poniedziałek, 30 czerwca 2014

Podsumowanie miesiąca Czerwiec :3 + Ważne wiadomości


 Czerwiec jest już za nami, więc pora na posumowanie tego miesiąca! Przyznam, że jak dla mnie był o nie małym wyzwaniem. Bardzo dużo się działo, lecz przede wszystkim winą tego był natłok spraw nie związanych z książkami. Zobaczmy jednak, jak mi szło w Czerwcu ;)



Podsumowanie Czerwca:
Liczba przeczytanych wszystkich książek: 13
Recenzje książek: 15
Recenzje książek polskiego autorstwa: 7
Recenzje książek zagranicznych: 8
Książki z mojej półki: 3
Egzemplarze recenzenckie: 12
Video-recenzje: 5
Liczba postów: 18
Komentarze: około: 419
Liczba stron (opublikowane recenzje): 5045
Nowe współprace: 3
Nowych książek na półce: 15
Liczba wyświetleń: na początku: 17876 teraz: 23642  Wzrost o 5766 !
Obserwatorzy: 170

środa, 25 czerwca 2014

"Wyklęci: Wiedźma" Nancy Holder, Debbie Viguié


 Świat magii potrafi być pociągający. Wszyscy jednak wiedzą, że coś takiego jak ona, nie istnieje. Zastanów się jednak, co by było gdyby? Jak wyglądałby świat, gdyby magia istniała? Czy życie miałoby wtedy jakikolwiek cel? Holly Cathers doskonale pokazuje światu, jak magia potrafi podporządkować sobie człowieka. Dla dziewczyny okres, w którym się pojawiła, jest sam w sobie zły i przygnębiający. Niestety przeznaczenie nadchodzi...


 Wycieczka rodzinna, która Holly odbywa z ciągle kłócącymi się rodzicami, kończy się tragicznie. W spływie pontonem, w którym brała odział również przyjaciółka Holly, giną wszyscy oprócz niej. Dziewczyna od tej pory musi stawić czoła rzeczywistości. Wszystko co drogie, straciła nieodwrotnie. Od chwili gdy szok opadł, Holly musi podporządkować się roli ciotki. Marie-Claire zabiera ją do swego domu w Seattle. Tam dziewczyna poznaje swe kuzynki- Amandę i Nicole. Nowy dom niesie dla Holly wiele przygód. Z czasem skupiając się na tym, co dzieje się w okół, zapomina o własnym nieszczęściu.
 W jej życiu pojawia się też chłopak, który intryguje ją od samego początku. Jer Deveraux jest tajemniczy i wydawać by się mogło, że niesie ze sobą mroczność. Wkrótce Holly odkrywa, co to dla niej znaczy.
 Jaką walkę musi przeżyć Holly, by odkryć kto zabił jej rodziców? Jaką przeszłość przed nią skrywali? Kim Jer, jest dla Holly?

poniedziałek, 23 czerwca 2014

"Meksykańska miłość" Karolina Pastuszak

 video-recenzja

Kiedy czujesz, że monotonność życia Cię przytłacza, postaw na oryginalność. Przestań robić ciągle te same rzeczy, ponieważ dla Ciebie, są one już beznadziejne. Gdy nuda Cię dopadnie, to sygnał, że pora na radykalne zmiany! Możesz robić dobrą minę i dalej żyć w nudnej prozie życia, lecz pamiętaj, że masz je tylko jedno. Nie należy poddawać się sytuacji, lecz działać! Zmiana jakakolwiek, może być korzystna tylko wtedy, gdy spróbujesz. Tak właśnie uczyniła  Aleksandra, która wyruszyła na podbój własnego życia. Czy udało jej się osiągnąć szczęście?


 Po tym, jak młoda i bardzo ambitna Aleksandra, poznała podczas nauki języka hiszpańskiego Evę, postanowiła wyjechać za jej radą do Meksyku. Tam, podejmuje stażu w wydawnictwie.
 Ola, na propozycje zmiany, zgodziła się z lekkim oporem. Już podczas lotu samolotem, nie omijają ją niespodzianki. Najmilszą z nich, okazuje się zapoznanie z Louisem. Mężczyzna i Ola, zaprzyjaźniają się niemal od razu. Meksyk dla dziewczyny jest czymś obcym i nieznanym. Szybko jednak przystosowuje swój styl życia, do tego miejsca. W wydawnictwie pracuje jej się dobrze, lecz prawdziwą sympatię zbudza w niej młody i bardzo przystojny fotograf, Santiago. Należy dodać, że w jej życiu pojawi się też Diego, który jest jej szefem. Obaj mężczyźni, namieszają w jej życiu.
 Czy Aleksandra, która starała się przez całe życie, nie być pod wpływem mężczyzny, stworzy udany związek? Kto ją zdradzi, a kto wesprze? Jak zakończy się jej przygoda w Meksyku? Któremu z mężczyzn powierzy swoje serce?

sobota, 21 czerwca 2014

"Klejnoty elfów" Clarissa Black

 
Zawiść i pragnienie władzy, potrafi zabić w człowieku wszelkie dobro. Istotą dojścia do władzy przez krzywdę innych, jest wyrzeczenie się wszystkiego co nam kochane. Nawet rodzina i jakiekolwiek więzi , stają się ulotne i nic nie warte. Zaślepienie władzą jest zabójstwem wszystkiego. Nie w sposób jest przewidzieć czynów innych. Istnieją osoby, które podejmą się walki o dobro wyższe. To co mogłoby się wydawać jedynie snem, w istocie nim nie jest. Wejdź do świata elfów i innych nadprzyrodzonych istot i poznaj ich przeznaczenie. Zobacz jak ich czyny, potęgują świat.


 Przed Catherine Montmaire trudny okres. W jej życiu, gdzie musi zmagać się z problemami codziennymi, dochodzi jeszcze czyhanie na jej życie. Dziewczyna czuje się zagrożona, przez żądny jej śmierci Zakon. Wychowująca się samotnie, musi zadbać o swe bezpieczeństwo sama. Cathy należy do dwóch światów, gdzie jednym z nich jest normalną nastolatką, w drugim zaś należy do Gwardii, która walczy z Zakonem. Walka ta toczy się już od dawna, a dziewczyna i jej wierni towarzysze, muszą działać razem by go pokonać. Lecz co jeśli istnieje między nimi zdrajca? Dlaczego zakon nastaje na życie jedynie dziewczyny? Czy uda się ją ochronić?
 Przy jej boku staje też nowy wróg. A może przyjaciel? Jedno jest pewne, Angelo to nie chłopak dla niej. Jego rasa nie jest zdolna do jakichkolwiek uczuć, a pojawia się w życiu Cathy, by ją zabić. Jako Cień wie, że miłość do dziewczyny jest jedynie obłudą. Lecz czy komuś, komu nie dane jest czuć czegokolwiek, dane jest kochać?
 Jedno jest pewne, przed Cathy jak i przed Angelo długo droga do miłości. Bliżej im za to, do walki z Zakonem.

czwartek, 19 czerwca 2014

"Tatuaż z lilią" Ewa Seno

Gdy przez całe życie, człowiek potrafi być okłamywany przez bliskich, w późniejszym czasie, trudno jest mu zaufać komukolwiek. Kiedy zaś do problemów dochodzi zdrada przyjaciół, życie staje się mocno skomplikowane. Nikt jednak nie ma pewności, komu tak naprawdę może ufać. Czasem jedynym celem, by poznać prawdziwą swą naturę, jest zrobienie czegoś nowego. Często jednak dochodzi do komplikacji, które na zawsze potrafią zmienić bieg życia. Niekiedy od zwykłego szalonego pomysłu, wszystko zaczyna się zmieniać.


Nina to dziewczyna która nie do końca radzi sobie w roli córki. Jej ojciec, który jest postawnym przedsiębiorcą, ciągle ją umniejsza. Dziewczyna czuje się przez niego nie akceptowana jak i również obca w jego życiu. Nawet jej usilne namowy, że nowa żona jest mu nie wierna, nie przekonują jej ojca. Nina jako typowa dojrzewająca kobieta, nie daje się okiełznać. Jej częste kłótnie z rodzicem, często kończą się trzaskaniem drzwiami. To jednak nie jest jedyne zmartwienie Niny. Dziewczyna nakrywa swego chłopaka na zdradzie, która mocno ją dotyka. Podłoże jej, jest bowiem podwójne. Pod wpływem złości i namowom mężczyzny, który użyczył jej schronienia, w dniu urodzin robi sobie tatuaż. Nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że to na zawsze zmieni jej życie... 

Po tragicznym wypadku, dziewczyna wyjeżdża z Polski, by żyć u boku ciotki. W nowym miejscu Nina poznaje osoby, które skrywają przed nią tajemnice. W okół niej pojawiają się również mężczyźni, którzy wobec niej mają własne plany. Kim oni są? Dlaczego tak bardzo interesują się właśnie Niną? Czym jest tatuaż, i jaką pełnić będzie rolę jej życiu? Czy demony przeszłości upomną się o dziewczynę? 

środa, 18 czerwca 2014

"Zaręczyny" J.Courtney Sullivan

"Diamenty są wieczne."
Frances Gerety

Każda kobieta na świecie, nie potrafi oprzeć się sile pięknej błyskotki. Jej mężczyzna, przynajmniej raz w życiu, musi podarować jej coś na znak jej godności. Przykładem tego, może być tak ważna chwila w życiu kobiety, jak zaręczyny. Od wielu lat, w życiu ludzi jest moda na to, by mieć wyniosły diament na ręku. Kobieta która go posiada, przede wszystkim czuje się  wyróżniona. Historia w książce pozakazuje, jak diamenty potrafią łączyć pokolenia, a wszystko zaczyna się tam, gdzie powstał popyt na te cuda...


Szczegółowy opis książki :

Evelyn jest mężatką od czterdziestu lat – tyle czasu upłynęło od chwili, kiedy drugi mąż zsunął z jej palca pierwszą obrączkę i wyłożył na to miejsce swoją. Delphine oglądała dwa oblicza miłości – ekstatyczną euforię romansu i wściekłą, mściwą furię, która przyszła po jego zakończeniu. James, ratownik medyczny, pracuje na nocną zmianę i wie, że rodzina żony uważa, iż mogła trafić lepiej, zaś Kate, partnerka Dana od dziesięciu lat, widziała już najrozmaitsze śluby – na plaży, w ogrodzie lub w zamku – i poprzysięgła sobie nigdy, pod żadnym pozorem, nie wychodzić za mąż.

Bohaterowie Zaręczyn odsłaniają przed nami sekrety życia i małżeństwa. Oprócz nich poznajemy także Frances Gerety, młodą copywriterkę pracującą w 1947 roku w agencji N. W. Ayer i Syn. Frances przygotowuje kampanię reklamową dla koncernu De Beers i szuka odpowiedniego sloganu. Pewnej nocy, przed pójściem spać, gryzmoli na kawałku papieru zdanie: „Diamenty są wieczne”. Ten slogan zmieni wszystko. 

Zaręczyny to bogata, wielowątkowa, pasjonująca powieść obejmująca okres niemal stu lat. Ukazuje dzieje kilku jedynych w swoim rodzaju par małżeńskich, a jednocześnie historię mody na diamenty i sposobu, w jaki stały się one – na i złe – symbolem naszych najgłębszych nadziei na wieczną miłość. 

Ta powieść błyszczy równie mocno jak diamenty.

wtorek, 17 czerwca 2014

"Świat Cieni. Więzy Krwi" Daria Milko

 video-recenzja
źródło

Czasem to, co wydaje się dla nas spokojem i oazą, wcale takie nie jest. Niekiedy ciosy dostaje się na tyle niespodziewanie, że nie potrafimy ich odeprzeć. Walka przeciw czemuś, co tak naprawdę istnieje jedynie w baśniach, jest bardzo trudna. Niestety nikt nie mówi, że jest niemożliwa. Niektórzy przez całe życie przygotowują się do tego, co nieuniknione. Przeznaczenia nie da się obejść. Należy się podporządkować, albo ginąć. Jak na to zapatruje się Katherine?


 Kate jest siedemnastolatką, która jest dość lubiana w szkole. Ma ona jednak szczególne zapatrywania, by być inną niż dziewczyny w jej wieku. Gdy inne stroją się na randki lub chodzą na zakupy, Kate trenuje z chłopakami sztuki walki.
 W jej życiu to nie jest jedyna dziwna rzecz. Od dwóch miesięcy dziewczyna ma sen o przystojnym chłopaku, który z dnia na dzień pojawia się na treningu. Adrian już od pierwszych chwil ją irytuje. Pomimo tego że chłopak jest od niej nieco starszy, ciągle próbuje jej dogryzać. Sytuacja pogarsza się w chwili, gdy Adrian zostaje nauczycielem w-f  w szkole. Kim okaże się chłopak dla Kate? Dlaczego o nim śniła? Jakie będzie mieć to konsekwencje? Jedno jest pewne. Przeznaczeniem Kate, jest być wrogiem Adriana. Lecz co na to jej serce?

poniedziałek, 16 czerwca 2014

"Aleja Bzów" Aleksandra Tyl

video-recenzja

źródło

Zawodowo w życiu układać może się różnie. Często, dla własnej perspektywy szczęścia osoby zdolne, pragną wejść o szczebel w karierze wyżej. Nic nie jest w tym złego dopóty, dopóki nie pojawiają się też i inni, żądni tego samego. Gdy jednak ten problem się pojawi, od razu należy liczyć się z tym, że gra nie zawsze będzie uczciwa. Lecz czy można poświęcić wszystko w imię lepszej pracy? Jak Izabela się na to zapatruje? Niekiedy lepiej jest odpuścić by podążać własną drogą...


 Młoda i bardzo ambitna redaktorka w wydawnictwie "OKO", próbuje swoich sił w starciu o awans. Dziewczyna wie, że ma na to wielkie szanse. Niestety, Izabela musi stoczyć o swe szczęście wiele zmagań. Na domiar złego, stanowisko chce objąć wiele osób, z którymi Izabela współpracuje.
 Kłopoty nasilają się dla kobiety, nie tylko w pracy. Nowo poznana Monika, również zaczyna odgrywać w życiu Izy szczególne miejsce. Sprawa chorej córki Moniki, postawi Izabelę w gotowości by walczyć. Operacja jest potrzebna od zaraz, a pieniądze mają tu wielkie znaczenie.
 Dodatkowych stresów dochodzi jej w chwili, gdy piękny pałac, w którym dziewczyna się wychowywała, zostaje sprzedany. Aleja Bzów wiodąca do niego, ma na tyle wspaniałe wspomnienia w sobie, że Iza postanawia walczyć. Kobieta wie, że zarówno ona, jak i mieszkająca w pałacu jej babcia, darzą to miejsce szczególną miłością. Ten, który kupił pałac spędza sen z powiek wszystkim mieszkańcom wsi. Wkrótce dla Izy jest jasne, że i ona musi podjąć z nim walkę. Czy kobieta pozwoli by Morawski splądrował to co kocha? Co tak na prawdę będzie znaczyć dla niej młody i przystojny kupiec pałacu? Czy uda jej się  znaleźć rozwiązanie dla swej przyjaciółki? Jedno jest pewne. Aleja pojawi się nie tylko jako piękno natury, lecz też jako droga do serca dziewczyny.

piątek, 13 czerwca 2014

Zapraszam w skromne progi na......Stosik VI!!



Cześć wszystkim!!! Dziś zapraszam Was na stosik, który mam nadzieję, że przeczytam w tym miesiącu! Większość pozycji została już zrecenzowana, lecz pozostaje też pozostałość równie piękna! <3 Przedstawiam Wam więc mój stosik Czerwcowy! :)


czwartek, 12 czerwca 2014

"Dziedzictwo" C.J.Daugherty

 
Niespodziewany zwrot akcji, ciągłe niebezpieczeństwo i porywy serca, to wszystko da się odnaleźć w II części kultowej sagi "Wybrani". Nowe niebezpieczeństwo czyha na Allie za bramą Akademii. Dziewczyna tym razem, musi na nowo zaufać tym, którzy ją zawiedli. Czy jej się to uda?


 Allie spędza czas poza Akademią. Nagły atak na jej osobę powoduje, że dziewczyna powraca do murów szkoły szybciej niż myślała. Powrót do Akademii, nie jest dla dziewczyny czymś łatwym. Szkody jakie wyrządził pożar nadal są widoczne. Wszyscy więc biorą się za porządki. Dziewczyna ma na głowie nowe problemy a jedym z nich, jest związek z chłopakiem.
 Uczucie jakie łączy Allie i Cartera, staje się zbyt skomplikowane w chwili, gdy dziewczyna znów zaczyna myśleć o Silvianie. Komu tym razem dziewczyna zaufa?
 Kolejnym wyzwaniem dla niej staje się fakt, że Allie zaczyna szkolić się w Nocnej Szkole. Kurs samoobrony i walk różnego rodzaju, staje się dla niej czymś, dzięki czemu czuje, że może stawić czoło Nathanielowi. Okazuje się także, że wśród uczniów i nauczycieli znajduje się zdrajca donoszący o wszelkich poczynaniach wewnątrz Cimmerii. Allie grozi wielkie niebezpieczeństwo. Czy dziewczyna zdoła ochronić siebie i innych? Jaka tragedia odegra się w jej życiu.

środa, 11 czerwca 2014

"Kochaj i jedz, Brazyliszku" Michalina Kłosińska-Moeda

źródło

 Wiejski klimat nie jest przeznaczony dla każdego. Nawet Ci, którzy żyją od narodzin wśród pól, czasem mają je serdecznie dość. Lecz czy można na zawsze porzucić swoje pochodzenie? Czasem miasto, nie oferuje niczego dobrego dla osób, które nie wiedzą tak naprawdę, czego chcą. Czy więc można w nim żyć szczęśliwie? Co jeśli los odmieni plany i pozwoli we wsi odkryć na nowo prawdziwe jej piękno? Edyta, którą ciągnie do ponętnych Latynosów, musi stanąć oko w oko z własnym marzeniem. Od zawsze marzy jej się chłopak, który będzie miał Brazylijskie pochodzenie, i zabierze ją ze wsi. Czy uda jej się porzucić swoje miejsce urodzenia? Może jednak coś spowoduje, że pokocha wieś na nowo?


 Pracująca jako kelnerka w Copacabanie, maleńkim barze w swojej mieścinie, Edyta marzy o wielkiej miłości u boku Brazylijczyka. Oczami wyobraźni widzi siebie, wraz z tajemniczym nieznajomym. Najchętniej spędzałaby z nim czas, na egzotycznych wycieczkach. Niestety, życie to nie jest bajka. Pomimo tego, że jej wieś, nie oferuje jej żadnych predyspozycji na lepsze jutro, dziewczyna dostaje szansę.
 Niespodziewany ślub, syna majętnego chłopa we wsi, z Brazylijką powoduje, że Edyta poznaje na weselu, wielu z nich. Jej sympatię pozyskuje sobie szczególnie César. Przy jej boku pojawia się też Marek, który pragnie wybudować nową inwestycję we wsi dziewczyny. Który z nich zajmie w sercu Edyty prawdziwe miejsce? Być może będzie też ktoś trzeci? Lecz czy zwykły przyjaciel z dzieciństwa, ma szansę, gdy wokół tylu przystojniaków? Czas pokaże, że życie potrafi zaskoczyć. 

wtorek, 10 czerwca 2014

ProPosterus i wywiad z...Sławomirem Tyburkim

Witajcie.
Dziś, mam dla Was wywiad autora książki "Pakt Nadziei" [Recenzja], którą niedawno temu recenzowałam. Monolog znajduje się na stronie ProPosterus [Klik], ale dzięki uprzejmości autora, mogę umieścić go również u siebie na blogu. Do dzieła więc!



Sławomir Tyburski nie tylko przystojny facet ale i...świetny pisarz. Na polskim rynku brakuje trochę nowego pióra. Kiedy patrzę na półki w Empiku czy Matras w literaturze fantastyka przygodowa, wciąż widzę te same nazwiska i tak na oklep od wielu już lat. A ja, nie chwaląc się wcale znalazłam nazwisko-TYBURSKI z książką Pakt Nadziei  , wydaną przez wyd. Evanart. Książka w przeciągu 1,5 miesiąca ma być dystrybuowana przez Super Siódemkę-rekina książek. Przecież jednak nie o marketingu mamy rozmawiać. Zasiedliśmy więc do rozmowy...


poniedziałek, 9 czerwca 2014

"Chwila szczęścia" Federico Moccia

 Gdy myślisz, że życie nie może zgotować Ci gorszego losu niż ten obecny, uwierz, że może być gorzej. Tarapaty związane z sercem, to problemy najmniejsze z możliwych.W dużej mierze los, potrafi też zaskakiwać. Tylko wybrani potrafią to docenić. Nowa książka Federico Moccia "Chwila szczęścia" ukazuje, jak to co piękne, może stać się ulotne. Czy zdołasz złapać tę chwilę i ją zapamiętać? Może wręcz przeciwnie. Zdasz ją na zatracenie?


 Nicco to chłopak, który mieszka w Rzymie. Jak na prawdziwego Włocha, ma utożsamione inne ideały. Jego zdaniem, nie ma niczego dziwnego w tym, że mężczyzna ma przy sobie wiele kobiet. Sam oczywiście, jest tylko z jedną dziewczyną Alessią. Chłopak ma pewną trudność, a mianowicie z wyrażaniem swych uczuć. Alessia zostawia go. Nicco przeżywa to bardzo dotkliwie.

 Z pomocą przychodzi mu jego przyjaciel, Gruby. To on zabiera chłopaka na liczne imprezy, poznaje z nowymi dziewczynami. Gruby przedstawia chłopakowi też nowo poznane cudzoziemki, które pochodzą z Polski. Dziewczyny, zwłaszcza Ania, oczarowują Nicca. Chłopak zaczyna spotykać się coraz częściej z dziewczyną i czuje, że to coś poważnego. Czy Nicco ma szansę na miłość z cudzoziemką? Czy zapomni o Alessi?
 Nicco ma też problemy związane z rodziną. Umiera jego ojciec, który był dla chłopaka autorytetem. Jego siostry zaczynają ściągać na siebie liczne problemy, którymi go obarczają. Czy chłopak spełni się w roli głowy rodziny?


sobota, 7 czerwca 2014

"Przez 10 minut" Chiara Gamberale

źródło

Życie ma w sobie wiele barier, które człowiek systematycznie musi łamać, by istnieć. Szczęścia nie da się mieć zawsze, o nie należy walczyć. Dla niektórych ta walka jest czymś naturalnym i łatwym, inni zaś, mają z nią wielkie trudy. Rywalizacje o własne szczęście, można czynić, małymi krokami. Wystarczy, że każdy, kto ma problemy, raz dziennie przez 10 minut, pomyśli o sobie inaczej niż do tej pory. Bohaterka książki pokazuje na własnym przykładzie, że na zmiany w życiu, zwłaszcza dziejące się małymi kroczkami, nigdy nie jest za późno.


 Z dnia na dzień,Ciara ,zostaje porzucona przez męża z którym spędziła prawie dwadzieścia lat. Ponadto, traci też swoją pracę i dalszy sens życia. Nawet pisanie książki nie idzie jej tak jak należny. Gdy mijają miesiące, a ona nie potrafi sobie poradzić z cierpieniem, postanawia udać się do terapeutki. Tam, dostaje przepis na to, by ponownie żyć. Terapeutka poddaje ją próbie, która trwać ma 10 minut.. Choć na początku pomysł wydawał się banalny, wkrótce Chiara przekonuje się, że zaczyna brakować jej pomysłów. Zabawa ta, ma pokazać kobiecie, że stać ją jest na życie w pojedynkę.
 Należy przyznać, że gra ta nie jest wcale taka łatwa. Kobieta musi robić codziennie, przez 10 minut rzeczy, które nie robiła z mężem przez całe małżeństwo. Czy Chiara ma szansę na normalne życie? Czy pogodzi się z tym, że przez tyle lat była z nieodpowiednim mężczyznom? Zobacz, co polecają Włoszki w tej oto lekturze.

piątek, 6 czerwca 2014

"Ginko. Księżycowy miesiąc." Karolina Michalska

 Witaj w świecie, gdzie demony żyją wśród ludzi. Żądni ich krwi i władzy, szykują się by podbić świat. Na straży porządku i obrony ludzkiej natury, stoją "najemnicy", ludzie obdarzeni mocami. Najważniejszą cechą jest siła, która pozostaje nawet po pokonanych demonach. Zabite demony, nie znikaj doszczętnie z ziemi. Ci, którzy mają wyższą rangę, pozostawiają po sobie kryształ, który posiada dane moce demona. Kryształy te, nazywane są kokoro, a ich siła nigdy nie może trafić w nieodpowiednie miejsce.


 W tym całym zgiełku żyje pewna dziewczyna, Nicole, która bardziej lubi gdy mówi się do niej Ginko. Każdego dnia Ginko stara się za wszelką cenę pohamować żądzę, którą w sobie nosi. Jej wygląd, który może mylić oczy ludzkie, wcale nie należy do najmilszych. Kocie oczy, siwe długie włosy i do tego ogon, powoduje, że ludzie od niej uciekają. Dziewczyna jest bowiem yokai, demonem, który powstał ze związku człowieka i demonicy. Ginko, po swojej matce, odziedziczyła koci wygląd i moc, która jest dla wszystkich, a nawet dla niej, jeszcze nie do końca znana.
 Zdradzona przez własnego ojca, opuszczona przez nieżyjącą matkę, Ginko jako mała dziewczynka zostaje bezdomną. Uliczne spacery, nie są dla małej dziewczynki niczym dobrym. Już jako małę dziecko dostrzega, że ludzie jej nie akceptują. Widzi też, że ich krew, ją przyciąga. Wraz jak dorasta, pojawiają się osoby, które chcą się pozbyć „białego diabełka”, jak pieszczotliwie o niej mówią. Dziewczyna od najmłodszych lat, musi się bronić. Przychodzi jej to z łatwością. Wszyscy bowiem którzy ją atakują, giną z jej rąk.
Niespodziewanie, jedyną łowczynią z którą Ginko nie wygrała, jest nazwana przez nią Sensei. Kobieta szybko poradziła sobie z obezwładnieniem Ginko. Od tamtej pory dziewczyna, zawarła układ ze swoją opiekunką, w którym to, nie mogła oddalać się od niej już nigdy, a do tego, musiała robić co jej powie. Dziewczynie ta kolej rzeczy nie przypadła do gustu, ale żyła z ciągłą nadzieją, że kiedyś pokona Sensei. W chwili gdy to przysięgła, starała się ku temu zdążać. Co się stanie, gdy uczennica przerośnie swoją mistrzynie? Czy demonica może zabijać demony i stać się jedną z najemników? Na pewno nie wróży to nic dobrego.

czwartek, 5 czerwca 2014

"Gra o miłość" Eve Edwards

 
Przeszłość potrafi być ubrana tak w piękne słowa, że czuje się jakby tak naprawdę, była ona teraźniejszością. Któż bowiem, nie pragnie cofnąć się w czasie do epoki, która według nas jest nader ciekawa? „Gra o miłość”, zabiera nas w czasy Tudorów, do Londynu który został ciekawie ukazany przez autorkę w tejże książce. Czy zechcesz do niego wstąpić?


 On, dobrze zapowiadający się aktor, którego kochają kobiety, spotyka dziewczynę ze swych marzeń. Ona,jest córką kupca i zarazem wiernego „sługi” Boga, dla którego liczy się status i majątek wybranka dla swej córki. Dziewczyna jest pokorna, oddana rodzinie i ojcu. Kit Turner pojawia się w życiu Mercy i wywraca je do góry nogami. Chłopak na początku nie podaje się za prawdziwego siebie. Udaje kogoś, kim nigdy nie był i nie będzie. Jego natura rozpustnika i buntownika, wychodzi jednak na jaw. Wielkim szokiem dla dziewczyny, jest też fakt, że Kit jest zwykłym aktorem. Zaczyna się dla chłopaka czas wielkich zmian. Dla swej ukochanej, zmienia własne życie...
 Co się stanie, gdy surowy ojciec zabroni kontaktu nędznego aktorzyny z jego córką? Czy Mercy zapomni o swej miłości? Czy czeka ich nieszczęśliwa miłość?

Zapowiedź "Kochaj i jedz, Brazyliszku"

źródło

Wydawnictwo Replika po raz kolejny zaprasza nas w świat miłosnych uniesień! Urocza lektura, którą zapoznałam się jakiś czas temu pt."Kota lubi szanuje", bardzo przypadła mi do gustu. Tym razem mamy ponowną szansę, by zapoznać się z książką autorki, Michaliny Kłosińskiej-Moedy.. "Kochaj i jedz, Brazyliszku, to komedia romantyczna, która kobietkom na pewno przypadnie do gustu ;)



wtorek, 3 czerwca 2014

"Urodzona o północy" i "Przebudzona o świcie" C.C.Hunter


Video-recenzja




 Każdy z nas czasem dostrzega, że nie należy do żadnej z grup. Ma się wtedy wrażenie, że żyjemy nie swoim, lecz czyimś życiem.. Zdajemy sobie sprawę, że odróżniamy się od innych. Takie spostrzeżenie jest straszne, ponieważ nikt nie lubi odstawać od danej społeczności. Los pokazuje, że świat potrafi zaskoczyć. Wszystko może się zmienić szybciej, niż można spostrzec. Taką zmianę przeszła dość drastycznie Kylie Galen, bohaterka serii Wodospady Cienia. To, co było dla niej niemożliwe, okazało się jak najbardziej realne.


poniedziałek, 2 czerwca 2014

"Z poczwarek w motyle" Patrycja Żurek

 Video-recenzja



Gdy życie przytłacza nas za bardzo, wtedy nie mamy chęci na nic. Nie obchodzi nas to, jak inni się czują, jak sobie radzą. Mamy wtedy własne problemy, z którymi chcemy dać sobie radę sami. Nie przewidujemy jednak, że wokół nas są takie osoby, które potrzebują naszej bliskości. Odcinanie się od świata i od nich, to największy błąd jaki możemy popełnić. Takie właśnie przeciwności losu, wyzbycie się świata i rodziny, oraz własne zatracenie, można zauważyć w tej książce. Wszystko oczywiście się zmienia, lecz czy na lepsze?