwania. Dzięki niej człowiek, zdolny jest do wszystkiego, byleby tylko ujrzeć tę jedną, jedyną twarz raz jeszcze. To ona działa jak motorek napędowy, gdy wszystko inne jest nieudane. Człowiek przepłynie tysiące mil, pokona każde morze i nawet ucieknie spod łap śmierci, byle by tylko żyć dla swojej miłości. Czy miłość potrafi uratować rozbitków na środku oceanu?


 Laura i John to dwie bratnie dusze, które poznają się w San Francisco, gdzie również w niedługim czasie się pobierają. Romantyczną podróżą którą młodzi małżonkowie zaplanowali, jest rejs „SS Vandervere”, wielkim i ekskluzywnym statkiem, aż do Nowego Jorku. Tam, John chcę by jego rodzina poznała jego najdroższą Laurę. John jednak nie wszystko mówi Laurze, a Atlantyk również mu to uniemożliwia.
 Po niespodziewanym huraganie statek, którym płyną zakochani zostaje poważnie uszkodzony. Z odsieczą dla poszkodowanych, przychodzi statek, który mija się z „SS Vandervere”, lecz ratuje jedynie dzieci i kobiety. Dla mężczyzn nie ma już miejsc. Wydaje, się że wszystko jest już stracone. Laura, z dala od ukochanego przeżywa prawdziwe chwile niepewności.
 Mężczyźni, którzy nie chcą pogodzić się ze śmiercią planują się za wszelką cenę uchronić. W ten też sposób, ci, którzy przetrwali i mają wolę walki wyruszą w samotną podróż na różnego rodzaju narzędziach pochodzących ze statku. Nie mają oni jednak nadziei, że przetrwają.
 Jak zakończy się podróż która miała być piękną chwilą dla zakochanych? Czy Laura i John przetrwają? Czy dane jest im raz jeszcze się spotkać? Jaką tajemnicę skrywał przed Laurą, John?


czwartek, 22 maja 2014

"Namaluj mi słońce" Gabriela Gargaś

                         

Video-recenzja


Życie potrafi zaskakiwać, a najbardziej wtedy, gdy się tego nie spodziewamy. Poukładane sprawy, z dnia na dzień potrafią stać się istnym bałaganem, a winą tego może być huragan który miesza w ludzkich sercach. To, do czego jesteśmy przyzwyczajeni, co zawsze pielęgnujemy, w jednej chwili potrafi stać się nieważne. Czy taki układ da się zaakceptować? Niektórzy powiedzą że to absurd, niektórzy nie będą chcieć o tym słuchać, lecz znajdą się też Ci, którzy zapytają "A co jest tego przyczyną?". Właśnie Ci ostatni odkryją to, co ma im do zaoferowania świat. Uwierzcie mi, świat potrafi ofiarować dużo, lecz należy umieć to dostrzec. Tak, jak dostrzegła to Sabina, bohaterka książki "Namaluj mi słońce".


 Sabina jest osobą która może mówić że ma wszystko. Mieszkanie ma wypasione, oczywiście na tyle, by jej żyło się w nim dobrze. Pracę ma inną nieco niż wszyscy, ponieważ dorabia jako "przyjaciel" do wynajęcia. Jej firma prosperuje dobrze w tym biznesie, ponieważ osób, które pragną się wyżalić, jest bardzo dużo na świecie. Często kobieta zmaga się z osobami samotnymi, takimi jak ona, i próbuje ich pocieszać, doradzać i słuchać, tak po prostu być. Nic nie było by w niej złego, gdyby nie to, że kobieta ma już ponad 30 lat i żadnego faceta na horyzoncie. Aż do pewnego czasu.
 W parku poznaje pewną dziewczynkę do której, pomimo tego że nie lubi dzieci, czuje pewnego rodzaju sympatię. Zrodzona zażyłość, choć nie od samego początku, przeradza się  w przyjaźń Sabiny i siedmioletniej Marysi. Wkrótce później Sabina ma przyjemność poznać ojca Marysi, który robi na niej mieszane wrażenie.
 Maks jest opryskliwy, zbyt wyluzowany, i bardzo pewny siebie, aczkolwiek przede wszystkim też przystojny. Choć na początku niezbyt pałają sympatią do siebie to wkrótce, połącza ich wspólne dobro Marysi.
 Czy dziewczynka, która straciła mamę, potrafi zaakceptować tę kolej rzeczy? Co tak naprawdę stało się z matką Marysi? Czy pomiędzy Sabiną i Maksem może zrodzić się jakiekolwiek uczucie? Z jakimi przeciwnościami, przyjdzie im się zmierzyć? Czy namalowane słońce, raz na zawsze zabłyśnie w sercu Sabiny?

wtorek, 20 maja 2014

Wyniki konkursu! :3

 Teraz wywrócę świat jednej osobie do góry nogami! Kim ona będzie? Kto zdobędzie książkę ? Mój konkurs dobiegł końca 15 maja. zaś dziś podaję jego rozwiązanie. Zwycięzca może być tylko jeden. Filmik go ukaże! :)

Niestety nie potrafiłam wybrać jednej osoby na podstawie Waszych odpowiedzi. Wszystkie zasługują na wygraną, dlatego wolałam zrobić losowanie! 



P.S: przepraszam za jakość filmiku. Teraz zauważyłam dopiero, że nie widać jest za dobrze zwycięzcy :( Ale jest nim ta osoba, o której mówię na głos. Przepraszam, nie wiedziałam, że tak źle będzie widać ;/

 Gratuluję i proszę o adres do wysyłki na mojego e-mail :)

poniedziałek, 19 maja 2014

"Jesteś tylko mój" Joanna Sykat


video-recenzja

Obejrzyj się za siebie. Spójrz choć raz wstecz. Nie zapominaj o tym, że Twoje zachowanie może niszczyć drugą osobę. Nie rób w życiu błędów, które obrócą się później i zaatakują Ciebie. Życie ma się jedno, i brak w nim miejsca na zatracenie. Są rzeczy ważne i te mniej, które można sobie odpuścić. Nawet miłość można opuścić, gdy się tylko tego chce. Natasza tego nie rozumiała i zawiodła siebie, i innych. Lecz czy można obwiniać kobietę, która kocha żonatego mężczyznę, że jest nielojalna? Czy to jej wina, że on jest niegodny miłości?


 Natasza to dobrze zapowiadająca się pisarka, która żyła w młodości chwilą. Wspomnienia, jakie ofiarowuje w swoich książkach, są jej własnymi etapami w życiu. Mówi w nich o swoich odczuciach, jakie towarzyszą jej gdy spotyka nowych ludzi, lecz też wspomina o swoich miłościach. Jedną z takich miłości, jest Krzysiek, jej partner od tańca. Kiedyś połączeni w szalone rytmy rumby, dziś całkowicie oddaleni.
 Krzysiek dokonał wyboru. Postanowił spędzić życie u boku Renaty, kobiety, dla której zerwał kontakt z Nataszą. Wylane łzy kobiety słabną, sama zaś przeżywa kolejne miłosne uniesienia u boku innych. Pisze, a jednym z jej dzieł jest „Namiętność”, wiersz, w którym opisuje miłosne uniesienie dwojga kochanków, Krzysztofa i Nataszy. To rozbudza w Krzysztofie ponownie uczucia do Nataszy. Po ponownym, niespodziewanym dla ich obojga spotkaniu, dochodzi między nimi do wybuchu żaru, jaki nosili w sercu przez ostatnie lata. Czy jednak dane jest im cieszyć się szczęściem?
 Nataszę czeka wiele prób, a jedną z nich, jest niespodziewany podarunek od Renaty. Jest nim żółty zeszyt, w którym Renata opisuje swoje odczucia. Renata wie bowiem, że Krzysztof ją zdradza. Z kogo zrezygnuje Krzysztof, z żony czy kochanki? Jaki owoc rozkwitnie z związku  Nataszy z żonatym mężczyzną? Czy dane jej będzie zapomnieć o miłości i ponownego życia z dala od Krzysztofa?

niedziela, 18 maja 2014

"W piaskownicy światów" Stanisław Karolewski

 Dziś będzie krótko, ponieważ myślę, że nie mam się nad czym rozpisywać. Przeczytałam książkę, którą nie polubiłam ani trochę. Książka zawiodła mnie podwójnie. Raz, że jest polskiego autorstwa, dwa, że miała być czymś wyjątkowym, a nim nie jest. Przedstawię Wam nie tyle recenzje książki "W piaskownicy światów", co raczej krótką notatkę o tej książce. Przykro mi, aczkolwiek książka mnie do siebie nie przekonała. 


 Głównym bohaterem jest Michał, którego to oczami poznajemy cały świat w książce. Niestety nie potrafię więcej o nim powiedzieć, poza tym, że rozpamiętuje on przeszłość własnego życia. Wspomina swoje uniesienia i przygody z kobietami. Wszystkie wydarzenia dzieją się we Wrocławiu, które jest zarazem domem bohatera. Nie byłoby w tej książce nic dziwnego, gdyby teraz akcja, się rozwinęła. Niestety, przez całe strony ona jest zawsze w tyle za bohaterem. 

opis z książki:

Bohater - narrator powieści W piaskownicy światów podejmuje wyzwanie. W mrocznej, onirycznej atmosferze mglistych, deszczowych ulic, próbuje odnaleźć zagubione historie i uczucia. Niczym współczesny Ulisses wyznacza niezwykłą topografię miasta, wciągając czytelnika w niekończącą się wędrówkę oraz w tajemniczą "grę w rzeczywistość".
To książka o mieście wybranym, ale i przeklętym. Książka o magii zaklętej w bramach starych kamienic i o sennych, niezwykłych zakątkach. O kobietach, wiecznej pogoni za miłością nierealną i artystycznym nienasyceniu. O alkoholowych oparach, unoszących się stale gdzieś wokół...
Kawior i upodlenie, brud ulicznych rynsztoków i sztuka przez duże S, literatura i papierosowy dym - wszystko to zaklęte w kartach powieści.

sobota, 17 maja 2014

Stosikowe piękności




 Piękności moje dziś przedstawiam Wam,
 by oczarować wszystkim tym, co mam!
Cudnie jest patrzeć gdy ma biblioteczka rośnie,
i gdy przybywają do niej, kolejni goście! 


czwartek, 15 maja 2014

"Dopóki śpiewa słowik" Antonia Michaelis

 
Piękno pojawia się w naszym życiu niespodziewanie i trwa w nim dopóty, dopóki chcemy je odnajdywać. Potrafi ono przybierać różne oblicza, i tym samym jest ono ukierunkowane dla każdego człowieka w innej postaci. Piękno można odnaleźć w przyrodzie, słowach, własnej rodzinie, a nawet w środku lasu. Najgorszym jednak zabójcą piękna, jest brzydota, która jest zarazem jego przeciwieństwem. Lecz czy piękno mogłoby żyć bez skazy? Czy człowiek potrafiłby je docenić nie mając żadnego porównania? Jak na widok piękna kobiecego, reagują mężczyźni? Czy wystarczy jeden gest, by kobieta miała porażającą władzę nad mężczyzną? Jedno słowo,jeden gest,jedna myśl, a życie potrafi obrócić się w niewyobrażalnym stopniu. Wszystko to, stało się w życiu Jariego Czyżyka.


Jari ma 18 lat, i wkracza w swoje dorosłe życie pełną parą. Pragnie ze zwykłego ucznia stolarza, stać się prawdziwym mężczyzną, który posiądzie wiele kobiet. Choć jego wrażliwa natura, różni go od Mattiego,najszczerszego przyjaciela, to jednak Jari postanawia udać się na wędrówkę po górach w innym krańcu świata. Połączone pasmo górskie Czechy-Polska, stają się dla niego piękną pokusą. Wyjeżdża więc by tam, odkryć samego siebie i by przemyśleć, jak będzie wyglądać jego przyszłość. 
 Poznaje tajemniczą dziewczynę, która w muzeum sprzedaje swoje obrazy. Szkaradna postać, która tworzy tak piękne dzieła, zadziwia go. Dziewczyna nie podoba mu się ani trochę, a jednak, idzie za nią do lasu. Tym czynem, przypieczętowuje własną przyszłość. 
 Jari odkrywa tajemnice dziewczyny, która pod przebraniem, skrywa prawdziwe piękno. Chłopak, spragniony jej bliskości ciała kobiety, dlatego też postanawia spędzić u niej w gościnie, więcej czasu. Czy tajemnicza Jascha, jest tą jedyną? Czy ona to na pewno, ONA? Co odkryje Jari i jaką prawdę o dziewczynie pozna? Co dom znajdujący się w środku lasu, skrywa w swoich zakamarkach? Jaki los spotka Jariego, który z wrażliwego chłopaka przemieni się w łowcę, który tropi zwierzynę nie na czterech nogach, lecz na dwóch? Czy pięknu da się oprzeć?

wtorek, 13 maja 2014

"Serenada zmierzchu" Tracie Peterson

 
Miłość potrafi przybierać różne oblicza. Jest ona skomplikowaną mocą, której doświadczyć powinien każdy człowiek na ziemi. Pomimo tego, jak czasem druga osoba się nam odpłaca, za powierzone uczucia, należy pamiętać, że żyje się dla pięknych, a nie złych chwil. Najgorszym jest jednak, gdy potęga miłości jest nieodwzajemniona. Boleść,która oblewa serce z takiego powodu, długo nie daje o sobie zapomnieć. Co ma zrobić kobieta, której ukochany poślubił inną? Czy jej serce ma szansę na inny związek, nawet jeśli należy do kogoś innego?


Życie nie rozpieszcza Juriego, przyjaciela z dzieciństwa Daltona. jego kłopoty z alkoholem mają na niego coraz to bardziej negatywny wpływ. Do tego problemu, dochodzi jeszcze ślub z kobietą, którą Juri ledwo zna. Pomimo tego, że kobieta jest w ciąży, jak i wmawia Juriemu że to jego dziecko, ten, czuje, że ona go wykorzystuje. Czy jednak potrafi się jej przeciwstawić?
Po powrocie do Sitki, Britta, córka Lydii i Kjella, postanawia wyleczyć się z ran, znajdujących się w jej sercu. Skrytość dziewczyny powoduje, że nikt nie potrafi z najść przyczyny jej melancholii. Przypadek, odgrywa w jej życiu wielką rolę. Otóż żona Juriego, umiera przy porodzie, osieracając w ten sposób dwójkę małych dziewczynek. Britta postanawia, że zaopiekuje się małymi do póty, do póki Juri nie zgłosi się po nie. Chwile z dziewczynkami są najszczęśliwszymi w życiu młodej kobiety. Rodzina jednak boi się uczucia, którym Britta darzy małe. Obawa ta wynika z tego, że Britta nie pozwoli odebrać sobie dzieci. Czy Juri spełni prośbę Britty? Jakie uczucia wyjdą na jaw po ponad kilkudziesięciu latach? Czy dziewczynki zaznają prawdziwej miłości? Jaka tragedia wydarzy się w życiu Britty i Juriego?


poniedziałek, 12 maja 2014

"Oszukana" Marta Grzebuła

 
Kochać to znaczy szanować drugą osobę, trwać przy niej i nie widzieć świata poza nią. Uczucie porzucenia jest najgorszą przeszkodą w życiu, w którym brak jest opoki i zrozumienia. Dla Iwony ta mantra towarzyszy jej przez całe życie. Przeciwności losu, zazdrość i zawiść jej rodziny, odebrały jej w przeszłości kogoś, na kim dziewczynie zależało prawdziwie. Całe jej dorosłe życie to koszmar, który jak mniemała, może wreszcie się zmienić.


 Iwona jest dorosła kobietą, z trójką wspaniałych dzieci, które wspierają ją we wszystkim. Kobieta nie potrafi jednak odnaleźć się w rzeczywistości. Świat jest dla niej nierealny a przyczyną tego, jest uczucie, które nadal nosi w sercu.
 Kobieta zaczyna rozpamiętywać swoją przeszłość w której poznała jego, Marcina, swą pierwszą miłość. Uczucie które ich połączyło, zostało zerwane przez jej rodzinę, która miała inne plany dla swej córki. Nie rozumiana przez nikogo, zdradzona przez własną rodzinę, prawdę o rozstaniu z Marcinem, odnajduje po kilkunastu latach. Tymczasem on, odnajduje ją. Wszelkie uczucia, które kiedyś im towarzyszyły, powracają. 
 Czy Iwona będzie szczęśliwa? Dlaczego trafi do szpitala? Jaką tajemnicę skrywa przed nią Marcin? 

sobota, 10 maja 2014

"Niewolnica" A.M. Chaudière


"Trudno dostrzec światło, gdy nieustannie otacza cię ciemność."

Arina to piękna młoda dziewczyna, która znosi jako niewolnica, przemoc ofiarowywaną przez jej pana. Choć próbuję się nie poddawać, sytuacja w której się znajduje, nie napawa ją optymizmem na lepsze jutro. Jedyna opoką dla dziewczyny, jest jej serdeczna przyjaciółka Anna, i siła, którą w sobie nosi.
Mag Azarel, należy do podgrupy magów, którzy napawają się cierpieniem innych osób. Jego niewolnica, Arina, musi znosić każdą jego zachciankę, gdy on, ma na to ochotę. Los jednak obraca się przeciwko Azarelowi. Koleje losu, są bowiem niezliczone i niepohamowane, a przede wszystkim, nie da się przed nimi obronić.
Pomimo poczucia klęski, Arina nie poddaje się. Pogodna, opiekuńcza i szczera, doprowadza do tego, że jej pan patrzy na nią bardziej przychylnie. Wkrótce i ona zaczyna zauważać, że jej Azarel, zachowuje się inaczej. Odpowiedzią na jej pytania, staje się niespodziewany powrót jej dawnej przyjaciółki wampirzycy,Catariny. Wraz z jej przybyciem, do serca Ariny przybywa radość. Niespodziewana i zakazana miłość, pojawia się nagle w życiu dziewczyny. Nic jednak nie tra wiecznie...Błędny osąd, zbyt szybko podjęta decyzja i niesprawiedliwość, doprowadzają do zgładzenia miłości Ariny i Azarela. Przed śmiercią ratuję dziewczynę Severio, który daje jej schronienie w Akademii Morza Deszczów. Czy zdradzona kobieta potrafi jeszcze zaufać mężczyznom? Jaką siłę odkryje w sobie Arina? Czy uratuje honor własny i swojej rodziny? Jaką walkę będzie musiała stoczyć?

środa, 7 maja 2014

"103 ciasta Siostry Anastazji" Anastazja Pustelnik

Jako urodzona kobietka lubię od czasu do czasu zajrzeć do kuchni, by przyrządzić sobie, jak i moim bliskim coś do jedzenia. Smakołyki są z nami od zawsze, prawda? Mnie osobiście ciągnie do nich od zawsze, więc nic dziwnego, że kocham je przygotowywać. Kilka dni temu, poprosiłam wydawnictwo WAM, by przesłało mi książkę, jedną z wielu, autorstwa siostry Anastazji. Książka ta, została przeze mnie miło przywitana, gdyż pragnęłam, by ją przejrzeć i poznać kolejne pomysły na to, jak zaskoczyć swych bliskich w sposób kulinarny!


czwartek, 1 maja 2014

"W jednej walizce. Polska arystokracja na emigracji w Kanadzie." Beata Gołembiowska


 Historia. Jest to czas, który dotyczy każdej rodziny, rodu, potomków czy nawet obcych sobie osób.Jedyną wspólną prawdą jest fakt, że historia połącza całkowicie ludzi, dając świadectwo potomnym. Lecz co się stanie, gdy pamięć o rodach, znamienitych dworkach a przede wszystkim o samym pochodzeniu, zostanie zapomniana? Autorka książki docieka prawdy, która odmieniła życia tak wielu ludzi. Dochodzi nawet do tego, że Ci, którzy spotkali się z autorką, powierzają jej nie tylko zapomniane przez wszystkich zdjęcia, sekrety emigracji lecz nawet smutki.